Categorii
În Moldova Politică

Cea mai bună violonistă a Moldovei, cercetată pentru tentativă de contrabandă. „Stradivariusul” era, de fapt un Guadagnini Stela Untila

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a inițiat o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. În dosar este vizată violonista Alexandra Conunova, care urma să ajungă în Rusia. Aceasta nu ar fi declarat instrumentul muzical. Presa a scris că ar fi fost vorba despre un exemplar „Stradivarius” și ar valora 2 mln de dolari, informație care se pare că nu corespunde adevărului. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova.

Incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Mai multe surse mass media au titrat că o femeie care se îndrepta spre Federația Rusă ar fi încercat să scoată, ilegal, din țară, o vioară Stradivarius, care ar valora 2 mln de dolari.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a dezvăluit că este vorba despre Alexandra Conunova și s-a arătat sigur că este vorba despre o neînțelegere.

„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a menționat ministrul.

„Stradivariusul” care nu este Stradivarius

Și alți internauți au criticat dur cele întâmplate. Omul de cultură Gheorghe Erizanu a ironizat pe seama situației.

„Alexandra Conunova e cu dosar penal. Vameșii moldoveni sunt mândri de vigilența și puterea pe care o au. Republica Moldova poate exporta mere, vin, ulei, brațe de muncă ieftine, țigări & spirt prin contrabandă. Exportul de cultură nu are articol în Codul vamal. Vivaldi e un contrabandist de toamnă”, a menționat scriitorul pe blogul său.

Acesta a menționat că, de fapt, instrumentul muzical este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

PCCOCS: instrumentul muzical nu a fost declarat

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al PCCOCS Emil Gaitur a explicat că organele de drept au inițiat o cauză penală pentru tentativă de contrabandă, întrucât vioara nu fusese declarată.

„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră – cetățean al Moldovei, dar a fost depistat în cadrul controlului vamal de rutină. Prin urmare, a fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta-l avea în folosință pentru activitate concertistică. Totodată, trebuie să vă comunic faptul că certificatul de evaluare al instrumentului este în proces de expertizare”, a menționat Emil Gaitur.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova Social

Vindeau arme pe internet. Cumpărătorii erau persoane cu un trecut dubios

Mai multe persoane cu vârste între 20 și 28 de ani vindeau online arme neletale deținute ilegal, la prețul între 2.000 și 4.000 de lei. Suspecții riscă amendă de până la 4.500 de lei, confiscarea armelor sau, după caz, nimicirea acestora.

De asemenea, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției, oamenii legii au stabilit că armele erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova fără acte de vămuire, ulterior fiind plasate pe internet pentru a fi vândute.

Mai mult, potențialii cumpărători sunt persoane cu un trecut dubios sau doritori de a se evidenția pe rețelele de socializare cu scopul de a se promova în spațiul online.

Armele ridicate au fost remise pentru efectuarea expertizei balistice la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare a IGP în vederea stabilirii parametrilor caracteristici a fiecărei arme.

Poliția precizează că legea interzice folosirea şi aplicarea în locuri publice a armelor cu aer comprimat sau cu gaze sub presiune (pneumatice).

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Social

Primul lot de 49 850 de doze de vaccin antigripal achiziționat de CNAM a ajuns la Chișinău

Primul lot de 49 850 de doze de vaccin antigripal achiziționat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a ajuns la Chișinău şi a fost recepţionat la depozitul naţional de vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

CNAM susține că a alocat peste şapte milioane de lei din fondul măsurilor de profilaxie pentru procurarea primului lot de vaccin antigripal pentru sezonul 2021-2022.

Potrivit CNAM, vaccinul este de producţie coreeană şi este omologat în R. Moldova, iar componenţa acestuia corespunde celei recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru emisfera de nord, sezonul 2021-2022.

Foto: CNAM

Dozele preparatului de profilaxie a gripei au fost aduse până la destinatar cu respectarea condiţiilor lanţului frigorific neîntrerupt, confirmat prin dispozitive speciale de înregistrare a temperaturii. Vaccinul va fi transportat în centrele de sănătate publică teritoriale, care îl vor distribui conform planurilor existente în fiecare teritoriu pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a persoanelor din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire.

Potrivit contractului de achiziţie, suma totală prevăzută în fondul măsurilor de profilaxie pentru procurarea vaccinului antigripal în anul 2021 este de peste 18 milioane de lei pentru 129 de mii de doze.

La 25 octombrie, în R. Moldova au fost confirmate de laborator două cazuri de gripă, la o femeie din raionul Ialoveni și la un băiat din Soroca.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Moldova Politică

Comisia Europeană oferă Moldovei €60 mln pentru a face față crizei energetice

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova €60 mln pentru a face față crizei din domeniul energetic. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe 27 octombrie, în timpul întrevederii cu premierul Natalia Gavrilița. Deocamdată nu este clar dacă banii vor fi acordați în calitate de împrumut sau de grant.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a adresat un mesaj de mulțumire oficialilor europeni.

 

Între timp, prim-ministra Natalia Gavrilița și-a exprimat recunoștința pentru suportul financiar oferit de UE.

„Profund recunoascătoare pentru solidaritate Uniunii Europene exprimată în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei, Ursula von der Layen. Sprijinul de 60 de milioane de euro oferit pentru a ajuta la gestionarea crizei energetice actuale este o veste excelentă pentru țara noastră”, a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.

Amintim că Natalia Gavrilița efectuează o vizită oficială la Bruxelles. Aceasta va participa la Consiliul de asociere UE-Republica Moldova, care va fi co-prezidat de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate și Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.

Șefa Guvernului este însoțită de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul economiei Sergiu Gaibu, ministrul justiției Sergiu Litvinenco.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Deputat PAS, despre solicitarea către arhiepiscopul Marchel: „Să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Virgiliu Pîslariuc a comentat solicitarea anumitor clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei, de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”. Contactat de NM, parlamentarul a îndemnat biserica să se roage pentru „sufletele victimelor violenței domestice”.

„Nu avem nimic împotriva faptului să nu se roage pentru sufletele majorității parlamentare, dar în schimb să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”, a menționat Virgiliu Pîrslariuc.

Amintim că mai mulți clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei au expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”. Mai mult, unii dintre ei solicită ca deputații să nu fie primiți în biserică pentru împărtășanie. De vină ar fi decizia aleșilor poporului de a adopta proiectul de lege prin care a fost ratificată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept „Convenția de la Istanbul”.

Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, pe 14 octombrie și promulgată de președinta țării Maia Sandu pe 20 octombrie.

Mitropolitul Vladimir a lansat un apel către guvernare prin care critică ratificarea de către Parlament a Convenției de la Istanbul. Mitropolitul a accentuat că „biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”. Din acest considerent, biserica ortodoxă nu ar putea să se izoleze de societate și de procesele sociale.

„Biserica atrage atenția în mod special autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru.(…). Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, a conchis Mitropolitul Vladimir.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul. Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Certificatul COVID-19 eliberat de R. Moldova va deveni echivalent cu cel emis de țările UE, după ce va fi aprobat de Comisia Europeană

Certificatele de vaccinare anti-COVID eliberate de autoritățile moldovenești vor fi compatibile cu certificatele digitale ale Uniunii Europene (UE), după ce va fi aprobat de către Comisia Europeană (CE), a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, miercuri, 27 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Avem o noutate foarte bună pentru toți cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat aici acasă, dar locuiesc peste hotare și sunt plecați deja și de asemenea pentru cei care călătoresc frecvent că certificatul nostru digital COVID, Green pass-ul nostru eliberat de autoritățile din R. Moldova a fost testat cu succes. Despre asta ne-au anunțat reprezentanții Comisiei Europene. Acum doar trebuie să așteptăm decizia de echivalare din partea CE. După care acest certificat va fi absolut echivalent cu oricare certificat eliberat de țările din Uniunea Europeană”, a declarat Ala Nemerenco.

De la 15 octombrie, cetățenii R. Moldova pot descărca online certificatul COVID-19, emis de către autoritățile din R. Moldova, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și este emis în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Potrivit Guvernului, certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul poate fi descărcat gratuit și este disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

La prezentarea certificatului COVID, cetățenii trebuie să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia. Detalii aici.

De altfel, certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în R. Moldova, în limbile română sau rusă.

Potrivit noii hotărâri CNESP din 8 octombrie, toți cetățenii cu excepția minorilor sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În lume În Moldova

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

Ucraina este acoperită de un nou val de coronavirus, cu un nivel al mortalității fără precedent: regiuni întregi ale țării sunt închise în carantină. România este lider în Europa după nivelul mortalității provocate de Covid: numărul de decese înregistrat zilnic poate fi comparat cu populația unui sat. Rusia înregistrează în fiecare zi antirecorduri privind numărul de decese și de cazuri noi de contaminare cu Covid. 

În Ucraina, oamenii mor „în prima zi de internare”

Vecina noastră, Ucraina trece prin cel de-al treilea val de Covid-19. Și ratele de contaminare sunt acum mai mari decât în perioada celui de-al doilea val prin care Ucraina a trecut în luna aprilie curent. Spitalele din câteva regiuni sunt acum arhipline, iar reanimobilele formează uneori cozi la secțiile de terapie intensivă. Medicii și Ministerul Sănătății din Ucraina îndeamnă oamenii să se vaccineze.

Ritmurile de răspândire a coronavirusului în Ucraina sunt acum mai mari ca niciodată. Numai în ultimele 7 zile, în această țară s-au depistat peste 110 mii de cazuri, iar la 21 octombrie, s-a înregistrat un număr record de decese provocate de Covid de la începutul pandemiei – 614 persoane.

Potrivit Worldometers, la 21 octombrie, Ucraina se afla pe locul 7 la nivel mondial și pe locul 4 în Europa după numărul de cazuri noi de contaminare.

La 18 octombrie, regiunile Donețk, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Odessa au fost incluse în „zona roșie”, unde situația privind răspândirea coronavirusului este mult mai complicată. Alte două regiuni – Rovnensk și Nikolaevsk – au intrat în „zona roșie” la 26 octombrie.

„Timp de șapte zile, Covid a fost cauza decesului a 2300 de ucraineni. Este cu 22% mai mult decât cu o săptămână mai devreme”, a menționat Igor Kuzin, medicul șef sanitar al Ucrainei. Tot el a avertizat că apogeul valului trei încă nu a fost atins și că ce e mai greu abia urmează.

Numărul de decese provocate de coronavirus în această țară este mult mai mare decât cel care se înregistra în perioada primului val. Răspândirea tulpinei „Delta” este considerată una dintre cauze.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: УНИАН

„Acum, cele mai multe cazuri sunt provocate anume de această tulpină nouă. Aceasta există deja în toate regiunile. Este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai repede, oamenii suportă o formă mai gravă a bolii”, a precizat Serghei Dubrov, președintele Asociației Anesteziologilor din Ucraina.

Viktor Leașko, ministrul sănătății al Ucrainei, a vizitat incognito câteva secții de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid, iar zilele acestea a făcut o declarație emoționantă și i-a îndemnat pe toți să discute mai întâi cu medicii și abia după aceasta „să critice”.

„Din cauza criticilor, ei lasă mâinile în jos. Când ieșim de aici [din spitale], trebuie să-i susținem. Avem un nivel înalt al mortalității. Oamenii mor în prima zi de internare. În cele mai dese cazuri, este vorba despre pacienții în stare gravă, este foarte greu să-i salvăm”, a declarat ministrul ucrainean.

Doar circa 17% din populația Ucrainei s-au vaccinat complet.

România trăiește „o dramă națională”

România este lider în UE după numărul de cazuri noi de contaminare cu coronavirus și după numărul de decese înregistrate zilnic. Potrivit datelor de săptămâna trecută, în România au decedat, în medie, câte 385 de persoane în fiecare zi, iar aproape 15 mii – s-au contaminat.

„Țara noastră trăiește un adevărat dezastru – sute și sute de victime în fiecare zi. 574 de inimi de români au încetat să mai bată astăzi (19 octombrie), fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea”, a menționat Klaus Iohannis, președintele României, într-un mesaj adresat către cetățeni. Acesta a numit situația din țară  privind coronavirusul „o dramă națională” și i-a îndemnat pe toți să se vaccineze.

România ocupă penultimul loc în UE, după Bulgaria, după nivelul de vaccinare. 34 la sută din populația adultă s-au vaccinat complet împotriva Covid-19, iar rata medie în UE este de 74%. Sistemul de sănătate funcționează la limita posibilităților: peste 1800 de pacienți cu coronavirus se află acum în secțiile de terapie intensivă.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: Profimedia Images

Săptămâna trecută, autoritățile Moldovei au decis să acorde sprijin României în această situație critică și au delegat 22 de medici și 10 felceri care au plecat în spitalele românești.

„Spitalele din România sunt arhipline cu pacienți cu coronavirus. În această situație dificilă, guvernul Moldovei vine cu un gest de susținere. Este necesar să ne unim forțele, pentru că mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliță când a delegat paramedicii în România.

Managerul Spitalului Universitar de Urgență București a declarat într-un interviu pentru digi24.ro că „dacă în țară mor câte 500 de persoane, acest lucru poate fi comparat cu pierderea unui sat, iar timp de o săptămână – 3500 de decese – România pierde o comună întreagă”. României îi revin 40% din decesele săptămânale cauzate de Covid în UE.

În Rusia, „moare un regiment” în fiecare zi

Un nou val de îmbolnăviri cu coronavirus s-a început în Rusia la sfârșitul lunii septembrie. În ultima lună, numărul de cazuri noi de contaminare a crescut cu 70%. În această țară, practic în fiecare zi se înregistrează un număr record de cazuri noi de contaminare timp de 24 de ore și un număr maxim de decese pe zi. În ultimele două săptămâni, peste o mie de persoane din Rusia mor în fiecare zi din cauza Covid. 

La 20 octombrie, în legătură cu creșterea numărului de persoane contaminate, zilele de la 30 octombrie până la 7 noiembrie au fost declarate în Rusia „zile nelucrătoare”. În regiunile unde se constată o situație epidemiologică mai complicată, „zilele nelucrătoare” s-au început deja pe 23 octombrie. Putin a precizat că, în caz de necesitate, restricțiile ar putea fi prelungite și după 7 noiembrie.

Potrivit datelor Worldometers, săptămâna trecută s-au înregistrat în Rusia 238 mii de cazuri noi de coronavirus, 7 mii de decese. După numărul de cazuri noi de Covid înregistrate zilnic, Rusia ocupă locul 3 în lume, iar după numărul de decese – locul 2.

Biologul molecular Konstantin Severinov a menționat într-un interviu pentru „Novaia gazeta”: „În Rusia, mortalitatea este gigantică – peste o mie de persoane pe zi. Ca să fie mai clar: la noi, în fiecare zi „moare un regiment”.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: Вячеслав Прокофьев / TACC

„Și situația de la Moscova decurge conform celui mai trist scenariu. În curând, vom atinge apogeul istoric al îmbolnăvirilor cu Covid”, a declarat săptămâna trecută Serghei Sobeanin, primarul Moscovei.

În Moscova și regiunea Moscova a fost instituit deja lockdown. În perioada restricțiilor, în capitală vor funcționa doar magazinele de produse alimentare și farmaciile. Cafenelele și restaurantele vor funcționa doar în format „la pachet”. De la 8 noiembrie, vor fi introduse codurile QR pentru participarea la evenimentele publice. În școli a fost anunțată vacanță pe perioada lockdown-ului, iar instituțiile universitare trec la procesul de studii în regim online. În regiunea Moscova, vor fi închise localurile de alimentație publică, saloanele de înfrumusețare, cluburile de fitness și cinematografele. La 24 octombrie, și orașul Sankt-Petersburg a anunțat despre instituirea lockdown-ului. La 25 octombrie, președintele Vladimir Putin a dat indicații ca toate persoanele nevaccinare cu vârsta de peste 60 de ani să fie trimise în autoizolare.

Nici vaccinarea încă nu prea este promovată în Rusia: doar 32 la sută din populație s-au vaccinat complet.

Săptămâna trecută, în Rusia au început să fie depistate noi mutații ale tulpinii „Delta”, AY.4.2. Acesta a fost descoperit pentru prima dată în luna iulie anul curent, în Marea Britanie. Aceeași tulpină a fost depistată la un copil de 11 ani care s-a întors recent din Moldova în Israel. În opinia cercetătorilor de la Sanger Institute (Cambridge) și de la Institutul de Genetică al University College of London, această tulpină ar putea fi cu 10-15% mai contagioasă decât cea indiană. 

Spitalele din Moldova sunt arhipline

La fel ca și țările vecine, Moldova este acoperită de un nou val. Acesta readuce țara noastră la cifrele care erau înregistrate în luna martie 2021. Toate secțiile Covid din spitale sunt completate în proporție de 90%, iar situația epidemiologică continuă să se agraveze încă de la sfârșitul verii, când vaccinarea anti-Covid a început să bată pasul pe loc. De atunci, numărul de cazuri noi depistate săptămânal a crescut de circa 5 ori: de la 2200 la sfârșitul lunii august până la 11600 săptămâna trecută. Câte 30-40 de pacienți au decedat în fiecare zi din cauza coronavirusului pe parcursul săptămânii trecute.

Nu se știe cât este de răspândită în Moldova tulpina „Delta”. Ministerul Sănătății încă nu a dat în exploatare un laborator care ar permite depistarea tulpinilor care circulă în țara noastră. Dar se știe că în România, 98% din cazurile de contaminare cu Covid sunt legate anume de tulpina indiană, iar în Ucraina – 90%.

La 1 octombrie, în Moldova au intrat în vigoare noi restricții, severitatea cărora depinde de zona în care se află localitățile. Săptămâna trecută, în „zona roșie” se aflau Chișinău, Bălți, Anenii Noi, Glodeni, Basarabeasca, Sângerei. La 25 octombrie, la acestea s-au adăugat Dondușeni, Edineț și Rezina.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

Situația privind Covid-ul în Bălți și Chișinău este critică. Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a numit aceste municipii „focare de răspândire a coronavirusului”.

„Toate secțiile Covid care au fost deschise în țară sunt completate în proporție de 90%. În secțiile de terapie intensivă sunt internați 335 de pacienți, 46 dintre aceștia fiind în stare extrem de gravă. Avem posibilitatea să amenajăm o mie de paturi suplimentare, dar trebuie să înțelegem că aceasta va fi o povară enormă asupra sistemului nostru de sănătate”, a remarcat Nicolaescu.

La Chișinău, unde revin aproape 50% din toate internările cu coronavirus, situația scapă de sub control. Autoritățile capitalei susțin că în spitalele municipale nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid și se plâng de lipsa susținerii din partea guvernului. Primarul capitalei Ion Ceban a declarat că în spitale nu sunt furnizate echipamente și utilaje medicale pentru tratamentul pacienților cu Covid.

„Este în creștere și numărul cazurilor de îmbolnăvire a copiilor. Dacă e să comparăm cifrele actuale cu cele care se înregistrau în valul precedent, numărul cazurilor de Covid la copii a crescut de aproximativ două ori”, a spus Ion Ceban.

Până la 23 octombrie, în Moldova erau vaccinați complet anti-Covid 24,2% din populație.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
Anunțuri În Moldova Social

CNAM susține că de la 1 noiembrie persoanele asigurate vor achita mai puțin pentru medicamentele parțial compensate, iar lista acestora urmează a fi completată

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a emis o notă informativă prin care anunță că, începând cu 1 noiembrie curent, persoanele asigurate vor achita mai puțin pentru medicamentele parțial compensate, iar lista acestora urmează a fi completată cu forme farmaceutice noi. Urmare a modificării unor ordine comune ale Ministerului Sănătății (MS) și CNAM din noiembrie va fi pusă în aplicare o nouă metodologie de calcul a sumelor fixe compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Potrivit CNAM, nu vor mai exista ratele de compensare de 40%, 60% şi 80% din preţul mediu cu amănuntul al denumirilor comerciale ce revin unei denumiri comune internaţionale din lista de medicamente compensate. Potrivit noilor modificări, preţul medianic cu amănuntul al preparatelor parţial compensate, în funcţie de denumirea comună internaţională și doză, va fi acoperit în proporţie de 100% din fondurile AOAM.

Conform estimărilor efectuate de CNAM, plata achitată de cetăţeni pentru medicamentele parţial compensate se va reduce în medie cu aproape 40 la sută.

„Pentru unele medicamente, suma fixă compensată de CNAM se va majora esențial față de cea acoperită în prezent. De exemplu, la medicamentele pentru tratamentul depresiei suma compensată de CNAM se va majora cu 150,5% , pentru demență – cu 153,9%, osteoporoză – 148,7%. Totodată, farmaciştilor le va fi mai uşor să aplice noul mecanism”, anunță reprezentanții CNAM.

Persoanele asigurate vor beneficia în continuare de cel puțin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale din lista medicamentelor compensate. După aplicarea noii metodologii de compensare, numărul preparatelor oferite gratuit din cele compensate parţial va creşte cu 27,5%.

De la 1 noiembrie lista de medicamente compensate va fi completată cu forme farmaceutice noi pentru denumirea comună internaţională meloxicamum care va fi oferită și sub formă de supozitoare de 7,5 mg şi 15 mg pentru tratamentul maladiilor osteoarticulare. În această listă vor fi incluse dozele şi formele farmaceutice care au reapărut pe piaţă, şi anume: mesalazinum supozitoare şi comprimate de 500 mg pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv, ketoprofenum pulbere/soluţie orală de 80 mg utilizat în cazul maladiilor osteoarticulare şi silymarinum capsule de 70 mg pentru tratamentul episodic al bolilor aparatului digestiv (hepatită cronică, fibroză și ciroză hepatică).

Vedeţi aici paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate.

Din listă vor fi excluse dozele şi formele farmaceutice care nu sunt prezente pe piaţă în momentul colectării preţurilor din farmacii pentru calcularea sumelor fixe compensate.

În 2021, pentru medicamentele compensate au fost planificate 678,6 milioane de lei, dintre care aproape 460 de milioane au fost alocate în primele nouă luni ale anului, în creştere cu peste patru milioane comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai mult de jumătate din preparate au fost compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare.

Medicamentele compensate integral sau parţial din fondurile AOAM sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rândul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Moldova Politică

„Situația nedreaptă continuă și se agravează”. Dorin Chirtoacă se retrage din viața politică și acuză guvernarea de promovarea „procurorilor lui Plahotniuc”

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, și-a anunțat marți seară retragerea din viața politică și s-a declarat „consternat” de candidații promovați de actuala putere în funcțiile-cheie ale procuraturii. Actualul procuror general interimar, Dumitru Roibu, este responsabil în dosarul parcărilor cu plată deschis în 2017.  

„Începând cu 25 mai 2017, când am fost arestat și suspendat ilegal din funcția de primar al Chișinăului de către regimul mafiot Plahotniuc-Dodon-Șor, am făcut numeroase informări în perioada 2017–2019. Cazul meu a fost monitorizat de Ambasada SUA, Delegația UE și Consiliului Europei (CoE) etc…. Din păcate, după încă doi ani, situația nedreaptă continuă și se agravează”, subliniază fostul primar al Chișinăului într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de Facebook.

El se declară în continuare o victimă a justiției selective și califică discriminatoriu refuzul Procuraturii Generale de a plasa dosarele sale în lista „celor 38 de dosare politice” în care oamenii legii au renunțat la învinuiri.

„Este vorba despre standarde duble. Așadar, dosarele mele sunt în procedură penală mai departe – unul în prima instanța (de 4,5 ani) și altul la urmărire penală (de 6,5 ani). De asemenea, în 2019 au mai deschis un dosar, având ca acuzație – plata salariilor angajaților primăriei, dosar pe care l-au închis în 2021”, a subliniat el.

Fostul edil îi acuză pe „procurorii regimului Plahotniuc” – D. Robu, V. Furtuna, V. Morari – că  i-au fabricat dosarele, iar actuala guvernare îi promovează.

„Astfel, recent, pe 6 octombrie 2021, D. Robu a fost numit de președinta Maia Sandu, la propunerea directa a guvernării PAS, deja pentru a doua oară în ultimii doi ani, procuror general interimar. În același timp, în prezent, la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în instanțele de judecată, este luată în discuție restabilirea lui V. Morari în funcția de procuror-șef anticorupție.

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată.

CNA a publicat atunci un comunicat în care îl acuza pe Dorin Chirtoacă că i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze  contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău.

CNA precizează că acest lucru s-a întâmplat chiar dacă prevederile Legea cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după asta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
Bani În Moldova Politică

Financial Times: Gazprom a oferit RM un acord „mai avantajos”, în schimbul amânării reformelor agreate cu UE

Gazprom, compania rusă de stat din domeniul furnizării de gaze naturale, a cerut autorităților moldovene “să ajusteze” un acord de liber schimb cu UE, precum și să amâne liberalizării pieței energiei, în schimbul unui noi înțelegeri comerciale, potrivit publicației Financial Times. Liberalizarea ar afecta puternic furnizorul și filiala Moldovagaz, care controlează întreaga rețea de distribuție de gaze.

La începutul lunii, Gazprom a redus la o treime livrările către Moldova, cerând un preț mai mult decât dublu pentru a readuce livrările la nivelul anterior. După ce autoritățile moldovene au respins o astfel de înțelegere, furnizorul a anunțat că va suspenda livrările de la 1 decembrie, motivul oficial invocat fiind datoriile aferente lunilor septembrie și octombrie.

Vinerea trecută, Parlamentul RM a declarat stare de urgență în domeniul energiei, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Legislația de urgență le permite autorităților să găsească noi furnizori, precum și să aloce resurse financiare suplimentare.

Analiștii politici explică faptul că, prin Gazprom, Rusia face presiuni asupra Moldovei în scopul îndepărtării de Uniunea Europeană, după alegerea Maiei Sandu (pro-europeană) în funcția de președinte și formarea unui nou legislativ în această vară, în care partidele pro-vestice dețin majoritatea. La nivel declarativ, Vladimir Putin, președintele Rusiei, că se folosește de criză pentru a-și spori influența în regiune, subliniind că problema are cauze și implicații globale, scrie Biziday.

Liderii politici moldoveni consideră că Moscova lovește Chișinăul într-un punct extrem de sensibil și nu exclud ample proteste ale populației, în cazul în care vor apărea întreruperi de furnizare a căldurii.

Moldova a primit, marți, prima livrare de gaze din afara Rusiei, un milion de metri cubi de la un furnizor din Polonia, prin Ucraina. Și România a realizat un transport de probă și s-a angajat să opereze mai multe. “Am scris istorie. Pentru prima dată țara noastră a cumpărat gaz dintr-o altă sursă decât Gazprom”, a declarat Nicu Popescu, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, într-un interviu pentru BBC. La rândul său, Ursula von der Leyen, a dat asigurări moldovenilor că “UE este alături de voi, iar experții noștri sunt la fața locului pentru a ajuta la rezolvarea situației”.

O delegație moldoveană se întâlnește, astăzi, la Sankt Petersburg, cu reprezentanți ai Gazprom, pentru noi negocieri în contextul stării de urgență. Oficialii europeni au cerut moldovenilor să negocieze un acord pe termen scurt, pentru a putea trece iarna. În acest context, premierul Natalia Gavrilița, va merge la Bruxelles să discute o alternativă cu tabăra europeană.

Sursa: journal.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼