Susțineți BAStv

Categorii
În Moldova Social

Sex la lecții. Cum un video în care o studentă de la ASEM „face sex” a devenit viral în Moldova

Ce s-a întâmplat 

Cu aproape o săptămână în urmă, pe rețelele sociale a fost distribuită o înregistrare video în care o studentă a Colegiului Național de Comerț al ASEM ar fi făcut sex în timpul prelegerilor online, uitând să deconecteze camera video. Ce-i drept, din înregistrarea pe care o colegă de grupă de-a tinerei a publicat-o pe internet nu e clar aproape nimic și nu se poate afirma, că acesta a fost un act sexual. Profesoara care preda atunci lecția a rugat studenta să deconecteze camera.

Ce a urmat

O sursă a NM de la facultatea la care învăța studenta respectivă (a fost exmatriculată) susține că o colegă de grupă a reușit să filmeze cele întâmplate și înregistrarea s-a răspândit mai întâi pe chat-urile Academiei, apoi și pe rețelele sociale, iar internauții plasau fragmente în propriile story’s.

La 28 octombrie, „Komsomolskaia pravda v Moldove” a publicat pe site-ul său o informație despre acest caz, menționând de câteva ori numele studentei. Informația a fost însoțită de un screenshot, în care se vede clar și numele de familie al fetei. Istoria a fost preluată de alte surse media, „asigurând-o” cu titluri tendențioase și fără a clarifica în vreun fel situația.

Iată cum a relatat despre aceasta „Komsomolskaia pravda” (KP), de exemplu: „Un film interesant a avut loc la Colegiul Național de Comerț. În timpul unei prelegeri online, studenta *** a făcut sex, dar a uitat să deconecteze camera. E bine că a deconectat măcar sunetul”.

Dar iată un citat de pe portalul anonim Sinteza.org: „Un caz cam neplăcut, dar interesant s-a produs la Colegiul Național de Comerț al ASEM, în timpul unei prelegeri online. O studentă a uitat, probabil, că are camera conectată și a decis să se relaxeze în timpul lecției”.

Bloknot-moldova a publicat știrea cu următorul titlu: „Tânăra *** a devenit cunoscută în toată țara”. Portalul enews.md și-a intitulat astfel știrea: „Sancțiune pentru sex: O studentă care a făcut sex cu camera web conectată a fost exmatriculată de la ASEM”.

Ce spun cei de la Academie

La Academia de Studii Economice nimeni nu a comentat oficial situația, dar rectorul Grigore Belostecinic a spus pentru KP că a văzut înregistrarea și că în aceasta nu e nimic clar. Întrebat cum va fi sancționată studenta pentru această situație și dacă ar putea fi exmatriculată de la colegiu, Belostecinic a spus: „Dar ce ar putea să-i fie? Oare la noi e interzis să faci sex? În toate casele se face sex. E rău că atunci era conectată camera. Cred că nimeni nu trebuie să intervină dacă cineva a făcut sex”.

Câteva zile mai târziu, directorul Colegiului Național de Comerț, Lidia Pleșca a comunicat pentru Jurnal TV că s–a decis ca studenta care ar fi făcut sex și studenta care a publicat înregistrarea pe internet să fie exmatriculate.

„Când am aflat despre aceasta, am discutat cu toți studenții grupei, ca să înțelegem, ce s-a întâmplat. Toți studenții au fost șocați de acest caz. Dirigintele a contactat tânăra care a cerut scuze pentru toate. Noi am fost șocați și am decis s-o exmatriculăm”, a spus Pleșca.

Rectorul academiei Belostecinic nu a fost de acord cu decizia luată la colegiu. El consideră că toți profesorii din Moldova ar trebui să aibă „discuții educative” cu discipolii lor. „Astfel de discuții sunt necesare, ținând cont de trecerea la studiile online. Studenților ar trebui să li se explice, cum să se comporte în timpul prelegerilor online. Nu cred că ar trebui să se ajungă până la exmatricularea din școală sau la alte măsuri grave împotriva celor care uneori își permit abateri de la procesul de instruire”, a menționat rectorul.

Ce spune mama studentei

Potrivit afirmațiilor lui Pleșca, care a discutat cu părinții fetelor exmatriculate, mama studentei din înregistrarea video intenționează s-o acționeze în judecată pe tânăra care a filmat și a postat înregistrarea pe internet.

„Din discuție, am înțeles că mama este supărată că acum toți știu despre acest incident, iar problema constă în faptul că fiica sa nu știe, cum va trăi mai departe în sat”, a spus directorul colegiului.

Ce spun psihologii și apărătorii drepturilor omului

Psihologul Angelica Frolov a menționat pentru NM că societatea noastră are foarte multe probleme ce țin de percepția sexului și a sexualității.

„Cu părere de rău, aceasta este parte a culturii și religiei noastre. Sexul este considerat ceva rușinos, păcătos. Drept urmare, în astfel de situații, în oameni se trezește rușinea, iar acesta este un sentiment foarte neplăcut. Și pentru a-i face cumva față, mulți încep să-i jignească pe cei din cauza cărora a apărut acest sentiment. Altfel spus, toate aceste atacuri sunt din cauza unor frici interne, a rușinii și a frustrării”, consideră psihologul.

Potrivit afirmațiior sale, exmatricularea studentei poate fi considerată ca abuz de serviciu din partea directorului colegiului. Trebuia să se clarifice exclusiv cu persoana care a înregistrat și a distribuit video-ul despre viața privată a unei persoane fără acordul acesteia, a remarcat psihologul. „Faptul că cineva a făcut sex acasă, în timpul prelegerilor de la universitate, nu poate fi un motiv pentru a fi exmatriculat. În acest mod, ei pur și simplu s-au spălat pe mâini de soluționarea acestei chestiuni. Nu există persoana, nu există problema. Este o abordare infantilă”, a menționat Angelica Frolov.

Ea consideră că în societatea noastră, de mult e timpul ca sexul să fie normalizat și să se conștientizeze faptul că acest lucru este firesc, este parte a vieții noastre și a relațiilor dintre oameni. Iar atâta timp cât este o atitudine atât de nesănătoasă față de sex, e prea puțin probabil că societatea va fi capabilă de relații mature și armonioase, a adăugat psihologul.

Ana Trifan, specialistă în comunicare la Centrul Internațional La Strada Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook că acesta este un caz din care pedagogii, psihologii școlari pot învăța și evolua profesional.

Iar instituțiile de învățământ, în opinia lui Trifan, ar putea să se gândească la organizarea unor activități educative la subiectul siguranței minorilor în mediul online și să discute despre răspunderea juridică pentru publicarea datelor cu caracter personal, precum și chestiuni ce țin de sexting, educație sexuală, noțiuni de cultură a consimțământului și limite personale.

În loc să exmatriculeze studenta, reprezentanții colegiului trebuiau să discute constructiv cu eleva care avea conectată camera, s-o ajute să depășească trauma și să se reintegreze în societate, consideră Trifan. Ea mai spune că trebuia să se discute și cu eleva care a filmat și a distribuit imagini cu caracter personal pe internet.

„Ea [fata din imaginile video] trebuie ajutată să înțeleagă unde a greșit și să depășească trauma. Dacă ea nu trăiește trauma acum, aceasta se va manifesta în timp, după ce va digera situația”, a menționat  Ana Trifan.

În opinia sa, cadrele didactice ar mai trebui să vină cu declarații sănătoase pentru presă, prin care să demonstreze că pedagogia înseamnă să fii alături de discipol oricum ar fi el și să-l ajute să crească, să învețe din erori. „De asemenea, ar trebui să revadă curricula la modulul Psihopedagogie. Să înțeleagă, cât de sănătos și corect este faptul că fata are alături un părinte care încearcă să o protejeze, să-i apere drepturile în instanță, dacă va fi nevoie”, a concluzionat experta La Strada.

Categorii
Anunțuri În Moldova Social

Părinții vor beneficia de zile libere, dacă copiii învață online. Modificările la Codul Muncii au intrat în vigoare

Pe 29 octombrie, au intrat în vigoare modificările la Codul Muncii, aprobate anterior de majoritatea parlamentară. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede că unul dintre părinți sau tutore vor putea să-și ia zile libere de la serviciu, în cazul care procesul educațional cu prezența fizică va fi suspendat. În această perioadă, ei vor beneficia de o indemnizație egală cu cel puțin 50% din salariul lor de bază.

Documentul prevede că, în cazul în care procesul educațional se va desfășura online, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități, care frecventează o instituție de învățământ.

Totodată, pentru a stimula procesul de vaccinare împotriva Covid-19, angajații vor primi zile libere, cu menținerea salariului mediu, pentru implementarea măsurilor speciale în combaterea pandemiei. În acest sens, Guvernul va stabili compensații, din bugetul de stat, pentru angajatorii care oferă această facilitate pentru salariați. Indemnizația prevăzută se va plăti de către angajator. În unele cazuri, aceasta poate fi plătită integral sau parțial din bugetul de stat, în modul stabilit de Guvern, se arată în lege.

De asemenea, proiectul aprobat prevede și alte facilități pentru persoanele angajate în câmpul muncii. De exemplu, în cazul declarării șomajului tehnic, ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică, angajații vor primi o indemnizație, plătită parțial sau integral din bugetul de stat. De menționat că durata șomajului tehnic nu poate depăși patru luni, în cazul unui an calendaristic.

Deputații au mai aprobat completarea Codului muncii cu un articol, care va permite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă, pentru cel puțin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaților cu regim de activitate redusă li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferența va fi achitată parțial, din bugetul de stat.

Pentru implementarea acestor măsuri sociale, autorii proiectului au prevăzut, pentru ultimul trimestru al acestui an, cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei.

Modificările respective la Codul Muncii au fost aprobate, în a doua lectură, de Parlament, cu votul a 76 de deputați, pe 14 octombrie.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Cauza penală în privința fostului deputat PDM Constantin Țuțu, trimisă în judecată

Procuratura Anticorupție anunță pe 2 noiembrie, că trimite în instanța de judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Constantin Țuțu. Acesta este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarații.

„Potrivit rechizitoriul întocmit de către procurorii anticorupție, fostul deputat, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019, a efectuat cheltuieli în sume mai mari decât veniturile realizate în aceiași perioadă, în vederea denaturării informațiilor reale cu privire la veniturile realizate și cheltuielile suportate a inclus în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și respectiv 2018, date false și incomplete, asupra veniturilor obținute”, menționează PA.

La moment, în privința lui Țuțu este aplicată măsura preventivă- obligarea de a nu părăsi țara și măsura asiguratorie – sechestrul asupra bunului imobil și a mijloacelor bănești în limita sumei de 800 000 lei.

Sursa: newsmaker.md 

 

Categorii
În Moldova Politică

Maia Sandu a discutat cu ambasadorii statelor UE: Subiectele abordate

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova, despre evoluțiile recente în negocierile pe gaz și rezultatele acestora.

Şefa statului le-a mulțumit ambasadorilor statelor UE pentru toată expertiza și susținerea oferită în ultimele săptămâni, atât în legătura cu aprovizionarea cu gaze naturale, cât și în gestionarea crizei. „În discuția noastră, am reiterat angajamentul Republicii Moldova de a implementa politici și proiecte care vor asigura securitatea energetică a țării”, a menţionat Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Sursa: presedinte.md 

Categorii
În Moldova Politică

Mai mulți judecători din Bălți s-au plâns că Renato Usatîi le-a lezat „onoarea și demnitate”. Cum a reacționat CSM?

Mai mulți judecători ai Curții de Apel Bălți s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a le fi „apărată onoarea și demnitatea”. Aceștia s-au arătat indignați de retorica ex-primarului de Bălți Renato Usatîi. Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a solicitat atragerea la răspundere disciplinară a magistraților respectivi pentru că au eliberat din detenție un carabinier condamnat la 17 ani de închisoare. CSM a criticat cuvintele lui Usatîi, însă a recunoscut dreptul acestuia la libertate de exprimare.

În cadrul ședinței din 2 noiembrie, membra CSM Mariana Timotin-Grama a anunțat că judecătorii Curții de Apel Bălți Gheorghi Scutelnic, Oleg Moraru și Viorel Pușcaș au solicitat să le fie „apărată demnitatea și onoarea”. Magistrații au examinat dosarul carabinierului care în 2020 a ucis un locuitor al satului Elizavetovca. În pofida faptului că prima instanță l-a găsit vinovat și l-a condamnat la 17 ani de închisoare, judecătorii Curții de Apel Bălți au trimis dosarul la reexaminare, iar carabinierul urma să fie pus în libertate. Acesta a rămas, însă, în detenție, întrucât a fost condamnat la 6 luni de închisoare într-un alt dosar.

Deși judecătorii au făcut adresarea încă în iulie 2021, CSM a decis să o examineze numai după ce a fost analizată de inspecția judiciară. Raportul a fost prezentat în cadrul ședinței CSM din 2 noiembrie. Inspecția judiciară a propus să fie întocmită o plângere pe numele lui Renato Usatîi cu solicitarea sancționării acestuia pentru insulte și calomnie.

La rândul său, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a remarcat că organele de drept s-ar fi putut autosesiza și a amintit că omorul de la Elizavetovca a fost unul de rezonanță. Iar alți membri ai CSM au menționat că magistrații respectivi s-ar fi putut adresa personal la poliție. În final, în urma unor dezbateri fără prezența presei, membrii CSM au condamnat declarațiile lui Usatîi, însă au explicat că acesta are dreptul la libertate de exprimare.

Precizăm că, în cadrul unui live pe pagina sa de Facebook din 7 iulie, Renato Usatîi a acuzat magistrații respectivi că „și-au șters picioarele de familia defunctului Simion Botnari, a locuitorilor din Elizavetovca și Bălți, de toți procurorii care au instrumentat dosarul și de întreaga țară”. Usatîi susținea că carabinierul a fost eliberat în rezultatul unor înțelegeri obscure cu judecătorii Curții de Apel Bălți și a declarat că „va deveni coșmarul lor numărul 1”. De asemenea, Usatîi a menționat că pe toți cei care eliberează infractori îi așteaptă lustrația, aceștia urmând să fie plasați în detenție, iar averea lor și a rudelor – confiscată.

Categorii
Bani În Moldova Politică

Andrei Spânu: „Până nu vom efectua un audit al datoriei Moldovagaz, nu poate fi semnat un acord de reglementare a acesteia”

Viceprim-ministrul Andrei Spânu susține o conferință de presă cu privire la rezultatele negocierilor de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul Andrei Spânu a menționat că la finalul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută la Sankt Petersburg au fost semnate două documente, un protocol al negocierilor și un contract de livrare a gazelor dintre SA „MoldovaGaz” și Gazprom. În protocol sunt menționate patru aspecte principale și opt decizii la care au convenit cele două părți.

Unul din aspectele accentuate de partea moldovenească a fost efectuarea unui audit independent a datoriei întreprinderii MoldovaGaz față de Gazprom acumulată de malul drept al Nistrului.

Cele opt puncte prevăd că:

Guvernul RM va convoca in noiembrie ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse. În cadrul acestei ședințe partea moldovenească va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra Tratatului inter-guvernamental de colaborare în domeniul energetic.

Totodată părițile au convenit că până la finele anului 2022 să fie semnată o înțelegere între Guvernul RM și Guvernul Rusiei în domeniul energetic care va include păstrarea statutului SA Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări forțate până la reglementarea datoriei pentru gazul oferit malului drept al Nistrului.

Andrei Spânu a precizat că în protocol nu figurează suma datoriei, ea va fi stabilită abia după efectuarea auditului independent.

Până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani

Dar înainte de aceasta partea moldovenească va efectua un audit al datoriei Moldovagaz către Gazprom, iar rapoturtul final va fi coordonat cu consiliul de observatori al Moldovagaz

„Până nu avem un audit independent la toată suma datoriei, nu poate fi semnat un acord de reglementare a datoriei”, a accentuat Andrei Spânu

Gazprom și Moldova Gaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021 pentru un termen de cinci ani contractul semnat in 2006 în condiții reciproc avantajoase în baza unei formule de preț legat de prețul petrolului și gazelor de pe piața europeană, a mai spus vicepremierul.

Consumatorii casnici vor plăti mai mult începând din luna noiembrie

Andrei Spânu a precizat că pentru luna noiembrie prețul la gaz va fi aproximativ de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În luna decembrie ne putem aștepta la un preț de până la 400 de dolari. În condițiile actuale RM va avea un preț de două ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât cel achitat în octombrie. De asemenea, vicepremierul a mai spus că Guvernul va compensa creșterea de tarif care este inevitabilă în luna noiembrie. Tarifele urmează să fie ajustate în luna noiembrie, curent. Nu pot spune exact care va fi tariful, dar vreau să vă amintesc că cel mai mare tarif plătit de moldoveni a fost de 6,20 lei. Atunci tariful la gaz era de 394 de dolari”, a mai spus Andrei Spânu.

Conferința de presă poate fi urmărită mai jos.

Amintim că ultima rundă de negoceiri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie și s-a încheiat cu semnarea de către viceprim- ministrul Andrei Spânu și șeful Gazprom-ului, Alexei Miller, a unui protocol care stabilește detaliile referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnarea de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru RM începând cu 1 noiembrie, pe o durată de cinci ani.
Categorii
În Moldova Politică

Contestația lui Stoianoglo privind inițierea urmăririi sale penale a fost respinsă de Curtea de Apel Chișinău

Curtea de Apel Chișinău a respins constestația procurorului general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo, față de decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care a fost autorizată inițierea urmăririi sale penale. Hotărârea a fost pronunțată pe 2 noiembrie.

„S-a respins cererea avocatului de examinare a cauzei în ședință publică. Examinarea cererii de suspendare a fost însușită cu soluția aspectelor ce țin de inadmisibilitate a acțiunii. Cererea înaintată de Stoinoglo Alexandr a fos declarată inadmisibilă”, se arată pe portalul național al instanțelor.

Pe 12 octombrie, avocatul lui Stoianoglo Vasile Gafton a anunțat că la Curtea de Apel a mai fost depusă o cerere de contestare a deciziei CSP.

„Odată ce a fost depusă cerere de chemare în judecată prin care a fost contestată hotărârea CSP, acea hotărâre a fost suspendată, ea nu produce efecte juridice. Procurorul de caz nu trebuia să pornească urmărirea penală, nici să-l rețină. Unica soluție pe care o poate adopta conform legii, e să anuleze acele ordonanțe care sunt ilegale, să-l scoată de sub urmărire penală și să claseze dosarul penal”, a accentuat Gafton.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, șeful suspendat al Procuraturii Generale a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Șase persoane, printre care trei angajați ai Poliției de Frontieră, reținute în dosarul contrabandei cu 179 de cutii cu țigări

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că șase persoane, printre care trei angajați ai Poliției de Frontieră, au fost reținute în dosarul schemei de contrabandă cu 179 de cutii de țigări, în urma perchezițiilor desfășurate marți, 2 noiembrie, la punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea.

Potrivit PCCOCS, perchezițiile au fost desfășurate la domiciliile figuranților, la Cahul și Chișinău. În numărul persoanelor reținute, în urma documentării desfășurate de SIS, prin colaborare cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, trei figuranți ar fi fost implicați direct în schema de contrabandă, iar alții trei sunt angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Printre angajații de la frontieră reținuți figurează și un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul, precum și un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului.

Pe dosar figurează cu statut de persoane învinuite și bănuite 14 figuranți. Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În iulie curent, ZdG a scris că PCCOCS, SIS și Serviciul Vamal au deconspirat într-o localitate din Cahul activitatea unei grupări criminale specializate în contrabanda cu țigarete și au reținut un microbuz cu o cantitate de 179 de cutii cu țigări de marca Ashima, fără timbru de acciz. Atunci, procurorii au identificat și reținut șase suspecți. Detalii aici.

Conform informațiilor operative, furnizate de procurori, acest tip de țigarete este preluat din regiunea transnistreană, la un preț de aproximativ 360 euro pentru o cutie, iar în România poate fi comercializat la un preț de 800 euro pentru o cutie.

Sursa: zdg.com 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼