Categorii
În Moldova Social

Din totalul deceselor provocate de Covid, săptămâna trecută, 5% erau persoane vaccinate

Pe parcursul săptămânii trecute, în Republica Moldova, au murit 19 persoane care erau vaccinate împotriva coronavirusului. Numărul constituie 5% din totalul de decese provocate de COVID-19. Datele au fost prezentate de secretarul de stat Svetlana Nicolăescu, în cadrul unei conferințe de presă, care s-a desfășurat pe 3 noiembrie. Oficialul nu a precizat dacă persoanele imunizate care au murit sufereau de comorbidități și dacă erau imunizate în totalitate.

În general, numărul noi de infectări cu coronavirus a scăzut față de săptămâna trecută.

„Constatăm o reducere cu 15% a numărului de cazuri noi, comparativ cu săptămâna precedentă. În ultimele 9 zile, înregistrăm o scădere constantă a numărului de cazuri noi. La fel, nivelul de îmbolnăvire, săptămâna precedentă, a fost unul mai redus decât acum în săptămânile anterioare, ajungând la nivelul la care eram la începutul lunii octombrie”, a menționat Svetlana Nicolăescu.

Totuși, secretarul de stat a menționat că numărul pacienților spitalizați rămâne mare.

„Săptămâna trecută, în medie, am avut zilnic peste 2 900 de persoane internate cu Covid. Dintre acestea, 277 de persoane se aflau în terapie intensivă. Din acestea, circa 40 de persoane erau cu ventilație invazivă”, a spus secretarul de stat.

În prezent, sunt activate 3 561 paturi pentru pacienții infectați cu Covid. Dintre acestea, 354 sunt paturi în secția de terapie intensivă.

Numărul de decese provocate de Covid a crescut față de săptămânile anterioare. 293 de persoane au murit pe parcursul săptămânii trecute. Peste 95% dintre acestea nu erauvaccinate împotriva coronavirusului (274), potrivit reprezentantei Ministerului Sănătății.

Sursa: newsmaker.md  

Categorii
În Moldova Politică

(DOC) CA Chișinău a publicat hotărârea integrală cu privire la respingerea cererii depusă de Stoianoglo împotriva CSP

Marți, 2 noiembrie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de către procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) prin care, prin intermediul avocaților săi, a contestat hotărârea CSP în urma căreia a fost inițiată urmărirea penală în privința lui.

În Încheierea Curții de Apel (CA) Chișinău publicată miercuri, 3 noiembrie, care se întinde pe 16 pagini, se menționează că „pretinsa acţiune înaintată de către Alexandr Stoianoglo, nu întrunește condițiile de admisibilitate, aceasta urmând a fi declarată inadmisibilă”.

„Acţiunea înaintată de Alexandr Stoianoglo împotriva CSP cu privire la contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-122/2021 din 5 octombrie cu privire la examinarea adresării deputatului Lilian Carp vizând pretinsele acțiuni ilegale comise de procurorul general Alexandr Stoianoglo, nu răspunde exigenţilor de admisibilitate, motiv din care urmează a fi declarată inadmisibilă în temeiul art. 207 alin.(2) lit. e) din Codul administrativ. Referitor la solicitarea privind suspendarea actului contestat, Completul de judecată a însușit-o odată cu examinarea aspectelor de admisibilitate a acțiunii. Prin urmare, concluzia asupra inadmisibilității prezentei acțiuni exclude necesitatea soluționării cererii de suspendare. Or, la caz, însuși inadmisibilitatea acțiunii pe motivele analizate exclude orice posibilitate de suspendare a hotărârii contestate”, se menționează în hotărârea instanței de Apel.

În context, Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curţii de Apel Chișinău, dispune:

Se declară inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată decătre Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-122/2021 din 05.10.2021, pe motiv că, reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept în sensul art.17 Cod administrativ. Se explică reclamantului Alexandr Stoianoglo, că declararea acțiunii ca inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. e) Cod administrativ exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiași reclamant cu aceeași acțiune. Încheierea poate fi atacată cu recurs în Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile din momentul comunicării, prin intermediul Curții de Apel Chișinău”.

Încheierea integrală emisă de CA Chișinău:

 

La 6 octombrie procesul de judecată dintre procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo CSP a fost repartizat spre examinare magistratei de la Curtea de Apel Chișinău, Veronica Negru. Detalii aici.

La 5 octombrie, avocații procurorului general suspendat și reținut pentru 72 de ore Alexandr Stoianoglo au atacat la CA Chișinău hotărârea CSP prin care au admis sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp împotriva acțiunilor procurorului general Alexandr Stoianoglo în urma căreia procurorul anticorupție Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală în privința șefului PG. Avocații procurorului general suspendat au solicitat încetarea executării hotărârii CSP. Un anunț în acest sens a fost făcut de către unul dintre adjuncții suspendați ai procurorului general suspendat Ruslan Popov, în cadrul unei conferințe de presă. Detalii aici.

Mascații SIS împreună cu procurorul anticorupție Victor Furtună care a dispus inițierea urmării penale pe numele lui Stoianoglo în baza sesizării depusă de deputatul PAS Lilian Carp au descins marți seară, 5 octombrie, în clădirea Procuraturii Generale.

În jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

Sursa: zdg.md 

Categorii
Bani În Moldova Politică

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban, despre dezvăluirile Financial Times: „Contractul între Moldovagaz și Gazprom nu are nimic în comun cu Pachetul III Energetic”

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a infirmat marți seară că noul contract cu Gazprom amână implementarea Pachetului III Energetic pentru cinci ani, subliniind că acesta este aplicat deja în Moldova. Publicația britanică „Financial Times” a scris că Gazprom a vrut ca Moldova să își amâne implementarea Pachetul III Energetic în schimbul unui preț mai mic la gazele naturale.

„Contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom nu are nimic în comun cu Pachetul III Energetic al UE. Republica Moldova implementează Pachetul III Energetic. Un operator de transport gaze licențiat de către ANRE, Vestmoldtransgaz, este certificat după Pachetul III Energetic”, a precizat el în cadrul unei emisiuni TV la Postul N4.

Cu toate acestea, Ceban a recunoscut existența unor probleme de implementare a Pachetului III Energetic de către companiile-fiice ale Moldovagaz – Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz.

„Problemele de implementare a Pachetului III sunt datoriile, activele și protejarea investițiilor Gazprom. Aceste aspecte au fost discutate. Urmează să fie convocată Comisia mixtă moldo-rusă pentru cooperare economică și să abordeze aceste aspecte”, a detaliat Ceban.

În același timp, directorul Moldovagaz a explicat că Pachetul III Energetic al UE presupune liberalizarea pieței, accesul la rețea etc.

„Există 14 traderi internaționali, care au acces la rețea. Avem 24 de furnizori de gaze naturale alternativi, care pot să intre liber pe piață”, a mai spus el.

Publicația britanică „Financial Times” a dezvăluit săptămâna trecută, în timpul negocierilor moldo-ruse cu privire la furnizarea gazelor naturale, că Gazprom vrea ca Moldova să își amâne implementarea regulamentului UE, Pachetul III Energetic, în domeniul pieței energetice, care prevede liberalizarea și permisiunea unei mai mari competiții pe piață.

„Liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara acesteia în Moldova, care deține și operează rețeaua de gaze din Moldova. Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică”, scrie publicația britanică.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
Bani În Moldova

R. Moldova va semna un acord cu IFC în valoare de 3,8 milioane de dolari pentru promovarea exporturilor în UE

Responsabilii din cadrul Parlamentul au emis miercuri o notă prin care anunță că Republica Moldova urmează să semneze cu Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale (BM), un acord de cooperare în valoare de 3,8 milioane de dolari pentru realizarea proiectului „Reforma climatului investițional în Republica Moldova” (faza II).

Potrivit notei informative, scopul proiectului este sporirea competitivității sectorului privat în ceea ce privește exportul produselor de origine animală, inclusiv carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate, pe piața Uniunii Europene.

Proiectul urmărește consolidarea capacităților de export ale sectorului horticol. Din valoarea totală a proiectului, IFC va contribui cu suma de 2,8 milioane de dolari. Guvernul Republicii Moldova va contribui cu un milion de dolari prin finanțarea instituțiilor statului, inclusiv plăți pentru bunurile și serviciile necesare pentru implementarea proiectului. Conform Parlamentului, proiectul nu prevede contribuții directe din contul bugetului de stat.

Perioada de acțiune a acordului este de până la 30 iunie 2023. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de miercuri, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Corporația Financiară Internațională și îl va propune plenului Parlamentului spre aprobare.

Sursa: zdg.md 

Categorii
Anunțuri În Moldova Social

Prezentarea Certificatului Covid la locul de muncă ar putea deveni obligatorie pentru toți angajații – atât în domeniul public, cât și privat

Prezentarea Certificatului Covid la locul de muncă ar putea deveni obligatorie pentru toți angajații din domeniul public, dar și privat. Inițiativa este luată în calcul de membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), însă deocamdată este la etapa de discuții: specialiștii analizează experiența altor state. Informația a fost confirmată pentru NM de către coordonatoarea Campaniei de imunizare contra COVID-19 din Moldova, Ninel Revenco, pe 3 noiembrie.

Potrivit expertului Ninel Revenco, obligativitatea deținerii certificatului Covid va motiva angajații să se vaccineze și va crește interesul populației adulte dață de vaccinarea împotriva coronavirusului. Implementarea deciziei depinde de evoluția situației pandemice din țară, a mai menționat coordonatoarea.

„Dacă va continua să crească numărul de îmbolnăviri și de decese, cel mai probabil, măsura va fi implementată”, a explicat Revenco.

Specialistul a mai spus că experții analizează experiența altor state, care au implementat o astfel de măsură, cum ar fi Franța, Portugalia și Grecia și unde nivelul imunizării a crescut în scurt timp după aceasta. Revenco a subliniat că nu este vorba despre obligativitatea imunizării, ci despre prezentarea Certificatelor Covid, care includ nu doar dovada vaccinării.

Certificatul COVID reprezintă o dovadă oficială că persoana:

  • a fost vaccinată împotriva COVID-19;
  • s-a testat și are un rezultat negativ;
  • a avut COVID-19 și s-a vindecat;

Amintim că, în Republica Moldova, certificatele Covid pot fi descărcate gratuit AICI.

În prezent, rata de vaccinare în Republica Moldova constituie circa 25%.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼