Categorii
În Moldova Social

Ministrul Educației a extins perioada de recuperare a orelor pentru vacanța sulpimentară a elevilor

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis joi, 4 noiembrie, un comunicat de presă prin care anunță că termenul de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extins. Astfel, potrivit ordinului semnat de ministrul Educației, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la sfârșitul anului de studii 2021-2022 și nu doar în semestrul I așa cum a anunțat inițial ministerul.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe la care a participat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ).

Potrivit notei informative, la ședință s-a discutat despre modalitățile de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță (1-5 noiembrie) propuse de către directorii instituțiilor de învățământ.

În urma discuțiilor, ministrul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 1498, potrivit căruia perioada de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului de studii 2021-2022.

Responsabili de organizarea activităților de recuperare a orelor sunt conducătorii instituțiilor de învățământ, care vor elabora un orar de recuperare și îl vor coordona cu OLSDÎ.

La 28 octombrie curent, Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de toamnă cu 7 zile pentru elevii din instituţiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal publice și private, în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți și UAT ale unității teritoriale Găgăuzia în care este stabilit pragul roșu de alertă.

Atunci, Ministerul Educației a anunțat că orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I.

La 26 octombrie, CNESP a decis prelungirea până pe 30 noiembrie curent, pe întreg teritoriul R. Moldova, a stării de urgență în sănătate publică.

Comisia a decis să sisteze organizarea și desfășurarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive).

Anterior, MEC a atenționat conducătorii instituțiilor de învățământ general publice şi private să stabilească, în perioada vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

Sursa: zdg.md 

 

Categorii
În Moldova Politică

Compania „Teleradio Moldova” va reveni din subordinea Consiliului Audiovizualului sub control parlamentar. Proiectul, aprobat în lectură finală

Instituția Publică Națională a Audiovizualului, Compania „Teleradio Moldova” va reveni din subordinea Consiliului Audiovizualului (CA) sub control parlamentar. Parlamentul a adoptat în lectura a doua joi, 4 noiembrie, legea pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.

Documentul prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului. Astfel, directorul general al furnizorului public național de servicii media urmează să fie desemnat de către Parlament la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național.

Inițiativa legislativă a fost susținută de 56 de parlamentari.

„Proiectul are drept obiectiv modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova cu unele prevederi ce ar permite responsabilizarea furnizorului public național de servicii media – Compania „Teleradio-Moldova” prin instituirea unui mecanism de control parlamentar, precum și revizuirea modalității de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al Companiei „Teleradio Moldova” și a Consiliului Audiovizualului, instituind mai multă claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii”, se arată în document.

Totodată, în condițiile reîntoarcerii furnizorului public național de servicii media sub control parlamentar, proiectul de lege propune ca mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, a directorului general al companiei „Teleradio Moldova” și a directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.

Documentul mai prevede introducerea în câmpul de acțiune a controlului parlamentar, a unui temei de demitere de drept a membrilor Consiliului de supraveghere și Consiliului Audiovizualului, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

 

Potrivit autorilor proiectului de lege, la etapa implementării soluțiilor legislative, nu vor fi necesare alocări de mijloace financiare de la bugetul de stat.

Proiectul de lege a stârnit mai multe reacții în societate. Astfel, pe marginea acestuia au fost organizate consultări publice.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Un bărbat din Strășeni a fost găsit în comă, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, de la o sobă defectă

Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost la un pas de moarte, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Cazul a fost înregistrat în dimineața de 4 noiembrie în localitatea Chirianca, raionul Strășeni. Bărbatul a fost găsit în stare inconștientă în propria casă, de către un coleg de serviciu, care a apelat serviciile de urgență.

Persoana intoxicată a fost preluată de o echipă de medici, în stare gravă, în comă de gradul I. Bărbatul a fost resuscitat în drum spre spital. După ce a fost internat, bărbatul și-a revenit și conform datelor recepționate ulterior, în prezent, viața acestuia este în afara oricărui pericol.

Pentru cercetarea cazului, la fața locului a intervenit o echipă de pompieri. Angajații IGSU au stabilit că în locuință nu s-a produs un incendiu, iar victima s-ar fi intoxicat cu monoxidul de carbon emanat în urma defecțiunii sobei.

În acest context, IGSU atenționează populația despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada rece a anului. Cetățenii sunt rugați să verifice sobele și căile de evacuare a fumului înainte de utilizare. Pentru evitarea incendiilor și cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, încăperile încălzite cu sobe trebuie să fie aerisite, iar focul trebuie să fie stins pe durata nopții.

Mai mult, este indicat ca persoanele să nu aprindă focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, dar și să îndepărteze lucrurile ușor inflamabile din preajma instalațiilor de încălzit. De la începutul anului 2021, 43 persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon. 7 dintre ele și-au pierdut viața.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Firma lui Plahotniuc a sărit din schemă. Instituțiile de stat vor putea fi păzite doar de companiile de pază de stat

Guvernul a avizat miercuri un proiect ce prevede asigurarea cu pază a obiectivelor de stat doar de întreprinderile de stat. Prestarea unor asemenea servicii statului a fost apanajul a două firme: SRL Argus-S, conectată la Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă, Bercut-Grup, la un fost polițist care ar avea legături cu interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, scheme deconspirate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice într-o investigație, realizată pe timpul când acestea captau cele mai mari contracte pe bani publici.   

Conform proiectului aprobat de Guvern, companiile care urmează să asigure paza obiectivelor strategice sunt ÎS Servicii Pază, fondată de Ministerul Afacerilor Interne, ÎS Detașamentul Paza Paramilitară și ÎS Scutul Energetic, ambele fondate de Agenția Proprietății Publice.

Prin urmare, ministerele, autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului, autoritățile publice autonome, instituțiile publice fondate de Executiv, întreprinderile de stat şi societățile comerciale cu capital de stat nu vor mai putea beneficia de de pază particulară.

De asemenea, vor fi păzite doar de către întreprinderile de stat instanţele judecătoreşti, Procuratura, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor și muniţiilor, precum și obiectivele de păstrare a substanțelor narcotice și psihotrope, cu excepția instituţiilor medicale şi farmaciilor private.

Instituțiile vor încheia contracte cu una dintre întreprindere de stat care prestează servicii de pază. Contractele urmează a fi încheiate prin procedura de achiziție, cu asigurarea principiului concurenței.

În perioada guvernării Partidului Democrat, două întreprinderi private au câștigat licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este – unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, companiile respective au avut mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Social

Ministerul Sănătății, despre situația epidemiologică din R. Moldova: mortalitatea a crescut cu 14% comparativ cu săptămâna precedentă

Cinci teritorii administrative sunt în zona roșie de alertă, cu o incidență mai mare de 250 cazuri la 100 mii de locuitori: municipiul Bălți, municipiul Chișinău, raionul Dondușeni, Basarabeasca și Anenii Noi. Totodată, numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a scăzut cu 26,5%, iar în rândul femeilor însărcinate cu 26,5%, anunță Ministerul Sănătății (MS).

În perioada 25 – 31 octombrie curent, au fost înregistrate 9 765 cazuri de COVID-19. Incidența a constituit 262 la 100 mii de persoane, fiind înregistrată o scădere cu circa 15% comparativ cu săptămâna precedentă.

Tot în această perioadă, potrivit autorităților din sănătate, au fost confirmate 293 de decese, din acestea 274 la persoane neimunizate. Astfel, mortalitatea a crescut cu 14% comparativ cu săptămâna precedentă și 84% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, 7 890 de oameni și-au pierdut viața din cauza COVID-19, dintre care 81,2% au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

În ceea ce privește spitalizarea persoanelor infectate, datele arată că numărul persoanelor aflate la tratament în spital în mediu a constituit 2 960 pacienți, dintre care 277 de internați în terapie intensivă și 40 aflați la ventilație invazivă. Rata spitalizării e de 57 la 100 mii de oameni, de 1,9 ori mai mult față de limita pragului de alertă.

Ministerul Sănătății anunță unele modificări în protocolul care se referă la măsurile de protecție obligatorii pentru persoanele infectate cu COVID-19.

„Persoanele cu schemă completă de vaccinare împotriva COVID-19 care au fost în contact cu o persoană testată pozitiv la virusul SARS-CoV-2, nu se plasează în carantină, cu excepția contacților din aceeași gospodărie. Mai exact, indiferent de statutul de vaccinare, toți contacții din aceeași gospodărie cu persoana bolnavă se plasează în carantină. În celelalte cazuri, contacții vaccinați își pot continua activitatea și nu se plasează în carantină, dar este necesară monitorizarea clinică a simptomelor pe parcursul a 14 zile”, anunță MS.

De la începutul campaniei de vaccinare în R. Moldova au fost administrate peste 1 500 000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de autoritățile sanitare de nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

Sursa: zdg.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼