Categorii
În Moldova Politică

Ministrul Litvinenco răspunde criticilor pentru promovarea unor magistrați cu probleme „Guvernarea PAS se află într-un război dur cu sistemul corupt şi parazitar”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că acceptă critica, „proces firesc într-o democrație”, dar aceasta trebuie să fie reală și nu inventată. Litvinenco răspunde astfel criticilor legate de promovarea la Curtea Supremă de Justiție a unor magistrați cu probleme de integritate, printre care Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală, despre care și portalul Anticoruptie.md a scris că ar avea proprietăți neconforme cu veniturile salariale.  

Opoziția parlamentară, dar și foști parteneri de coaliție din Blocul ACUM, au criticat PAS pentru că i-ar fi întors datoria lui Musteață pentru serviciile oferite de acesta în lupta împotriva procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. Magistratul și-a dat votul în Consiliul Superior al Procurorilor pentru suspendarea procurorului general.

„Critica guvernării și a acțiunilor sau inacțiunilor sale este un proces firesc într-o democrație. Societatea civilă, dar şi opoziţia politică trebuie să fie critică şi proactivă, mai ales în raport cu angajamentele pe care puterea le-a luat în faţa cetăţenilor. Aceste critici trebuie să ducă la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, dar nu la creşterea raitingurilor şi vizualizărilor. Ele trebuie să ducă la eficientizarea instituţiilor statului şi actului de guvernare. De aceea, criticile, ca să aibă efect pozitiv asupra statului şi societăţii, trebuie să fie reale, nu inventate, să fie coerente şi consecvente, dar nu oportuniste şi pentru a obţine un interes imediat. Dar, cel mai important, ele trebuie să fie credibile, adică să vină de la cei care sunt cu adevărat bineintenţionaţi şi vor binele acestei ţări şi cetăţenilor săi. Cu alte cuvinte, ele trebuie să se ghideze după agenda cetăţenilor, nu al politicienilor sau grupurilor de interese. Critica de dragul criticii este un semn de slăbiciune şi lipsă de idei. De exemplu, nu poți să critici o măsură pe care chiar tu anterior ai promovat-o și încă într-o formă cu mult mai radicală. Aceasta este o lipsă de coerenţă şi, dacă vreţi, de caracter”, susține ministrul Justiției.

Sergiu Litvineco afirmă că guvernarea PAS se află într-un război dur cu sistemul corupt şi parazitar, care a dus Republica Moldova în pragul falimentului, care „a alungat sute de mii de oameni din ţară şi a scos miliarde din visteria ţării, din banii câştigaţi cu trudă de oameni”.

„Noi avem mandatul cetăţenilor şi voinţa politică să schimbăm lucrurile aşa cum am promis. Noi vom curăţa instituţiile de paraziţi şi le vom face să lucreze în interesele cetăţenilor, fiindcă ei merită”, menționează Litvineco pe pagina sa de Facebook.

Mai mulți experți, dar și foști parteneri de coaliție din Blocul ACUM, au criticat dur Ministerul Justiției, dar și majoritatea parlamentară a PAS pentru promovarea în CSJ a unor magistrați cu probleme de integritate, printre care Dorel Musteață și Plămădeală.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Social

În două zile cetățenii vor afla noul tarif provizoriu la gaz, care va fi aplicat în facturi din 1 noiembrie: Moldovagaz a cerut un preț dublu față de cât achită consumatorii acum

În două zile, mai exact miercuri, 10 noiembrie, am putea afla cât vom plăti, începând cu luna noiembrie curent, pentru gazele naturale.

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, cel care a înaintat către ANRE cererea de ajustare a tarifelor la gaz, a menționat că tariful pentru un metru cub de gaze naturale ar putea să ajungă la pragul de 10 lei, adică dublu față de cât achităm acum.

„Am făcut calculele deja și cererea este pregătită. Cred că astăzi după-amiază va fi prezentată către Agenție. Nu e secret mare, în jurul cifrelor care au fost menționate în mass-media, 9-10 lei. În principiu, sunt diferite categorii de tarife pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă după-amiază va fi anunțată”, a declarat președintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Sputnik Moldova.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să aprobe până la 10 noiembrie prețurile provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public pentru S.A. „Moldovagaz”, cu aplicarea acestora începând cu data de 1 noiembrie curent, prin derogare de la procedurile stabilite în Legea nr.108/2016 cu privire la gazele naturale, Legea nr. 174/2017 cu privire la energetică și Legea nr. 239/2008 cu privire la transparența în procesul decizional.

O decizie în acest sens se conține în Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale emisă la 2 noiembrie curent. Astfel, la solicitarea Moldovagaz, până la data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii la gaz, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

În același timp, potrivit reprezentanților Guvernului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.

Actualul preț de furnizarea a gazelor naturale, 4,2 lei pentru un metru cub de gaze, achitat de consumatori a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 % , până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.

La 1 noiembrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cetățenii R. Moldova vor achita mai mult pentru gazele naturale, menționând că tarifele ar urma să fie ajustate începând cu luna noiembrie. În contextul creșterii tarifelor la gaze, viceprim-ministrul Spînu susține că în următoarele zile Guvernul va pregăti un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând să fie aprobat pentru implementare.

Sursa: zdg.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼