Categorii
În Basarabeasca În Moldova Social

Dosarul certificatelor de vaccin anti-COVID: Ofițerii CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții la mai multe instituții medicale

Percheziții la mai multe instituții medicale, în cadrul dosarului corupției cu certificate de vaccin anti COVID. Verificările au loc în aceste momente în instituții din sectorul Râșcani și comuna Stăuceni și sunt efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție.

Potrivit primelor informații, sunt vizați lucrători medicali, suspectați de acte de corupție la eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Amintim că luni, 8 noiembrie, trei intermediari au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti COVID.

Cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție.

Categorii
În Moldova Social

În cadrul punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului sunt disponibile noi servicii, anunță Biroul politici de reintegrare

În cadrul punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița sunt disponibile noi categorii de servicii, prestarea cărora va contribui la mărirea numărului de solicitanți deserviți și la înviorarea procesului de înregistrare cu plăci de model neutru, informează reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Astfel, începând cu 9 noiembrie curent este pus în aplicare, în subdiviziunile menționate, conform mecanismului formalizat între autoritățile naționale de profil, serviciul de înmatriculare a vehiculelor pentru cetățenii străini cu domiciliu în regiunea transnistreană, cu eliberarea adeverinței privind confirmarea numărului de identificare de stat (IDNP) în resursele informaționale de stat.

De asemenea, din data de 10 noiembrie curent, în aceleași puncte de înmatriculare, este oferită posibilitatea urgentării eliberării certificatului de înmatriculare de model neutru, în termen de trei și de cinci zile lucrătoare.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Moldova Politică

Maia Sandu: „Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării”

Președinta Maia Sandu afirmă că Republica Moldova se află într-o poziție diferită pe plan european și internațional decât era la sfârșitul anului trecut, iar partenerii externi sunt mai pregătiți să ne ajute, îndeosebi Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute pe 9 noiembrie, la deschiderea Forumului de integrare europeană: Calea spre un viitor european al Moldovei.

„Restabilirea bunelor relații cu instituțiile europene a ajutat țara noastră să treacă mai ușor prin criza pandemică. Datorită inițiativei Echipa Europa și Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova a primit ajutoare semnificative pentru echiparea sistemului medical și protejarea lucrătorilor din prima linie. Suntem prima țară de pe continent care a obținut vaccinuri prin intermediul platformei COVAX și a putut porni imunizarea anti-Covid la începutul lunii martie”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai menționat că restabilirea dialogului cu Bruxellesul ne-a permis să obținem sprijinul Uniunii Europene și pentru recuperarea economică a Republicii Moldova.

„Țara noastră a fost prima, din afara Uniunii Europene, care a primit oferta unui Plan european de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii 2,5 ani”, a precizat Sandu.

Președinta s-a referit și la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna decembrie. Conform declarației sale, acesta ne oferă ocazia să aprofundăm colaborarea în cadrul acestei inițiative regionale.

„Participarea Moldovei ne va ajuta să ne integrăm în proiecte regionale ce deschid noi oportunități de colaborare și dezvoltare pentru țara noastră”, a specificat șefa statului.

Moldova trebuie să participe activ la Agenda verde europeană, care presupune dezvoltarea economică durabilă, cu grijă față de mediu, a mai spus președinta.

„Pentru aceasta, trebuie să progresăm pe subiectele prioritare ale agendei noastre de reforme, care este și fundamentul dialogului dintre Chișinău și Bruxelles. Mai întâi de toate, mă refer aici la reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt în Republica Moldova. Funcționarea statului de drept și respectarea legilor în Moldova depinde de capacitatea noastră de a face regulă în acest domeniu și de a curăța în profunzime sistemul judecătoresc, organele procuraturii și alte structuri de drept de persoane compromise și de practici ce viciază actul justiției”, a reiterat Sandu.

La Forumul de integrare europeană, Maia Sandu a vorbit și despre reforma sectorului energetic.

„Trebuie să creștem reziliența energetică a țării prin diversificarea surselor potențiale de energie, crearea de stocuri de rezervă, dezvoltarea capacităților interne de producție, inclusiv a energiei regenerabile, și consolidarea eficienței energetice a clădirilor și întreprinderilor”, a subliniat Maia Sandu.

Reforma sectorului de securitate este, de asemenea, o prioritate importantă.

„Problema transnistreană, instituțiile slabe ale statului, riscurile de mediu, precum seceta, inundațiile, accesul cu apă, campaniile de dezinformare și alte riscuri hibride – toate aceste probleme prezintă pericole reale pentru țara noastră și trebuie abordate din punctul de vedere al securității statului. Sper că discuțiile de astăzi pe subiecte de securitate și pe problema reintegrării țării vor contribui la identificarea unor soluții durabile”, a menționat președinta Maia Sandu.

În încheiere, Maia Sandu a declarat că „ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării.”

„Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat înnoit – mai rezistent, mai transparent, mai prosper, mai prietenos cu cetățenii săi”, a conchis președinta țării.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Agenția de Servicii Publice declară nul buletinul de identitate al lui Ilan Șor

Actele de identitate ale deputatului Partidului „Șor” Ilan Șor au fost declarat nule. Informația a fost confirmată de Agenția de Servicii Publice (ASP) pe 9 noiembrie, care afirmă că decizia a fost luată în urma unor verificări efectuate la sesizarea Procuraturii Anticorupție.

În consecință, ASP a constatat că atât buletinul de identitate emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010 au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației fiind întocmite în lipsa acestuia.

„S-a stabilit că imaginea facială, datele personale și semnătura olografă a lui Ilan Șor au fost utilizate din resursele informaționale ale Registrului de stat al populației în baza unui act perfectat in 2009, iar actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe, contrar prevederilor din Legea 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte”, explică ASP.

Drept urmare, actele de identitate menționate, perfectate și eliberate în lipsa solicitantului Ilan Șor, devin nule în baza unui ordin semnat de directorul ASP pe 9 noiembrie 2021.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Directorul ANRE: „Datoriile istorice la gaz sunt rezultatul neajustării la timp a tarifului”

Datoriile istorice pe care le are Moldovagaz față de Gazprom sunt rezultatul neajustării la timp a tarifelor pentru gazele naturale. Ștefan Creangă, director în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale în Reglementare Energetică (ANRE) a menționat în cadrul unei conferințe de presă din 9 noiembrie, că ANRE nu trebuie să admită devieri majore în acest sens. Declarațiile au fost făcute în contextul aprobării de ANRE a noilor tarife la gaz pentru consumatorii finali.  

„Prețul care este prezentat de Moldovgaz este un preț vizionar, este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și capacitatea consumatorului să-l achite”, a spus Ștefan Creangă.

Acesta e precizat că atunci când ANRE examinează tarifele, ia în calcul doi „factori importanți”. Este vorba despre capacitatea consumatorului de a achita și capacitatea furnizorului de a livra. Între timp, directorul ANRE a precizat că prețul propus de Moldovagaz este estimativ. Șeful ANRE a mai specificat că în contract nu este preț fix, ci o formulă care are câteva componente.

„Din experiența pe care o deține ANRE, Moldovagaz poate să-și permită până la un miliard de devieri negative. Toate aceste devieri sunt deservite prin credite luate de Moldovagaz iar deservirea acestor credite sunt incluse în tarife. De aceea ANRE nu trebuie să admită devieri majore. Noi cunoaștem istoricul când nu au fost ajustate tarifele la timp și am ajuns la datorii istorice. Toate aceste datorii istorice de 700 milioane, sunt rezultatele neajustării la timp a tarifelor. Tarifele trebuie să fie corecte pentru a nu plăti mai mult în viitor”, a accentuat Creangă.

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la gaze, la solicitarea Moldovagaz.  Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. Totuși, tariful aprobat nu include TVA. Ținând cont de TVA-ul este de 8%, prețul gazului va crește până la 11,1 lei. Acesta va fi în vigoare de la 1 noiembrie

Amintim că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru 5 ani și va fi utilizată formula de preț propusă de partea moldovenească.

Până la prelungirea contractului cu Gazprom, Guvernul Republicii Moldova a semnat la 25 octombrie, curent, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Timp de câteva zile Energocom a organizat licitații pentru a desemna compania care urma să livreze gaze în Moldova în ziua următoare.

Prețul exact pentru 1000 m3 de gaz nu a fost făcut public. Premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz.

Sursa: newsmaker.md 

 

Categorii
În Moldova Politică

Procurorul Igor Popa, bănuit de îmbogăţire ilicită, reţinut pentru 72 de ore

Fostul procuror general adjunct în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, Igor Popa, a fost reţinut, marţi, fiind bănuit într-un dosar intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorii anticorupţie au pornit dosarul în baza unei anchete publicate în iulie 2020 pe portalul Anticorupţie.md.

Procurorul Popa, care deţine funcţia de şef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost reţinut la domiciliul de lux înregistrat pe numele soţiei, cu care este divorţat pe hârtie, unde oamenii legii au descins cu percheziţii.

Deşi a fost anunţat că este reţinut, Igor Popa nu a fost escirtat deocamdată în izolator, pe parcursul zilei de marţi fiind planificate mai multe acţiuni de urmărire penală, inclusiv percheziţii în 8 locaţii. În afară de domiciliu, procurorii vor efectua percheziţii în biroul de serviciu al lui Igor Popa, automobilul de serviciu şi cele ale familiei.

Mascaţii, în timp ce aşteaptă la uşa lui Igor Popa

Sursa: anticoruptie.md   

Categorii
În Moldova Politică

Președinta ANI, despre sesizările sub aspectul averii și încălcării regimului juridic al incompatibilităților pe numele lui Dodon: „Sunt în procedură de control la inspectorii de integritate”

Sesizările sub aspectul de control al averilor și intereselor personale, precum și sub aspectul încălcării regimului juridic al incompatibilităților pe numele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, actualul lider al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), sunt în procedură de control la inspectorii de integritate. Declarația aparține președintei Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci.

Într-un interviu pentru agenția de presă din România Agerpres, președinta ANI a declarat că în privința liderului PSRM, Igor Dodon, au fost depuse mai multe sesizări.

„Sunt sesizări şi sub aspectul de control al averilor şi intereselor personale, avem şi aspectul privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. La momentul dat, ambele sunt în procedură de control la inspectorii de integritate şi aşteptăm soluţii şi deciziile lor pe aceste două aspecte”, a declarat Antoci.

Anterior, reprezentanții ANI au precizat că controlul averii pe numele lui Igor Dodon a fost iniţiat în anul 2020.

În luna august curent, președinta ANI a declarat pentru anticorupţie.md, că Autoritatea a demarat procedura de control a averii pe numele lui Dodon, inclusiv, după ce în presă au fost publicate mai multe investigaţii şi documente care îl vizează pe fostul preşedinte.

Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a renunțat la mandatul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. Luni, 18 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că rolul său ca lider de opoziție e cu totul altul în noile circumstanțe și că poate fi „mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici” în afara Parlamentului. Astfel, Igor Dodon, care, în ultimii 20 de ani a deținut exclusiv funcții publice, susține că nu se retrage din spațiul public, ci de acum încolo va exercita funcția de președinte al „Uniunii moldo-ruse a antreprenorilor”, firmă, care, potrivit acestuia, a fost înregistrată la Chișinău în luna iunie curent.

Casa familiei Dodon din sectorul Buiucani, Chișinău

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sectorul Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu trei niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi mai mulți oameni anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil”, special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon zicea în acea perioadă că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi.

Deputatul afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile (…). Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon. Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Oficiul Cadastral, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acel imobil.

Odată cu ascensiunea sa politică, Igor Dodon, însoțit de membrii familiei sale, a beneficiat de mai multe vacanțe, despre care a anunțat public. De obicei, vacanțele familiei aveau loc în stațiuni sau hoteluri de lux. În ianuarie 2020, ZdG a publicat mai multe informații și fotografii despre câteva vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, în Turcia.

Sursa: zdg.md 

 

Categorii
Bani În Moldova

ANRE a aprobat majorarea tarifului la gaz. Cât vor plăti moldovenii pentru un m3 de gaz?

Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze. Decizia a fost luată pe 9 noiembrie.  Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. 

De menționat că tariful aprobat nu include TVA. Ținând cont de TVA-ul este de 8%, prețul gazului va crește până la 11,1 lei.

Amintim că Moldovagaz a expediat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică solicitarea de a revizui tariful la gazele naturale.

Potrivit legii, „Moldovagaz” se adresează la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care verifică calculele și, dacă acestea corespund metodologiei, aprobă tariful solicitat.

Amintim că pe 4 noiembrie, a fost publicată cea mai recentă hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea  ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

Sursa:newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼