Categorii
În Moldova Social

Guvernul va aloca 1,6 mlrd lei – compensații la gaz și căldură pentru consumatorii casnici

Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, pe parcursul săptămânii trecute, au fost analizate mai multe scenarii de compensare a tarifelor. Astăzi a fost luată decizia finală, care va fi remisă Parlamentului pentru aprobare. În total, sunt prevăzute cheltuieli suplimentare în mărime de 1,6 miliarde de lei.

„În primul rând – extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 mln de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul 770 mln de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa 340 mln de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet de compensare pentru cinci luni – noiembrie 2021- martie 2022 estimat la 1,6 miliarde de lei. Este vorba despre cheltuieli deja adăugate la sumele pentru suținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Gavrilița.

Șefa Executivului a mai spus că circa 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi indemnizații mai mari cu 200 de lei.

„Ce înseamnă aceasta: dacă vorbim de familiile nevoiași, care sunt eligibile pentru ajutor pe perioada rece a anului, înseamnă o creștere a indemnizației de la 500 la 700 de lei/lună. Vom crește eligibilitatea pentru acest program, ca să se califice circa 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut”, a precizat prim-ministrul țării.

În ceea ce privește compensarea tarifelor la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici, în total, 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei/lună”, a menționat Gavrilița.

Pentru gazul natural, compensația se va realiza în două trepte:

  • pentru primii 50 m3 noi – compensații de 4,3 lei din tarif.
  • pentru consumul între 50 și 150 m3 – 3,2 lei din tarif per m3.

Cu alte cuvinte, pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 m3 va costa 7,9 lei per metru cub.

„Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii, ne ajută UE, care ne oferă 60 mln de euro pentru a gestiona criza energetică sub formă de asistență nerambursabilă, primim și alte sume de la partenerii de dezvoltare, care merg în buget. Avem o anumită sumă pe care o putem folosi ca să putem compensa pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură”, a mai spus prim-ministrul.

Modificările bugetare vor fi prezentate plenului Parlamentului pentru aprobare.

***

Tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix. Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat, în cadrul unei conferințe din 10 noiembrie, că, cel mai probabil, tariful fix nu va fi mai mic decât cel curent.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

(VIDEO)Doi angajați ai MAI, reținuți pentru o schemă de contrabandă cu produse de la KM 7 din Odesa

Ofițerii Serviciului Vamal și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au reţinut pe 9 noiembrie în flagrant trei persoane, inclusiv doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), bănuiți de organizarea unei scheme de contrabandă cu produse, în valoare de 1,5 milioane de lei, de la KM 7 din Odesa. Un alt angajat al MAI a fugit în regiunea transnistreană.

Dosarul este instrumentat în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Potrivit materialelor cauzei penale, subliniază SIS, mărfurile erau procurate de la piața KM 7 din Odesa și introduse în țară prin regiunea transnistreană și depozitate în localitățile din Zona de Securitate. Ulterior, bunurile erau preluate de alți membri ai grupării, care aveau rolul să le transporte pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei prin eludarea posturilor vamale interne de control.

Pe 9 noiembrie, au fost reținuți în flagrant cei trei bănuiți și două microbuze care transportau mărfurile de contrabandă. Cel de-al patrulea membru al grupării, angajat și el al MAI, a reușit să se eschiveze.

El a fugit în regiunea transnistreană și urmează să fie dat în urmărire. Imediat după rețineri, oamenii legii au efectuat 12 percheziții la mai multe adrese.

În cadrul aceleiași investigații, precizează Serviciul Vamal, a fost destructurată o altă filieră de contrabandă atunci când au fost ridicate loturi de mărfuri de larg consum în valoare de circa 1 milion de lei și trei autovehicule utilizate pentru transportarea ilegală a bunurilor.

În cazul în care vinovăția persoanelor va fi demonstrată în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la zece ani.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Social

Covid: Încă 1483 cazuri noi de infectare și 49 de decese, raportate în decurs de o zi

Alte 1483 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 49 de decese au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 3 cazuri asociate cu contact în afara țării: 1-Franța, 1-Rusia, 1-România. Numărul total de teste efectuate – 8432, informează Ministerul Sănătății, pe 9 noiembrie.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 348588. Din numărul total de cazuri, 29 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (2-medici, 11-asistenți medicali, 4-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2515 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 213 în stare extrem de gravă și 32 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1378 persoane au fost vindecate. În total, 327369 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8232 persoane, iar 12062 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În lume În Moldova

Preşedinta Comisiei Europene, despre situația la granița dintre Polonia și Belarus: „Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă”

„Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă”, susține preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viețile oamenilor. Folosirea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă. Autoritățile din Belarus trebuie să înțeleagă că presiunea în acest fel asupra Uniunii Europene printr-o folosire cinică a migranților nu îi va ajuta să își atingă scopurile.

Am vorbit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru a exprima solidaritatea UE și a discuta cu aceștia măsurile pe care UE le poate lua pentru a-i sprijini în eforturile lor de a face față acestei crize.

Solicit statelor membre să aprobe în cele din urmă regimul de sancțiuni extinse asupra autorităților din Belarus responsabile pentru acest atac hibrid. Vicepreședintele Schinas, în coordonare cu Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell, va călători în următoarele zile în principalele țări de origine și de tranzit pentru a se asigura că acţionează pentru a preveni ca propriii cetăţeni să cadă în capcana întinsă de autorităţile din Belarus. UE va analiza în special modalitățile de sancționare, inclusiv prin includerea pe lista neagră, a companiilor aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane.

În cele din urmă, Comisia va analiza împreună cu ONU și agențiile sale specializate cum să prevină declanșarea unei crize umanitare și să se asigure că migranții pot fi returnați în siguranță în țara lor de origine, cu sprijinul autorităților lor naționale”, a declarat peședinta Comisiei Europene.

Autorităţile poloneze au acuzat luni Belarusul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe rețelele sociale arată sute de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia. 

Începând din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la fraudarea alegerilor prezidențiale din august 2020 din Belarus, precum și la intimidarea și reprimarea violentă a protestatarilor pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor.

În total, 88 de persoane fizice și șapte entități sunt desemnate în prezent în cadrul regimului de sancțiuni împotriva Belarusului. Printre acestea se numără președintele belarus, Alexandr Lukașenko, și fiul său, Viktor Lukașenko, consilier pe probleme de securitate națională, precum și alte personalități-cheie ale conducerii politice și ale guvernului, membri la nivel înalt ai sistemului judiciar și mai mulți actori economici importanți.

Persoanele vizate au fost identificate drept responsabile de represiuni și intimidări împotriva demonstranților pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor ca urmare a alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, precum și de abateri în cadrul procesului electoral.

Sursa: zdg.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼