Categorii
În lume În Moldova Politică

Rezoluție privind retragerea trupelor de ocupație ale Rusiei din Republica Moldova, pe agenda Congresului SUA

Rusia este îndemnată să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. O solicitare în acest sens apare într-o rezoluție propusă Congresului SUA de către congressmanul William Keating.

În document se stipulează că SUA s-au angajat să susțină parcursul democratic și creșterea economică a R. Moldova, urmare a ultimelor rezultate ale scrutinelor din acest stat.

De asemenea, conform acestei rezoluții, Congresul SUA solicită ca întreg personalul și echipamentele care aparțin forțelor armate sau de securitate ruse să se retragă de pe teritoriul suveran al R. Moldova, scrie dcnews.ro.

Ce prevede documentul?

„Camera Reprezentanților:

(1) laudă consolidarea societății civile, a democrației și a instituțiilor democratice din Republica Moldova și încurajează poporul Republicii Moldova și aleșii săi să continue să își consolideze democrația, să consolideze statul de drept și să lupte împotriva corupției;

(2) își exprimă sprijinul ferm față de obiectivul R. Moldova de integrare în comunitatea occidentală, democratică;

(3) sprijină poporul și Guvernul R. Moldova în dorința lor de a scăpa țara de corupție și controlul oligarhic;

(4) salută mandatul acordat forțelor pro-reforme de către cetățenii R. Moldova în timpul recentelor alegeri parlamentare din iulie 2021 și a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020;

(5) sprijină aspirațiile cetățenilor de aprofundare a relației dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și de a dezvolta legături mai puternice cu partenerii transatlantici ai Statelor Unite;

(6) consideră că este în interesul Statelor Unite și al aliaților săi să susțină guvernarea democratică, securitatea energetică și creșterea economică în R. Moldova pentru promovarea securității și prosperității europene și globale;

(7) îndeamnă aleșii și factorii de decizie din R. Moldova să se bazeze pe practicile recentelor alegeri libere și corecte pentru a consolida în continuare procesele electorale legitime și echitabile în țară;

Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova

(8) solicită ca întreg personalul și echipamentele aparținând forțelor armate sau de securitate ruse să se retragă de pe teritoriul suveran al Moldovei; și

(9) continuă să susțină procesul de negociere 5+2 ca format organizat și constructiv pentru stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul unei R. Moldova întregi teritorial și suverane”, se arată în rezoluție.

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Politică

(DOC) Curtea Constituțională a decis: bunurile lui Plahotniuc, în valoare de circa jumătate de miliard de lei, rămân sub sechestru

Cincizeci și două de bunuri, în valoare de peste 486 de milioane de lei, indisponibilizate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) și care aparțin fostului lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, rămân sub sechestru. Asta după ce Curtea Constituțională a declarat inadmisibile solicitările avocatului acestuia, care a cerut Înaltei Curți să se pronunțe pe marginea unor pretinse încălcări, admise de către organele statului în raport cu beneficiarul efectiv al bunurilor sechestrate. 

Autorul celor 12 sesizări a invocat că normele contestate permit aplicarea sechestrului pe bunurile unor persoane care nu au vreun statut în cauza penală în care se solicită aplicarea sechestrului. În sesizări s-a menționat că aceste prevederi încalcă dreptul persoanei de acces liber la justiție, dreptul de a-şi cunoaște drepturile și îndatoririle și dreptul de proprietate. Curtea însă a considerat toate sesizările, depuse de Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc,  inadmisibile.

 „Curtea Constituțională DECIDE:

1. Se declară inadmisibile sesizările privind excepțiile de neconstituționalitate a articolului 204 alin. (3) din Codul de procedură penală, ridicate de dl avocat Lucian Rogac, în interesele dlui Vladimir Plahotniuc, în dosarele nr. 12r-21/2021, nr. 12r-24/2021, nr. 12r-25/2021, nr. 12r-26/2021, nr. 12r-29/2021, nr. 12r-33/2021, nr. 12r-34/2021, nr. 12r-35/2021, nr. 12r-36/2021, nr. 12r-53/2021, nr. 12r-54/2021 și nr. 12r-74/2021, pendinte la Curtea de Apel Chișinău.

2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menționează în decizia motivată a CC.

Decizia integrală a Curții Constituționale:

 

Responsabilii de la ARBI au pus sub sechestru 52 de bunuri, ce aparțin lui Vladimir Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. Printre acestea se numara 11 automobile, 11 imobile,  o  încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul țării, alte 11 – în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).

Reprezentanții ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale.

Sursa: zdg.md 

Categorii
În Moldova Social

Transportatorii anunță că vor ieși la proteste. Solicită majorarea tarifului pentru călătorie

Transportatorii anunță că vor ieși în această săptămână la primul protest. Ei sunt nemulțumiți că autoritățile nu au dat curs solicitării lor de a majora prețul călătoriilor.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) că „nu avenit cu nici o soluție în acest sens și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii”.

„Regretăm că MIDR încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar ”confirma” că mărimea tarifului actual este unul real. Transportatorii sunt îngrijorați de inacțiunile și acțiunile ministerului ce favorizează ilegalitățile comise de gruparea Șor-Andronachi-Vîlcu, care stau în spatele gărilor auto și încasează nejustificat 10 la sută din încasările obținute de la pasageri”, se menționează într-un comunicat al APOTA, emis pe 15 noiembrie.

APOTA mai spune că MIDR a respins fără nici o justificare necesitatea restituirii accizelor la combustibil pentru transportatori și nu a venit cu instrumente de ordin financiar-fiscal sau administrativ. În opinia transportatorilor, acest lucru ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport.

„Incapacitatea ministerului de a aplica mecanisme care funcționează în toate statele UE, îndreptate pentru susținerea transporturilor de persoane de asemenea va fi suportată de călător. Termenul legal pentru examinarea și adoptarea unei decizii asupra demersului transportatorilor a expirat și nu a avut ca finalitate adoptarea unei soluții. În aceste împrejurări protestele transportatorilor devin inevitabile”, precizează APOTA.

Contactată pentru o reacție, Alina Merlici, consiliera ministrului Infrastructurii a promis că va oferi un răspuns din partea ministerului în curând.

Reprezentanții APOTA au solicitat majorarea tarifelor la călătoriile cu transportul de pasageri, menționând că operatorii de rute regulate naționale nu-și mai pot acoperi costurile. Această tendință s-a accentuat încă de la primul val de scumpiri la motorină, care a avut loc la începutul acestui an. Asociația preciza că, în contextul situației pandemice care durează deja mai bine de un an și jumătate, s-a diminuat esențial fluxul de călători, iar din ramură s-au concediat mai bine de 1 500 de șoferi.

În anul 2009, Ministerul a efectuat calculele și a aprobat tariful în mărime de 0,38 lei/km, în anul 2013 – tariful de 0,48 lei/km, iar în anul 2019 – tariful de 0,60 lei/km.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼