Categorii
În Moldova Social

Mama femeii din Drochia, condamnată pentru o datorie, s-a întâlnit cu Maia Sandu

Mama Nataliei Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit, susține că s-a întâlnit pe 16 noiembrie cu președinta țării Maia Sandu. Într-un live difuzat de liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc, femeia a relatat că șefa statului i-ar fi promis că va verifica detaliile din acest caz pe parcursul săptămânii curente.

Femeia ar fi fost invitată la Președinție la ora 9:00, în dimineața de 16 noiembrie, împreună cu avocatul Nataliei Ursachi.

„Dumneaei ne-a spus că nu a știut, că nu a citit dosarul Nataliei, nu a știut că are cinci copii…  Doamna Maia Sandu a spus că, timp de o săptămână, va cerceta, va verifica și ne va spune rezultatul. Așteptăm. Sperăm. Eu cred că ea are putere să facă ceva”, a declarat mama condamnatei.

Ce spune Președinția?

NM a solicitat un comentariu din partea Administrației Prezidențiale. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Sorina Ștefârță, a confirmat întrevederea.

„La întâlnire au mai fost prezenți Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, și Lilia Tonu, șefa Direcției juridice din cadrul Președinției. Discuția a vizat cererea de grațiere a Nataliei Ursachi, implicit hotărârea Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate referitoare la acest caz. În următoarele zile, doamna Maia Sandu va discuta cu membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pentru a examina suplimentar subiectul”, a precizat Sorina Ștefârță.

Amintim că femeia a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite taxele, potrivit PRO TV Chișinău.

Pe de altă parte, ZdG a aflat căde fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8700 de euro – și datoria de 2500 de euro.

În octombrie 2020, în cadrul unui breafing de presă, liderul de atunci al formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că este gata să achite datoria de peste 200 de mii de lei pentru femeia din Drochia, condamnată la șase ani de pușcărie, lucru care nu s-a întîmplat.

Pe 12 noiembrie 2021, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, Ion Guzun, a declarat că deocamdată, femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a anunțat pe 12 noiembrie lansarea unei campanii de colectare de bani pentru achitarea datoriei acumulate de condamnată. Acum un an, Igor Dodon, care în acea perioadă deținea funcția de președinte a țării, declara că intenționează să o grațieze și califica drept „PR” propunerea unui alt politician, care se oferise să achite datoria respectivă.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
Bani În Moldova

Moldovagaz a venit cu precizări în legătură cu factura de gaz pe care cetățenii o vor plăti pentru consumul din luna noiembrie

Volumele de gaze naturale consumat până în data de 1 noiembrie 2021 și care nu a fost inclus spre facturare consumatorilor casnici pentru luna octombrie curent, urmează să fie determinat de operatorul sistemului de distribuție și să fie incluse în factura pentru noiembrie. Pentru asta se va aplica prețul achitat până la sfârșitul lunii octombrie 2021 – 4298 lei pentru o mie de metri cubi plus 8% TVA. Despre asta a anunțat Moldovagaz într-un comunicat de presă.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat recent prețuri noi pentru furnizarea gazelor naturale de către SA Moldovagaz, care vor fi aplicate din 1 noiembrie.

„Drept bază pentru emiterea facturii de plată pentru gaze naturale, în conformitate cu prevederile pct.75 din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale, aprobat prin Hotărârea ANRE nr.113/2019 din 19.04.2019, servesc prețurile reglementate în vigoare pe parcursul perioadei de facturare, și indicațiile echipamentului de măsurare”, se arată în nota informativă emisă.

Astfel, furnizorul emite facturi de plată pentru gaze naturale în baza indiciilor echipamentului de măsurare înregistrați până la data intrării in vigoare a noului preț la gaze naturale sau, în condiția lipsei acestora, a consumului mediu zilnic, determinat de operatorul de sistem.

ANRE a acceptat săptămâna trecută solicitarea Moldovagaz de a mări prețul pentru consumatorii finali. 10,26 de lei este noul tarif provizoriu pentru gazul natural pe care cetățenii îl vor achita de la 1 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram
Sursa: tv8.md  
Categorii
În Moldova Social

Ziua Toleranței 2021: acceptarea diversității culturale, ca element esențial de respectare și susținere a Drepturilor Omului. 

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în parteneriat cu Agenția Relații Interetnice, a elaborat un material video informativ, cu participarea reprezentanților comunităților etnice din Republica Moldova, prin care ne-am propus să promovăm pluralismul și să îndemnăm spre acceptarea diversității culturale, ca element esențial de respectare și susținere a Drepturilor Omului. 

Categorii
În Moldova Politică

Cum a votat r-nul Basarabeasca în turul II la alegerile prezidențiale?

Ziua de alegeri prezidențiale din raionul Basarabeasca a fost petrecută de membrii echipei Bas-tv în căutarea răspunsurilor «De ce lumea a ieșit la vot?». De noi au fost intervievați maturii, tinerii și bătrânii satelor : Abaclia, Carabetovca, Sadaclia chiar și cei din centru raional. Detalii aici

Categorii
În Moldova Politică

Șapte ani de la „Furtul Miliardului”. Alexandru Slusari: „Practic nu am nimic bun de spus, cu excepția unui singur lucru”

La șapte ani de la „Furtul Miliardului”, Alexandru Slusari, fostul deputat de la Partidul Platforma DA, susține că nu are prea multe lucruri bune de spus în legătură cu investigarea acestui dosar. Potrivit lui, singurul element îmbucurător este faptul că, în prezent, se cunoaște în proporție de 90% cum au derulat evenimentele. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Din păcate, toată această perioadă am avut posibilitatea să recuperăm banii, să soluționăm problema cu Legea Miliardului și să nu o punem pe umerii oamenilor. Eu insist că legea trebuie să fie cel puțit suspendată”, a declarat Alexandru Slusari.

De asemenea, în cadrul aceleiași emisiuni, consilierul economic Veaceslav Negruța a menționat faptul că din anul 2014 avem toate ingredientele pentru a investiga acest dosar.

„Toate lucrurile sunt puse în spațiul public și pe masa procurorilor. Problema este dacă s-a dorit să fie o investigație sau s-a urmărit un alt scop. Atunci când cei care trebuiau să facă investigația, având acces la mai multe informații, s-au ocupat cu mușamalizare și cu trimiterea anchetei în altă direcție”, a subliniat Negruța.

El a mai spus că dacă investigațiile din 2014 și 2015 erau mai bine făcute, o bună parte din miliardele furate avea șansa să fie recuperată.

Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării. La șapte ani de atunci, dosarul este încă investigat de către procurori și nu există o finalitate.

Sursa: tv8.md 

Categorii
În Moldova Social

Alte 956 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Alte 956 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, nouă cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-România, 3-Rusia, 1-Franța, 1-Belgia, 1-Iran. Numărul total de teste efectuate – 6 470, dintre care 4 566 de teste rapide.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 353 778. Din numărul total de cazuri, 21 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (6-medici, 6-asistenți medicali, 9-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2 456 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 299 în stare extrem de gravă și 35 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 913 persoane au fost vindecate. În total, 333 622 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Sursa: diez.md 

Categorii
În Moldova Social

De anul viitor, moldovenii vor plăti 7 euro pentru a călători în spaţiul Schengen

Cetăţenii din afara Uniunii Europene, inclusiv moldovenii, americanii, australienii, britanicii şi alţi călători din afara spaţiului Schengen, vor trebui să completeze o cerere care va costa 7 euro pentru a intra în UE, începând de anul viitor, transmite Euronews, citat de Adevărul.ro

Noua regulă, denumită „Sistemul european de informaţii şi autorizaţii de călătorie” (ETIAS), este menită să „sporească securitatea şi să contribuie la prevenirea ameninţărilor la adresa sănătăţii în cadrul blocului comunitar”, conform Consiliului European.

Cetăţenii din afara UE au, în prezent, dreptul să petreacă până la 90 de zile într-o călătorie în spaţiul Schengen. Dacă depăşesc această perioadă, călătorii au nevoie de viză. Astfel, noua normă nu va schimba lucrurile în mod fundamental, deoarece oamenii vor avea în continuare dreptul să petreacă cele 90 de zile în interiorul UE, dar procesul nu va mai fi complet lipsit de administrare.

Cui se aplică noua regulă pentru călătorii în UE?

Pe site-ul oficial al ETIAS a fost publicată lista țărilor, ai căror cetățeni vor trebui să se înregistreze. În aceasta este inclusă și Republica Moldova.

Noua măsură de securitate îi afectează pe cei care nu locuiesc permanent într-o ţară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a se afla într-o ţară din UE. Prin urmare, sunt vizaţi turiştii, proprietarii de locuinţe secundare, lucrătorii temporari sau cei care îşi vizitează familia sau prietenii în cele 26 de ţări din zona Schengen.

În propunerea iniţială,  60 de ţări  sunt pe lista celor eligibile pentru cererea de scutire de vize. Autorizaţia ETIAS va fi introdusă în scopuri turistice sau de afaceri şi nu va înlocui o viză de studii sau de muncă. Un cetăţean al unei ţări din afara UE care doreşte să locuiască, să studieze, să muncească sau să rămână în Spaţiul Schengen mai mult de 90 de zile va trebui să solicite o viză adecvată situaţiei sale.

Noul program ETIAS este comparabil cu programul australian ETA şi cu programul american ESTA de scutire de vize, ambele utilizate pentru şederi de scurtă durată. Normele pentru cei care au nevoie de viză Schengen, inclusiv majoritatea cetăţenilor din Africa, Asia şi America de Sud, vor rămâne aceleaşi.

Cum şi când se va implementa noua regulă privind călătoriile cetăţenilor din afara UE?

Comisia Europeană afirmă că această modificare va avea „un efect minim” asupra persoanelor care călătoresc în Europa. Călătorii eligibili vor trebui să completeze o cerere online înainte de sosire, care costă 7 euro. Pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani sau peste 70 de ani, cererea va fi gratuită.

Completarea formularului ar trebui să dureze doar câteva minute. Acesta va necesita informaţii biometrice despre paşaport şi detalii de călătorie, precum şi câteva întrebări de securitate de bază. Clătorii sunt sfătuiţi să depună cererea cu cel puţin 72 de ore înainte de a avea nevoie de ea, pentru a evita eventuale întârzieri.

Odată ce a fost aprobată, cererea va fi valabilă pentru trei ani.  După acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului. ETIAS urmează să intre în vigoare înainte de sfârşitul anului 2022.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼