Una dintre platformele pe care creatorii de content se pot împărți absolut gratuit cu lucrările sale, asigurându-și și un piar decent este mult cunoscutul TikTok- platformă care în ciuda stereotipurilor, e foarte informativă, dacă știi să alegi corect contentul pe care îl privești. Vă propunem astfel încă un episod din rubrica ” Cum se crează media content” , atenție la ecran!
Zi: 19 noiembrie 2021
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis pe banca acuzaților un preot al unei mănăstiri din municipiul Chișinău. Acesta este învinuit că a abuzat-o sexual, timp de trei ani, pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare. El va trebuie să achite și un prejudiciu moral în mărime de 100.000 lei.
În 2016, mama copilei și preotul vizat au hotărât să locuiască „ca familie”, iar în acest scop, femeia i-a făcut acestuia cunoștință cu fiica sa, atunci când acesta a și fost pus la curent cu faptul că aceasta era școlăriță în clasa a VI-a.
„Un an mai târziu, atunci când copila avea vârsta de 13 ani, inculpatul a întreținut cu ea prima ei relație sexuală, fără acordul acesteia, profitând de vârsta fragedă a acesteia, iar ulterior și în forme perverse. Mai mult, acesta o obliga să întrețină relații sexuale și în stăreția mănăstirii, prin șantajarea copilei precum că în cazul refuzului ei, urma să facă publică relația lor, inclusiv la locul ei de studii”, se arată în comunicatul PCCOCS.
Oamenii legii au constatat că mama copilei a observat că preotul „îi făcea avansuri” fiicei.
„Însă, așa cum serviciul ei presupunea absența frecventă de acasă, inclusiv în perioada zilei de după orarul școlar, infracțiunea s-a produs și a continuat mai mult de trei ani – perioadă în care victima nu informase pe nimeni despre abuz, așa cum experimenta un sentiment de rușine”, au precizat procurorii.
Totul a ieșit la iveală după ce concubinajul cu mama victimei a fost întrerupt din motivul că inculpatul făcea exces de băuturi alcoolice și manifesta agresivitate verbală și fizică față de ea și fiică. Un factor important în investigarea de către procurorii PCCOCS a abuzului l-a constituit autosesizarea ofițerului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în baza datelor operative, precum și înregistrarea unor discuții telefonice ulterioare cu preotul investigat, autorizate de judecătorul de instrucție.
După pornirea urmăririi penale, victimei i-a fost acordată asistență psihologică și socială, inclusiv prin oferirea spațiului de trai temporar, într-un centru dedicat protecției victimelor traficului de ființe umane. De asemenea, victima a beneficiat de instruire în domeniul dactilografierii, achitată de către autorități.
Ulterior reținerii figurantului, procurorii PCCOCS au formulat învinuirea în privința acestuia și au obținut plasarea lui în arest preventiv, unde acesta continuă să fie deținut. La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.
Sursa: newsmaker.md
Președinta țării Maia Sandu susține că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Declarația a fost făcută de către șefa statului, în cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie.
„Noi considerăm că aceste alegeri sunt ilegale. De aceea, nu avem niciun fel de așteptări. Există un contact, a fost o discuție dintre prim-ministru și dl Krasnoselski, pentru că acolo sunt oamenii noștri și trebuie să discutăm. În acest an, am încercat să îi ajutăm cu ce am putut, dacă e să vorbim despre vaccinuri: de fiecare dată când am primit sau cumpărat – mereu am ținut cont și de concetățenii noștrii de pe malul stâng”, a menționat președinta țării.
- Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.
„Ceea ce ne dorim noi este să găsim o soluție a acestui conflict și nu există una ușoară și rapidă, dar asta nu înseamnă că soluția nu trebuie pregătită, așa încât, atunci când se vor „alinia stelele” – se vor crea condiții interne și externe, această soluție să poată fi aplicată. Până atunci, sarcina noastră este să nu permitem escaladări”, a mai spus președinta țării.
- Șefa statului a mai menționat că una dintre politicile Chișinăului este de a nu permite escaladarea conflictului cu stânga Nistrului
„Sunt mai multe abuzuri pe care le poate și le comite regimul de la Tiraspol – sechestrarea cetățenilor noștri, noi avem mulți cetățeni care circulă în ficare zi la muncă sau acasă. Există o vulnerabilitate în acest sens, își pot permite să facă lucruri împotriva cetățenilor R. Moldova. Trebuie să păstrăm o linie, care este foarte subțire – așa încât să nu permitem escaladarea, dar în același timp, să nu permitem aceste abuzuri”, a precizat președinta.
- Întrebată despre condițiile speciale de care s-ar bucura liderii de facto ai Transnistriei laAeroportul Internațional Chișinău, Maia Sandu a răspuns:
„Putem să discutăm cu Poliția de Frontieră și să întrebăm ce favoruri concrete și privilegii le oferă cineva acolo și dacă este parte din corupție sau doar o „tradiție” din vremurile de mai demult”.
***
În regiunea transnistreană este în toi campania electorală pentru așa-numitele alegeri a liderului regiunii, funcție care este deținută în prezent de Vadim Krasnoselski și care ar mai vrea un mandat pentru următorii cinci ani. Scrutinul este programat pentru 12 decembrie. Până în prezent, în cursa electorală a fost înscris doar actualul lider. Pe 19 noiembrie, autoritatea electorală urmează să decidă asupra înregistrării a încă doi candidați, care și-au anunțat intenția de a prelua conducerea regiunii.
Sursa: newsmaker.md
Ministerul Sănătății (MS) va achiziționa un lot de 200 de mii de doze de vaccin Sputnik V (100 de mii de cure complete). Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Svetlana Nicolaescu, secretară de stat a MS.
„Noi depunem în continuare toate eforturile să avem cât mai diverse vaccinuri disponibile pentru cetățeni. Actualmente a fost lansată o procedură de licitație. Suntem în negocieri directe cu producătorul și planificăm să realizăm o achiziție de 100 de mii de cure pentru că vaccinul dat vine separat în doza unu și doza doi. Procedura de achiziție a început, doar că se realizează prin negocieri directe cu producătorul”, a declarat Nicolaescu pentru ZdG.
În cadrul examinării moțiunii simple inițiate de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) asupra politicilor Ministerului Sănătății (MS) în domeniul sănătății, gestionarea ineficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, în plenul Parlamentului, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că o partea din acest doze de vaccin vor fi destinate malului stâng al Nistrului.
„Spre deosebire de mulți alții care sunt astăzi în Parlament, eu niciodată nu am favorizat vaccinul și eu am să respect întotdeauna atitudinea și alegerea cetățeanului spre acel vaccin care consideră el că este mai potrivit. Noi am intrat în procedură de licitație și negocieri deschise cu producătorii vaccinului Sputnik V. Eu nu pot să vă dau acum data pentru că suntem în procedură, dar prima tranșă pe care o procurăm va fi 100 de mii. Mai mult decât atât, noi am acceptat toate procedurile și în curând acest vaccin va ajunge și în partea stângă a Nistrului. Noi încercăm să oferim tuturor cetățenilor acces la vaccinare și protecție”, a declarat ministra Sănătății.
În R. Moldova, campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie, curent. Pe 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.
Pe 12 noiembrie curent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat un lot de 59 670 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Este o altă tranșă din cele 700 830 de doze achiziționate de MS prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă. Dozele urmau să fie distribuite în toate punctele de vaccinare din țară.
Sursa: zdg.md
Moțiunea simplă înaintată de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva politicilor Ministerului Sănătății, nu a fost susținută. După o serie de dezbateri în cadrul ședinței plenare, pentru respingerea moțiunii au votat 52 de deputați.
În urma discursului prezentat de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, de la tribuna centrală deputații s-au ridicat în picioare și au aplaudat activitatea întregului minister.
În cadrul ședinței plenare de joi, 11 noiembrie, fracțiunea parlamentară a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) a înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății.Textul moțiunii a fost prezentat de la tribună de către deputatul BCS, Vladimir Odnostalco. Potrivit deputatului, Ministerul Sănătății a scăpat situația de sub control privind gestionarea pandemiei iar vinovată de asta se face ministra Sănătății Ala Nemerenco.
„Situația din domeniul Sănătății a scăpat de sub controlul persoanei care trebuie aă acționeze cu responsabilitate, vigilență și profesionalism. Ministra Sănătății a întrecut orice limită. Venim cu o moțiune simplă în special în partea ce ține de ineficiența gestionării a crizei de COVID. Soliticăm exprimarea votului de neîncredere împotriva ministrei Sănătății”, a declarat deputatul BCS, Vladimir Odnostalco.
Ulterior și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că va merge în Parlamentul Republicii Moldova pentru a oferi informații despre situația pandemică din țară și despre problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate.
„Fiecare moțiune este un exercițiu democratic. Voi utiliza această posibilitate pentru a prezenta rezultatele pe care le-am înregistrat la 100 de zile de guvernare, dar și să răspund la întrebările deputaților”, a declarat Ala Nemerenco.
Sursa: tv8.md
Alte 802 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Ministerul Sănătății informează pe 18 noiembrie, că din numărul total de cazuri, 11 sunt asociate cu contact în afara țării: 4-Egipt, 2-Ucraina, 1-Germania, 1-Italia, 1-Nigeria, 1-Portugalia, 1-SUA. În total au fost efectuate 6368 de teste.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 356448. Din numărul total de cazuri, 16 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (5-medici, 5-asistenți medicali, 6-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1981 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă și 35 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.
Alte 1001 persoane au fost vindecate. În total, 337.460 persoane au fost tratate de COVID-19.
În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6288 persoane, iar 11.383 sunt sub supraveghere la domiciliu.
Ministerul Sănătății raportează încă 48 de decese provocate de Covid-19. Informația a fost confirmată de instituție, în seara de 18 noiembrie. Potrivit datelor prezentate, în ultimele 24 de ore au și-au pierdut viața patru persoane, iar celelalte cazuri de decese au survenit în lunile septembrie-noiembrie.
Bilanțul cazurilor de decese provocate de coronavirus de la debutul pandemiei a ajuns la 8709.
Sursa:newsmaker.md