Categorii
Emisiuni În Moldova Cartierul Tineretului

Cultura coreană: de ce este atât de populară și în Basarabeasca?

În ultimele două decenii, cultura coreeană a cucerit în mod intensiv inimile a milioane de oameni din întreaga lume, iar RM nu a stat deoparte. De câțiva ani, elevii moldoveni urmăresc drame coreene și ascultă muzică coreeană, dar cultura pop nu se limitează doar la asta.

Hai să aflăm de ce sunt atât de întrebate elementele acestei culturi, ce anume apreciază tinerii din Basarabeasca la ele și care e părerea experților în domeniu.

 

Categorii
În Moldova Politică

Evaluarea lui Stoianoglo, tot mai aproape. Din comisie vor face parte doi experţi străini

Experţii anticorupţie, Mariana Alexandru şi Drago Kos, vor face parte din Comisia de evaluare a activităţii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o în Comisia de evaluare pe Mariana Alexandru, consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România. Anterior, Mariana Alexandru a fost procuror DNA şi a fost de mai multe ori în Republica Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa în lupta cu corupţia.

Candidatura Marianei Alexandru a fost înaintată de către membrul CSP, Eduard Varzari, care a activat până nu demult în calitate de şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie. „În porcesul de identificare a unui candidat au fost analizate un șir de opțiuni. Aș propune candidatura doamnei Mariana Alexandru. A fost consilier pe probleme antiocorupție după anii 2015-2016, fost procuror DNA din România, cunoaște sistemul nostru național și specificul activității Procuraturii, respectiv, cred că va da dovadă de o exercitare corectă, obiectivă a atribuțiilor și obligațiilor care decurg din calitatea de membru al acestei Comisii”, a argumentat Eduard Varzar.

Tot luni, preşedenţia l-a desemnat în Comisia de evaluare a performanţelor lui Stoianoglo pe Draco Kos, expert internaţional anticorupţie, originar din Slovenia. Drago Kos ocupă în prezent postul de președinte al grupului de lucru al OCDE privind mita în tranzacțiile comerciale internaționale și copreședinte al OCDE MENA Business Integrity Network, care acoperă țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În același timp, Kos este membru al Consiliului Consultativ Internațional Anticorupție (IACAB) și al Comitetului de Monitorizare a Corupției pentru Apărare (NAKO) în Ucraina, dar și consilier al Agenției Anticorupție din Kosovo.

Ministerul Justiţiei a înaintat-o în Comisie pe avocata Angela Popil. Aceasta a reprezentat interesele Curţii Constituţionale în instanţa de judecată atunci când Vladimir Ţurcan a fost demis din funcţia de preşedinte al instanţei.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat-o în Comisia de evaluare a lui Stoianoglo pe magistrata Lidia Bulgac, fostă preşedintă interimară a Curţii de Apel Chişinău.

Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general se constituie în termen de 10 zile din momentul inițierii procedurii de evaluare. Aceasta este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președintele Republicii, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo se află a doua lună în arest la domiciliu, fiind învinuit de infracţiuni de corupţie.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Politică

„Moldovagaz încă nu a găsit o soluție comercială”. Andrei Spînu, despre datoriile de peste 74 mln $ față de Gazprom

Moldovagaz încă nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria de peste un miliard de lei pentru gazul procurat de la Gazprom pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu pe 23 noiembrie. Acesta a precizat că Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru moldoveni, iar informații suplimentare vor fi oferite ulterior.

„Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”, a spus Spînu.

Ministrul a mai precizat că după aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.

„La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane de dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a mai explicat ministrul.

Concernul „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat acest lucru, menționând că lucrează asupra problemei și că este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom.

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Inspectoratul de Poliție Basarabeasca a derulat campania „Bună ziua”: ce înseamnă asta pentru locuitorii orașului?

19 noiembrie 2021 angajații inspectoratului de poliție Basarabeasca în comun cu angajații Secției Situației Excepţionale Basarabeasca, angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost alături de cetățenii din orașul Basarabeasca în cadrul Campaniei Naționale de prevenire și dialog comunitar cu genericul “Bună Ziua”.
✅ Cetățenii din orașul Basarabeasca au fost deschiși cu polițiștii și pompierii semnalând problemele pe care le au, și anume:
  • modul de combatere și prevenirea a fenomenului infracțional;
  • parcările neregulamentare, viteza excesivă a unor conducători auto, iluminarea stradală;
  • măsurile impuse și cele necesare în vederea combaterii pandemiei Covid-19;
  • modul de traversare a PTF Basarabeasca-Serpniovo (UA) și a altor puncte de traversare a frontierei de stat în contextul fenomenului pandemic;
  •  măsurile de securitatea în exploatarea sobelor, cazanelor și altor dispozitive utilizate în timpul sezonului rece;
  • modul de comunicare a problemelor apărute și solicitare a ajutorului din partea serviciilor abilitate  prin intermediul serviciului unic 1️⃣1️⃣2️⃣;
Astfel ținem să vă asigurăm că poliția are menirea de a contribui la siguranța cetățenilor din r-ul Basarabeasca și va întreprinde măsurile de rigoare în comun cu APL și Consiliul raional Basarabeasca, pentru ca cetățenii să fie în siguranță.
Campania are drept scop prevenirea infracționalității, menținerii ordinii și securității publice, dezvoltării și aprofundării colaborării cu societatea civilă, dar și prevenirii situațiilor de risc.
Menționăm că, acest nou mecanism de siguranță comunitară, vine să sporească nivelul de încredere în serviciile acordate de poliție cetățenilor, ridicând eficiența, calitatea și accesibilitatea acestora.
Campania se va desfășura până pe 6 decembrie 2021.
Sursa: Inspectorat de politie Basarabeasca
Categorii
În Moldova Politică

Moldovagaz confirmă că a fost anunțată de Gazprom despre posibila sistare a furnizării gazului în R. Moldova

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat că partea moldovenească a fost informată că „Gazprom” ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore. Declarația a fost făcută pentru NM, în seara de 22 noiembrie.

„Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit $150, iar noi cumpăram cu $800. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, a menționat Vadim Ceban.

UPDATE (20:35) SA „Moldovagaz” a publicat un comunicat de presă, prin care confirmă recepționarea unei notificări din partea SAP „Gazprom” data de 22 noiembrie 2021 cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore.

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020. În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se arată în declarație.

Amintim că „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

„Având în vedere situația extrem de dificilă pe plan economic și financiar a Moldovei și conducându-se de dorința de a oferi Moldovei posibilitatea să-și achite datoriile față de Gazprom, dar și ținând cont de poziția președintelui Rusiei, către care partea moldovenească s-a adresat în repetate rânduri pentru ajutor, Gazprom a decis să semneze contractul practic în condițiile solicitate de partea moldovenească. Însă cu un punct important: Moldova achită furnizarea gazului în termen și în volum de 100%”, a declarat Kuprianov.

„Termenul de achitare este astăzi 22, noiembrie. Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a adăugat oficialul.

Contactată de NM, consilierul vicepremierului Andrei Spînu, Alina Merlici, a declarat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a fost informat oficial de către concernul Gazprom despre intenția de a sista livrarea gazului.

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼