Categorii
Emisiuni În Moldova Cartierul Tineretului Social

Zoo în curtea casei: cum și-a realizat visul o familie din Sadaсlia

Zoo club-ul „Mira”, care activează deja de 4 luni, a fost deschis de familia Gribineț din satul Sadaclia chiar în curtea casei lor. Aici, pe o suprafață relativ mică, sunt adunate mai mult de 30 de specii de animale.

În centrul grădinii zoologice există un padoc mare unde trăiesc struți și o pereche de ponei.

Valeria Gribineț spune că decizia de a deschide o grădină zoologică în satul natal, nu a venit la ea și la familia ei din întâmplare.

Cele două fiice mici ale proprietarilor – Mira și Zara își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, printre animale. Ele sunt foarte pozitive și sociabile.

Desigur, îngrijirea animalelor și asigurarea tuturor condițiilor este o muncă dificilă, recunoaște Valeria, dar emoțiile pe care ea și membrii familiei ei le primesc de la comunicarea cu păsările și animalele merită efortul depus.

Inițial, intrarea în clubul zoo a fost gratuită. Acum lucrează din donații. Toată lumea plătește vizita atât cât consideră de cuviință. Mulți aduc legume și altă mâncare pentru animale.

Vara, numărul de vizitatori la grădina zoologică a ajuns la 300 de persoane pe zi. Aici au venit oameni din tot raionul  Basarabeasca, precum și din alte orașe și sate din Moldova.

Odată cu inceperea sezonului rece, sunt mai puțini oameni dispuși să viziteze acest loc. Dar fondatorii clubului zoo sunt siguri că copiii oricum trebuie să comunice cu animalele, așa că vor avea întotdeauna vizitatori.

Pe lângă animale, grădina zoologică are și un muzeu cu monede, bani sovietici, o colecție de mașini de jucărie și alte obiecte istorice.

Clubul zoologic „Mira” a fost deschis în satul Sadaclia pe 15 iulie a acestui an. A devenit unul dintre puține obiecte turistice din raionul Basarabasca.

Categorii
În Moldova Politică

Fostul viceministru de Interne Ion Țurcan, vizat într-o investigație ZdG, reținut pentru 72 de ore într-un dosar de îmbogățire ilicită

Fostul viceministru de Interne Ion Țurcan, ex-președintele raionului Criuleni, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că și-a scos casa de milioane, situată pe malul Nistrului, în vânzare, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Ion Țurcan este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Procurorii anticorupție au efectuat miercuri dimineață, 24 noiembrie, percheziții la domiciliul fostului viceministru de Interne Ion Țurcan, ex-președintele raionului Criuleni, despre care ZdG a scris anterior că și-a scos casa de milioane, situată pe malul Nistrului, în vânzare. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), care a menționat că va reveni mai târziu cu detalii.

Procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc a confirmat pentru ZdG că Ion Țurcan este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită, iar procurorii au efectuat percheziții la domiciliul din mun. chișinău al acestuia. Ancheta a fost demarată de Procuratura Anticorupție (PA) la sesizarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care la rândul său s-a autosesizat în baza unui material realizat de ZdG în luna aprilie curent, în care relatam despre casa de milioane scoasă în vânzare de fostul viceministru de Interne și ex-președintele raionului Criuleni a fost constatat cu avere nejustificată.

Verificările ANI au fost efectuate pentru perioada deținerii de către Țurcan a mai multor funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și funcției de președinte de raion.

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit că, pentru anul 2019, fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia.

În aprilie curent, ZdG a scris că generalul Ion Țurcan, fost viceministru al afacerilor interne, care timp de 10 luni a deținut funcția de președinte al raionului Criuleni din partea PDM, și-a scos în vânzare casa de lux, situată pe malul Nistrului. Acesta este gata să dea locuința la schimb cu un apartament, materiale de construcție și chiar cu o mașină. Proprietar al imobilului însă se prezintă un bărbat pe nume Alexandru, care pe site-ul de anunțuri, prin intermediul căruia Țurcan încearcă să își vândă imobilul, are publicate anunțuri doar cu privire la automobile.

Deși în declarațiile de avere și interese personale, fostul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” scria că locuința a fost obținută printr-un act de donație și că valoarea acesteia este de 125 de mii de lei, pe site-ul de anunțuri prețul cerut era de 320 de mii de euro, echivalentul a peste 6,8 milioane de lei sau de 55 de ori mai mult decât acesta indică în actele prezentate Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Locuința de lux cu suprafața de 160 de metri pătrați, înregistrată pe numele lui Ion Țurcan, este situată pe un teren de 27 de ari pe malul Nistrului, raionul Criuleni. Casa cu două niveluri a fost înregistrată la cadastru în luna iulie 2020, la șase luni după ce Țurcan a renunțat la funcția de președinte al raionului Criuleni.

Generalul de la Interne şi afacerile cu ţigări

De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vorbea că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”.

În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă, a demonstrat contrariul. Atunci, totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

Sursa: zdg.md 

Categorii
Bani În Moldova Politică

Gazprom reamintește Moldovei că expiră termenul de achitare a facturii pentru gaz

Concernul „Gazprom” a reamintit Chișinăului că termenul de achitare a facturii pentru gaz este pe cale să expire, informează RBC pe 24 noiembrie.

Termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie expiră astăzi, iar banii încă nu au fost transferați. Declarația a fost făcută de către reprezentantul oficial al „Gazpromului” Serghei Kuprianov.

„Plata pentru gaz nu a fost făcută. Termenul de 48 de ore după notificarea cu privire la sistarea furnizării expiră astăzi”, a declarat Kuprianov.

Amintim că „Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, „Moldovagaz” va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca „Gazprom” să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conține un plan de achitare a datoriei.

Sursa: newsmaker.md 

 

Categorii
În Moldova Politică

România și R. Moldova au semnat Planul bilateral de cooperare în domeniul Apărării

Republica Moldova și România au semnat Planul bilateral de cooperare în domeniul Apărării pentru anul 2022. Documentul a fost semnat de membrii comisiei mixte moldo-română în domeniul apărării, care s-a reunit la București în data de 23 noiembrie. Oficialii au discutat și despre reformele în domeniul Apărării.

La eveniment, care se află la a VI-a ediție, au participat reprezentanţi ai instituţiilor de apărare ale Republicii Moldova şi României.

Agenda discuțiilor a cuprins subiecte cu referire la procesul de transformare a Armatei Naționale, reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, instruirea militarilor, sporirea interoperabilității în cadrul activităților comune și în misiunile internaționale de menținere a păcii. Totodată, părțile au menționat programele de asistență și sprijinul oferit de partenerii români, dar și activitățile bilaterale planificate.

În acest sens, în cadrul reuniunii a fost semnat Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România pentru anul 2022.

La București, delegația Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, Valeriu Mija, a avut o serie de întrevederi cu Secretarul de Stat al Ministerului Apărării Naționale, pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, precum și cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe din România, Dan Neculăescu.

Principalele teme abordate în cadrul întâlnirilor s-au referit la colaborarea moldo-română pe domeniul apărării, obiectivele actuale de guvernare pe segment militar, dar și perspectivele de dezvoltare a parteneriatului strategic cu România.

Reuniunile Comisiei mixte se desfăşoară anual, pe bază de paritate, în corespundere cu articolul 5 al Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chişinău, la 20 aprilie 2012.

Prima reuniune a Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării a avut loc pe 21 septembrie 2015, în Republica Moldova.

***

În cadrul unei conferințe de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a declarat că, în prezent, se lucrează la reforma instituțiilor care se ocupă de securitatea și apărarea statului. „Este o prerogativă directă a președintelui și voi supraveghea personal aceste reforme”, a preicizat președinta țării.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼