Categorii
În Moldova Social

Reacția ministrului Andrei Spânu la protestul transportatorilor: „Invit la dialog și moderație”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a venit cu o reacție la protestul organizat azi de șoferii de microbuze în fața clădirii Guvernului. Vicepremierul a invitat transportatorii la dialog și moderație, precizând că în primul rând va apăra dreptul cetățenilor la un transport civilizat și la un preț decent.

„În calitate de ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”, a scris vicepremierul pe pagina sa de facebook.

Oficialul a precizat că transportatorii au prezentat anterior solicitări la MIDR de a dubla, și chiar a tripla tariful pentru călătoriile de pasageri – de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.

„Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate. Vreau, un pic mai multă responsabilitate. Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea”, a spus ministrul.

Andrei Spânu a mai adăugat că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. „Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice. Invit la dialog și moderație, spunând încă o dată că vom apără în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”, a mai notat Andrei Spânu.

Amintim că transportatorii au solicitat azi tarife mai mari pentru călătorii, invocând prețurile mari la motorină, la serviciile de reparație și pentru piesele auto. Aceștia au declarat că dacă nu vor fi auziți vor organiza o grevă generală.

Sursa: journal.md 

Categorii
În Moldova Politică

Majoritatea parlamentară a aprobat alocarea din buget a 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei Moldovagaz către Gazprom

Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom a fost aprobată în cadrul ședinței din 25 noiembrie a Parlamentului. 

În favoarea inițiativei au votat 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 15 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă, un deputat a Partidului „ȘOR” a votat împotrivă, iar altul s-a abținut.

În Parlament a venit și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, care a declarat că Republica Moldova e într-un risc iminent de a fi deconectată de la gazele naturale.

„Moldovagaz recunoaște că după ce a inițiat mai multe proceduri de a soluționa această problemă, ca companie, adică – angajarea unui credit, reeșalonarea plăților, etc. recunoaște că nu a reușit să rezolve această problemă și vine cu solicitarea unei susțineri din partea Guvernului. Astfel, Guvernul este în situația de  a fi un actor pasiv și să se uite dintr-o parte, de parcă nu ar fi țara pe care o conduce, sau să caute soluții pentru a rezolva această situație, care este în mare măsură creată de acele măsuri care nu au fost luate pe parcursul a multor ani și de dependența Moldovei de un singur furnizor de gaze”, a declarat Budianschi.

Budianschi a explicat de ce suma de 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului de gaze rusești din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie urmează a fi virați prin compania de stat Energocom.

„Des s-a pus întrebarea – de ce Energocom, de ce nu Moldovagaz sau altcineva. Ați observat că situația crizei energetice evoluează, nu este stabilă. Nu este exclus că, pe viitor, ne așteaptă și alte probleme. Energocom a fost identificat ca un agent economic care să gestioneze tranzacțiile economice care ar putea menține stabilitatea energetică. Guvernul nu poate interveni prin tranzații economice, are nevoie de un instrument. Energocom trebuie să devină un judecător pe piața gazelor. Dacă se plătesc direct anumite sume la Moldovagaz, trebuie să reamintim că Moldovagaz le poate trata în modul în care dorește, dacă sunt achitate în mod direct, Moldovagaz poate să considere că datoriile au fost acoperite în modul cum a decis”, a argumentat ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a explicat în plenul Parlamentului că această modificare urmărește două scopuri, primul fiind îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă ”Gazprom” față de ”Moldova-Gaz” SA în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.  Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la ”Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa și au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița, pentru a explica datoria Republicii Moldova față de Gazprom pentru octombrie și jumătate din noiembrie 2021. Majoritatea PAS a respins solicitarea opoziției.

De asemenea, prin modificarea Legii bugetului de stat, veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie  11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

***

În ajun, concernul „Gazprom” a căzut de acord să ofere un termen de grație pentru Republica Moldova, ca să achite datoria acumulată pentru gazul livrat în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie.

„Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, „Moldovagaz” va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca „Gazprom” să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conține un plan de achitare a datoriei.â

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, recunoscut în calitate de bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită

Directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni a fost recunoscut în calitate de bănuit și a fost audiat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Potrivit Procuraturii Anticorupție, au fost acumulate probe că în perioada 2015 – noiembrie 2021, cheltuielile bănuitului și prin intermediul unor terți au depășit veniturile înregistrate cu 3 849 796 lei.

„La fel, în perioada 2015-noiembrie 2021, bănuitul, personal și prin intermediul persoanelor terțe, a înregistrat în proprietate zece bunuri imobile și două mobile în valoare de circa 6 602 988 mln lei, a dobândit în proprietate două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, fabricat în anul 2021, a căror valoare estimativă totală este de circa 991 341 lei”, menționează Procuratura Anticorupție.

PA mai informează că desfășoară acțiuni procesuale și în alte procese penale ce vizează abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu comise de Eni și alte persoane responsabile din cadrul SA„Termoelectrica” în perioada 2019-2021.

Anterior, Cutia Neagră PLUS a scris despre averea lui Veaceslav Eni. Potrivit invetsugației, directorul Termoelectrica este unul dintre cei mai plătiți directori de întreprinderi de stat, cu un salariu lunar de circa 67 de mii de lei. Veaceslav Eni a dobândit în ultimii ani mai multe bunuri valoroase.

Chiar la începutul anului curent și-a achiziționat o mașină nou-nouță de model  „Hyundai Tucson” pentru care a plătit peste jumătate de milion de lei. În 2020, și-a cumpărat un teren și o căsuță de 36 metri pătrați, iar un apartament de 84 metri pătrați l-a primit ca donație. În 2019, familia Eni a ajuns proprietara unui alt apartament de 62 metri pătrați, tot printr-un act de donație, iar pentru alte 4 bunuri imobiliare a obținut acte de recepție în același an.

Costul imobilelor nu a fost indicat în declarația de avere. Și în 2017, familia Eni a primit donație un apartament de 95 metri pătrați, iar în 2014, Veaceslav Eni a cumpărat un apartament de 25 metri pătrați cu 35 de mii de euro.

Sursa: tv8.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼