Categorii
În Moldova Politică

Slusari, chemat în judecată de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Prima ședință de judecată va avea loc la primăvară

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, anunță că a fost dat în judecată de către fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta este chemat la prima ședință de judecată în baza cererii de chemare înaintate de către Dodon cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, care va avea loc la data de 5 apriliei, 2022.

Contactat de TV8, Alexandru Slusari susține că acesta a fost chemat în judecată după ce a declarat că Igor Dodon este șeful „clanului” Bahamas.

„Am primit citație dar motivul sigur încă nu îl cunosc. Din cererea prealabilă pe care am primit-o, acesta nu era de acord cu afirmația pe care am făcut-o în cadrul unei emisiuni, unde am spus că este șeful clanului Bahamas. Care este motivul indicat în cererea definitivă, urmează să vă spun când voi avea toate actele”, a declarat Alexandru Slusari.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta susține că la judecată se va prezenta cu un „culioc”, însă nu știe încă ce va pune în el.

„Desigur că la judecata demnității lui Igor Nicolaevici voi veni cu culiocul. Mă gândesc acum ce să pun în el și ce să scriu pe el. Aștept propuneri de la voi, stimați urmăritori ai paginei mele. Poate cineva cunoaște dialectul bahamian creole?”, se arată în mesajul său.

Amintim că deputatul Iurie Reniță a făcut public un raport, pregătit de un ofițer al Centrului Național Anticorupție în 2016, care arată că 33,9 milioane de lei primite de la compania „Westerby Limited” din Bahamas, ar fi fost utilizate în campania electorală a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2016. În raportul CNA sunt descrise o serie de tranzacții suspecte efectuate de „Exclusiv Media” SRL, care aparține socialistului Corneliu Furculiță și este administrată de un alt socialist Petru Burduja. Ulterior, Petru Burduja și Ludmila Furculiță au retras în numerar din acel cont 20 de milioane de lei, argumentând că trebuie să restituie ajutorul financiar primit de la mai multe persoane fizice.

Anterior, Alexandru Slusari a anunța că Igor Dodon îl amenință cu judecată.

„Onoarea unui simbol al corupției politice este lezată de declarațiile mele. Sunt mândru de acest lucru”, a scris acesta într-o altă postare pe pagina sa de socializare.

Categorii
În Moldova Social

În 11 ani, 1 027 091 de cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia României

Pe parcursul ultimilor 11 ani, 1 027 091 de cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia României, ceea ce constituie peste 39, 5% din populație.

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu precizează într-o postare plasată pe pagina sa de facebook, că în perioada 01 ianuarie 2010 – 05 noiembrie 2021, 1 027 091 persoane (dintre care 746.695 adulți și 280.396 minori) cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia României conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Justiției de la București.

Conform Biroului Național de Statistică de la Chișinău la 1 ianuarie 2021, numărul populației cu reședință obișnuită (fără populația din stânga Nistrului) reprezenta 2.6 milioane de oameni.

„Astfel, numărul celor care au obținut cetățenie română în ultimii 11 ani (1 027 091 persoane) reprezintă 39,5% din numărul populației. Dar trebuie să spunem că aici nu sunt incluși cei care au obținut cetățenia română între 1991 – 2009. Mai mult decât atât conform informațiilor accesibile există câteva sute de mii de dosare de cetățenie (română) în așteptare, depuse în ultimii 3 ani. Astfel, în următorii 3-4 ani vom ajunge cu siguranță la situația când majoritatea populației Republicii Moldova va avea și cetățenie română. Cred că ar fi o premieră la nivel european și poate chiar la nivel mondial, ori situația celor două state românești este cu adevărat deosebită de alte astfel de „vecinătăți”, notează Valeriu Munteanu.

Când (și cât) ajungem la 50% cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie română, cu siguranță, din iluziile recurente și romantice, în care ne îmbăiem acum, conform cărora „coada poate da din câine” nu va mai rămâne absolut nimic, nici populism, nici moldovenism, nici anti-românism, iar în loc nu putem să punem decât UNIREA”, mai notează fostul ministru.

s

 

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova Social

Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este de la „ridicat la foarte ridicat”, avertizează ECDC

Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care formulează și o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, agenția de sănătate a UE estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.

În afară de Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistată până acum în Botswana, în Israel, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike și de aceea există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală. Tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a dat și un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalată pentru prima dată OMS-ului de către Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. „Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Ce recomandă agenția de sănătate a UE

Varianta Omicron este „cea mai divergentă variantă” față de varianta inițială care a fost detectată până acum de la începutul pandemiei, ceea ce ridică îngrijorări că ar putea avea o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Delta, că eficiența vaccinului ar putea fi redusă și că există un risc crescut ca și persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou, arată ECDC.

„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată ECDC.

„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.

Monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante.

În acest stadiu incipient, se recomandă cu insistență evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

Din cauza circulației active, în curs de desfășurare, a variantei Delta în țările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare. De asemenea, ar trebui să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Sursa:digi24.ro

Categorii
În Moldova Politică

Angajații MAI, reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 mln lei, sunt cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri

Angajații MAI, reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 milioane lei, de la piața „KM7” sunt cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri. Informația a fost confirmată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), pe 30 noiembrie.

Rezultatele expertizei mărfurilor introduse în țară ilegal au arătat că substanța solidă, cu aspect de praf, depistată de oamenii legii, este heroină. Pe piața neagră, costul acesteia ar fi de aproximativ 200.000 lei.

„Prin urmare, ofițerii Serviciului Vamal s-au autosesizat și au pornit urmărirea penală pentru contrabandă și pentru păstrarea și transportarea drogurilor în proporții deosebit de mari. Investigațiile continuă și sub acest aspect, conexat la dosarul penal de bază, comunicat public la 10 noiembrie 2021”, menționează PCCOCS.

Amitim că, după o documentare de 9 luni de Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate, sub conducerea PCCOCS, oamenii legii au stabilit faptul că mărfurile de larg consum erau introduse în țară prin regiunea transnistreană și depozitate în localitățile din Zona de Securitate. De aici, bunurile erau preluate de alți membri ai grupării infracționale, care le transportau pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, cu utilizarea plăcuțelor de înmatriculare false și prin eludarea posturilor vamale interne de control.

Pe 10 noiembrie, au fost reţinute în flagrant delict trei persoane, inclusiv doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, bănuiți de organizarea schemei infracționale.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼