Categorii
În Moldova Social

Un grup de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova anunță protest

Un grup de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova anunță protest, pe 2 decembrie, ora 9.00, în fața sediului central al USM, pentru a cere „desfășurarea online a examenelor”.

Acest „grup de inițiativă” s-a adresat astăzi cu acest ultimatul rectorului USM, Igor Șarov, precum și Senatului acestei instituții. În cazul în care solicitarea lor nu va fi respectată, studenții vor anunța proteste în fața Guvernului pentru a cere o decizie în acest sens la nivel național. În caz contrar, ei anunță posibila „boicotare a activităților” USM.

 Organizatorul este director și fondator organizației Sapere Aude ,student al Facultății de Drept USM  Ion Bulgac 

Sursa: index.md

 

Categorii
În Moldova Social

Centrul „Contact-Cahul”: Totalizarea proiectului „Abilitarea cetatenilor in regiunea de Sud”

Asociația Obștească Centrul ”CONTACT-Cahul” a finalizat proiectului ”Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud”, care este parte a proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Centrul CONTACT-Cahul este partenerul de implementare al acestui proiect în cele opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud.

Categorii
În lume În Moldova

Românii de pretutindeni sărbătoresc azi Ziua Națională a României

Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României. Este al doilea an în care românii sărbătoresc Ziua Națională pe timp de pandemie. La București, va fi organizată în această dimineață o paradă militară la care vor defila peste 1500 de militari, 100 de mijloace tehnice și 30 de aeronave.

Desfăşurarea ceremoniei va avea loc cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Tot în Bucureşti are loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea Certificat Verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori.

1 decembrie a fost declarată Ziua Naţională a României în anul 1990 şi are o însemnătate aparte în istoria României. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la Bucureşti, Alba-Iulia sau Timişoara, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

1 decembrie, Ziua Naţională a României – istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegaţi (deputaţi) aleşi, a votat unirea Transilvaniei cu România şi a cerut organizarea sub forma unui singur stat naţional. Vasile Goldiş rosteşte cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluţie, care începe cu cuvintele: „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia a fost adoptată atunci cu ovaţii prelungite.

La Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanţi, care au primit cu entuziasm şi aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Naţională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea naţională. După căderea comunismului, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi naţională şi sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă şi în Consituţia României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Sursa: jurnal.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼