Categorii
În Moldova Politică

Premierul natalia gavrilița, în dialog cu membrii delegației parlamentului european

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit astăzi cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, eurodeputații Siegfried Mureșan, Ramona Strugariu, Gheorghe-Vlad Nistor și Maria Grapini.

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat sprijinul constant al Parlamentului European în realizarea agendei de transformare a țării și promovarea parcursului european al Republicii Moldova și a subliniat importanța componentei parlamentare a relațiilor dintre UE și țara noastră. În mod special, Natalia Gavrilița a mulțumit pentru asistența acordată în contextul crizei energetice, accentuând că suportul UE, inclusiv sprijinul financiar, rămâne esențial pentru modernizarea Republicii Moldova. Totodată, prim-ministrul a reiterat angajamentul Guvernului cu privire la reforma justiției și combaterea corupției, precum și referitor la îmbunătățirea climatului investițional, inclusiv prin reducerea birocrației și poverii administrative.

În cursul întrevederii, șeful delegației, Siegfried Mureșan, a reconfirmat disponibilitatea Parlamentului European de a susține țara noastră în procesul de implementare a reformelor și de integrare europeană.

Sursa: gov.md 

Categorii
În Moldova Politică

Dodon vrea să o împingă pe Maia Sandu să aibă o întâlnire cu Putin. Pe aceeași lungime de undă cu Lavrov

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate la postul Primul în Moldova, că Maia Sandu trebuie să meargă să aibă o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

„Maia Sandu trebuie să lase la o parte mândria, să coboare cu picioarele pe pământ, să pună mâna pe telefon și să-l sune pe Vladimir Putin și să-i ceară o întâlnire. Nu cred că Vladimir Vladimirovici nu va fi de acord. Aceste discuții pot avea loc pe platforma CSI, Uniunea Eurasiatică. Trebuie de folosit toate aceste platforme pentru a comunica cu Vladimir Putin”, a declarat Dodon.

De altfel, aceste formulări au fost folosite în trecut și de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a declarat că Maia Sandu nu este lăsată de partenerii occidentali să aibă un dialog cu Vladimir Putin.

„Susținem suveranitatea statului și integritatea teritorială a Moldovei – o țară apropiată istoric de noi. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din iulie. Preocuparea profundă este cauzată de natura fără precedent a ingerințelor de la Washington și Bruxelles în procesele politice interne din republică, când președintelui acestei țări i se interzice direct să vorbească chiar despre dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va putea acționa independent fără solicitări externe”, a spus ministrul rus la mijlocul lunii septembrie, citat de agenția de știri rusă TASS.

Pe de altă parte, șeful diplomației Nicu Popescu a declarat marți că o astfel de întâlnire nu este deocamdată pe agenda bilaterală dintre cele două state.

„Următoarele etape în relația cu Federația Rusă țin de alte subiecte. Este vorba despre organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale de colaborare economică, probabil în luna martie, eventual în februarie-martie, există acest dialog continuu pe livrările de gaze. Contractul este, dar se mai fac schimburi de păreri în public. Înțelegerea noastră cu partea rusă este că, la o etapă ulterioară, vom discuta dacă este cazul ca președinții statelor noastre să se întâlnească”, a declarat Popescu.

De asemenea, Igor Dodon a declarat în aceeași emisiune a postului cu acționari ruși – Primul în Moldova – că sunt necesare alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.

„Oamenii sunt dezamăgiți, regretă alegerea pe care au făcut-o, spun că au greșit, ne întreabă, ce-i de făcut. Dar, așa cum am mai spus, „reparația cosmetică” nu va ajuta în acest caz”, a completat Dodon.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
În Moldova Politică

Notara Olga Bondarciuc, acuzată că acționa în interesele lui Plahotniuc, a cerut azil politic în Belgia

Olga Bondarciuc, notara din Republica Moldova, cunoscută pentru legalizarea mai multor contracte care implică companii și persoane din cercul fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, și anunțată în căutare internațională, a solicitat azil politic în Belgia, informează Replica Media pe 2 decembrie. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a confirmat informația.

Olga Bondarciuc, anunțată în căutare internațională și reținută la sfârșitul lunii septembrie în Belgia, încă nu a fost extrădată autorităților Republicii Moldova. Procedura durează din motiv că Bondarciuc a solicitat azil politic de la organele competente belgiene. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

„Cu referire la Olga Bondarciuc de către Procuratură au fost transmise toate actele necesare pentru extradarea ei în Belgia.Dânsa a solicitat azil politic în Belgia, care acum se află în proces de examinare. După soluționarea procesului, autoritățile din Belgia urmează să se expună asupra extrădării. Toate acțiunile care au fost necesare de efectuat Procuratura R. Moldova le-a realizat. Acum totul ține de decizia autorităților belgiene”, a menționat Cherpec.

Pe 28 septembrie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia, în baza difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză. Olga Bondaricuc, în vârstă de 44 de ani, care potrivit oamenilor legii „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Vladimir Plahotniuc”, a fost pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Natalia Moloșag a demisionat din funcția de Avocat al Poporului, iar site-ul instituției a căzut

Oficiul Avocatului Poporului a anunțat demisia Nataliei Moloșag din funcția de șef al instituției. Informația a fost publicată pe pagina de Facebook a acesteia. Totuși, site-ul Oficiului Avocatului Poporului a devenit indisponibil. 

Natalia Moloșag a demisionat din funcția de Avocat al Poporului, iar site-ul instituției a căzut

Conform prevederilor legale, cererea de demisie a Ombudsmanului trebuie aprobată de plenul Parlamentului.

În ajun, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care au susținut-o prin votul în Parlament pe Natalia Moloșag, au menționat că aceasta trebuie să demisioneze, iar acțiunea ar urma să aibă loc cel târziu săptămâna viitoare.

Amintim că Avocata Poporului Natalia Moloșag a anunțat pe 1 decembrie că va examina posibilitatea de a demisiona din această funcție, doar după ce o comisie va finaliza inventarierea generală la nivel instituțional, iar rapoartele vor fi transmise organelor de drept. Moloșag susține că au fost constate mai multe nereguli, iar pentru a fi „trecute cu vederea” a fost pornită o campanie de denigrare a imaginii sale.

Natalia Moloșag afirmă că atacurile asupra sa nu contenesc încă de la numirea sa în funcție, fiind alimentate și de calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Procuraturii.  Moloșag a declarat că ar fi fost acuzată și pentru faptul că aș fi intervenit în proces, în calitate de intervenient, în dosarul lui Viorel Morari.

Ombudsmanul a fost atrasă într-un scandal, după ce un blogger a publicat mai multe informații, potrivit cărora o persoană condamnată anterior pentru proxenetism lucrează ca „asistent” pentru Natalia Moloșag. Mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

CEC: Partidul Șor a depășit plafonul cheltuielilor ce pot fi utilizate în circumscripția electorală Bălți cu 9500 de lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 1 decembrie 2021 a Comisiei și vine în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali și, în speță, a concurentului electoral Marina Tauber desemnată de Partidul Politic „Șor”. Reamintim că anterior, în cadrul procedurilor de control a finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi, Comisia a aplicat multiple sancțiuni diferitor concurenți și partide politice sub formă de avertismente și lipsirea de alocații de la bugetul de stat, inclusiv a solicitat anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi, înaintat de Partidul Politic Noi.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei. Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă. În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”.

Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent.

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii. În acest context, CEC va transmite instanței de judecată materialele ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării și pronunțării deciziei pe marginea chestiunii în cauză.

Sursa: tv8.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼