Candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC), privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți, care trebuia să aibă loc în 5 decembrie. Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC este ilegală, deoarece Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. Mai mult, aceasta a argumentat că, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată.
În cererea de chemare în judecată, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar constată că membrii CEC și-ar fi depășit competențele stabilite de lege, ar fi emis un act administrativ ilegal, care ar afecta direct interesele sale legitime, în calitate de concurent electoral care, în primul tur de scrutin, a acumulat aproximativ 48% din voturile alegătorilor.
„Codul Electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Mai mult, Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor.
„Prin acest act administrativ, de fapt, cetățenii și alegătorii din municipiul Bălți au fost lezați în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerință disproporțională în substanța dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituția Republicii Moldova și de art. 3 din Convenția Europeană”, se arată în cererea de chemare în judecată.
De asemenea, candidatul Partidului „ȘOR” susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite Comisiei Electorale Centrale să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ, în condiții strict delimitate.
„Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, mai argumenează Marina Tauber.
***
Amintim că și organizația neguvernamentală Promo-LEX și-a manifestat „nedumerirea și dezacordul” cu privire la decizia CEC de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Potrivit reprezentanților asociației, „legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC”.
În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.
În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Marina Tauber s-a arătat dezamăgită de decizia Curții de Apel Bălți și a anunțat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție: „Astăzi este sfârșitul lumii pentru țara noastră și justiția noastră. Este un eșec total și putem spune că este punctul final în justiția moldovenească, este cel mai rău ce putea să se întâmple pentru partidul de guvernare”, a menționat candidata.
Membrii CEC au susținut o conferință de presă. Aceștia au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.
Ulterior, în sera de 5 decembrie, Curtea Supremă de Justiție a dat curs solicitării CEC de a anula înregistrarea Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.
Sursa: newsmaker.md