Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Accident grav, în capitală. Un autobuz a lovit 15 de autovehicule

Totul a avut loc în data de 08 decembrie, în jurul orei 12.25, pe strada Vasile Alecsandri, intersecție cu Grigore Ureche.Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, la moment, un echipaj al secției documentare accidente rutiere se află la fața locului și anchetează cazul.Conform informațiilor înregistrate un autobuz de pe ruta 47 a tamponat 15 autovehicule parcate în zonă.


La fața locului au intervenit trei echipe de pompieri și salvatori, care au ajunși la destinație au stabilit că autobusul parcat fără pasageri și șofer a început mișcare în spate pe o distanță de 300 de metri tamponând 15 autovehicule. În urma accidentului au avut de suferit trei persoane care se aflau în preajmă.\

Pompierii au acordat primul ajutor calificat persoanelor traumate, care au fost ulterior predate medicilor pentru îngrijiri medicale. În urma incidentului persoanele decedate nu au fost raportate. Salvatorii au efectuat decuplarea bornelor la 3 autovehicule afectate și au intervenit pentru stingerea unui vehicul implicat în accident.

Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.

Categorii
În Moldova Politică

Ofițerii SIS și procurorii anticorupție au descins la CNA! Se fac percheziții în biroul unui șef de direcție

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și procuroriii anticorupție au descins la Centrul Național Anticorupție. Se fac percheziții în biroul de serviciu al unui șef de direcție. 

Potrivit unor surse din cadrul SIS, ar fi vorba despre Ghenadie Tanas, șef al Direcției generale urmărire penală, fost șef al direcției teritoriale Nord a CNA

Ghenadie Tanas a fost subiectul unor investigații jurnalistice, iar despre el s-a discutat recent și în plenul Parlamentului. Deputatul PAS, Adrian Cheptonar a declarat de la tribuna Legislativului că funcționarul ar fi milionar, fiind implicat în mai multe afaceri la Ungheni.

Acesta ar deține mai multe terenuri agricole, construcții comerciale, apartamente și case, înregistrate pe numele unor rude sau persoane interpuse. Ar fi chiar și cămătar, dând oamenilor bani cu împrumut, cerându-le să își pună imobilele în gaj.

Sursa: tv8.md 
Categorii
În lume În Moldova

A apărut o nouă versiune a variantei „Omicron”. Aceasta nu este identificabilă prin testul PCR. Ce spun oamenii de știință

Oamenii de știință au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au denumit-o drept „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume. 

Varianta „ascunsă” descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile, relatează digi24.ro.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. În aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

Descoperirea a venit în momentul în care oficialii britanici au recunoscut că există posibilitatea impunerii unor restricții suplimentare, având în vedere transmisibilitatea tulpinei Omicron. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat, în data de 7 decembrie, că încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron au fost raportate în Marea Britanie. Acest lucru aduce numărul total de cazuri din Regatul Unit la 437.

De asemenea, la reuniunea din 7 decembre a guvernului britanic, la care au participat și consilierul științific al guvernului, Patrick Vallance, dar și directorul medical al Angliei, Chris Whitty, premierul Boris Johnson le-a spus miniștrilor că „indiciile timpurii” arată că Omicron este mai transmisibil decât varianta dominantă existentă, Delta.

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că următorul pas de urgență a rămas impunerea așa-numitului plan B, care constă în introducerea certificatului care atestă dovada vaccinului anti-COVID și a unui set de recomandări pentru a lucra de acasă acolo unde este posibil.

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, a spus că există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic. Acesta a adăugat că „cele două descendențe se pot comporta într-un mod diferit.”

Oamenii de știință folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care variantă a cauzat o infecție cu COVID, chiar dacă testele PCR pot oferi uneori o indicație.

În mod informal, unii cercetători numesc noua variantă „Omicronul ascuns”, deoarece nu are caracteristicile care permit testelor PCR să o detecteze. O preocupare printre unii cercetători este că varianta „stealth Omicron” s-ar putea răspândi neobservată, în timp ce oficialii din domeniul sănătății se concentrează pe analizarea testelor RT-PCR pentru a detecta tulpina Omicron standard.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼