Categorii
În Moldova Politică

Act de constatare al inspectorului de integritate în privința ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Deocamdată ANI nu este de acord cu decizia

Inspectorul de integritate, Ion Nicolaev, a emis un act de constatare în privința controlului inițiat pe numele liderului PSRM, Igor Dodon, în care se menționează că acesta nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților atunci când a deținut simultan funcția de președinte al Republicii Moldova și al Federației de Șah.

De asemenea, același inspector de integritate a constatat că, deputatul PAS, Lilian Carp, vizat și el într-un control privind respectarea regimului juridic al incompatibilităților, de asemenea, nu a încălcat regimul exercitarea simultană a mandatului de deputat în Parlament și a funcției de președinte al AO „Federația de Polo pe Apă din R. Moldova”.

În acest context, fiind două nume cunoscute opiniei publice, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a venit cu un comunicat de presă în care se menționează că Autoritatea își rezervă dreptul de a se disocia, deocamdată, de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne în instituție. ANI a luat această decizie deoarece, din practica Autorității, pe spețe similare, privind controlul regimului juridic al incompatibilităților de funcție, există deja decizii prin care inspectorii de integritate au stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința demnitarilor de stat.

Instituția a prezentat și cinci exemple în care sunt vizați foști deputați, care au figurat în control la ANI, fiind stabiliți cu încălcarea acestui regim juridic și aplicarea interdicțiilor pentru faptul că au deținut simultan calități incompatibile în diferite organizații obștești.

  • În primul caz este vorba despre ex-deputatul Dumitru Diacov. În timp ce se afla în mandatul de deputat, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte al unei Fundații
  • Și fostul deputat, Nicolae Pascaru a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figurat și în calitate de Președinte în cinci asociații obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării business-ului mic și mijlociu
  • În anul 2020, fostul deputat, Alexandru Nesterovschi a fost  identificat în perioada deținerii funcției de deputat, că și-a exercitat drepturile și obligațiile sale în funcția de administrator al unei companii 
  • Un alt exemplu pe numele căruia inspectorii de integritate au constatat incompatibilitate de funcție este ex-deputatul  Nicolae Juravschi, care a deținut simultan, nouă ani la rând, și funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova (CNOS)
  • La fel, și fostul deputat Radu Rebeja, în toamna anului curent, a fost depistat cu deținerea concomitentă a funcției de președinte a unei asociații obștești din domeniul sportului

Toate actele sus-specificate au fost contestate și se află pe rolul instanței de fond. Legalitatea acestor acte de constatare nu este pusă la îndoială, deoarece, la moment, nu sunt decizii de judecată prin care actele ar fi fost anulate.

„Mai mult ca atât, prin Decizia Curții Constituționale a RM nr. 146 din 28.09.2021, Înalta Curte a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori cînd aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru. Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile”, se mai arată în nota informativă emisă de ANI.

 

Sursa: tv8.md 

 

 

Categorii
În Moldova Politică

Maia Sandu a îndemnat șefii de state prezenți la Summitul pentru Democrație să-și consolideze eforturile în combaterea corupției

De Ziua internațională a luptei împotriva corupției, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat ieri la Summitul pentru Democrație, unde a vorbit despre provocările cu care se confruntă Moldova și despre eforturile de a preveni și combate corupția. Șefa statului a menționat că fenomenul corupției a împiedicat țara noastră să-și consolideze procesele democratice, să se dezvolte și să asigure bunăstare pentru cetățeni, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul prezidențial de presă.

În discursul rostit în cadrul panelului „Prevenirea și combaterea corupției”, Președinta Maia Sandu a îndemnat șefii de state și de guverne prezenți la Summit la consolidarea eforturilor pentru a combate fluxurile financiare ilicite, pentru a sancționa fugarii corupți și a recupera activele pe care le-au furat aceștia de la cetățeni. „Suntem hotărâți să curățăm Moldova de corupție, însă nu o putem face de unii singuri. Trebuie să acționăm împreună”, a declarat șefa statului.

Summitul pentru Democrație este organizat în format virtual la inițiativa Președintelui Statelor Unite, Joe Biden. Șefi de state și guverne discută despre provocările globale ce stau în fața cetățenilor, indiferent dacă sunt dintr-o țară mare sau mică, bogată sau mai săracă. În mesajul video adresat participanților la Summit, Președinta Maia Sandu s-a referit la fragilitatea democrației și la soluțiile necesare pentru consolidarea ei: investiția în oameni, eliminarea corupției și solidaritatea globală, esențiale pentru apărarea valorilor guvernării pentru cetățeni și restabilirea încrederii în stat.

Sursa: moldpress.md 

Foto: Președinție

 

Categorii
În Moldova Politică

Curtea Constituțională a venit cu o reacție în urma disputelor privind decizia de majorare a salariilor magistraților constituționali

Reprezentanții Curții Constituționale au venit cu o reacție după ce în spațiul public au apărut mai multe dispute privind majorarea salariilor judecătorilor de la CC, care urmează să crească în anul 2022. Prin urmare, magistrații CC refuză să ofere comentarii, invocând „obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor”.

„Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și având în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, se arată într-o notă informativă prezentată de CC.

În timp ce miercuri, prim-ministra Natalia Gavrilița, a declarat că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună, iar în condițiile în care numărul judecătorilor constituționali este mic, impactul bugetar al acestei majorări salariale va fi și el destul de mic, reprezentanții mai multor partide politice au criticat dur această decizie.

Partidul Politic „Pro Moldova” critică dur decizia autorităților de a majora salariile judecătorilor Curții Constituționale, pe care îi consideră „de buzunar”. În opinia reprezentanților formațiunii politice, remunerarea magistraților, din contul bugetului de stat, „este un gest cinic și nesimțit”, iar ei se arată indignați de faptul că magistraților le sunt majorate lefurile în condiții de criză economică, pandemică și socială.

„Obrăznicia politicienilor de la putere a depășit nivelul nesimțirii. Pro Moldova își exprimă indignarea în legătură cu gestul imoral al guvernării, de a majora până dincolo de cotele nesimțirii, la peste 80 de mii de lei, salariile judecătorilor CC, insituție captivă și obedientă puterii politice de la Chișinău”, se menționează într-un comunicat de presă al celor de la „Pro Moldova”.

În același context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va contesta la Curtea Constituțională decizia deputaților privind majorarea salariilor lunare ale magistraților constituționali. Anunțul a fost făcut de  deputații BCS, Grigore Novac și Petru Burduja, în cadrul unui briefing de presă.În opinia deputaților, amendamentul de majorare a lefurilor judecătorilor de la CC, ar fi fost aprobat ilegal, întrucât nu a avut nici avizul pozitiv al Guvernului.

De aceeași părere este și Ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Vasile Năstase, care susține că majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) s-a făcut fără avizul Guvernului, iar în acest sens, Parlamentul nu a avut dreptul să „voteze acest produs legislativ, iar noi îl considerăm anticonstituțional”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care fostul deputat a mai spus că ceea ce se întâmplă acum „este ieșit din comun”, făcând referire la decalajul mare dintre salariile unor funcționari și demnitari, în comparație cu lefurile angajaților din sistemul bugetari (medici, profesori, inginer).

Salariul net al judecătorilor de la CC urmează să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților se vor dubla. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

Sursa: tv8.md 

 

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼