Categorii
În Moldova Social

Mesajul video al Echipei Europa pentru Republica Moldova

  • În contextul pandemiei, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadorii Statelor Membre ale UE îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadorii statelor membre ale UE și-au unit eforturile în cadrul unui MESAJ VIDEO prin intermediul căruia încurajează cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică. Având în vedere numărul mare de cazuri de COVID-19 din țară, acest efort comun este esențial pentru a îmbunătăți rata de vaccinare în rândul oamenilor, fapt care ar putea salva vieți și ușura povara asupra sistemului de sănătate.

„Noi, Echipa Europa, vom continua să oferim sprijin cetățenilor acestei țări și sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19. Pandemia nu s-a terminat! Trebuie să rămânem vigilenți și astfel facem un apel către toți să se vaccineze. Împreună putem învinge pandemia: Rămânem împreună mai puternici!”, Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În spiritul Echipei Europa, mesajul Ambasadorului Uniunii Europene a fost susținut de alți 16 Ambasadori ai statelor membre ale UE și de șeful Băncii Europene de Investiții (BEI). Toți au încurajat oamenii să continue să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție: să poarte măști, să păstreze distanța fizică și să se vaccineze. De asemenea, aceștia au menționat că Solidaritatea este cea mai importantă valoare în aceste vremuri dificile când țara se confruntă cu un nou val de infecții și decese provocate de COVID-19. Cu această ocazie, reprezentanții misiunilor diplomatice reconfirmă sprijinul Echipei Europa pentru Republica Moldova pentru toată perioada pandemiei și continuă să rămână aproape de cetățeni prin intermediul suportului oferit, inclusiv cel pe termen lung pentru redresarea economiei și a țării în general.

–––––––––––––––

Inițiativa „ECHIPA EUROPA” reprezintă efortul comun al Uniunii Europene și al statelor membre ale UE în a oferi sprijin în contextul pandemiei COVID-19 ca și răspuns la nevoile majore ale țărilor partenere. Răspunsul Echipei Europei este unul global și se axează pe trei priorități:

  • sprijin în cazurile de urgență;
  • sprijin în domeniile de sănătate, de aprovizionare cu apă și sanitație, și sisteme de alimentare;
  • sprijin pentru redresarea socio-economică pentru țările partenere ca acestea să își revină și să se concentreze pe o redresare durabilă, ecologică și digitală.

În Republica Moldova, Echipa Europa a oferit sprijin permanent pentru țăra și cetățenii ei în timpul pandemiei COVID-19, pentru a depăși impactul care l-a avut asupra vieții oamenilor și asupra economiei țării. Pentru următorii trei ani, Uniunea Europeană a anunțat pentru Republica Moldova un Plan de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro, pentru a promova investițiile și a sprijini redresarea cetățenilor afectați de pandemia COVID-19.

Planul de redresare face parte din inițiativa Echipa Europa și se va concentra pe cinci piloni cheie:

  • asistență pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței economice;
  • sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pentru a le ajuta pe acestea să exporte produsele în UE și să devină mai competitive pe piață prin creșterea capacităților digitale și ecologice;
  • investiții în conexiunile rutieră și feroviară;
  • precum și eficiența energetică pentru reducerea emisiilor;
  • inclusiv crearea locurilor de muncă.

Totodată, Planul va stimula educația și capacitatea de angajare a oamenilor și va sprijini reformele structurale în sectorul justiției și în lupta împotriva corupției.

Republica Moldova a fost prima țară europeană care a beneficiat de mecanismul COVAX și de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. În ansamblu, UE a sprijinit livrarea a peste UN MILION de doze de vaccinuri pentru cetățenii din Republica Moldova prin mecanismul COVAX sau prin donațiile făcute de către statele membre ale UE în cadrul mecanismului de partajare a vaccinurilor. De asemenea, statele membre ale UE au furnizat bilateral, sau prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, echipament medical esențial pentru salvarea vieților și alte consumabile. Valoarea totală a sprijinului oferit de statele membre ale UE este de peste 20 de milioane Euro.

 

Acest material este produs în cadrul proiectului „Comunicare strategică și suport pentru mass-media din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Categorii
În Moldova Politică

Procurorul general interimar cere ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor

Procurorul general interimar cere ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor. În adresa speakerului au parvenit nouă cereri în acest sens.

Procuratura Generală cere ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor „în vederea reținerii, arestării și trimiterii în judecată” a liderului Partidului Șor.

Materialele parvenite de la PG urmează să fie transmise Comisiei Juridice, Numiri și Imunități. Comisia își prezenta raportul în Parlament, iar plenul va decide cu privire la ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

După anunțul privind solicitarea PG în privința lui Ilan Șor, colegii săi de partid au cerut pauză. „Conform drepturilor noastre, cerem pauză de 45 de minute”, a spus Marina Tauber.

Sursa: jurnal.md 

 

Categorii
În lume În Moldova

Important pentru cei care și-au planificat o călătorie în Italia! S-au schimbat condițiile de intrate în țară pentru cetățenii moldoveni

Autoritățile italiene au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de COVID – 19. Astfel, de joi, 16 decembrie, persoanele care vin sau au tranzitat în ultimele 14 zile Republica Moldova, vor putea intra în Republica Italiană doar pentru motive de muncă, urgență absolută, nevoile de sănătate, nevoile de studiu, întoarcerea acasă, la domiciliu sau la reședință.

De asemenea, s-a instituit obligativitatea prezentării adeverinței care confirmă efectuarea unui test diagnostic molecular cu 72 de ore sau antigenic cu 24 de ore înaintea intrării pe teritoriul italian, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 (nu se acceptă certificatele de vaccinare ca alternativă în schimbul testului).

Persoanele care vin sau au tranzitat în ultimele 14 zile Republica Moldova și se încadrează în cerințele sus-menționate, trebuie să respecte o serie de alte măsuri obligatorii la intrarea/întoarcerea din Republica Moldova în Republica Italiană. Aceștia trebuie să completeze formularul digital de localizare, care poate fi accesat aici: https://app.euplf.eu/#/

Sunt de asemenea, obligați să prezinte adeverinai care confirmă efectuarea unui test diagnostic molecular cu 72 de ore sau antigenic cu 24 de ore înaintea intrării pe teritoriul italian, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 (nu se acceptă certificatele de vaccinare ca alternativă în schimbul testului);

Totodată, persoanele în cauză trebuie să se autoizoleze la adresa indicată în Formularul de localizare a pasagerilor pentru o perioadă de zece zile cu informarea autorității sanitare teritoriale și testării suplimentare la sfârșitul acestei perioade.

Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testului molecular sau de captură antigen. Măsurile sus-menționate vor fi valabile în perioada 16 decembrie 2021 – 31 ianuarie 2022

Sursa: tv8.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼