Categorii
Social

Lipsa cunoștințelor juridice ne poate costa scump

Cetățenii din Moldova au câteva posibilități de a beneficia în mod gratuit de consultații și asistență juridică. Fie că apelează la un parajurist, la un avocat din cadrul Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat sau la experții din cadrul unor organizații neguvernamentale, oamenii pot primi consultații referitoare la diferite probleme de ordin juridic. Unii vin să primească sfaturi și ajutor cum să întocmească o cerere de chemare în judecată, alții vor să afle mai multe informații despre cum pot intra în drepturile de moștenitori fără a pierde timp și bani. Instruirile juridice îi ajută pe oameni să-și cunoască și să-și protejeze drepturile. 

La o astfel de instruire a participat recent și Gheorghe Buzu, locuitor al satului Țaul din raionul Dondușeni. Aici a aflat că legislația în domeniul succesiunii s-a modificat. „Socrii mei au decedat înainte de anul 2019 și au lăsat testamentul pe numele cumnatului. Însă el n-a mers la notar la timp, iar acum acest testament se consideră certificat de legalitate și rezultă că el a renunțat la moștenire. Acum s-ar putea ca acest caz să ajungă în judecată. Îmi pare rău că n-am știut despre aceste lucruri mai devreme. Cursul de educație juridică a fost foarte util. Noi avem nevoie de cunoștințe juridice elementare ca să ne apărăm drepturile”, susține Gh. Buzu. La această instruire a participat și preotul din localitate, Lucian Serdeșniuc, care predă și lecții de educație civică la gimnaziul din sat. El spune că informația juridică îi va fi de mare ajutor în această activitate. Ludmila Iurcișin, o altă participantă la instruire: „Oamenii din sate au nevoie de aceste consultații practice. Ei trebuie să știe, de exemplu, cum se scrie o cerere de chemare în judecată”.

Alfabetizare juridică pentru locuitorii din nordul țării

Instruirea din Țaul a fost desfășurată de Clinica Juridică Universitară Bălți (CJU), o organizație neguvernamentală specializată în domeniul drepturilor omului. Experții CJU oferă gratuit servicii juridice, inclusiv lecții publice de alfabetizare juridică. Până acum au fost organizate cinci instruiri și cinci consultații juridice în localitățile rurale din nordul țării, iar în următoarele patru luni, vor mai fi desfășurate tot atâtea. 

Ion Dănoi, avocat și expert în cadrul Clinicii Juridice Universitare Bălți, constată că nivelul de cunoștințe juridice al cetățenilor este redus, în special în rândul persoanelor vârstnice. „Unii oameni înțeleg mai greu unele legi sau modificări legislative. Acest lucru se resimte în special în localitățile rurale, unde nu sunt alte surse de informare sau oamenii nu au acces la Internet. Noi le explicăm care sunt pericolele inacțiunilor în problemele de ordin juridic, în ce constau modificările legislative în problemele pe care ni le sesizează, îi învățăm cum să interacționeze cu instanțele de judecată, cum să formuleze o cerere de la distanță etc. Oamenii trebuie să înțeleagă că neglijarea problemelor juridice le pot cauza diferite probleme pe viitor”, spune I.Dănoi. 

CJU Bălţi organizează și vizite în teritoriu pentru a-i consilia pe cetățenii din categoriile sociale dezavantajate care nu-şi pot permite să achite cheltuielile de transport. Accesând site-ul organizației Clinicajuridica.md, beneficiarii pot primi alte recomandări sau consultații juridice.   

Alternative de consultații juridice gratuite

„Pentru asistența juridică garantată de stat, cetățenii se pot adresa la oficiile teritoriale ale Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat. Cei din centrul țării se pot adresa la oficiul din mun. Chișinău, cei de la Nord – la oficiul din Bălți, iar cei de la Sud – la oficiile din municipiile Comrat și Cahul”, menționează juristul Nicolae Frumosu. De serviciile avocaților publici pot beneficia persoanele cu venituri mai mici decât minimul de existență (în primul semestru al anului 2021, minimul de existență a fost de 2125 de lei pe lună). Totodată, pot beneficia de asistență gratuită a unui avocat, indiferent de venit, victimele violenței familiei, victimele traficului de ființe umane, alte categorii de persoane stabilite de legislație.

Pentru consultații juridice oamenii pot apela la serviciile parajuriștilor – persoane care oferă consultații juridice primare, adaugă Nicolae Frumosu. În prezent, în Republica Moldova activează 52 de parajuriști în peste 50 de localități din țară, inclusiv în municipiul Chișinău, însă ei pot consulta și cetățeni din localitățile învecinate. Lista localităților unde activează parajuriștii poate fi consultată pe site-ul www.parajurist.md

 

Mariana Jacot,

Asociația Presei Independente (API)

Legenda: Avocatul Ion Dănoi explică cum se întocmește o cerere de chemare în judecată.

Categorii
În Moldova

Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat solicitările lui Dumitru Robu privind ridicarea imunității lui Ilan Șor

Comisia Juridică Numiri și Imunități a finalizat examinarea celor 9 cereri depuse la Parlamentul Republicii Moldova de către procurorul general interimar Dumitru Robu cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare deputatului Ilan Sor. Totodată, membrii Comisiei au aprobat rapoartele pe toate cererile. Anunțul a fost făcut de președinta Comisei, deputata PAS, Olesea Stamate, pe 21 decembrie. Raportul Comisiei urmează să fie examinat în plenul Parlamentului.

Amintim că, în cadrul ședinței plenare din 16 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat nouă cereri, recepționate de la Procuratura Generală. Instituția solicită încuviințarea Parlamentului, în vederea arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a președintelui Fracțiunii Partidul Politic ”ȘOR”, Ilan Șor, pe nouă capete de acuzare.

Potrivit regulamentului Parlamentului cu privire la procedura de ridicare a imunității parlamentare, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile după aducerea acesteia la cunoştinţa deputaţilor de către Preşedintele Parlamentului şi va constata existenţa sau inexistenţa unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii.

Sursa:newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Ieftinirea gazului se amână. Subiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței ANRE

Propunerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la micșorarea tarifului la gaz a fost exclus din ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie a Consiliului de Administrație al instituției. 

„În legătură cu faptul că dimineața a parvenit o scrisoare de la SA „Moldovagaz”, care necesită o examinare, propun ca această chestiune să fie exclusă”, a propus directorul ANRE Veaceslav Untilă. Ceilalți membri au susținut propunerea.

Amintim că, pe 15 decembrie, ANRE a propus diminuarea cu circa 20 de bani a tarifului pentru gaz. Potrivit ANRE, în urma analizei materialelor prezentate de către S.A. „Moldovagaz”, s-a reconfirmat existența mai multor factori care duc la necesitatea modificării prețurilor la gazele naturale furnizate consumatorilor finali. Pentru consumatorii finali, tariful urma să constituie 10,88 lei/1 m3 cu TVA. Decizia privind ieftinirea gazului urma să fie luată în ședința din 21 decembrie.

Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

(Foto) Cimișlia: Un șofer de 30 de ani a decedat după ce s-a izbit într-un copac, iar mașina lui a luat foc

Un șofer în vârstă 30 de ani a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs în apropiere de localitatea Hîrtop din raionul Cimișlia. Automobilul în care se afla bărbatul a derapat de pe traseu și s-a tamponat într-un copac. Cazul a fost înregistrat la Serviciul 112 în data de 21 decembrie, ora 01:54. 

Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), un automobil de model BMW a derapat de pe traseu, după care s-a tamponat într-un copac. În urma impactului, o persoană a rămas blocată între fiare.

Totodată, potrivit IGSU, ca urmare accidentului rutier autovehiculul a luat foc. La fața locului au intervenit două echipe de pompieri, care au lichidat arderea și au extras din automobilul distrus de flăcări cadavrul carbonizat al șoferului în vârstă de 30 de ani.

(FOTO) Cimișlia: Un șofer de 30 de ani a decedat după ce s-a izbit într-un copac, iar mașina lui a luat foc

IGSU

(FOTO) Cimișlia: Un șofer de 30 de ani a decedat după ce s-a izbit într-un copac, iar mașina lui a luat foc

IGSU

(FOTO) Cimișlia: Un șofer de 30 de ani a decedat după ce s-a izbit într-un copac, iar mașina lui a luat foc

IGSU

Circumstanțele și cauza producerii accidentului urmează a fi stabilite de organele de drept.

Conform IGSU, salvatorii și pompierii au intervenit în 17 situații de risc.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Igor Dodon, citat la PG în calitate de bănuit în dosarul Energocom; Fostul președinte a plecat ieri la Moscova cu soția

Fostul Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat și recunocut ca bănuit într-un dosar penal.

Igor Dodon va fi audit în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009.

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

„Confirmam citarea dlui Dodon Igor la data de 27.12.2021 la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009”, a declarat Cherpec.

De menționat că Igor Dodon a plecat ieri la Moscova cu soția sa, informație confirmată de sursele Jurnal TV. Fostul președinte și soția sa, Galina, au plecat prin Sala Delegațiilor Oficiale a Aeroportului Chișinău.

Sursa:jurnal.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼