Categorii
Bani În Moldova

Un nou record la preţul gazului la bursele europene: Peste 2000 de dolari pentru o mie de metri cubi

Prețurile spot ale gazelor naturale în Europa au atins un nou maxim istoric, depășind pentru prima dată cota de 2000 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Prețul contractelor futures pentru gaze pentru luna viitoare, cu puțin timp înainte de ora 14:00, a atins cifra de 170,3 euro pentru un MW/ h, ceea ce reprezintă mai mult de 2,01 mii dolari pentru 1000 de metri cubi. Timp de câteva minute, la 14.08, costul pentru o mie de metri cubi de gaz a ajuns la 2067 dolari.

Amintim că prețul spot al gazului în Europa a depășit pentru prima dată cota de 1900 de dolari pentru o mie de metri cubi pe 6 octombrie, ajungând la 1969,2 dolari per 1000 de metri cubi. Însă, ulterior, cotațiile au scăzut brusc.

Pe 15 decembrie, Comisia Europeană (CE) a propus statelor membre UE să renunțe la prelungirea contractelor existente pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale. „Nu ar trebui încheiate contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze fosile după sfârșitul anului 2049”, spune proiectul de directivă al Comisiei Europene privind regulile comune pentru piețele interne pentru gaze regenerabile și naturale și hidrogen.

În septembrie, Parlamentul European a declarat că Gazprom ar putea fi de vină pentru creșterea prețurilor la gaze și intenționează să folosească situația pentru a obține permisiunea de lansare a conductei Nord Stream-2, înainte de aprobarea autorităților de reglementare germane și europene. Compania rusească a negat aceste acuzații.


O piaţă spot este piaţa în care valorile mobiliare, mărfurile sau valutele sunt tranzacţionate „pe loc” şi livrate către cumpărător imediat. Spot-ul este folosit şi pentru a descrie preţul actual al unor mărfuri, de exemplu aur şi argint, precum şi o tranzacţie care este finalizată imediat, mai degrabă decât la o dată ulterioară.

 

Categorii
În Moldova Social

Persoanele vaccinate și nevaccinate care vin în RM din zone roșii, obligate să prezinte un test PCR COVID-19 negativ

Începând cu data de 27 decembrie se vor aplica noi măsuri de prevenire şi control a infecției COVID-19, la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, persoanele care vin în țara noastră şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul va trebui efectuat atât de persoanele nevaccinate, cât și de cele vaccinate.

 

Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, în cazul celor care călătoresc cu mijloace de transport propriu. Lista statelor din zona roșie va fi întocmită de Ministerul Sănătății începând cu 24 decembrie și actualizată o dată la șapte zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), prezidată de premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit Hotărârii CNESP, cetățenii care nu au vizitat țările din zona roșie, vor putea intra în continuare în Republica Moldova fără restricții cu prezentarea unuia din următoarele documente: certificatul de vaccinare, testul PCR sau rapid negativ sau concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19. Cei care nu dețin actele respective vor fi obligați să respecte regimul de izolare pentru o durată de 14 zile.

CNESP a mai decis ca, începând cu 23 decembrie, curent, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău să fie permis și însoțitorilor, care vor prezenta certificatul COVID-19. Hotărârea adoptată de CNESP mai prevede că accesul la evenimentele private, organizate în perioada 23 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, pentru un număr de 25 sau mai multe persoane, va fi permis doar în baza prezentării certificatului COVID-19.

De asemenea, pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19, CNESP a adoptat reguli pentru vizitatorii și comercianții care participă la târgurile de Crăciun organizate în toată țara. Astfel, pentru siguranța vizitatorilor va fi obligatorie purtarea măștii de protecție pe toată perioada de aflare în spațiul târgului (cu excepția copiilor până la 12 ani), iar personalul și comercianții care vor participa la aceste evenimente vor trebui să dețină certificat COVID-19. Totodată, băuturile și alimentele vor trebui consumate doar în locurile special amenajate. Rămâne în vigoare obligativitatea respectării distanței fizice, de cel puțin 1 metru, dintre persoane.

Sursa: jurnal.md 

Categorii
În Moldova Social

Câți moldoveni sunt de acord cu introducerea „Educației sexuale” în învățământul școlar

Potrivit unui studiu realizat de iData în 2021 în parteneriat cu echipa #diez, mai mult de 50 % dintre moldoveni sunt de acord ca „Educația sexuală” să fie introdusă în lista disciplinelor școlare. Astfel, 56,6 % dintre respondenți ar fi de acord ca această disciplină să fie predată în școală, 33,7 % nu ar fi de acord, iar 9,3 % nu au știut ce să răspundă.

Diferența dintre atitudinea persoanelor din mediul rural și cel urban față de acest subiect este foarte mică. În schimb, diferența este mai mare atunci când vorbim de regiuni. De exemplu, cei mai deschiși pentru introducerea „Educației sexuale” sunt persoanele din centrul țării, iar cei mai rezervați – persoanele din UTA Găgăuzia (aici, 84,6 % dintre respondenți au fost împotriva introducerii acestui obiect de studiu în școli).

O diferență mare se atestă și la capitolul segmentelor de vârstă. Prin urmare, tinerii susțin cel mai mult ideea de introducere a „Educației sexuale” în școli.

Cu cât vârsta respondenților crește, cu atât numărul susținătorilor acestei idei scade.

Studiul a fost realizat la nivel național pe un eșantion de 1 021 de persoane din 320 de localități diferite, inclusiv 1,5 % din eșantion din Stânga Nistrului. Datele au fost  colectate la telefon (CATI) – 98 % și online (CAWI) – 2 %. Eroarea maximă de eșantionare e de ±3 %. Perioada de culegere a datelor: 12-19 decembrie 2021. Eșantionul a fost ponderat pentru a corespunde cu structura demografică a populației generale, în baza datelor BNS și a estimărilor iData.

Despre educația sexuală în Moldova

Educația sexuală în Republica Moldova rămâne încă un subiect tabu chiar și în anul 2021. Prima încercare de a introduce un fel de educație sexuală în școli a fost în anul 2005, atunci când disciplina „Deprinderi de viață” a fost inclusă în programul școlar. „Deprinderi de viață” reprezenta o inițiere a tinerilor în subiecte legate de pubertate, viață sexuală, infecții cu transmitere sexuală, pericolele la care sunt supuși în cazul în care consumă droguri sau țigări și altele. Disciplina a fost promovată în contextul „Memorandumului de colaborare în vederea implementării Programului național TB/SIDA/ITS Moldova”.

Atunci, biserica ortodoxă și mai multe organizații creștine au criticat dur acest curs și au cerut să fie exclus definitiv din programul școlar. Fețe bisericești au caracterizat cursul ca fiind unul păgân și de propagare a desfrâului. După numeroasele critici aduse, disciplina a fost trecută pe lista cursurilor opționale.

În luna ianuarie a anului 2012, a fost introdus un nou curs opțional – „Educație pentru sănătate”, o alternativă a cursului din 2005. La momentul de față, acest obiect a rămas în lista disciplinelor opționale și este dedicat claselor V-XII. Acesta se studiază conform programei din anul 2019.

Extras din Curriculum

În cadrul orelor obligatorii, „Educația sexuală” este una dintre componentele educației pentru sănătate și se realizează tangențial prin intermediul disciplinelor „Educație civică” și „Biologie”.

Conform celui mai recent studiu „Generații și Gen” (lansat în anul 2021), pe parcursul ultimelor decenii, Republica Moldova se caracterizează printr-o rată înaltă a nașterilor la vârsta adolescenței, în special în mediul rural. Nașterea la vârsta adolescenței reprezintă un rezultat al comportamentului sexual riscant, o sarcină nedorită, precum și o reflectare a nivelului scăzut de educație sexuală a adolescenților și al accesului la serviciile de planificare familială.

Extras din Studiul GGS

Practica internațională

În Europa, educația sexuală a fost inclusă în programul educațional școlar de mai bine de jumătate de secol. În anul 1955, Suedia a fost prima țară care a inclus educația sexuală în școli, urmată de mai multe țări din Europa de Vest între anii ’70 și ’80. Introducerea educației sexuale în școli a continuat până în anii ’90 și începutul anilor ’00, mai întâi în Franța și Regatul Unit și, ulterior în Portugalia, Spania, Estonia, Ucraina și Armenia. În Irlanda, educația sexuală a devenit obligatorie în școlile primare și secundare în anul 2003.

Potrivit UNFPA, studiile efectuate în mai multe țâri europene au arătat că introducerea programelor naționale de educație sexuală a determinat pe termen lung reducerea sarcinilor și avorturilor în rândul adolescentelor și scăderea ratelor infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și a infecției cu virusul HIV în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Mai mult decât atât, prin creșterea nivelului de încredere și consolidarea abilităților de a face față diferitelor provocări, educația sexuală dezvoltă deprinderi în rândul tinerilor de a construi relații mai puternice și mai semnificative.

Spania – deși subiecte de educație sexuală au fost introduse încă din anii 1970, abia în anul 1981 guvernul spaniol a propus o programă holistică de educație sexuală care cuprindea etapa preșcolară și până la liceu. În 2005, printr-o nouă lege a educației, s-a introdus o disciplină numită educație cetățenească care include și educația sexuală cu unele teme obligatorii.

Finlanda – a introdus educația sexuală în școli în anii ’70, iar în urma acestei măsuri, numărul sarcinilor la adolescente a scăzut. În Finlanda, metodele de predare sunt bazate pe clipuri, jocuri sau discuții.

Germania – educația sexuală în școli este obligatorie și nu există clauze pentru a permite părinților să își retragă copiii de la lecții, însă aceștia pot fi amendați. Școlile sunt obligate să informeze părinții despre conținutul și metoda de educație sexuală în școli. Elevii învață despre contraceptive și proceduri biologice (pubertate, ciclul menstrual, concepție, sarcină), dar și despre emoții și despre aspectele unei relației.

Franța – din 2001, educația sexuală a devenit obligatorie, iar elevii urmează trei sesiuni pe an, când învață despre biologie, aspecte sociale și etice legate de sex.

În Portugalia, educația sexuală începe de la vârsta de cinci ani, pe când în majoritatea țărilor cum ar fi Belgia, Franța, Grecia, Irlanda și Suedia, copiii o studiază începând cu vârsta de șase ani. De la șapte ani, educația sexuală este predată copiilor din Cehia și Finlanda, iar germanii încep această disciplină la nouă ani. În Danemarca, Norvegia, Polonia și Slovacia, subiectele legate de educație sexuală sunt discutate de la 12 ani, în Țările de Jos – de la 13 ani, iar în Italia și Spania – abia la 14 ani.

Sursa: diez.md 

Categorii
În Moldova Politică

Războiul dintre Primărie și MAI continuă. Poliția cere să nu fie antrenată „în polemici”

Inspectoratul General al Poliției (IGP) solicită Primăriei municipiului Chișinău să dea curs implementării recomandărilor incluse în cele 136 de prescripții și 23 de sesizări cu privire la problemele din capitală. Totodată, IGP insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor Primăriei a subiectelor prezentate de Direcția de Poliție a municipiului. În altă ordine de idei, cei de la Inspectorat atenționează municipalitatea că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității.

Potrivit IGP, cele 136 de prescripții și 23 de sesizări se referă la corecțiile de trafic, organizarea circulației rutiere, securizarea trecerilor pentru pietoni, iluminatul stradal, precum și defrișarea arborilor pentru asigurarea vizibilității indicatoarelor rutiere. La fel, sesizările se referă și la optimizarea regimului de lucru al semafoarelor, reparația drumurilor și remedierea altor probleme de infrastructură rutieră care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor.

De asemenea, IGP solicită Primăriei conformarea exercitării competențelor pe liniile de activitate. „Astfel încât fiecare autoritate să-și realizeze sarcinile corespunzător. Totodată, atenționăm că este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității, inclusiv condiționarea colaborării și comunicării pe subiectele sensibile pentru cetățeni”, se arată în declarația IGP.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului mai insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi din cadrul ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău: „Întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală”, precizează IGP.

Prin urmare, cei de la Inspectorat fac apel la factorii de decizie din cadrul Primăriei să dea curs implementării acțiunilor incluse în proiectul de Plan întocmit anterior de MAI și APL. În cadrul proiectului, potrivit IGP, sunt prevăzute măsuri urgente de rezolvare a problemelor de siguranță a cetățenilor și confortului acestora. „Inacțiunea poate determina prejudicii nu doar de ordin moral, context în care se poate recurge deja la aprecierea sub aspect legal asupra responsabilității survenite ca rezultat al eschivării”, au adăugat cei de la IGP.

***

Pe 10 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, primarul capitalei Ion Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota intenționat, prin nedirijarea traficului rutier așa cum ar trebui.

„Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Totodată, săptămâna trecută, între primarul Ion Ceban și deputatul Dumitru Alaiba a avut loc un schimb de replici, prin intermediul rețelelor de socializare, pe tema traficului din capitală. Totul a început după ce, primarul Ceban a  declarat că nu exclude că reprezentanții Guvernului l-ar sabota. „Ieri am văzut că a publicat cineva o fotografie de pe viaduct. De dirijarea traficului rutier din oraș se ocupă poliția. Nu exclud deja că se face intenționat rău. Pentru că nu a crescut numărul de mașini în oraș timp de un an. Nu a crescut semnificativ, cel puțin. Hai să admitem 3000 sau 5000 de mașini. Dar nu au fost așa ambuteiaje”, a declarat primarul capitalei.

Ministerul Afacerilor Interne, în data de 16 decembrie, a venit cu o reacție la acuzațiile primarului. Într-un comunicat publicat pe 16 decembrie, MAI a menționat că de la crearea grupului comun de lucru, în luna septembrie, reprezentanții Primăriei au realizat o singură acțiune: renunțarea la practica aplicării marcajului rutier pe timp de zi. De asemenea, instituția a explicat că asigurarea fluidizării circulației rutiere nu este de competența Inspectoratului General al Poliției.

În data de 20 decembrie, Primarul mun. Chișinău a propus ca parcarea Parlamentului și cea a Guvernului să devină accesibile pentru toți șoferii, cel puțin în perioada sărbătorilor. În acest fel, potrivit edilului, se va decongestiona traficul din capitală. Un demers oficial în acest sens urmează a fi adresat autorităților, potrivit declarației făcute în cadrul ședinței Primăriei din 20 decembrie

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Grosu: Dodon e trădător; Ce spune despre gestul ambasadorului rus și o eventuală întâlnire dintre Maia Sandu și Krasnoselski

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, îl acuză de trădare pe Igor Dodon pentru faptul că l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski pentru „victoria” obținută la așa-numitele alegeri de la Tiraspol.

 

„Pentru mine, Igor Dodon este un trădător, nimic mai mult. El e atât de mancurtizat în gândirea lui, în comportamentul lui, de la omul acesta nu te poți aștepta absolut la nimic decât la asemenea comportament. Eu țin minte când era el președinte, ăla de acolo într-o anumită întâlnire chiar l-a umilit, pentru că acesta i-a permis prin comportamentul său obedient, docil, lipsit de verticalitate. Tu, ditamai președinte al unei țări te duci și te milogești în fața la un separatist. Acesta-i felul de a fi al unor oameni și eu cred că el a fost un accident, un pur accident promovat, obedient lui Plahotniuc, confortabil care i-a slujit”, a declarat Grosu la Europa Liberă.

În același context, speakerul a criticat și faptul că ambasadorul rus a fost prezent la inaugurarea liderului separatist de la Tiraspol.

„Ceea ce a făcut dl ambasador este un gest neprietenesc la adresa Republicii Moldova, și nu doar gestul acesta, dar și gestul cela care au venit așa-numiții observatori la așa-numitele alegeri. Când spui și declari de fiecare dată că noi susținem integritatea teritorială și suveranitatea unei țări prietene, partenere ș.a.m.d., iar pe de altă parte, vin tot felul de trimiși mai mult sau mai puțin oficiali care vin să legitimeze sau să creeze aparența legitimării așa-numitului scrutin sigur că este un gest neprietenesc în adresa Republicii Moldova.”

Igor Grosu a adăugat că „nu-și poate imagina” că președintele Maia Sandu va avea un dialog cu Vadim Krasnoselski.

„Care ar putea fi motivul pentru care să aibă loc o astfel de discuție? Ce ar trebui să discute doamna președinte? Faptul că el încearcă să facă astfel de invitații pentru a-și da importanță și a câștiga legitimitate este un gest de disperare care trebuie ignorat”, a menționat Grosu.

Președintele Parlamentului a adăugat că, în curând, un nou viceministru pentru Reintegrare.

Sursa: jurnal.md 

Categorii
În Moldova

MIL COMICS: Cum afectează internetul viața adolescenților?

MIL COMICS este o carte de benzi desenate despre educația mediatică și impactul internetului asupra vieții adolescenților.

Acesta spune povestea unei fete care s-a confruntat cu o dependență de internet și și-a pierdut încrederea în ea însăși din cauza comparațiilor constante cu viața „ideală” împărtășită de alții pe rețelele de socializare.

Cum a reușit să-și regăsească puterea și a crezut din nou în ea însăși? Ce a ajutat-o să facă față dependenței sale? Ce evenimente magice i-au transformat complet viața?

Toate acestea le puteți afla vizionând primul număr al benzii desenate.

Banda desenată a fost realizată de adolescenți în colaborare cu experți în benzi desenate și educație mediatică, cu asistența unei ilustratoare profesioniste.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼