Impreună cu Majoritatea membrilor Cartierului Tineretului am avut posibilitatea de a vizta mai multe destinații din Chișinău, printre care și redacția ProTv, unde am avut parte de o primire călduroasă și ocazia de a ni se oferi un interviu exclusiv din partea prezentatoarei de știri și reporterei Tatiana Năstas.
Zi: 24 decembrie 2021
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către un fost primar al localității Băcioi, municipiul Chișinău și de către primarul satului Bălăbănești din raionul Criuleni.
Fostul primar de Băcioi a admis un conflict de interese cu tatăl său, care deține calitatea de consilier local. Potrivit inspectorului de integritate, în timp ce se afla în exercitarea mandatului de demnitate publică, în anul 2015, a semnat în favoarea tatălui său patru titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren, care au fost aprobate printr-o decizie a Consiliului local. Deși aceste acte au fost aprobate de Consiliul local, odată ajunse pe masa primarului, edilular fi trebuit să se abțină de la semnătură și să declare situația de conflict de interese apărută în raport cu tatăl său până la recepționarea unei soluții din partea inspectorului de integritate. Această încălcare a fost săvârșită în baza legislației anterioare anului 2016, astfel că în privința fostului primar nu se vor aplica interdicții, doar se constată încălcarea printr-un act de constatare.
În cazul primarului satului Bălăbănești din raionul Criuleni, care s-a aflat în conflict de interese cu soția și ginerele său, inspectorul de integritate va aplica o sancțiune pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese cu aceste persoane apropiate.
Acțiunile primarului au avut loc în anul 2020, când edilul a examinat anumite cereri depuse de către soția sa și o firmă gestionată de ginerele său. În raport cu soția, primarul a prelungit contractul individual de muncă pentru o perioadă nedeterminată în calitate de contabil. Soția primarului a fost angajată în calitate de contabil în anul 2015 pentru o perioadă determinată. De menționat că alesul local a obținut mandatul în rezultatul alegerilor locale din anul 2019.
În privința ginerelui, primarul a soluționat cererile firmei administrate de către acesta, care are o activitate în domeniul agriculturii. Documentele încheiate vizau cereri cu privire la calcularea unor pagube înregistrate în august 2020, certificatele de confirmare privind deținerea și prelucrarea unor suprafețe de teren și actul de constatare a pagubelor. Firma respectivă a depus ulterior aceste acte către Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură pentru obținerea unor ajutoare financiare privind compensarea pierderilor suportate.
Nici în acest caz, subiectul nu s-a abținut de la încheierea actelor și nici nu a declarat la ANI conflictele de interese cu rudele sale. Respectiv, se va alege cu o sancțiune conform Codului Contravențional.
Sursa: newsmaker.md
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor.
ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom” în mărime de 2,29 lei/kWh (fără TVA) sau cu 13 bani mai puțin decât prețul provizoriu aprobat anterior.
ANRE a aprobat prețurile pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, reieșind din componentele și valorile indicatorilor incluși în prețurile și tarifele provizorii aprobate de ANRE la 20 noiembrie curent pentru fiecare titular de licență separat.
Un alt subiect important examinat în ședința Consiliului de Administrare al ANRE ține de aprobarea modificărilor și completărilor la Regulile pieței energiei electrice și extinderea aplicării depline a acestora începând cu 1 aprilie 2022. Aceste modificări au fost consultate cu companiile din domeniu și Secretariatul Comunității Energetice și vor avea un impact asupra tuturor participanților la piața angro de energie electrică. Aprobarea acestor modificări va soluționa problema dezechilibrelor provocate de persoanele juridice din regiunea transnistreană care nu respectă cadrul de reglementare existent și va permite minimizarea costurilor acestor dezechilibre asupra sistemului electroenergetic național.
Modificările propuse prevăd aplicarea unei perioade de activitate în regim de testare a modelului nou al pieței energiei electrice, necesar pentru excluderea incertitudinii legate de funcționalitatea procesului de schimb de date și familiarizarea participanților la piața de energie electrică cu noile modalități de tranzacționare a energiei electrice. În scopul asigurării timpului necesar pentru implementarea regimului de testare și finalizarea procedurilor de licitație a energiei electrice pentru anul 2022, Regulile pieței energiei electrice aprobate prin Hotărârea ANRE nr.283/2020 vor fi aplicabile pe deplin începând cu 1 aprilie 2022.
Sursa: zdg.md
Conducătorii auto nu vor mai fi obligați să dețină asupra sa permise de conducere. Aceștia vor putea fi identificați de ofițerii de patrulare în regim digital, fiind însă necesară prezentarea oricărui alt act de identitate. În acest sens, Parlamentul a adoptat, pe 23 decembrie, proiectul de modificare a unor acte normative, în lectură a doua.
Astfel, se propune modificarea Legii privind siguranța traficului rutier și Codului Contravențional.
Prin actul aprobat se propune substituirea noțiunii de „permis de conducere” cu cea de „drept de a conduce vehicule”, fapt ce va permite preluarea practicilor internaționale privind implementarea permiselor de conducere electronice.De asemenea, se prevede simplificarea procedurilor de certificare a aptitudinilor pentru obținerea dreptului de a conduce, prin reducerea numărului actelor permisive care trebuie prezentate organelor de resort.
Proiectul vizează și o serie de ajustări tehnice privind revizuirea și unificarea terminologiei utilizate în cadrul normativ. Astfel, se propune substituirea termenului de „autovehicul” cu termenul „vehicul”.Proiectul are ca scop modernizarea și sporirea calității serviciilor publice prestate populației prin reingineria și digitalizarea serviciului public care se referă la eliberarea permisului de conducere.
Modificările vizate au fost inițiate în contextul realizării programului de stat privind „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, dar și a Planului de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.
Proiectul a fost susținut cu votul a 77 de deputați.
Sursa: newsmaker.md
Gazul natural pentru consumatorii finali s-a ieftinit cu opt bani pentru un metru cub. Astfel, începând cu 1 ianuarie, 2022 pentru un metru cub de gaze, cetățenii vor achita 11 lei pentru un metru cub de gaze.
Fără TV inclus, cetățenii vor trebui să achite 10,19 lei.
Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial scrie tv8.md
Știrea se actualizează…
Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon s-a întors de la Moscova și susține că va discuta cu procurorii despre dosarul „Energocom”. În cadrul ediției din 23 decembrie a emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova, ex-președintele țării a mai spus că nici nu ține minte ce s-a întâmplat în 2008, întrucât a trecut mult timp de atunci.
„E slută treaba cu totul la ei, dacă s-au legat de un caz de acum 13 ani, anul 2008, care a fost de multe ori discutat, analizat inclusiv la Procuratura Generală și s-a adeverit că acolo nu este absolut nimic. Mă întreabă și jurnaliștii – ce a fost acolo? Dar eu nici nu țin minte ce-a fost cu 13 ani în urmă. Am fost responsabil în acea perioadă de toate relațiile bilaterale cu partenerii strategici importanți. (…) Înseamnă că ați analizat detaliat 4 ani de activitate a mea în funcție de președinte de țară, nu ați găsit nimic și ca să îndepliniți comanda cuiva, v-ați legat de ce a fost acum 13 ani”, a declarat Dodon, fără să precizeze la cine se referă.
Președintele de onoare al PSRM a mai spus că nu se va eschiva de la discuții cu organele de drept.
„Eu cred că nu întâmplător au dat această informație, știind că eu sunt la Moscova, eu zbor deschis, ei au informația de la Poliția de Frontieră. Știau că am plecat luni seară și au dat informația marți. Eu probabil risc să presupun că ei sperau că nu o să mă întorc în țară și vor spune „a fugit din țară”. Au făcut acest lucru fiindcă situația este destul de proastă la actuala guvernare”, a mai spus Igor Dodon.
Liderul de onoare al PSRM urmează să se prezinte la audieri pe 27 decembrie, despre așa numitul „dosar Energocom”. Pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat despre inițierea unui dosar penal în privința furtului sumei de 12 milioane de dolari prin scheme frauduloase la importul de energie electrică în Moldova. De furt sunt bănuiți reprezentanții administrației SA „Energocom”, funcționari de la Ministerul Economiei și alții. În anul 2017, procuratura a refuzat să inițieze un dosar în acest caz. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat această decizie.
Potrivit presei, în schemele frauduloase au fost implicați Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Reprezentanții Partidului Socialiștilor declara atunci că această informație este falsă și acuza presa de dezinformare.
Sursa: newsmaker.md