Categorii
În Moldova Social

Cod galben. Precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță ne așteaptă în toată țara

Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de stat au emis, în data de 27 decembrie, o avertizare Cod galben de precipitații puternice predominant sub formă de lapoviță și ninsoare (15-30 l/m2).

Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Totodată, specialiștii menționează că pe drumuri „se va forma ghețuș și va troieni”.

Avertizarea intră în vigoare de astăzi, începând cu ora 20:00 și este valabilă până în data de 28 decembrie, ora 09:00.

Avertizare meteo. Precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță ne așteaptă în toată țara

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
Bani În Moldova Social

(Doc) În 2022, cuantumul salariului mediu pe economie va crește cu aproape 1 200 de lei

Cuantumul salariului mediu pe economie, prognozat pentru anul 2022, va constitui 9900 de lei, cu 1184 mai mult decât în anul curent. O hotărâre în acest sens urmează să fie adoptată de Executiv în cadrul ședinței din 29 decembrie.

Proiectul hotărârii Guvernului „Privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022” a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În proiect se propune stabilirea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022 în mărime de 9900 lei, conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, estimate de către Ministerul Economiei.

În 2021, cuantumul salariului mediu lunar pe economie a constituit 8716 lei.

Cuantumul salariului mediu pe economie este necesar în scopul:
– determinării plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale;
– determinarea venitului lunar asigurat al salariaților rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației;
– determinarea valorii pagubei pricinuite în cazul săvîrșirii infracțiunii;
– determinarea mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale şi/sau financiare, inclusiv în cele electronice, a unor date vădit denaturate privind veniturile sau cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea intenţionată a unor obiecte impozabile, acte contabile, fiscale şi/sau financiar;
– determinarea mărimii daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice în cazul refuzului neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrîngerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv
desfăşurarea neîntemeiată a unor controale

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Începând de astăzi, persoanele care vin în R. Moldova din zone roșii – obligate să prezinte test negativ la COVID-19

Începând de astăzi, 27 decembrie, toate persoanele, inclusiv cele vaccinate anti-COVID, care vin în Republica Moldova din zone roșii sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 la intrarea în țară.

Astfel, persoanele care vin în țara noastră şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul va trebui efectuat atât de persoanele nevaccinate, cât și de cele vaccinate.

Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a infecției COVID-19. Lista este elaborată în conformitate cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Aceasta se actualizează odată la șapte zile în ziua de vineri și intră în vigoare din data de 27 decembrie.

Indicatorul aplicat este incidența cumulativă pentru ultimele 7 zile a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 ≥ 350 la 100.000 populație.

Iată lista statelor: Andorra, Aruba, Belgia, Botswana, Cipru, Croația, Curacao, Danemarca, Elveția, Eswatinim Franța, Georgia, Gibraltar, Groenlanda, Insulele Feroe, Insula Man, Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice, Irlanda, Islanda, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Marea Britanie și Irlanda de Nord, Norvegia, Olanda, Portugalia, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

97 de milioane de oameni de pe planetă au căzut sub pragul sărăciei extreme în primul an de pandemie

Banca Mondială a estimat că aproximativ 97 de milioane de oameni de pe planetă au căzut sub pragul sărăciei extreme în primul an de pandemie, trăind cu mai puțin de 2 dolari pe zi și în 2021.

 

La nivel global, creșterea sărăciei care a avut loc în 2020 din cauza Covid încă persistă, iar cazurile induse de Covid în 2021 continuă să fie de 97 de milioane de oameni”, au scris economiștii de la Banca Mondială.

2020 a fost primul an din ultimii 20 în care s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor intrate sub pragul sărăciei extreme, informează Biziday.

În același timp, CNN observă că persoanele din topul celor mai bogate din lume au reușit să recupereze pierderile suferite în primele luni de pandemie în nouă luni, însă pentru cei mai puțin norocoși ar putea dura mai bine de 10 ani pentru a ieși de sub pragul unui nivel de trai cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

Sursa: jurnal.md 

Categorii
În Moldova Politică

Ședința în care Igor Dodon urma să fie audiat în cadrul dosarului Energocom, amânată. Care sunt motivele

Ședința în care președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală și urma să fie audiat în dosarul Energocom, a fost amânată. Informația a fost confirmată pentru tv8.md de către purtătoare de cuvânt a PG.

„Ședința a fost amânată în baza cererii depuse de către avocatului lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi. Motivele invocate în cadrul cererii de amânare sunt  determinate  de faptul deplasării domnului Igor Dodon peste hotare Republicii Moldova, acțiune pe care o avea planificată din timp. Respectiv acesta urmează să revină din spusele avocatului pe data de 28 seara și respectiv pe data de 29, ora 11:00 este planificată acțiunea de urmărire penală de comun acord cu procurorul”, a declarat Mariana Cherpec.

Igor Dodon, a fost citat pe data de 21 decembrie la Procuratura Generală pentru a fi audiat în dosarul Energocom.

Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța Procurorului General a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale.

Sursa: tv8.md 

Categorii
În Moldova Politică

Vicepreședintele Partidului Nostru se retrage din politică. Care este motivul

Vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Cașu, se retrage din politică. Anunțul a fost făcut chiar de acesta, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Ilian Cașu susține că la baza decizie sale stau motive personale.

„Dragi prieteni, vă anunț că din motive personale îmi întrerup activitatea politică. Mulțumesc lui Renato Usatîi și echipei Partidului Nostru pentru conlucrare. Sănătate vouă tuturor”, a scris acesta.

Potrivit profilului de pe portalul moldovacurata.md, Ilian Cașu a debutat în politică în anul 2015, când a candidat din partea formațiunii „Partidul Nostru” la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Atunci a acumulat 4.87% din voturile chișinăuienilor. După alegerile locale a deținut funcția de consilier municipal și vicepreședinte al formațiunii conduse de Renato Usatîi. La alegerile parlamentare din 2019 a candidat pe lista națională a Partidului Nostru.

La alegerile parlamentare anicipate din 11 iulie 2021, a candidat pe poziția a treia în lista candidaților la funcția de deputat, propusă de Blocul electoral „Renato Usatîi”. Totuși, concurentul electoral a obținut doar 4,1% din voturile alegătorilor, nereușind să acceadă în Legislativ.

Pe 12 iulie, Renato Usatîi s-a declarat dezamăgit de faptul că locuitorii municipiului Bălți au preferat Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în locul blocului său în cadrul alegerilor parlamentare. Într-un live, acesta și-a anunțat demisia din funcția de primar al mun. Bălți și din funcția de președinte al formațiunii „Partidul Nostru”.

Sursa: tv8.md 

Categorii
Bani În Moldova

Ministerul Sănătății, despre prețul măștilor de protecție în farmacii

Pe perioada declarării urgenței de sănătate publică de interes național măștile de protecție se comercializează la prețuri de achiziție sau prețuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%.

Precizarea este făcută de Ministerul Sănătății într-un răspuns pentru IPN, în contextul diferenței majore a prețului unei măști de protecție de unică folosință în diferite farmacii din țară. Prețurile pot ajunge de la 8 lei/bucata, la 12 lei/10 bucăți.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, prețurile la dispozitive medicale și echipamente de protecție nu sunt reglementate și nu se înregistrează ca în cazul medicamentelor, iar în anul 2020, printr-o hotărâre de Guvern, măștile medicinale au fost incluse în lista produselor social importante.

Ministerul susține că în ultima jumătate de an, pentru a asigura acest control și a se ajunge la un preț confortabil pentru cetățeni, a elaborat proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 603/1997, pentru aprobarea Regulamentului privind formarea prețurilor la medicamente și alte produse farmaceutice și parafarmaceutice. Acesta este actualmente în proces de definitivare.

Sursa: jurnal.md 

Categorii
În Moldova

(Video) Pe drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă: Peste 150 de utilaje speciale, antrenate la deszăpezire

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au oferit informații privind starea drumurilor publice naționale, în data de 27 decembrie. Potrivit sursei, pe parcursul nopții, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în zonele Nord, Centru și Sud. Aici s-au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a ghețușului.

Totodată, în procesul tehnologic au fost antrenate:
  • utilaje speciale – 157 (unități);
  • material antiderapant – 2215 (tone);
  • muncitori rutieri – 237 (persoane).
În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale.

Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătorii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu pneuri corespunzătoare și adaptarea regimului de viteză la condiţiile de circulație pe timp de iarnă.
Sursa: newsmaker.md
Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼