Categorii
Cartierul Tineretului Emisiuni În Moldova

Decorațiune de Anul Nou handmade

Anul Nou este cea mai magică sărbătoare a anului, iar pentru ea trebuie să ne pregătim din timp, ca să reușim să creăm în jurul nostru acea atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă. Astfel, Corina vă va demonstra cum să confecționați un ornament original și estetic pentru decorarea sărbătorilor, din materiale pe care le avem cu toții la îndemână.

Categorii
În Moldova Social

Va constitui 10 068 lei. Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată

Indemnizația unică acordată la nașterea fiecărui copil va fi majorată cu 609 lei și va constitui, în anul viitor, 10 068 lei. Un proiect în acest sens a fost aprobat, în data de 29 decembrie, de Guvern la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Pentru implementarea acestui proiect, au fost prevăzute mijloace financiare în Legea bugetului de stat pe anul 2022. Conform estimărilor, în anul viitor de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 36 245 de familii.

„Creșterea indemnizației pentru nașterea copilului este o prioritate a Programului de activitate a Guvernului, care își propune să promoveze o politică amplă de susținere a familiilor cu copii”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De menționat că proiectul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Politică

Problema munițiilor sovietice de la Cobasna, subiect de discuții în 2022 între Moscova și Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că Rusia ar agrea ideea distrugerii munițiilor stocate în depozitul de la Cobasna din regiunea transnistreană și că discuții pe acest subiect ar urma să aibă loc în 2022.

„Federația Rusă își exprimă disponibilitatea de a ne mișca în direcția distrugerii armamentului stocat la Cobasna. Pe acest subiect Federația Rusă spune că ei tot sunt interesați să avem progres, pentru că absolut nimeni nu are niciun interes ca pe teritoriul Republicii Moldova să aibă loc o explozie așa cum a fost în portul Beirut acum un an și jumătate. Acest lucru ar putea să ne coste vieți omenești, ar fi o adevărată catastrofă. Avem un dialog cu Federația Rusă prin care sperăm să ajungem la distrugerea acestor muniții”, a spus marți seară Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” difuzată de postul public de televiziune.

Problema acestor muniții a fost readusă în discuție în august 2020, după accidentul de la Beirut, Liban, în care un depozit de substanțe chimice întreținut în mod precar a explodat și a făcut zeci de victime.

Rusia păstrează în depozitele de la Cobasna, regiunea separatistă transnistreană, circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi, unele datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau din timpul Războiul Rece. Aici sunt depozitele fostei Armate 14, precum și o parte din armamentul evacuat în anii 90 de Armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia.

Republica Moldova a insistat pe un parteneriat reciproc pragmatic avantajos între cele două state la ultima întrevedere din luna noiembrie, ce a avut loc la Moscova, între Nicu Popescu și omologul său rus Serghei Lavrov.

Cu această ocazie, Popescu a subliniat că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine statutului de neutralitate al țării și a cerut Moscovei retragerea necondiționată a acestora. Chișinăul insistă ca cei 1.500-2.000 de soldați ruși să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: anticoruptia.md 

Categorii
În Moldova

(Video) Dodon are statut de bănuit în dosarul „Energocom”

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că audierea sa în dosarul „Energocom” ar fi o tentativă a actualei guvernări de a distrage atenția de la alte subiecte importante, cum ar fi majorarea prețurilor. Declarațiile au fost făcute după audierile care au avut loc pe 29 decembrie la Procuratura Generală. Acesta a menționat că are statut de bănuit.

După audieri, Igor Dodon a făcut declarații pentru presă. Acesta a menționat că pentru el este „straniu” că procurorii și-au îndreptat atenția spre un dosar din 2008.

„Am discutat cu procurorul de caz. Mi-a prezentat o parte din cauzele acestui dosar. Este vorba despre situația când am fost ministru al Economiei. Apropo, în aprilie 2008 am preluat domeniul energetic și peste o săptămână am fost responsabil de acest domeniu. Am spus că sunt gata să colaborez cu ancheta. Nu avem nicio vină în acest dosar. Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit”, a explicat socialistul.

În același timp, președintele de onoare al PSRM este de părere că a fost vizat în acest dosar anume înainte de Revelion, pentru a se distrage atenția de la problemele acute cu care se confruntă actuala guvernare.

„Se putea de discutat și în ianuarie. Nimeni nu fuge nicăieri. S-a dorit anume astăzi, cu două zile înainte de Anul Nou, ca oamenii să aibă ce discuta. Încearcă să acopere nemulțumirea societății legată de creșterea prețurilor. Eu îi înțeleg pe cei de la guvernare, dar n-o să-i ajute acest lucru. Oamenii sunt nemulțumiți, sunt cele mai mari tarife la gaz din regiune și este vina celor de la guvernare. Încearcă să speculeze. Măi băieți, liniștiți-vă. 14 ani în urmă… căutați nu știu ce. Apucați-vă de lucru, cu astfel de tentative m-am mai ciocnit”, a mai spus Dodon.

Ex-președintele țării a mai spus că i s-a cerut să semneze ordonanța prin care este recunoscut în calitate de bănuit. La fel, el a depus o cerere pentru a avea acces la toate documentele din dosar.

„Este o situație de acum 14 ani, repet încă o dată. Unicul lucru pe care mi-l aduc aminte este că, în aprilie, fusese lichidat Ministerul Energeticii și competențele au fost transmise Ministerului Economiei. Am avut atunci o discuție cu ministrul ucrainean al Energeticii și le-am spus că vrem energie electrică mai ieftină. Prețul de piață era de 6 cenți, pare-mi-se. Nouă ne-au dat cu 4 cenți și cu 5, mult mai ieftin. Ei au spus: vă dăm mai ieftin, dar cedați-ne barajul de la DnestrovskEu le-am răspuns: barajul nu vi-l dăm, родина не продается (țara nu se vinde, ru)”, a mai spus Igor Dodon.

În fața Procuraturii Generale a venit și un grup de susținători de-ai politicianului, dar și un grup de contramanifestanți.

 

Pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat despre inițierea unui dosar penal în privința furtului sumei de 12 milioane de dolari prin scheme frauduloase la importul de energie electrică în Moldova. De furt sunt bănuiți reprezentanții administrației SA „Energocom”, funcționari de la Ministerul Economiei și alții. În anul 2017, procuratura a refuzat să inițieze un dosar în acest caz. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat această decizie. Potrivit presei, în schemele frauduloase au fost implicați Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Reprezentanții Partidului Socialiștilor declarau atunci că această informație este falsă și acuza presa de dezinformare.

Pe 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că nu intenționează să se eschiveze de la audieri pe dosarul „Energocom”, deși nici nu ține minte ce s-a întâmplat în 2008, întrucât a trecut mult timp de atunci. Acesta a acuzat actuala guvernare că ar sta în spatele anunțului Procuraturii Generale privind audierea sa și a declarat că nu ar fi întâmplător faptul că informația a fost făcută publică în timp ce el se afla la Moscova: „Risc să presupun că ei sperau că nu o să mă întorc în țară și vor spune „a fugit din țară”. Au făcut acest lucru fiindcă situația este destul de proastă la actuala guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Reexaminarea drepturilor la pensie

Începând cu 1 ianuarie 2022 se reexaminează:

– pensiile pentru limită de vârstă a beneficiarilor de pensii care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 5 la 7 ani; 

– pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 1999, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la 2 ani.

Menționăm că, noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă, precum și cererea de reexaminare a pensiei de dizabilitate se depun în formă electronică prin intermediul paginii-web oficiale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.gov.md sau la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul beneficiarului.

Termenul de examinare este de 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Îndemnăm beneficiarii de pensii să depună cererea de reexaminare a pensiei online, accesând bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie” sau vă puteți programa online vizita la CTAS conform domiciliului, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md.

Categorii
În Moldova Politică

Igor Dodon s-a prezentat la Procuratură, pentru audieri în dosarul „Energocom”

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon s-a prezentat pe 29 decembrie la audierile de la Procuratura Generală, în dosarul „Energocom”. Anterior, discuțiile au fost amânate, la solicitarea politicianului, care plecase din țară.

Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Generale.

Contactat de NM, avocatul lui Dodon, Maxim Lebedinschi a menționat că nu știe dacă clientul său va fi audiat în calitate de martor sau i se vor înainta învinuiri. Lebendinschi a mai spus că nu a fost informat în acest sens.

Pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat despre inițierea unui dosar penal în privința furtului sumei de 12 milioane de dolari prin scheme frauduloase la importul de energie electrică în Moldova. De furt sunt bănuiți reprezentanții administrației SA „Energocom”, funcționari de la Ministerul Economiei și alții. În anul 2017, procuratura a refuzat să inițieze un dosar în acest caz. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat această decizie. Potrivit presei, în schemele frauduloase au fost implicați Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Reprezentanții Partidului Socialiștilor declarau atunci că această informație este falsă și acuza presa de dezinformare.

Pe 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că nu intenționează să se eschiveze de la audieri pe dosarul „Energocom”, deși nici nu ține minte ce s-a întâmplat în 2008, întrucât a trecut mult timp de atunci. Acesta a acuzat actuala guvernare că ar sta în spatele anunțului Procuraturii Generale privind audierea sa și a declarat că nu ar fi întâmplător faptul că informația a fost făcută publică în timp ce el se afla la Moscova: „Risc să presupun că ei sperau că nu o să mă întorc în țară și vor spune „a fugit din țară”. Au făcut acest lucru fiindcă situația este destul de proastă la actuala guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

Categorii
În Moldova Politică

Vaccinurile nu au fost cu termen expirat, s-au admis erori la introducerea datelor în sistem. Nemerenco vine cu explicații

Vaccinurile nu au fost expirate, dar s-au admis erori la introducerea datelor în sistem. Așa explică ministra Sănătății, Ala Nemerenco datele raportului Curții de Conturi (CC), care au bulversat opinia publică.

După ce auditorii de la CC au comunicat că cetățenii au fost vaccinați cu seruri expirate, Ministerul Sănătății a creat un grup de anchetă,  care a reușit, până acum, să analizeze 1 967 de abateri raportate de CC, în 12 instituții medicale din țară. Au fost verificate înscrierile în sistem, facturile de recepționare a loturilor de vaccin, registrele ținute pe hârtie.

„În marea sa parte, devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor si anume: la înregistrarea vaccinului administrat se alegea tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde erau indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin. Probabilitatea omiterii de erori la înregistrarea vaccinului în sistem a fost posibilă din cauza volumului excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, explică ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, cazurile care au presupus o legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare fictive, au fost transmise organelor legii.

„Unica parte bună este că sunt ferm convinsă că auditorii nu au făcut-o cu rea intenție, sau alte motive, dar din necunoștință de termeni, și echipa Curții de Conturi ne-a asigurat că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, mai scrie Nemerenco.

La final, ministra Sănătății îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze, iar atunci când merg în cabinetul de imunizare, să solicite lucrătorului medical să prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon.

Amintim că, acum două săptămâni, Curtea de Conturi a prezentat raportul auditului performanței privind măsurile întreprinse de autorități în legătură cu asigurarea cetățenilor cu vaccinuri și atingerea imunității colective pentru combaterea COVID-19. În context, auditorii au declarat că cetățenilor țării li s-au administrat vaccinuri cu termenul expirat. Ulterior, primarul general al Capitalei, Ion Ceban a comunicat că Ministerul Sănătății ar fi încercat să  „ofere” Direcției municipale Sănătate, un lot de vaccinuri care expira în două zile. Ambele acuzații au fost respinse de responsabilii de la Ministerul Sănătății.

Sursa: tv8.md 

Categorii
În lume În Moldova Social

Moldovenii care muncesc ilegal în Rusia riscă să fie amendați sau deportați din 1 ianuarie

Din 1 ianuarie, cetățenii străini care muncesc ilegal în Rusia vor fi nu doar amendați pentru că nu au actele în regulă, ci și deportați, informează RIA Novosti, cu trimitere la un comunicat publicat pe 28 decembrie de Ministerul rus de Interne. 

Autoritățile de la Moscova au amintit că acțiunea măsurilor temporare adoptate de președintele Rusiei expiră în data de 31 decembrie 2021. Potrivit MAI-ului rus, din martie 2020, peste 7 mln de străini și-au perfectat permise de muncă în Rusia. Dintre aceștia, 1,5 mln au drept de ședere în Federația Rusă.

MAI-ul rus atenționează migranții să se adreseze autorităților până pe 31 decembrie pentru a-și perfecta permise de muncă. Totodată, angajatorii trebuie să perfecteze contracte de muncă, iar în termen de 3 zile să anunțe organele de resort.

Migranții care vor continua să lucreze ilegal riscă amenzi de până la 5000 de ruble (circa 1200 lei). La rândul lor, angajatorii riscă amenzi de până la 800 de mii de ruble (194 mii de lei).

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼