Colinde, poezii, cântece, scenete, scrisori pentru Moș Crăciun- așa a fost desfășurat mateneul în clasa a III-a din liceul „Matei Basarab”
Zi: 30 decembrie 2021
Comentatorul politic, Anatol Țăranu, este convins că președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, s-a lăsat de deputăție pentru a-și croi o cale care i-ar permite să plece din Republica Moldova.
„De obicei evit prezicerile dar cred că Igor Dodon va fugi din Republica Moldova. Are o coadă atât de lungă de încălcări și de crime, că nu are cum să nu stea la pușcărie. El nu în zadar a plecat din Parlament, și-a făcut un motiv, că merge la Moscova, că are obligațiuni”, a spus Anatol Țăranu.
Comentatorul politic a amintit de dosarul „Culioc” și de privatizarea frauduloasă a hotelului „Codru” care a avut loc cu implicarea lui Dodon.
„El este o palmă pe obrazul societății. Un om cu asemenea reputație continuă să fie agent electoral, politician în funcție, președinte de onoare al socialiștilor. Toată societatea noastră a văzut cum lua mită în culioc fiind președinte. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat într-o țară cu o democrație oricât de fragilă, nimeni nu i-ar fi întins mâna. Societatea moldovenească este una profund bolnavă pentru că tolerează asemenea politicieni” a conchis Anatol Țăranu.
Cât despre cazul „Culioc” și declarația procurorului general „că nu sunt probe” pentru a iniția un dosar în acest caz, expertul politic a menționat că ele nici nu pot să apară atât timp cât procurorii nu inițiază o anchetă care are menirea să acumuleze probe. Însăși imaginile video în care lui Igor Dodon i se oferă mită și el cere să fie transmis „lui Cornel”, acestea sunt probe.
„Cetățenii ar trebui să înțeleagă că vor muri în sărăcie și mizerie atâta timp cât astfel de politicieni colindă scena politică moldovenească”, a mai spus Anatol Țăranu.
Și vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că este sceptic că dosarul „Energocom”, în care a fost audiat ieri președintele de onoare al socialiștilor Igor Dodon, va fi dus până la capăt. Slusari a menționat că Igor Dodon a venit foarte relaxat la Procuratura Generală, iar procurorii nici măcar nu s-au obosit să anunțe data următoarei audieri
Sursa: jurnal.md
Pare că cel mai mare producător de panificație pregătește scumpirea pâinii. Cel puțin așa afirmă fostul deputat al PDA, Alexanru Slusari, care publică și un document în acest sens.
„Ne așteaptă scumpiri la pâine. Cel mai probabil, imediat după Revelion ne așteaptă încă un „cadou” neplăcut de scumpiri. Cea mai mare întreprindere de panificație SA Franzeluța cu capital majoritar public intenționează să majoreze semnificativ prețurile la pâine”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.
Potrivit documentului, din cele 27 de tipuri de pâine, pentru 18 se propune majorarea prețurilor între 21 și 36 la sută. Doar pâinea socială, care se produce în cantități limitate, nu se va scumpi. Slusari mai crede că majorarea solicitată nu este tocmai argumentată.
„Aceste modificări de prețuri vor fi o lovitură puternică în primul rând pentru păturile sociale cu venituri mici. Cred că Guvernul și Agenția Proprietății Publice sunt obligate să explice aceste cifre, unele dintre care, după mine, sunt exagerate. Totodată, guvernarea ar trebui să vină și cu măsuri compensatorii pentru atenuarea impactului scumpirilor”.
Totodată, Alexandru Slusari afirmă că această explozie de prețuri vine drept urmare a majorării tarifului la gaz, care a generat creșterea costurilor de producere
Contactat de tv8.md serviciul de presă al întreprinderii Franzeluța ne-a confirmat că informațiile precum că începând cu 1 ianuarie se vor majora prețurile la pâine sunt false.
„Informația aparută în spațiul public nu este veridică. Toate informațiile cu caracter manipulatoriu ce apar în spațiul public induc în eroare consumatorii, de aceea venim cu un apel la corectitudine, pornind de la interesul major de a oferi cetățenilor doar informații obiective. Despre toate schimbările ce țin de activitatea „Franzeluța” S.A., inclusiv cele ce țin de prețuri, noi tot timpul am comunicat transparent, venind și cu argumentarea de rigoare. Așa vom proceda și în continuare, informând obiectiv consumatorii”.
Sursa: tv8.md
Primarul Capitalei, socialistul Ion Ceban, anunță că lansează Mișcarea de Alternativă Națională (MAN) care va fi o „alternativă a actualei guvernări”. Declarațiile au fost făcute joi, 30 decembrie, de către Ion Ceban în cadrul unui briefing de presă.
Înainte de a anunța despre crearea partidului Ceban a criticat și acuzat guvernarea „de lipsă de pregătire profesionistă”.
„La nivel național avem lipsă de pregătire profesionistă. Mesajele despre democrație și lupta cu corupția sunt un paravan al ilegalităților care se comit pentru preluarea instituțiilor în stat. Cu ce ne-am ales noi înscăunării acestei guvernări? Cu majorarea prețurilor la gaz. (…) Au fost guvernări corupte, oligarhice, dar mai proastă guvernare R. Moldova nu a avut niciodată. (…) Știu că toți așteaptă o alternativă care să-i unească pe toți, să construiască un viitor, să aibă grijă de oameni în primul rând și de interesele lor, o alternativă a lucrului făcut nu a vorbelor deșarte și a promisiunilor uitate show-urilor ieftine. Îmi pasă de ceea se întâmplă. Astăzi lansez Mișcarea Alternativă Națională, ideea îmi aparține, iar echipa îmi este alături pe parcursul acestor ani, care vor fi pașii vă voi anunța”, a declarat Ion Ceban.
În 2019, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău. Ceban l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a acumult 47,61%, cu un avantaj de 11 294 de voturi.
Sursa: zdg.md
Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 29 decembrie, un proiect de lege privind ractificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Fapt ce va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova.
Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Acest document, determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România.
De asemenea, se stabilesc prevederi speciale ce reglementează recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar eliberate în ambele state.
Guvernul din Italia a decis, în data de 29 decembrie, să solicite certificatul de vaccinare și în mijloacele de transport, hoteluri, terase ale restaurantelor, târguri şi congrese, piscine şi săli de sport. La ultima raportare, în țară s-au înregistrat 98.020 de noi cazuri de infectare cu Covid-19.
Aceste măsuri vor intra în vigoare pe 10 ianuarie, conform decretului-lege care „introduce măsuri urgente pentru limitarea răspândirii epidemiei de COVID-19”, adoptat în cadrul şedinţei de guvern prezidate de premierul Mario Draghi, comunică digi24.ro.
Până în prezent, pentru a lua trenul şi avionul era suficient să deţii un certificat sanitar „de bază”, care se putea obţine în urma vaccinării dar şi a unui test negativ. Certificatul de vaccinare, denumit în Italia „green pass rinforzato” se obţine numai după un ciclu complet de vaccinare sau după vindecare.
În Italia, certificatul de vaccinare este obligatoriu în prezent pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi personalul sanitar şi forţele de ordine.
Totodată, guvernul italian a decis să elimine carantina de zece zile pentru cazurile de contact vaccinate sau vindecate. Cei nevaccinaţi vor trebui să respecte în continuare o carantină de zece zile.
Această relaxare a regulilor privind carantina are ca scop prevenirea paralizării anumitor sectoare precum transportul, unde numărul mare de angajaţi aflaţi în carantină a determinat anularea multor trenuri, mai scrie sursa citată de Agerpres.
Incintele sportive vor trebui să respecte umătoarele reguli privind ocuparea capacităţii: 35% în cazul celor acoperite şi 50% pentru cele în aer liber.
În data de 29 decembrie, în Italia s-au înregistrat 98.020 de noi cazuri de contaminare.
Sursa: newsmaker.md
Începând cu 1 ianuarie 2022 se introduce o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 ani și 6 luni.
Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.
Pentru a depune cererea, îndemnăm beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS” de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md. În cazul în care nu aveţi această posibilitate, vă puteți adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.
Mai informăm că, la data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.