Categorii
În Moldova Politică

Nu există condiționalități pentru ca președintele Republicii Moldova să vină într-o vizită la Moscova – viceministrul rus de Externe

Nu există condiționalități pentru ca președintele Republicii Moldova să vină într-o vizită la Moscova, a declarat viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, pentru agenția TASS

„În ceea ce privește posibila vizită a Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Rusia, partea rusă a comentat deja de multe ori această problemă – se va putea vorbi despre o vizită atunci când va exista o agendă semnificativă pentru aceasta”, a declarat Rudenko într-un interviu pentru Tass. Rudenko a mai spus că Moscova se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor din dosarul transnistrean în format 5+2 implică Moldova, Transnistria, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia, Ucraina, precum și SUA și Uniunea Europeană în calitate de observatori.

„Sperăm ca Chișinăul să adopte o abordare constructivă și să manifeste o reacție pozitivă la recenta inițiativă a conducerii transnistrene de a intensifica dialogul dintre părți, precum și să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor 5+2”, a spus el.

În același timp, Rusia speră să vadă pași concreti ai conducerii din Republica Moldova în dialogul dintre cele două țări, a adăugat Rudenko. „Partenerii noștri moldoveni își declară disponibilitatea de a construi un dialog bazat pe principiul pragmatismului, de a rezolva problemele deschise ale relațiilor bilaterale în cadrul acestuia. Împărtășim această atitudine”, a declarat Rudenko. „Ne așteptăm ca declarațiile părții moldovenești vor fi susținute de pași practici”, a mai adăugat oficialul rus

El a atras atenția asupra faptului că anul trecut a fost bogat în evenimente din viața politică internă a Republicii Moldova, care au avut impact asupra relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv asupra alegerilor parlamentare din țară.

Dialogul politic dintre Rusia și Moldova a fost întrerupt pentru scurt timp din cauza alegerilor din republică, dar este restabilit treptat, a declarat joia trecută și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „A fost o anumită pauză, din cauza proceselor electorale din această țară. Restabilim treptat dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a spus ea.

Rusia presează insistent Chișinăul, după preluarea celui de-al doilea mandat de către Vadim Krasnoselsky pe 12 decembrie 2021, pentru reluarea tratativelor în dosarul transnistrean dintre Chișinăul și Tiraspol.

Sursa: anticoruptia.md 

Categorii
În Moldova

Trafic intensificat, pentru a doua zi consecutiv, la punctele vamale din nordul țării. Avertismentul Poliției de Frontieră

Traficul este infernal, pentru doua zi consecutiv, la punctul de trecere a frontierei Criva-Mămăliga din nordul țării.

Marți, 4 ianuarie, la ora 12:00, la ieșirea din R. Moldova prin punctul de trecere a frontierei Criva-Mamaliga se atestă în continuare flux de mijloace de transport. Mai exact, circa 30 de mașini stau la coadă pe sensul de ieșire din țară, la intrarea în Ucraina.

Responsabilii de la Poliția de Frontieră anunță că angajații de frontiera lucrează la capacitate maximă.

La primele ore ale dimineții, reprezentanții IGPF anunțat că se majorează valorile de trafic în punctul de trecere a frontierei comun Criva-Mamaliga, pe sensul de intrare în Ucraina.

Totodată, responsabilii de la Frontieră atenționează că în zilele ce urmează, pe direcția ieșire din Republica Moldova se așteaptă o creștere a numărului de traversări, în special pentru unele puncte de trecere a frontierei: Leușeni sau Criva.

Intervenim cu solicitarea ca fiecare călător, înainte de a porni la drum să se informeze despre situația la frontieră și cum se circulă prin punctele de trecere a frontierei de stat (PTF)”, menționează responsabilii de la Poliția de Frontieră.

Și luni, 3 ianuarie, s-au format cozi și s-a circulat cu dificultate la punctele de trecere din nordul țării.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 29 077 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 17 079 de traversări persoane.

Sursa: zdg.md 

Categorii
Anunțuri Bani În Moldova

A crescut salariu mediu in Moldova ori inflația a „consumat” creșterea?

În Republica Moldova, în anul 2021, salariul mediu pe economie a fost de circa 9200 de lei, în creștere cu 15,8% sau 1300 de lei față de anul 2020. În același timp, în 2021, țara a avut cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, ceea ce a absorbit majorarea salariilor, iar majoritatea moldovenilor nu au simțit-o, a conchis expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță Șeherez, transmite ipn.md.

Potrivit lui Ioniță, rata anuală a inflației a fost de 12,4% în noiembrie și este posibil să ajungă la 14-15% la sfârșitul anului. În 2021, prețurile alimentelor au crescut cel mai mult: în noiembrie, acestea au crescut cu 15,5%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din ultimii 18 ani.

Potrivit calculelor lui Veaceslav Ioniță, în 2021, salariul a 10% din cei mai bine plătiți lucrători (60 de mii de persoane) a crescut cu 4 mii de lei – până la 25 de mii de lei. Iar salariul a 10% din cei mai slab plătiți salariați (60 de mii) a crescut cu 270 de lei, ajungând la 2890 de lei pe lună. Potrivit expertului, acest raport a rămas același în ultimii 10 ani: „Oamenii săraci sunt plătiți de 8-9 ori mai puțin decât cei care au o situație financiară bună”.

Comparând salariile moldovenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, Ioniță a remarcat că, în perioada 2010-2015, salariul mediu pe malul stâng a fost mai mare decât pe malul drept: 6.400 de lei față de 4.000 de lei. În 2018, salariul mediu pe malul stâng a scăzut până la 4.400 de lei din cauza devalorizării rublei transnistrene și a scăderii exporturilor. În același timp, salariile de pe malul drept au crescut.

„În anul 2021, salariul mediu pe economia de pe malul drept al Nistrului/Nistrului era de 9200 de lei, iar pe malul stâng – 6100 de lei. Salariile au fost calculate în lei moldovenești, ținând cont de cursul de schimb. În același timp, paritatea puterii de cumpărare a leului pe malul stâng al Nistrului este în continuare mai mare. Acolo, prețurile la gaz, electricitate și la unele produse sunt mai mici decât pe malul drept. Pentru un leu poți cumpăra în medie cu 20% mai mult în regiunea transnistreană”, – a menționat expertul.

Sursa: newsmaker.md 

 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

(Video) Imagini cu un alt conflict în care este implicat Tik-tokerul ce l-ar fi snopit în bătăi pe un tânăr, în fața unui club de noapte

Imaginile cu momentul în care polițiștii încearcă să-l rețină pe tânăr au fost transmise la adresa redacției „echipa 902” de către un martor ocular.

Potrivit sursei, acesta nu a asistat de la începutul conflictului, însă, când a venit în acel local, tik-tokerul se comporta agresiv și arunca cu sticle în oameni.

La fața locului a fost chemată poliția, care încerca să-l rețină.

Amintim că, în noaptea de 02 ianuarie, același tânăr este suspectat că l-ar fi snopit în bătăi pe un alt tânăr, de 30 de ani, în fața unui club de noapte din sectorul Ciocana al capitalei.

Pe numele lui Alexandru Armaș, cu pseudonimul „Убийца малолеток”, a fost pornită o cauză penală conform art. 287 Cod Penal pentru „huliganism”.

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼