Categorii
În Moldova Politică

Platforma DA cere demisia lui Spînu și a lui Ceban și a înaintat 7 condiții către Guvern

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), în contextul discuțiilor cu privire la situația de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, declară că contractul cu „Gazprom” a fost negociat neprofesionist și în detrimentul intereselor consumatorilor. Prin urmare, reprezentanții Platformei solicită guvernării să întreprindă, de urgență, mai multe acțiuni. Printre acestea se regăsește demiterea viceprim-ministrului Andrei Spînu, precum și înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conducerii a Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Platforma DA constată cu îngrijorare și regret că, în contextul crizei îndelungate energetice, contractul cu „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumatorilor”, se arată în declarația reprezentanților Platformei.

Ei mai spun că argumentul că Moldova a negociat un preț mai mic decât cel de piață, nu este unul plauzibil: „În condițiile în care țara noastră este cea mai săracă din Europa, iar tariful la gazele naturale a crescut vertiginos cu peste 120 %. Totul pe fundalul unei inechități sociale, când populația și agenții economici din regiunea separatistă achită pentru gaz un tarif de 11 ori mai mic decât cetățenii R. Moldova”.

Prin urmare, Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă de urgență unele acțiuni:

  • revizuirea mecanismului de compensare, indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea semnificativă a sumelor alocate pentru păturile social vulnerabile la plata facturilor, precum și alocarea compensațiilor pentru agenții economici;
  • demiterea viceprim-ministrului și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către prim-ministru;
  • înaintarea unei solicitări către Gazprom privind demiterea actualei conducerii a „Moldova Gaz”;
  • renegocierea contractului actual cu „Gazprom” în vederea eliminării condițiilor discriminatorii;
  • elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze în următoarele luni cu suportul partenerilor externi, în special al României;
  • recurgerea imediată la implementarea pachetului energetic III prin lipsirea controlului „Moldova Gaz” asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor;
  • urgentarea auditului comprehensiv al întreprinderii „Moldova Gaz” din momentul fondării acesteia și pornirea anchetei penale în privința cedării sistemului gazoductului național Federației Ruse în 1998-1999 de către guvernele din perioada respectivă.

Amintim că în data de 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că compania Moldovagaz ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul ia în calcul posibilitatea oferirii unui suport suplimentar.

„Am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu maximă îngrijorare riscurile de creștere suplimentară a tarifelor pentru gaze. Facem tot posibilul să identificăm care ar fi alternativele. Avem de făcut două lucruri: 1. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare. În mod special – vorbim de avansul pentru ianuarie”, a spus Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că Moldovagaz va achita integral până la sfârșitul săptămânii curente consumul de gaz pentru luna decembrie și nu sunt probleme în acest sens. De asemenea, se va achita avansul pentru ianuarie. Totuși, compania ia în calcul majorarea tarifelor.

Oficialul a precizat că, în cazul în care majorarea va fi aprobată, aceasta va fi aplicată în facturile pentru februarie.

În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în luna noiembrie, Moldova a achiziționat gazele naturale cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene”.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Basarabeasca În Moldova Social

Câte incendii au fost înregistrate în 2021 și care au fost motivele?

Potrivit statisticii oferite de către Secţia Situaţii Excepţionale Basarabeasca pe teritoriul r-lui Basarabeasca în anul 2021 au fost înregistrate 20 de incendii, cu 5 incendii mai mult de cât în anul 2020.

Majoritatea cazurilor de incendii a avut loc în sectorul locativ privat – 17 incendii în proprietăți private, 2 la întreprinderi individuale și un incendiu la o Întreprindere a Căii Ferate. În urma incendiilor produse în perioada anului precedent nu au fost înregistrate persoane decedate. În urma acestor incendii au fost estimate pagube produse în sumă de 1 066 901 de lei, faţă de – 284 778 de lei din anul 2020.

Cele mai frecvente locuri de producere a incendiilor au fost: transport auto – 10 cazuri, încăperi de serviciu – 1, șopron – 1, bucătărie – 2, alte încăperi – 6, iar cauzele de generare a incendiilor au fost cel mai multe – scurtcircuit în automobil, pe lângă aceasta au fost înregistrate și alte motive cum ar fi: scurtcircuit în locuințe imprudența în timpul fumatului, jocul copiilor cu focul, incendiere intenționată mai sunt și cazuri de construcția greșită, defecte ale sobelor și canalelor de evacuare a construcția

Potrivit Secţia Situaţii Excepţionale Basarabeasca de către ofițerii Serviciului prevenţie a SSE Basarabeasca au fost cercetate 34 de cazuri de intervenție la incendiu, în rezultatul căreia 20 de cazuri au fost luate la evidenţă ca incendii, cu întocmirea materialelor necesare şi remiterea lor în adresa Inspectoratului de Poliţie.

Pe 14 cazuri de intervenţie au fost întocmite rapoarte privind luarea la evidenţă ca materiale de profilaxie cum ar fi arderea gunoiului, ierbii uscate, scurtcircuit fără ardere. În acest context inspectorii de stat a măsurilor contra incendiilor recomandă să se ţină cont de regulile antiincendiare și să fiți atenț cu focul. Potrivit datelor statistice, în anul 2021, în Moldova s-au petrecut 1608 de incendii, în care au murit 88 de persoane, inclusiv 1 copil.

 

 

Categorii
În Moldova Social

ANSP confirmă prezența variantei Omicron a COVID-19 în Republica Moldova

Potrivit directorului ANSP, au fost confirmate primele 16 cazuri de infectare cu această tulpină.

„Au fost confirmate primele 16 cazuri de infectare cu această tulpină. Dacă să vorbim despre caracteristica acestor cazuri avem 11 bărbați și cinci femei, 12 sunt în Chișinău, 2 în Durlești, 1 în Transnistria și 1 în raionul Strășeni. Probele din mai multe instituții au fost examinate, sunt 12 instituții undeva, avem un copil de 2 luni, avem o femeie însărcinată cu proba pozitivă”, susține directorul ANSP, Nicolae Jelamschi.

„Sperăm ca varianta Omicron va impulsiona cumva populația să se vaccineze, chiar dacă în Europa se discută și ultimele articole care sunt spun că Varianta Omicron este una mai infecțioasă, însă mai puțin periculoasă, totuși, nu uităm că noi avem 90% varianta Delta, care este mai gravă, respectiv, suntem în estimări ca să atingem acest nivel cât mai rapid. Se întreprind toate măsurile pentru asta”, a mai adăugat directorul ANSP.

Datele au fost prezentate marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursa: jurnal.md 

Categorii
Bani În Moldova

Moldovagaz caută 25 milioane de dolari pentru a achita Gazpromului

Companiei Moldovagaz nu-i ajung 25 milioane de dolari pentru a achita către Gazprom avansul pentru gazul achiziționat în luna ianuarie. Compania caută împreună cu Guvernul soluții pentru a diminua suma, care nu exclude  că ar putea să o susțină parțial,  a anunțat marți într-o conferință de presă vice-premierul Andrei Spânu. În total, avansul care urmează a fi plătit ajunge la 63 milioane de dolari, însă compania are de unde achita doar 38 de milioane.  

Deficitul s-a acumulat din cauză majorării prețului de achiziție a gazelor de la Gazprom, în ianuarie, până la 647 de dolari pentru o mie de metri cubi după ce în decembrie a fost de 550 de dolari, iar în noiembrie, de 430 de dolari, acesta fiind și prețul în baza căruia a fost calculat și tariful aplicat de Moldovagaz consumatorilor.

Spânu a menționat că acum se caută soluții pentru a nu se ajunge într-o situație similară cu cea din decembrie, când, din cauza neachitării la timp a avansului, Gazprom a amenințat cu sistarea livrărilor de gaze.

Ministrul consideră că și Gazprom, în calitate de acționar majoritar al Moldovagaz, ar trebui să participe la ciutarea acestor soluții, amânând cu câteva zile achitarea acestui avans. Altă oportunitate ar fi contractarea unui credit de la băncile comerciale, însă aici există rezerve din partea Băncii Naționale, care consideră drept riscantă creditarea unei companii supra îndatorate precum Moldovagaz.

Fiind întrebat despre o posibilă renegociere a formulei de calcul, Spânu a spus că formula existentă la moment oferă prețuri mult mai avantajoase decât cele de la bursele europene. Astfel, în noiembrie prețul la care Moldovagaz a procurat gaze de la Gazprom, în baza formulei de calcul din contract, a reprezentat 56% din prețul de la burse. În decembrie, raportul fost de 54%,  iar pentru ianuarie, de 52%.

Prevederea de a achita către Gazprom avansul pentru primele 10 zile de consum ale lunii nu este una nouă, ea a existat și în acordul din 2006.

Sursa: anticoruptie.md 

Categorii
Bani În Moldova Social

Guvernul consideră că energia electrică nu ar trebui să se scumpească înainte de luna aprilie

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu este de părere că reprezentanții furnizorului de energie electrică Premier Energy ar trebui să aștepte până în luna aprilie, atunci când expiră contractul dintre Moldelectrica și centrala de la Cuciurgan, pentru a solicita majorarea tarifului. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că a fost informat de către reprezentanții Premier Energy despre solicitarea privind majorarea tarifului pentru energia electrică încă în luna decembrie. Decizia urmează a fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Opinia mea în calitate de ministru este că trebuia să așteptăm până în luna martie pentru a trece de noua achiziție de energie electrică și abia atunci să mergem cu modificare a tarifului, în funcție de prețul de achiziție pentru anul viitor. Premier Energy a argumentat prin devierile negative care se acumulează în această perioadă din cauza tarifului la energia electrică aplicată de ANRE pentru energia produsă de CET Nord și Termoelectrica. Până în decembrie, Premier Energy a avut devieri pozitive în tarif. Grupul Premier Energy de furnizare, distribuție, inclusiv acționarii, cred că ar putea să găsească și alte soluții pentru a depăși această situație de câteva luni și de a reveni la creșterea tarifului în aprilie, când inclusiv pentru cetățeni, factura la gaz scade și presiunea de preț va fi mai mică cu mult”, a precizat Spînu.

Oficialul a mai spus că Guvernul a aflat despre decizia Premier Energy de a solicita o modificare de tarif de la ANRE, atunci când aceasta a fost trimisă oficial.

„Luni, ANRE a publicat scrisoarea pe site. Acum așteptăm ca Agenția să ia decizia, după ce va analiza demersul Premier Energy”, a conchis viceprim-ministrul țării.

Amintim că, în ajun, pe site-ul ANRE a fost publicată solicitarea „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, privind aprobarea unor tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

Republica Moldova cumpără peste 90% din volumul energiei electrice de la Cuciurgan. Actualul contract expiră la sfârșitul lunii martie.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼