Categorii
În Moldova Politică

Șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, s-a plâns la CEDO

Alexandru Stoianoglo, cercetat într-un dosar penal în care i se aduc cel puțin cinci capete de acuzare, s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Șeful suspendat al PG s-a plâns la CEDO pe faptul aplicării măsurii de arest. 

Între timp, procurorul general suspendat rămâne sub control judiciar. Curtea de Apel Chișinău a respins astăzi demersurile avocaților și procurorilor de caz, care au contestat decizia magistraților de la Judecătoria Ciocana, privind plasarea lui Stoianoglo sub control judiciar pentru un termen de 30 de zile.

Apărarea a cerut anularea deciziei și eliberarea lui Alexandru Stoianoglo, iar procurorii au cerut ca acesta să se afle 60 de zile sub control judiciar.

La sfârșitul lunii noiembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a încheiat urmărirea penală pe numele lui Stoianoglo pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact Stoianoglo este acuzat că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, ar fi dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de peste 160 de mii de lei, prejudiciind astfel bugetul Procuraturii, deoarece, la acel moment, Chitoroagă avea statut de învinuit întrun dosar penal.

Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie, iar ulterior a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. Stoianoglo califică acuzațiile care i se aduc drept răzbunare din partea președintei Maia Sandu. Șefa de stat a negat orice implicare și a cerut procurorilor și judecătorilor să fie corecți și echidistanți.

Sursa: tv8.md

Categorii
Bani În Moldova Social

Moldovagaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru luna decembrie

SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021. În acest sens, administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale. Actualmente, în activitatea sa, compania este focusată asupra acumulării tuturor plăților pentru luna decembrie în ansamblu, precum și a consumului curent consumat în luna ianuarie, cu scopul transferării către SAP „Gazprum” a mijloacelor financiare contractate.

SA „Moldovagaz” îi îndeamnă pe consumatori să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți, care expiră în data de 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 ianuarie pentru cei casnici.

Volumul de gaze naturale consumate de către consumatorii casnici deserviți de SA „Moldovagaz” în decembrie 2021 a constituit 67,6 milioane de metri cubi, fiind în creștere cu 54,8% față de luna noiembrie a anului respectiv. Potrivit serviciului relații publice al întreprinderii, indicatorii sunt comparabili cu aceeași perioadă a anului 2020, când creșterea consumului a constituit 53,7%. În cazul apartamentelor cu o suprafață de până la 60 de metri pătrați, consumul a crescut cu 30,2%, de 90 de metri pătrați – cu 23,4%, de 110 de metri pătrați cu 30,4%.

La casele particulare cu o suprafață medie de 110 metri pătrați, consumul gazelor naturale a crescut cu 62,7%. Nivelul total al încasărilor financiare pentru gazele consumate în luna decembrie 2021 va fi cunoscut după data de 20 ianuarie, când expiră termenul limită de plată a facturilor.

Sursa: telegraph.md 

Categorii
În Moldova Politică Social

Unii moldoveni preferă să plătească amenzi, decât să respecte regulile de profilaxie a COVID-19

Restricțiile anti-epidemice și regulile obligatorii de sănătate publică, impuse de autorități în perioada pandemiei, continuă să fie încălcate. Doar în ultimele trei luni, 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara au fost amendate pentru încălcarea acestor reguli, suma amenzilor ridicându-se la 11 milioane de lei. Experții explică reticența unor moldoveni față de restricții prin lipsa de încredere în autorități și prin faptul că unii neagă existența virusului chiar și în al doilea an al pandemiei. Între timp, în majoritatea statelor europene, regulile împotriva COVID-19 sunt respectate, iar scepticismul oamenilor a cedat în fața numărul de infectări în continuă creștere.

Prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP) din 22 septembrie 2021 au fost impuse restricții de acces în unele localuri, iar de la 1 octombrie certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru a intra în restaurante și cafenele. Astfel, putem avea acces în localuri dacă prezentăm unul din următoarele documente: certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), dovada imunizării fiind valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile după a doua doză de vaccinare; concluzia medicală care confirmă că am suportat COVID-19 în ultimele 6 luni;  rezultatul unui test la COVID-19, rapid (efectuat cu cel mult 48 de ore înainte) sau PCR (efectuat cu 72 de ore înainte). Pentru nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică sunt prevăzute sancțiuni contravenționale: amenda pentru persoanele fizice variază între 2000 și 5000  de lei, iar pentru persoanele juridice – de la 10000 la 35000 de lei.

Cu toate că au caracter obligatoriu, restricțiile și regulile de sănătate publică în perioada pandemiei sunt deseori încălcate. În ultimul trimestru al anului 2021 circa 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara s-au ales cu procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică. Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Național de Securitate Publică, în această perioadă au fost aplicate amenzi în valoare de circa 11 milioane de lei. Din datele oferite de Svetlana Scripnic, ofițera de presă a Direcției de poliție a municipiului Chișinău, 116 agenți economici din Capitală au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de acces în localuri, suma amenzilor fiind de circa 1 milion de lei.

De ce oamenii refuză să se protejeze, chiar și după doi ani de pandemie?

Ștefan Popov, medic psihoterapeut și fondatorul Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie din Chișinău, consideră că unele persoane evită sau chiar refuză să respecte recomandările, deoarece nu au încredere în autorități, deseori invocând inconsecvența aplicării unor măsuri, iar altele – dintr-un spirit de rebeliune, interpretând restricțiile ca pe constrângeri ale libertății lor. O a treia categorie sunt negaționiștii și adepții teoriilor conspirației, care neagă existența virusului sau a gravității acestei boli.

Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc afirmă că restricțiile aplicate în Republica Moldova nu sunt foarte dure, fiind ajustate situației pandemice actuale: „Este foarte simplu să respectăm măsurile impuse de autorități și este de datoria fiecăruia să facă acest lucru dacă vrem să oprim pandemia de COVID-19. Doi ani pandemici au confirmat de nenumărate ori că doar prin efort comun, prin solidaritate, prin aderența la niște măsuri simple putem opri valul infectărilor”. Oamenii trebuie să rămână vigilenți și în perioada următoare, mai ales că noua tulpină Omicron este mai contagioasă, iar restricțiile mai severe le putem evita doar prin respectarea recomandărilor actuale ale autorităților, spune experta.

 

În Germania regulile se respectă ca la „armată”

În multe state europene, restricțiile de aflare în spațiile publice deschise și închise sunt mult mai dure decât în Republica Moldova. Cristina Pereteatcu, fostă directoare a Amnesty International Moldova, care locuiește acum în Germania, povestește că la Berlin oamenii trebuie să prezinte obligatoriu dovada vaccinării sau a faptului că au fost infectați pentru toate activitățile HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), dar și pentru vizite la muzee, în sălile de concerte, biblioteci, săli de lectură, teatre etc. Oamenii se conformează și respectă condițiile impuse de autorități. „Disciplina de care dă dovadă lumea este de-a dreptul ca la armată. Toți poartă mască exemplar”, povestește Cristina Pereteatcu.

Din cauza răspândirii noii variante Omicron, în prezent se aplică reguli dure și în Austria. Potrivit portalului Austria.info, pentru intrarea în această țară este necesară dovada 2G (vaccinat sau vindecat după boală), precum și un test PCR actual sau o dovada vaccinării cu doza a treia (booster). În multe domenii este valabilă regula  2G la intrare, printre care: unități de cazare, restaurante, spații de recreere și activități sportive, spații culturale, instalații de transport pe cablu etc.

 

Letonia: accesul în magazine sau restaurante fără certificat de vaccinare interzis

Reguli severe sunt și în capitala Letoniei. Victoria Roșa, cercetătoare în domeniul de securitate și apărare, spune că în Riga nu poți participa la un eveniment public sau să mergi la cumpărături în orice magazin dacă nu ai certificat de vaccinare sau de recuperare, însoțit de un document de identitate. „Purtarea măștii chiar este obligatorie pentru toată lumea. Persoanele nevaccinate pot face cumpărături doar într-un anumit tip de magazine, cele cu produse de strictă necesitate, cum ar fi alimentele, medicamentele sau articolele de igienă. Doar cei vaccinați sau recuperați după boală pot merge la restaurante sau în alt tip de localuri”, povestește Victoria. Codurile QR de pe certificatele de vaccinare sunt scanate și verificate în mod obligatoriu, iar oamenii acceptă restricțiile: „Toată lumea stă liniștită în rând și prezintă documentele necesare. În transportul public, accesul e permis doar cu mască și există o limită numerică a pasagerilor, care se și respectă. Restricțiile i-au motivat pe letoni să se vaccineze, iar după o lună de lockdown (carantină totală) rata de vaccinare a crescut de la 40% la 70%, deși gradul de scepticism era și aici destul de mare”.

La începutul anului 2022, rata de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova nu s-a schimbat prea mult față de cea de la sfârșitul anului trecut. Potrivit Platformei naționale de imunizare, Vaccinare.gov.md, până la 2 ianuarie 2022, acoperirea națională cu o doză constituie 29,9%, iar cu schemă completă – 28,7%.

Lilia Zaharia, Mariana Jacot

Asociația Presei Independente

Categorii
În Moldova Politică

Fostul șef de la „CFM”, Iurie Topală, reținut în Belgia

Fostul șef al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală a fost reținut pe aeroportul din Bruxelles de ofițerii Interpol. Informația a fost confirmată pentru TV8 de șeful Biroului de la Chișinău al Interpol, Viorel Țențiu. 

„Este căutat de autoritățile Republicii Moldova pentru arest și extrădare, respectiv, confirm prevederilor cu potrivire la extrădare și acceptul părții belgiene, va fi extrădat în Republica Moldova”, a declarat Țențiu.

Potrivit lui Viorel Țențiu, procedura de extrădare ar putea dura până la 40 de zile. În prezent, Iurie Topală se află în custodia autorităților din Belgia.

Iurie Topală este vizat în dosarul delapidărilor de la Calea Ferată. În13 decembrie, PCOCCS a venit cu precizări legate de evoluția dosarului delapidărilor de la Calea Ferată.

Potrivit procurorilor, în investigații vor fi implicați specialiști din domeniul financiar.

Sursa: tv8.md 

Categorii
Bani În Moldova Social

Moldovenii au consumat cu 55% mai mult gaz în decembrie

În decembrie 2021, consumatorii casnici deserviți de SA „Moldovagaz” au consumat cu aproape 55% mai mult gaz decât în luna noiembrie. Datele au fost publicate, pe 13 ianuarie, de furnizorul de gaz.

Volumul de gaze naturale consumate de către consumatorii casnici deserviți de SA „Moldovagaz” în decembrie 2021 a constituit 67,6 milioane de metri cubi, fiind în creștere cu 54,8% față de luna noiembrie a anului respectiv.

Potrivit serviciului relații publice al întreprinderii, indicatorii sunt comparabili cu aceeași perioadă a anului 2020, când creșterea consumului a constituit 53,7%. În cazul apartamentelor cu o suprafață de până la 60 de metri pătrați, consumul a crescut cu 30,2%, de 90 de metri pătrați – cu 23,4%, de 110 de metri pătrați cu 30,4%.

La casele particulare cu o suprafață medie de 110 metri pătrați, consumul gazelor naturale a crescut cu 62,7%. Nivelul total al încasărilor financiare pentru gazele consumate în luna decembrie 2021 va fi cunoscut după data de 20 ianuarie, când expiră termenul limită de plată a facturilor.

***

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie,  tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Președintele Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a intrat în greva foamei.

Președintele Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a intrat greva foamei pentru 72 de ore. Anunțul a fost făcut de avocatul acestuia, după ce l-a vizitat în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), în seara, de 12 ianuarie. Potrivit apărătorului, Costiuc este acuzat de spălare de bani și abuz de serviciu.

„Noi considerăm că nu poate fi atras la răspundere pentru abuz în serviciu, or, el nu deținea nicio funcție publică în acel moment. Nu sunt probe nici pe primul cap de acuzare”, susține avocatul.

Apărătorul lui Vasile Costiuc a precizat că în urma perchezițiilor din această dimineață, a fost ridicat doar telefonul.

„Organul de urmărire penală consideră că această acțiune a avut loc în 2008. Nu vedem logica, care pot fi urmele unei acțiuni săvârșite în 2008 și găsite într-un telefon procurat acum jumătate de an în urmă. Alte bunuri nu au fost găsite sau ridicate. Noi pregătim o plângere ce se referă la percheziția domiciliară”, a notat avocatul.

Organul de urmărire penală urmează ca în termen de 72 de ore să stabilească dacă îi înaintează sau nu învinuirea.

Amintim că miercuri dimineața Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore. Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul acestuia. Momentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Partidului „Democrația acasă”.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost reținute trei persoane, pe un termen de 72 de ore, a informat Procuratura.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

După o investigație Jurnal TV ar putea să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an

Postul de televiziune Jurnal TV declară că a devenit ținta unui atac din partea Inspectoratului de Poliție (IP) Buiucani. Autoritatea ar fi declanșat împotriva instituției un proces contravențional pentru calomnie, în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Astfel, potrivit sursei, polițiștii cer lipsirea postului de televiziune de dreptul de a desfășura activitatea pe un termen de un an. Dosarul a ajuns la Judecătoria Ciocana.

Potrivit reprezentanților televiziunii, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că Jurnal TV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

„Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an”, comunică reprezentanții Jurnal TV.

Într-o reacție, șeful Inspectoratului, Oleg Bîrliba, a spus că subalternul său a făcut rost de probe care ar demonstra că materialul difuzat este fals. „Din cadrul documentării cazului a fost stabilit că există probe și a fost perfectat proces verbal. Decizia rămâne după instanța de judecată”, a precizat Bîrliba.

Postul de televiziune declară că a consultat juriștii care au spus că articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, au menționat ei, procesul verbal este ilegal.

La rândul său, directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat: „Eu sunt șocat de existența unui asemenea document și sunt convins că polițistul care a semnat acest document, să fie urgent dat afară din sistem. Nu este vreun polițist care să poată constata cu de la sine putere care material jurnalistic este fals sau nu este fals. Deci este cusut cu ață albă. Aș recomanda doamnei ministru de Interne să investigheze de urgență acest caz pentru că, în afara faptului că este un atac asupra presei nepermis și absolut ilegal, nu trebuie să fii nici jurist și nici măcar polițist ca să-ți dai seama de lucrul acesta”.

Fondatorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a menționat că „presa este bună atâta timp cât îi laudă”. „Clasa politică și funcționărimea de la noi preferă să vorbească despre libertatea presei, dar în esență nu admite acest lucru. Presa este bună atâta timp cât îi laudă pe ei și este proastă, nu există libertatea presei atunci când îi critică pe ei. În speță acest caz este, pe de o parte, ridicol – pe de altă parte, absurd. Nu ne rămâne decât să regretăm. Și regretăm nu cazul, ci încetineala cu care avansează societatea noastră pe calea progresului”, a menționat Butnaru.

Pe subiectul Jurnal TV s-au expus și politicienii

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a menționat că este un „act dubios din partea unui polițist”. „Un șef de secție de la Inspectoratul Buiucani a pornit un proces contravențional împotriva postului Jurnal TV și ar cere o pedeapsă mult prea dură! Este un act foarte dubios din partea acestui polițist! Am încrederea că conducerea Inspectoratului General al Poliției se va autosesiza și investiga acțiunile acestei persoane”, a declarat Marian.

Și Andrei Năstase a reacționat pe cazul „Jurnal TV”. El a menționat că se intră abuziv în sediul unei televiziuni. „Am ajuns să o vedem și pe asta. Poliția solicită instanței de judecată închiderea postului Jurnal TV pe un an de zile. Pe timpul lui Plahotniuc poliția ne intercepta, ne fila, gaza, ne bătea, iar tentativele de limitare a libertății de exprimare erau de domeniul banditescului. În vremurile bune e de domeniul instituțional. Se intră abuziv în sediul unei televiziuni, se intimidează jurnaliștii pentru difuzarea unui reportaj calificat drept calomnie și se cere privarea de activitate a companiei ce deține licența Jurnal TV. Încotro duceți țara, tovarășe?”, se arată în declarația

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼