Categorii
În Moldova Politică

Dan Perciun: 700 de milioane de lei ar putea fi alocate suplimentar pentru compensații

Guvernarea examinează cele mai sumbre scenarii, unul dintre ele fiind majorarea tarifului la gazele naturale până la 14,7 lei. Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că dacă Va exista la o nouă creștere a tarifului, Guvernul va veni cu un pachet suplimentar de compensații, astfel încât cetățenii să poată face față poverii facturilor. În același timp, opoziția extraparlamentară spune că este gată să ajute guvernarea la identificarea soluțiilor, astfel încât Republica Moldova să depășească această criză energetică, notează IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că dacă prețul de achiziție a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi inevitabilă. Calculele preliminare arată că la o majorare a tarifului de la 11,08 lei la 14,7 lei, în condițiile actualului mecanism de compensare, ar mai fi necesare 700 de milioane de lei.

„În condițiile creșterii în continuare a prețului de achiziție trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi. Soluția este compensația, altele nu-s. 700 de milioane de lei ar fi costurile care ar acoperi majorarea tarifului pe modelul deja existent. Ca urmare a creșterii economice vedem și o creștere a încasărilor la bugetul de stat și aceste venituri trebuie direcționate prioritar spre compensații”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același timp, reprezentanții Platformei DA spun că responsabilitatea politică pentru criza energetică cu care ne confruntăm o poartă vicepremierul Andrei Spînu, care ar trebui să-și prezinte demisia sau să fie demis.

„Domnul Spînu s-a transformat în avocatul Moldovagaz. A venit la negocieri cu echipa de la Moldovagaz care este afiliată Gazpromului, care a știut că expiră contractul și din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi suntem gata să punem umărul la căutarea soluțiilor, dar nu la justificarea greșelilor. Aceste două condiții, privind sistarea livrării gazului în 48 de ore și plata în avans sunt o bombă cu ceas, au fost plasate acolo intenționat ca să provoace în fiecare lună o criză energetică. Atmosfera enervantă în care se află toată societatea este cauzată de aceste două puncte”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

Sursa: deschide.md

Categorii
În Moldova Politică

Dumitru Alaiba: „Salariul de deputat este cel mai mic pe care l-am avut în viața mea”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba spune că salariul de deputat este cel mai „mic pe care l-a avut în viața sa”, fără a oferi suma exactă. Într-o postare pe Facebook, deputatul a precizat că încă nu a primit salariul pentru luna ianuarie, respectiv, nu cunoaște cu cât i-a fost majorat.

„Orice salariu, mare sau mic, trebuie meritat. Atâta timp cât voi fi plătit din banul contribuabilului, voi depune tot efortul ca să arăt cum merit acest salariu. Așa cum mă va duce capul. Dar cu siguranță nu sunt în parlament pentru salariu. Sunt aici ca să las ceva după mine”, a scris Alaiba.

Asta deși, în aceiași postare declară că salariile demnitarilor nu trebuie să fie secret de stat. În opinia acestuia, trebuie să existe o pagină web simplă unde să fie publicat salariul unui ministru, deputat sau șef de agenție.

„Fix ca în Estonia. Vorbim despre banul cetățeanului. Când cheltui banul omului, minimul pe care l-ai putea oferi în schimb este transparența deplină. Am un proiect de lege încă din legislatura precedentă pe care sper să-l promovăm cât mai rapid. Aștept avizul de la Ministerul Finanțelor”, a precizat Alaiba.

Conform Bugetului de Stat pentru anul 2022, salariile deputaților ar urma să fie majorate cu aproape 1400 de lei și vor ajunge, în medie, la 19 mii 500 de lei.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
În Moldova Social

Reguli noi de intrare în Republica Moldova din 17 ianuarie.

Începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele care demonstrează lipsa virusului COVID-19 sau certificat de vaccinare.

Potrivit deciziei publicate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) pe 14 ianuarie, intrarea în Moldova se va face doar cu prezentarea următoarelor documente:

– certificat de vaccinare;

– test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat);

– concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);

– un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Totodată, pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis  doar pasagerilor.

Restul măsurilor impuse din 17 ianuarie, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 le găsiți aici.

Sursa: newsmaker.md 

Categorii
Bani În Moldova

Record de scumpiri la benzină și motorină. Prețurile maxime pentru următoarele zile

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru perioada, 15.01.2022-17.01.2022 prețurile la produsele petroliere. Astfel, benzina cu cifra octanică 95 va costa cu 7 de bani mai mult decât joi, adică 22 de lei, iar motorina se scumpește cu 13 de bani și va costa 18 lei și 84 de bani. 

Potrivit celor de la ANRE, pe parcursul ultimelor șase săptămâni, se atestă o dinamică ascendentă a prețurilor pentru produsele petroliere principale înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale. Astfel, comparativ cu valorile minime din luna decembrie, cotațiile Platts s-au majorat cu 134,50 $/tona la benzină (sau cu 20,61 %) și 136 $/tona la motorină (sau cu 22,94 %). În cadrul sesiunii din 13.01.2022, prețul petrolului Brent a depășit pragul de 84 $/baril, înregistrând o creștere de cca. 23 % comparativ cu începutul lunii decembrie.

Agenția dă asigurări asigură consumatorilor că prețurile calculate la produsele petroliere principale de tip standard reflectă evoluțiile pe piața internațională din ultima perioadă și exclud orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Social

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită în toată țara;

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis prelungirea până la 15 martie a stării de urgență în sănătate publică.

De asemenea, începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat se va reveni la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă pe baza unuia din documentele: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Hotărârea CNESP survine pe fondul unei creșteri cu 77 la sută a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară, ceea ce a condus inclusiv la trecerea municipiului Chișinău în pragul de alertă portocaliu.

Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Astfel, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor.

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova Politică

Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea și-ar putea petrece 30 de zile în penitenciar

Procurorii anticorupție solicită judecătorilor plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a consilierului municipal, Veaceslav Nedelea și a liderului Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuți în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție Cristina Gladcov.

Astăzi expiră termenul de reținerea în cazul lui Vasile Costiuc și Veaceslva Nedelea. Judecătorii urmează să decidă dacă față de aceștia vor fi aplicate măsuri de arest. Ei ar putea fi plasați în arest la domiciliu sau în penitenciar.

Amintim că miercuri dimineața Vasile Costiuc a fost reținut pentru 72 de ore. Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul acestuia. Momentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Partidului „Democrația acasă”. Ulterior, avocații lui Costiuc au anunțat că acesta a declarat greva foamei.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost reținute trei persoane, pe un termen de 72 de ore, a informat Procuratura. Printre cei reținuți este și consilierul municipal Veaceslav Nedelea, ex-deputat al Partidului Democrat și ex-primar de Durlești.

***

Amintim că, la sfârșitul anului 2021, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 – 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.

Ulterior, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6, 5 milioane de lei.

Atunci, fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Pe 28 decembrie, opt persoane au fost supuse perchezițiilor domiciliare, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt vizate în dosarele afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați foști funcționari ai Primăriei Durlești, bănuiți că ar fi prejudiciat statul cu circa 6,5 milioane de lei. Potrivit anchetei, cele opt persoane ar fi avut rolul de interpuși, iar beneficiarii efectivi ai tranzacțiilor ar fi rudele fostului primar și ex-angajați ai Primăriei Durlești.

Categorii
În Moldova Social

Șeful Moldovagaz: tarifele pentru gaz trebuie să fie ajustate lunar

În condițiile unor fluctuații permanente ale prețului de achiziție, tarifele pentru gaz trebuie să fie ajustate lunar. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției din 13 ianuarie a emisiunii „Cutia Neatră” de la TV8. Oficialul a confirmat calculul anunțat anterior de vicepremierul Andrei Spînu, privind o eventuală majorare a tarifului la gazele naturale până la 14,6-14,7 lei/m3. Vadim Ceban spune că majorarea tarifului va fi inevitabilă, dacă prețul de achiziție se va menține mai mare de $600/1000 m3, notează IPN.

Președintele Moldovagaz spune că, pentru luna ianuarie, în condițiile unui preț de achiziție care nu este acoperit de tarif, compania înregistrează pierderi considerabile. Reprezentanții Moldovagaz negociază cu băncile comerciale pentru a obține un credit, însă deocamdată fără succes.

„Tariful este creat din 4 componente de bază: prețul de procurare, costul de distribuție, costul de transport, pierderile din rețea. Componenta prețului de procurare este cea mai mare. La prețul de procurare de 450 de dolari, tariful acoperea toate cheltuielile și noi am închis luna decembrie cu forțele proprii. În ianuarie prețul de achiziție este 647 de dolari. Diferența de 44 milioane de dolari nu este atât de ușor de acumulat ”, a spus Vadim Ceban.

Președintele Moldovagaz spune că piața gazelor naturale a devenit extrem de volatilă, cu un preț de achiziție complet imprevizibil, iar din acest motiv ajustarea tarifelor la gazele naturale ar trebui să aibă loc lunar.

„Chiar dacă majorăm tariful, asta nu înseamnă că vom acoperi decalajul de casă într-o lună. Dacă acum majorăm tarifele, înseamnă că vom primi banii în februarie. Singurul lucru pe care-l putem solicita de la furnizor este să avem o perioadă de scadență, suplimentar câteva zile, ca să achităm consumul pentru luna ianuarie. Noi pe intern, împreună cu ANRE, Guvernul trebuie să înțelegem un lucru: prețul nu se mai schimbă trimestrial, ci lunar. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să ajustăm tariful. La produse petroliere se schimbă tariful în fiecare zi, așa ar trebui să facem și la gazele naturale”, a mai spus Vadim Ceban.

Vadim Ceban recunoaște că în condițiile unui preț de achiziție majorat, ANRE ar trebui să vină cu ajustarea tarifelor pentru consumatorii casnici. Însuși regulatorul trebuie să se sesizeze în privința unor eventuale majorări de tarif, fără a primi o solicitare din partea Moldovagaz în acest sens, spune Ceban.

„Dacă se menține același trend pentru luna februarie, adică prețul gazelor nu va fi mic de 600 de dolari, suntem aproape de cifra anunțată de vicepremierul Andrei Spînu (14,6 – 14,7 lei), dacă prețul de achiziție va fi mai mic, înseamnă că și tariful va fi mai mic. ANRE din oficiu, este obligată să se autosesizeze și să modifice parametrii de corectare a tarifelor”, a punctat Vadim Ceban.

Pe 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. De asemenea, Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești. Mai exact, statul compensează primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația este de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care consumă mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

Sursa: newsmaker.md 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼