Categorii
În Moldova Politică

„Eu nu aștept miracole”. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, despre diferendul transnistrean

Noul viceprimier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, învestit marți, susține că diferendul transnistrean este „greu predictibil” și că nu se așteaptă „la miracole în viitorul apropiat”. După spusele sale, „dosarul transnistrean nu este imposibil de soluționat, dar e improbabilă soluționarea lui în viitorul previzibil”.

În această regiunea, „s-a menținut pacea, s-a menținut comunicarea, s-a menținut dialogul, ceea ce nu este în cazul altor conflicte: Armenia, Azerbaidjan sau situația din Osetia de Sud, Abhazia – același lucru. Deci, din punctul acesta de vedere, sigur că suntem avantajați, dar este un dosar greu predictibil, eu nu aștept miracole, cel puțin, în viitorul apropiat. Ca să fie foarte clar, dosarul transnistrean nu este un dosar care este imposibil de soluționat, dar e improbabilă soluționarea lui în viitorul previzibil”, a declarat el în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă pe 15 ianuarie curent.

Politologul și diplomatul Oleg Serebrian a fost numit în calitate de vicepremier pentru Reintegrare la mai bine de două luni după ce predecesorul acestuia, Vladislav Kulminski, și-a dat demisia în contextul negocierilor moldo-ruse privind semnarea unui nou acord cu privire la furnizarea de gaze naturale.

Sursa: anticoruptie.md

Categorii
Bani În Moldova Politică

(Doc) Scrisoarea Gazprom către Moldovagaz: Rușii invocă contractul din 2006 cu Voronin, care prevede achitarea în avans

Rușii amenință că de mâine lasă Republica Moldova fără gaz din cauza că plățile în avans, pentru consum, nu se fac în proporție de 100%. În scrisoarea Gazprom către Moldovagaz, publicată de jurnalistul Dumitru Ciorici, se invocă contractul încheiat de fostul președinte al țării, Vladimir Voronin și PCRM încă în anul 2006, care prevede achitarea în avans a 50% din plata pentru luna curentă. 

Potrivit acestei clauze, joi, 20 ianuarie, ora locală 09:00, ar urma să expire termenul pentru plata avansului. Tot atunci, potrivit Gazprom, ar putea fi sistată și livrarea gazului, dacă banii nu ajung în conturile sale.

Se întâmplă în condițiile în care Republica Moldova a achitat deja între consumul pentru luna decembrie și primele nouă zile din ianuarie.

Foto: Dumitru Ciorici/Telegram

Amintim că Gazprom a trimis Moldovagaz o scrisoare oficială prin care anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale, în cazul neachitării integrale a consumului curent până în 20 ianuarie.

În contextul în care există riscul real pentru securitatea energetică a țării, șefa Executivului va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sfera energetică. Între timp, pe parcursul zilei de astăzi urmează să fie convocată ședința Comisiei pentru situații excepționale și ședința Guvernului.

În cazul în care Parlamentul va accepta instituirea stării de urgență, Guvernul a pregătit un set de măsuri pentru depășirea situației de criză.

„Este vorba despre amânarea plății taxei pe valoare adăugată pe care o datorează Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru ianuarie și februarie.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a ținut să menționeze că Republica Moldova a achitat integral consumul pentru luna decembrie și chiar o parte din avansul pentru luna curentă.

„Conform contractului, consumul pentru luna decembrie trebuia să fie achitat integral până la 20 ianuarie, la 14 ianuarie obligația a fost realizată. Consumul de gaz pentru luna decembrie este achitat integral. Suplimentar, până la data de  20 ianuarie, trebuie să fie achitat avansul pentru ianuarie în proporție de 50 % – circa 63 milioane de dolari.  Din această sumă,  Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine”, a declarat Andrei Spînu.

Respectiv, la această etapă, Moldova nu poate achita 25 de milioane de dolari. Avansul achitat până acum acoperă primele 10 zile ale lunii ianuarie. Potrivit lui Spânu, diferența de 25 de milioane  a survenit din cauza creșterii semnificative a costului de achiziție pentru luna ianuarie – 647 de dolari pentru mia de metri cubi, iar Moldovagaz nu a reușit să găsească creditare pentru acoperirea datoriei.

Potrivit responsabililor din Guvern, această clauză, care prevede achitarea în avans a consumului de gaz, exista și în contractele anterioare cu Gazprom. Doar că în anii precedenți, furnizorul rus permitea acumularea devierilor negative în lunile de iarnă și achitarea ulterioară a datoriilor.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică Social

Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică, înregistrat la Parlament

Proiectul de lege privind majorarea compensațiilor pentru energie termică de la 450 până la 815 lei și simplificarea procedurilor de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului a fost înregistrat în Parlament. Deputatul PAS Dan Perciun, a precizat în cadrul unui briefing, din 19 ianuarie, că proiectul urmează a fi votat în cadrul ședinței extraordinare a Legislativului din 21 ianuarie.

„Rămâne doar eligibilitatea în funcție de venit. În funcție de componența familiei se califică pentru ajutor începând cu luna ianuarie: o persoană singură cu un venit lunar sub 3100 de lei; o familie din 2 persoane cu un venit lunar sub 5400 de lei; familie formată din 2 adulți și un copil cu un venit lunar sub 7595 de lei; o familie formată din 2 adulți și 2 copii cu un venit lunar sub 9920 de lei”, explică Perciun

„De aceste măsuri vor beneficia sute de mii de familii din Chişinău şi Bălţi, în special, analiza noastră se îndreaptă spre cei care sunt în continuare branşaţi la sistemul centralizat de încălzire, de regulă locuiesc în blocuri mai vechi, au venituri mai mici”, a continuat Perciun.

Amintim că pe 18 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va crește mărimea compensațiilor pentru facturile la agentul termic.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie,  tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.

Categorii
În Moldova Politică

Natalia Gavrilița: Am primit o scrisoare de la Gazprom. Din suma de $63 mln, Moldovagaz va reuși să achite $38 mln până mâine.

Premierul țării Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susțin o conferință de presă pe subiectul situației pe piața energetică. 

„Ieri, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care anunță intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real să fie sistate livrările de gaz natural”, a anunțat premierul țării.

Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării.

„Anunț că azi, la 13:00, se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale. Va analiza situația creată pe piața gazelor naturale. Ulterior, la 15:00, va avea loc ședința Guvernului. După aceasta vom organiza o conferință de presă și vom informa despre deciziile luate. Vom răspunde la toate întrebările. Poziția mea va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. În acest scenariu, mâine voi merge la Parlament”, a explicat Gavrilița.

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că situația creată nu este o consecință a „inacțiunilor Guvernului”, ci a relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz.

„Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până pe 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Costul pentru luna decembrie a fost achitat integral. Suplimentar, până pe 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru ianuarie, în raport de 50% – circa $63 mln. Este important să menționăm că este un avans în luna curentă. Din suma de $63 mln, Moldovagaz va reuși să achite $38 mln până mâine. Diferența neachitat, prognozată la ziua de mâine este de $25 mln”, a declarat vicepremierul.

Spînu a menționat că tariful actual pentru gaz nu acoperă costul gazului din luna ianuarie. În rezultat, s-a format diferența de $25 mln, iar Gazprom nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.

Știrea se actualizează

În ajun, șefa Guvernului a anunțat compensații mai mari la facturile pentru agentul termic, nu și pentru gaz.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

(Foto) Un autocar de pe ruta Chișinău-București a ars ca o torță.

În dimineața zilei de 19 ianuarie pompierii din raionul Hâncești au intervenit pentru a stinge un autocar de pe ruta Chișinău-București, care a luat foc pe traseul Chișinău-Leușeni. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 05:45. Pentru lichidarea arderii, la fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri, care a stabilit că un autocar de model Volvo a fost în totalitate cuprins de flăcări. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii către ora 06:31 și lichidarea completă a incendiului la ora 07:40.

În urma arderii, nici o persoană nu a avut de suferit, iar 5 pasageri, care se aflau în interiorul autovehiculului în timpul producerii arderii, au reușit să iasă singuri.

Potrivit IGSU, flăcările au distrus autocarul în totalitate. În ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit în 48 situații de risc.

FOTO Un autocar de pe ruta Chișinău-București a ars ca o torță. Pasagerii au reușit să iasă

IGSU

FOTO Un autocar de pe ruta Chișinău-București a ars ca o torță. Pasagerii au reușit să iasă

IGSU

FOTO Un autocar de pe ruta Chișinău-București a ars ca o torță. Pasagerii au reușit să iasă

IGSU

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Partidele politice vor primi în 2022 circa 42 de milioane de lei

Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al subvențiilor de la bugetul de stat, ce urmează a fi alocate partidelor politice pentru anul 2022. Prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei i-a fost alocată 0,1% din veniturile bugetului de stat sau suma de 42 mln 31 mii lei pentru finanțarea partidelor politice. Această sumă este mai mare cu circa 8 mln lei comparativ cu anul 2021, iar majorarea se datorează creșterii părții de venituri a bugetului de stat.

Astfel cuantumul subvențiilor se va distribui în felul următor: câte 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare și în locale generale;

15% vor fi alocate partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

Câte 7,5% vor fi distribuite partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale și câte 5% partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale.

CEC a stabilit cuantumul subvenției lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice, după cum urmează:

– pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 0,71 lei;

– pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 0,36 lei;

– pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 – 0,57 lei;

– pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 6567,34 lei;

– pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 63,77 lei;

– pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 10945,57 lei.

– pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 103,68 lei.

Totodată, urmare a procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2021, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, unor partide politice le-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o anumită perioadă de timp.

Astfel, în baza hotărârilor aprobate anterior, Comisia suspendă plata subvenției de la bugetul de stat către Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Liberal pentru perioada ianuarie – iunie 2022, către Partidul Politic „Șor” pentru perioada ianuarie – decembrie 2022, iar către Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova – până la atingerea sumei de 30 mii lei și respectiv, 12 mii lei.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.

Sursa: jurnal.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼