Categorii
În Moldova Social

4 000 de noi infectări cu COVID-19 au fost înregistrate astăzi în Moldova

Pe 20 ianuarie, numărul noilor cazuri de infectare cu COVID-19 va depăși pragul de 4 000. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul a precizat că, săptămâna viitoare, numărul noilor îmbolnăviri ar putea trece de 10 000.

Din cauza tulpinei Omicron a coronavirusului, care se răspândește foarte rapid, numărul de infectări cu COVID-19 în Moldova ar putea trece de 10 000 pe zi.

Am putea să trecem de 10 000. Înainte de conferință am întrebat la ANSP câte teste avem pozitive. Ei nu racoltaseră, știți că avem și privații. La acea oră aveam deja 4000. Vă dați seama… Ați văzut cazul Estoniei, o țară mult mai mică decât Moldova, aveau 14 000 într-o zi. Totul depinde dacă vom fi capabili să înțelegem mesajul că trebuie să ne protejăm, fără să pierdem pe cineva grav”, a declarat ministrul Sănătății.

Ala Nemerenco a mai spus că nu este adevărată informația potrivit căreia, în prezent, sunt mai puține cazuri grave.

Decesele vor rămâne tot acolo. Pur și simplu, procentual, față de numărul masiv de îmbolnăviri, vor fi mai mici. Dar ca număr vor fi mari. Să nu uităm că avem multe persoane vârstnice cu diferite maladii, inclusiv având statut de vaccinat. Rugămintea noastră este ca fiecare să facă tot posibilul ca să protejeze persoanele mai slabe fără infecție: să stea mai mult acasă, să evite aglomerațiile”, a conchis Nemerenco.

Amintim că autoritățile au declarat cod roșu epidemiologic în toată țara. Printre deciziile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică se numără cea potrivit căreia, de luni, 24 ianuarie, elevii vor învăța timp de două săptămâni în regim online.

Categorii
Bani În Moldova Politică

(Doc) Moldovagaz va achita astăzi Gazprom-ului avansul de 63 de milioane de dolari pentru luna ianuarie.

Moldovagaz va achita astăzi gigantului rus Gazprom avansul de 63 de milioane de dolari pentru consumul din luna ianuarie. Decizia a fost luată la Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Plata va fi făcută până la sfârșitul acestei zile. 

Potrivit dispoziției CSE, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans către S.A. „Moldovagaz” a compensaţiilor diferenței de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici, conform prognozei efectuate şi prezentate de S. A. „Moldovagaz”, pentru lunile ianuariemartie 2022, în sumă de  469 021 087,30 lei.

Totodată, S.A. „Energocom” şi S.A. „Moldovagaz” vor semna obligatoriu, până la data de 21 ianuarie 2022, un acord adiţional la Contractul-cadru din 15 octombrie 2021 de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, privind prelungirea până la 31 martie 2022 a termenul de achitare a gazelor naturale livrate S.A. „Moldovagaz” în perioadele precedente în sumă de 183 738 330,62 lei.

Dispoziția emisă de CSE: 

Sursa: tv8.md

 

Categorii
Bani În Moldova Social Social

Câți bani vor fi cheltuiți pentru compensarea gazului?

Valoarea TVA-ului amânat pentru Moldovagaz va fi de 125 de milioane de lei, iar compensația guvernului pentru gaz pentru trei luni va fi de circa 500-550 de milioane de lei. Despre acest lucru a anunțat premierul Natalia Gavrilița în Parlament. Acești bani ar trebui direcționați către plata pentru Gazprom, în ianuarie.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat ca TVA-ul amânat pentru luna decembrie se va ridica la 125 de milioane de lei. „În ianuarie, compania trebuie să plătească acest TVA pentru decembrie. Amânăm acest lucru până în martie”, a spus Gavrilița, răspunzând la o întrebare a deputatului comunist Oleg Reidman despre cât ar fi TVA-ul și compensația plătită în avans.

Referindu-se la compensațiile Guvernului pentru populație, care vor fi plătite în avans de Moldovagaz, premierul a menționat că suma exactă nu se cunoaște. „Bugetul include 200 de milioane de lei pentru ianuarie, circa 150 de milioane de lei pentru februarie și încă 150-200 de milioane de lei pentru martie. Încă calculăm”, a spus Gavrilița.

Amintim că „Moldovagaz” trebuie să transfere  „Gazprom”-ului 63 de milioane de dolari, plăți în avans pentru gazul livrat în ianuarie. Astăzi este ultima zi, însă compania a reușit să adune 38 de milioane.

Solicitarea de a amâna termenul a fost respinsă de concernului rus, care a avertizat că va fi sistată livrarea gazelor în Moldova dacă plățile nu vor fi făcute la termenul stabilit. Ca să adune banii necesari, Guvernul va transfera companiei „Moldovagaz” în avans, pentru două luni, plățile de compensare a majorărilor de tarif pentru consumatorii casnici.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
Bani În Moldova Social Social

Explicațiile ANRE cu privire la majorarea prețurilor la carburanți

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis o notă în care explică majorarea prețurilor la carburanți.

Potrivit ANRE, creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard este dictată de tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, care în ultimele zile au atins noi valori record.

La 19 ianuarie cotaţia petrolului Brent a urcat până la 89,05 USD per baril, ajungând astfel la cel mai mare nivel înregistrat din 13 octombrie 2014. Același nivel maximal din ultimii 7 ani se înregistrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care reprezintă produse derivate din petrol.

Pentru joi, 20 ianuarie, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 22,33 lei/litru; Pentru motorină – 19,30 lei/litru.

Vineri, 21 ianuarie, un litru de benzină va costa 22 de lei și 44 de bani, iar un litru de motorină – 19 lei și 43 de bani:

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

Sursa: zdg.md

Categorii
Bani În Moldova Politică

Platforma DA cere inițierea negocierilor cu România privind livrarea gazelor în Moldova și sistarea livrărilor de gaz către Transnistria

În contextul acutizării crizei în sfera energetică, Platforma DA propune guvernării să întreprindă o serie de măsuri urgente printre care inițierea negocierilor cu România pentru a întocmi în comun planul de rezervă privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gazele naturale, dar și sistarea livrărilor către Transnistria.

„În acest context,  Platforma DA solicită impunerea următoarelor măsuri urgente din partea Executivului:

  • adresarea oficială către România și întocmirea în comun a planului de rezervă privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gazele naturale, negocierea cu compania „Vestmoldtransgaz” a unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor în Republica Moldova din România cu solicitarea unor facilități la prima etapă;
  • majorarea compensațiilor nu doar pentru consumătorii agentului termic din Chișinău și Bălți, ci și pentru alte categorii de populație, care au încălzire pe gaze naturale sau combustibil solid, precum și pentru agenți economici, care produc alimentele de prima necesitate și pentru cei din sectorul businessului mic și mijlociu;
  • sistarea livrării gazelor în zona transnistreană, raioanele Râbnița și Camenca, precum și în or. Bender, fără garanții de achitare;
  • renegocierea contractului actual cu „Gazprom” prin excluderea condiției plății în avans și includerea posibilității unei amânări rezonabile a plăților în perioada rece a anului, recurgerea imediată  la implementarea pachetului III energetic;
  • modificarea cardinală a politicii economice în raport cu Transnistria prin eliminarea tuturor facilităților fiscale pentru importuri/exporturi în/din regiunea respectivă cu asigurarea unui control riguros comun al mărfurilor la hotar cu Ucraina strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova”, se arată în declarația PDA.

În opinia celor de la PDA criza a fost provocată de ”diletantismul demnitarilor”, care au eșuat în procesul negocierilor cu concernul rus.

„Republica Moldova nu poate să rămână în permanența în starea de urgență și incompetență.  Dincolo de un preț foarte scump al contractului privind furnizarea gazelor, care a devenit o povară extrem de grea pentru cetățenii cu venituri mici și mijlocii, de sprijinul continuu al regimului separatist și de sustragerea suplimentară foarte dubioasă din bugetul de stat a circa 1,4 mlrd lei în beneficiul „Gazpromului”, suntem într-un stres constant al riscului deconectării de la gazele naturale”, se menționează în declarație.

În opinia celor de la PDA, actuala stare de urgență este declarată doar cu scopul accelerării alocării în avans pentru „Moldova Gaz” a banilor din compensații și a acordării unor facilități fiscale companiei afiliate „Gazpromului”.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică

România oferă Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro.

Executivul de la București a aprobat Memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova prin care autoritățile de la Chișinău vor primi din partea Bucureștiului un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro.

„Prin acest Memorandum, la nivelul Guvernului se asigură funcţionarea mecanismelor pentru un nou acord, în baza căruia România va continua să acorde asistenţă tehnică şi financiară către Republica Moldova, pentru a sprijini parcursul său european”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Prin semnarea Acordului, Guvernul României își propune să intensifice cooperarea între România și Republica Moldova în vederea dezvoltării unui parteneriat strategic bilateral.

„De asemenea, racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele ale României în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a mulțumit României pentru acest sprijin. „Mulțumim Guvernului României pentru aprobarea  memorandumului pentru negocierea şi semnarea Acordului între guvernele noastre privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat țării noastre”,  a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

România a mai oferit în trecut 100 de milioane de euro nerambursabili Republicii Moldova după ce în aprilie 2010 a fost semnat Parteneriatul Strategic între România și Republica Moldova „pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Din acești bani, Republica Moldova a reușit să acceseze în aproape un deceniu doar puțin peste 30 milioane de euro. Majoritatea banilor au mers pentru repararea a peste 1.000 de grădinițe (peste 80% din total) și numeroase școli din Republica Moldova.

România ajută din nou într-un moment dificil

Ajutorul financiar de peste Prut într-un moment dificil când Gazprom ar putea opri furnizarea de gaze pentru Republica Moldova, în cazul în care subsidiara sa Moldovagaz nu achită facturile către compania-mamă în două zile. Acest lucru va necesita din nou intervenția financiară a guvernului de la Chișinău pentru a plăti datoriile Moldovagaz.

Pe 23 noiembrie 2021, România și Republica Moldova au semnat o foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, dar și a Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea atunci că integrarea europeană e un obiectiv major al Republicii Moldova, „iar parteneriatul strategic cu România ne va ajuta. Exista premise pentru rezultate istorice”.

„Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică – un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău lucrările vor începe foarte curând. Rămânem interesați în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălți. Susținem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piața Republicii Moldova, fapt care va stimula concurența pe o piață dominată încă de monopoluri”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis declara atunci că existența unui nou Guvern pro-european și la fel a unui majorități parlamentare pro-europene va consolida eforturile României pentru a ajuta Republica Moldova pe care reformelor și a consolidării democratice.

Pe 11 februarie este programată la Chișinău o ședință comună între guvernele de la București și Chișinău.

Sursa: anticoruptia.md

Categorii
În Moldova Politică

Fracțiunea „ȘOR” a pregătit proiectul moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a anunțat, înainte de a începe ședința extraordinară a Parlamentului din 20 ianuarie, că a pregătit proiectul moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova. Printre argumentele moțiunii sunt menționate și efectele crizei energetice. La rândul său, speakerul Igor Grosu a menționat că pe ordinea zilei se află doar un subiect și alte proiecte nu se acceptă. 

„Am pregătit o soluție pentru întreaga țară. Vreau să anunț că proiectul moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului este gata. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova, după briefing, o vom pune spre semnare deputaților Parlamentului”, a spus Marina Tauber, în cadrul briefingului de presă.

La fel, deputata s-a referit la motivele care au stat la baza moțiunii. „Argumentele moțiunii de cenzură sunt multe și toate plauzibile, pentru că Guvernul Gavriliță a distrus tot. Promisiunile făcute au fost doar un truc electoral. Doar criza energetică este un motiv suficient pentru a demite acest guvern”, a precizat Tauber.

În cadrul ședinței, deputata fracțiunii a anunțat că proiectul este gata și îl propune spre semnare tuturor deputaților.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că nu poate fi examinat proiectul în cadrul ședinței extraordinare.

„Îmi pare rău, dar dacă era de procedură vă ofeream timp. Acum urmați calea dumneavoastră și la proxima ședință în caz că veți fi cu actele în regulă…”, a spus Grosu.

Tot el a menționat: „Stimați colegi, alte propuneri nu se acceptă la ordinea de zi și intervenția dată nu a fost la ordinea de zi”, a comunicat Grosu.

Amintim că, în data de 17 ianuarie, fracțiunea Partidului „ȘOR” a cerut sprijinul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Totodată, fracțiunea a venit cu propunerea pentru ordinea de zi, printre acestea se regăsea inițierea unei moțiuni de cenzură asupra activității Guvernului și exprimarea votului de neîncredere acordat Guvernului la învestitură, dar și constituirea unei comisii speciale a Parlamentului în vederea identificării unor soluții de depășire a crizei energetice.

„Motivul este cât se poate de argumentat, logic și plauzibil. Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, se arată într-o declarație.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼