Categorii
În lume În Moldova Social

România a inclus Republica Moldova în „zona roșie”. În ce condiții puteți intra în țara vecină fără restricții?

Guvernul României a actualizat, pe 21 ianuarie, noua listă a statelor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19.  Astfel, Republica Moldova a trecut din zona verde în zona roșie.

Asta înseamnă că sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

De asemenea, sunt scutiți ce carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României. Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

(Video) Gavriliță critică Gazpromul pentru refuzul de a amâna plata unor facturi ale subsidiarei sale Moldovagaz

Premierul Natalia Gavriliță a acuzat joi seară, într-o emisiune televizată la Jurnal TV, compania Gazprom lipsă de bunăvoință și rea intenție în ceea ce privește facturile pe care trebuie să i le achite subsidiara sa din Republica Moldova – Moldovagaz.

„Gazprom este o companie mare, serioasă, aceste 25 de milioane de dolari puteau fi amânate pentru 10 zile, o lună. În opinia noastră se puteau găsi soluții comerciale, cu un pic de deschidere. Percepem asta ca pe un gest neprietenos, cel puțin această scrisoare pe care am primit-o spunea foarte clar că dacă până la data de 20 nu sunt efectuate plățile, la data de 21, ora 9 dimineața sunt sistate livrările. Este o scrisoare neprietenoasă, în contextul în care am îndeplinit înțelegerile din protocol, am compensat pentru cetățeni o parte semnificativă din tarif”, a spus Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Moldovagaz  a transferat către Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Valoarea transferului a constituit 34,3 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari necesare pentru gazul consumat în decembrie și 50% din prețul gazului consumat în ianuarie.

Transferul banilor către Gazprom a fost posibil prin alocarea de către Guvernul a 469 milioane lei ca avans pentru compensațiile la gazele naturale și amânării plăților TVA la bugetul de stat, scrie IPN.

În funcție de cum vor evolua prețurile, Gavriliță a declarat că statului ar putea veni cu noi compensații. „Felul în care a fost gândit mecanismul de compensare este bazat pe proporție, dacă tariful crește, imediat crește și valoarea compensației. Avem câteva scenarii și vom acționa în funcție de cu cât va fi majorat tariful. Trebuie întâi să vedem cât cere Moldovagaz, cât acceptă ANRE și vom veni cu compensații adiționale. Vom face totul ca cetățenii să nu simtă o nouă creștere de tarif ”, a mai spus premierul.

Sursa: anticoruptia.md

Categorii
În Moldova Politică

„Din ce bani cetățenii să-și achite facturile?” Partidul „ȘOR” a organizat un flashmob în fața Președinției

Reprezentanții Partidului „ȘOR”, în data de 21 ianuarie, înainte de ședința Parlamentului, au organizat un flashmob în fața Președinției Republicii Moldova. Aceștia au ținut discursuri cu privire la criza gazelor naturale, totodată au solicitat ca șefa statului să iasă în fața lor cu explicații în acest sens.

Deputata Marina Tauber a declarat că reprezentanții partidului au venit în fața Președinției pentru a solicita de la președintele Maia Sandu „soluționarea problemelor cetățenilor”.

„Mii de cetățeni deja se adresează la noi cu probleme lor. Este vorba despre creșterea prețului la gaz și alte servicii comunale. Aceste facturi, dar și alte prețuri, care cresc în fiecare zi. Opoziția nu este auzită, nu este ascultată. Chiar și ieri am venit cu mai multe propuneri”, a spus Tauber.

La fel, parlamentara a comunicat despre mesajul președintelui din data de 20 ianuarie. „Doamna președinte Maia Sandu a venit în fața cetățenilor cu un îndemn să fim uniți și consolidați. Întrebarea este din ce bani cetățenii să-și achite facturile în continuare? Sperăm că doamna Maia Sandu va ieși și va explica”, a spus deputata.

În final, Tauber a spus că partidul din care face parte „va continua lupta” și – „astăzi, în Parlament, vom insista în continuare pe proiectele noastre sociale”, a conchis Tauber.

***

În data de 20 ianuarie, președintele Maia Sandu s-a adresat către popor îndemnându-i pe toți să fie solidari în condițiile crizei energetice și ale unui nou val de pandemie: «Noi toți am obosit de crize și ne dorim stabilitate […] Dar trăim într-o perioadă instabilă și nu noi suntem cei care am provocat aceste crize, nici parlamentul, nici guvernul. Trebuie să depășim împreună aceste crize».

La fel, de menționat că în Moldova a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic. Propunerea guvernului a fost susținută de majoritatea parlamentară, la ședința extraordinară a parlamentului din 20 ianuarie. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că starea de urgență va permite guvernului să ia decizii evitând normele legislative: «Pentru ca și voi, deputații, să aveți gaze naturale».

Premierul a menționat că starea de urgență va permite, printre altele, amânarea plăților TVA de către «Moldovagaz» în sumă de 125 milioane de lei. La fel, guvernul va putea aloca întreprinderii «Moldovagaz» suma de 550 milioane de lei ca avans pentru compensațiile pentru creșterea tarifului la gazele naturale pentru populație. Acești bani vor permite companiei «Moldovagaz» să achite datoriile către «Gazprom» pentru furnizarea de gaze naturale din luna ianuarie.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼