Categorii
În Moldova Politică

Amendă și din nou amendă! Cine poate aplica sancțiuni financiare pentru nerespectarea regulilor de conviețuire în blocurile locative

Proprietarii de apartamente din blocurile locative se confruntă cu o situație de pe o parte clară și necesară, pe de altă parte abuzivă din partea conducerii (administrației) Asociației Proprietarilor de Locuințe Privatizate (APLP) – amenzile pentru nerespectarea regulilor impuse de APLP sau în comun acord cu locatarii. În acest context apare întrebarea dacă administrația APLP este în drept să aplice amenzi pentru încălcarea ordinii de conviețuire (curățenie, reparație, zgomot etc.). În acest articol vom încerca să înțelegem cine are atribuția legală de a amenda o persoană fizică pentru nerespectarea regulilor – administrația APLP sau agentul constatator (polițistul).

Potrivit urbanconsulting.md, în Chișinău sunt 1 006 blocuri locative care fac parte din APLP, 1 559 – din ÎMGFL (Întreprinderea Municipală de Gestionarea Fondului Locativ), 373 – din CCL (Cooperative de construire a locuințelor) și 671 – din ACC (Asociația de Coproprietari în Condominiu).

Fiecare formă de administrare a blocului de locuit are propriul său statut. În cazul nostru, APLP-ul are stipulat în statut o clauză care prevede amendarea locatarilor.

Articolul 6, litera h) notează: „[APLP] aplică sancțiuni față de persoanele fizice și juridice în cazul încălcării de către acestea a clauzelor contractelor”.

L-am rugat pe activistul civic Rodion Gavriloi să ne povestească cum stau lucrurile la el în blocul locativ. Precizăm că imobilul său face parte din ACC.

„Și la mine în bloc este așa ceva. Se amendează peroanele care transportă deșeurile sau materialele de construcție cu ascensorul. Dar e formulat în felul următor: «Contribuie la bugetul asociației cu 2 000 de lei*», susține activistul.

*Notă: conform CC, „folosirea ascensoarelor de pasageri pentru transportarea deșeurilor neambalate și a materialelor de construcție care depășesc limita greutății permise după caracteristica tehnică a ascensorului se sancționează cu amendă de la 600 la 1 500 de lei”.

„Condominiul în sensul larg este orice bloc locativ; casa la sol nu intră în această categorie. Când faci parte din condominiu, apartamentul îți aparține, dar ai anumite restricții în comparație cu casa la sol. Când deții un apartament, ai pereți comuni, acoperiș comun, scară comună, multe lucruri comune. Dacă ai țevi de la Moldelectrica, tu nu poți să le tai pentru că așa dorești. Asta pentru că ele conduc energia termică către alte apartamente. Condominiul îl numim acum Asociația de proprietari în condominiu – proprietari de apartamente care își gestionează singuri blocul sau curtea fără implicarea întreprinderilor municipale de gestionare a blocurilor locative. Eu cu vecinii de pe etaj gestionăm scara comună, eu cu vecinii din scară gestionăm toată scara, eu cu vecinii mei din blocurile vecine gestionăm toată curtea și blocurile.”

Acum, haideți să revenim la amenzi. Ele se aplică la orice formă de administrare a blocurilor locative, însă în unele cazuri se face „democratic”, în altele – abuziv.

Iată câteva exemple de anunțuri abuzive. „Din cauză că am fost invitată astăzi la o adunare pe etaj și nu s-a prezentat nimeni, tot etajul va fi amendat cu 20 de lei de persoană care locuiește la etajul patru.”

„Dacă în timp de șapte zile nu se va face curățenie pe etajul patru, se va amenda cu 200 de lei.”

„Cine va fi văzut că fumează sau că ține o țigară aprinsă pe coridor sau pe scară va primi amendă de:
— 100 de lei pentru prima oară;
— 200 de lei pentru a doua oară;
— 500 de lei pentru a treia oară;
— după a treia oară, 1 000 de lei de fiecare dată când va fi observat.

În această situație, nu este nevoie de intervenția administrației pentru a aplica amenda. În Moldova, Codul contravențional prevede sancțiuni pentru fumatul în spații închise.

În primul rând, persoana de răspundere poate fi amendată pentru faptul că nu a afișat semnul unic de interzicere a fumatului. Această încălcare se sancționează cu amendă de la 7 500 la 9 000 de lei sau cu amendă de la 10 500 la 12 000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.

Ce ține de persoane fizice, atunci fumatul în spațiile publice închise și semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, în spațiile publice deschise administrate de instituțiile medico-sanitare, instituțiile de învățământ, autoritățile publice centrale și locale, inclusiv pe teritoriile aferente acestora, în raza de 10 metri de la intrarea deschisă în spațiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele deschise și de la locurile/instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă se sancționează cu amendă de la 1 500 de lei la 2 100 de lei.

Până aici v-am arătat câteva exemple de anunțuri care implică aplicarea amenzilor pentru diferite încălcări.

Haideți să vedem ce spun reprezentanții legii despre amenzile aplicate locatarului de către administrator.

„Atât polițistul, cât și Direcția Generală Locativ Comunală (DGLC) au statut de agent constatator, dar decizia despre sancționarea unui locatar îi revine strict Comisiei administrative. Altfel spus, dacă polițistul sau un reprezentant al DGLC merge la locul chemării și constată o încălcare, el întocmește procesul-verbal și îl remite Comisiei administrative. Asupra sancțiunii locatarului se pronunță Comisia administrativă. Mai mult, administratorul blocului nu are statut de agent constatator și nu poate aplica amenzi. Nu are dreptul să perceapă bani de la locatari. El poate doar sesiza DGLC sau polițistul”, ne-a explicat Diana Fetco, comunicataorea IGP.

În continuare, am stat de vorbă cu deputatul PAS Vitalie Jacota, autorul proiectului de lege privind modificarea legii condominiului (complex unic de apartamente). De asemenea, el a fost mulți ani și administrator al diferitelor complexe locative și a fost președintele Comisiei administrative. Vitalie Jacota ne-a explicat cine este în drept să aplice amenzi în funcție de atribuții.

„Amenzile sunt niște plăți care merg în bugetul asociației pentru a acoperi cheltuielile de întreținere a blocului locativ. Asociația locatarilor are regulamentul său intern în care sunt stipulate formele de aplicare a amenzilor. Ele se pun doar în baza regulamentului semnat între locatar și administrarea asociației. Prin semnarea acestuia, locatarul «dă acordul» să fie amendat în baza contractului [n.r. documentul se încadrează în dreptul civil], nu și în baza Codului contravențional (CC). El semnează niște raporturi civile. De aceea, achitarea cu reducere de 50 % a amenzii în termen de 72 de ore nu funcționează în cazul amenzii aplicate de administrație. Dar este important de știut că amenda pusă de administrator poate fi contestată. CC și regulamentul asociației sunt două documente diferite în care se reglementează diferit respectarea regulilor și suma amenzilor. Amenda CC pleacă în bugetul de stat, amenda achitată în cadrul asociației merge în bugetul acesteia”, a explicat Vitalie Jacota.

L-am rugat să ne explice de ce poliția spune că administratorul nu este în drept să perceapă bani din amenzi în timp ce el afirmă invers și ce atribuții are Comisia administrativă, președintele căruia a fost în trecut. „Există mai multe organe care îndeplinesc funcția de agent constatator în sectorul locativ: Direcția Generală Locativ Comunală, poliția – așa cum v-a spus poliția, dar mai sunt și compartimentele preturii și multe alte direcții din cadrul primăriei. Toate acestea au anumite competențe. De exemplu, poliția nu poate întocmi procese-verbale pentru schimbarea fațadei, ea poate doar sesiza alt organ. Și Comisia administrativă are competențe limitate. Eu, ca fost președinte al Comisiei administrative, vă spun că acest organ examinează doar cinci articole în cruce, iar articolele ce țin de dreptul locativ (schimbarea fațadei, construcții ilegale) nu le examinează. Ce ține de administrator și de competența lui de a aplica amenzi. Cum am și zis mai sus, odată ce locatarul semnează regulamentul intern care prevede clauze de sancționare pentru încălcările acestui contract, administratorul poate aplica amenzi pentru că au fost agreate cu locatarul. Sunt cazuri când amenzile sunt incluse în factură și locatarul nu este de acord cu aceasta. În situația descrisă, persoana poate să conteste actul în instanța de judecată sau se poate adresa la poliție și să se plângă pe administrator pe fapta «abuz în serviciu». Legea condominiului la care lucrăm în prezent nu o scriem pentru a-i oferi statut de agent constatator administratorului, ci pentru a-i oferi unele atribuții agentului constatator.”

Ce este Comisia administrativă?

Comisia administrativă se instituie de către consiliul local pe lângă autoritatea publică locală.

Comisia administrativă se instituie pentru examinarea cazurilor cu privire la faptele stabilite prin lege ca fiind contravenții. Din componența comisiei administrative fac parte președintele, vicepreședintele, secretarul responsabil și patru-șapte membri.

Comisia administrativă examinează cauzele în ședință publică, verbal, nemijlocit și în contradictoriu. Comisia administrativă examinează cauza contravențională în termen de 30 de zile de la data înregistrării cauzei.

Ședința de examinare a cauzei contravenționale se desfășoară cu participarea părților citate în modul prevăzut de Codul contravențional.

Ce contravenții examinează Comisia administrativă?

# Articolul 75 din CC. Divulgarea informației confidențiale privind examenul medical de depistare a contaminării cu virusul imunodeficienței umane (HIV) ce provoacă maladia SIDA.

# Articolul 76 din CC. Eschivarea bolnavului de tuberculoză eliminator de bacili de la tratament sau încălcarea regimului prescris.

# Articolul 92 din CC. Tăinuirea informației despre fondul funciar disponibil.

Articolul 126din CC. Pășunatul ilegal al animalelor pe terenurile proprietate publică.

Articolul 154 din CC. Încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor.

Articolul 157, aliniatele 7 și 8 din CC. Cruzimea față de animale.

# Articolul 165 din CC. Încălcarea dreptului de acces la echipamentele de măsurare.

Articolul 170 din CC. Conectarea neautorizată la sistemul de alimentare cu apă.

Articolul 171 din CC. Deteriorarea intenționată a sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare la efectuarea de lucrări.

Articolul 172 din CC. Încălcarea regulilor privind zonele de protecție a rețelelor de conducte de apă și a instalațiilor de alimentare cu apă și de canalizare.

Articolul 173 din CC. Deconectarea neautorizată a consumatorilor de la sistemul de alimentare cu apă și de la sistemul de canalizare.

Articolul 174 din CC. Deteriorarea intenționată a aparatelor de evidență a consumului de apă potabilă și a volumului de apă uzată evacuată.

Articolul 175 din CC. Prezentarea datelor eronate privind consumul de apă potabilă și volumul de apă uzată evacuată în sistemul public de canalizare.

# Articolul 180 din CC. Încălcarea legislației cu privire la locuințe.

Articolul 181 din CC. Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localități.

Articolul 227 din CC. Nerespectarea regulilor de întreținere, de reparație și de reconstrucție a drumurilor.

# Articolul 273, punctele pct. 9), 91), 11), 15) și 16) din CC. Încălcarea regulilor de comerț.

Mai multe detalii despre activitatea acestei comisii le puteți afla aici.

Concluzie

Legislația noastră este vagă și lasă spațiu de interpretări în materie de cine poate aplica amenzi în cadrul blocurilor locative. Este cert un lucru. Fiecare încălcare poate fi sancționată în funcție de competența organului constatator. Administratorul poate aplica amenzi locatarilor doar în baza contractului semnat, polițistul sau alte organe din cadrul APL pot aplica amenzi sau pot doar constata încălcarea, iar Comisia administrativă (cu funcții limitate) are atribuția de a examina și aplica sancțiunea. La rândul său, locatarul este în drept să atace în instanța de judecată orice amendă aplicată de fiecare actor descris mai sus.

Sursa: diez.md

Categorii
În Moldova Politică Social

Decizia autorităților de la Orhei de a nu se conforma CNESP, investigată de poliție.

Decizia autorităților de la Orhei de a nu se conforma Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) va fi investigată de poliție. Materialele acumulate în urma investigațiilor vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, anunță Inspectoratul General de Poliție. 

IGP susține că a cerut convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale de sănătate publică de la Orhei, pentru a-și revizui deciziile aprobate la sfârșitul săptămânii trecute, când a dispus, contrar hotărârii CNESP, ca elevii de la Orhei să studieze cu prezență 100 % fizică, iar evenimentele private să aibă loc.

Poliția a efectuat și mai multe vizite de monitorizare pe teritoriul raionului. Astfel, a constatat din 47 de instituții de învățământ școlar, 45 activează cu prezență fiziică și doar două în regim online.

Comisia de sănătate publică de la Orhei s-a întrunit vineri, 21 ianuarie și a decis că elevii din localitățile raionului Orhei vor continua să facă lecții cu prezență 100 % fizică. În cazul înregistrării cel puțin a unui caz de îmbolnăvire, clasele de elevi vor intra în carantină pentru 14 zile, timp în care se va studia online.

Nici programul instituțiilor extrașcolare nu va fi afectat de pandemie, continuând să activeze cu prezența fizică a copiilor.

De asemenea este permisă desfășurarea întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică.

Comisia a dat undă verde și organizării evenimentelor private – nunți, botezuri și tot felul de mese festive. Totodată, se mențin deschise zonele de agrement și parcurile de distracții, iar întrunirile publice sunt și ele permise.

Guvernul a reacționat, precizând că deciziile CTESP Orhei sunt nule și a dispus să fie verificată legalitatea acestora. Și ministra Sănătății, Ala Nemerenco a criticat decizia autorităților de la Orhei de a sfida CNESP. Nemerenco a dat asigurări că va aplica legea în acest caz.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Social

În raionul Basarabeasca se desfășoară operațiune ”Pietonul”

În perioadă de 05.01.2022-15.02.2022 pe teritoriul r-lui Basarabeasca se desfășoară operațiunea ,,Pietonul”. Această operațiune se efectuează în scopul sporirii eficienței activității de prevenire a încălcărilor Regulamentului de circulației rutiere comise de către pietoni.

Potrivit IP Basarabeasca această acțiune va reduce numărul accidentelor de circulație cu implicarea tuturor participanților la trafic, În urma analizei situației la compartimentul securitatea traficului rutier, specialiștii denotă o creștere a numărului accidentelor în trafic cu implicarea pietonilor, soldate cu consecințe grave și deosebit de grave, dacă să comparăm cu perioadă similar a anului precedent.

Așadar în perioadă de 05.01.2021-15.02.2021, potrivit analizei situației accidentare pe întreg teritoriul R. Moldova, din numărul total de accidente rutiere în traficul rutier înregistrate, cele mai grave constituie tamponările de pieton fiind înregistrate 104 accidente soldate cu decesul a 10 persoane și traumatizarea a 94 de persoane.

În anul 2021 în raionul Basarabeasca s-au comis 3 accidente rutiere cu tamponarea pietonilor, două dintre care sau soldat cu traumatizarea gravă a pietonilor fiind pornite 2 cauze penale.

Categorii
În Moldova Politică Social

(Doc) FEE-Nord cere majorarea tarifului pentru energie electrică de la 2,08 lei per kV/oră până la 3,06 lei per kV/oră

Furnizorul de energie electrică FEE-Nord solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe majorarea tarifului de la 2,08 lei per kV/oră până la 3,06 lei per kV/oră. Compania prognozează pentru anul 2022 un preț de achiziție de 1,89 lei per kV/oră sau cu $100 mai mult pentru mV. În prezent, energia electrică este cumpărată cu $53,5. 

Potrivit furnizorului, calculele prețurilor reglementate au fost efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, iar acestea au fost determinate de:
1. Volumul de energie electrică prognozat și costul energiei electrice reieșind din contractele existente încheiate cu producătorii/furnizorii de energie electrică și evoluția prețului de tranzacționare a energiei electrice.

2. Cheltuielile suportate de Furnizor pentru achitarea serviciului de transport și distribuție a energiei electrice, conform tarifului existent.

3. Costurile și cheltuielile strict necesare pentru desfășurarea activității reglementate de furnizare a energiei electrice actualizate reieșind din indicele prețurilor de consum din Republica Moldova, indicele de modificare a numărului locurilor de consum ale consumatorilor finali deserviți și indicele prețurilor de consum al SUA.

4. Devierile tarifare formate în anul 2021.

De asemenea, ANRE a publicat solicitarea Moldovagaz, cu privire la majorarea tarifului pentru consumatorii finali. Astfel, acesta s-ar putea majora cu 41%, până la 14,44 lei (fără TVA). În document este indicată suma de $620 pentru 1000m3, la un curs al dolarului de 18,33 lei.

Anterior, „Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat ANRE să aprobe tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Separatiștii ar planifica noi exerciții militare de amploare la Bender; Chiril Moțpan: „Uliii războiului nu au liniște”

Securitatea Republicii Moldova este într-un pericol real în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Potrivit unor surse, în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții și aplicații militare de amploare în zona orașului Bender. Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bâcului și Chișinău. Despre aceasta a anunțat într-o postare pe pagina sa de Facebook fostul deputat Chiril Moțpan.

 

Republica Moldova este într-o situație extrem de dificilă. Pandemia ia vieți, sistemul medical și cel economic au ajuns la limita colapsului. Deosebit de îngrijorătoare este și situația în Zona de Securitate. „Uliii” războiului nu au liniște. Securitatea teritorială a Republicii Moldova este într-un real pericol”, menșionează fostul deputat.

Potrivit surselor sale, în perioada 24 – 30 ianuarie, forțele armate rusești din stânga Nistrului planifică noi exerciții militare în zona orașului Bender.

Chiril Moțpan presupune că noul vicepremier pe integrare, reprezentanții în Comisia Unificată de Control s-ar putea nici să nu fie informați despre intențiile separatiștilor și trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Vrem să știm ce întreprind instituțiile abilitate ale statului pentru a descuraja această „demonstrație de mușchi” și o eventuală invazie a trupelor ruse. Se impune urgent o analiză profesionistă a subiectului privind situația în Zona de Securitate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. S-au ne limităm la declarații sterile și râmânem doar cu îngrijorarea?”, se întreabă fostul deputat.

Anterior și fostul secretat al Platformei DA, comentatorul politic, Ion Terguță, s-a întrebat unde e Republica Moldova și diplomația ei în contextul pericolului unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina.

Nu suntem oare și noi în aceeași situație la fel ca și Ucraina, cu parte din teritoriu ocupat, cu trupe ruse staționate ilegal, cu un regim separatist alimentat de intențiile imperiale ale Rusiei?

„Singurul lucru pe care l-am auzit din gura oficialităților moldovenești, mai exact din cea a președintelui (care parca are ca prerogativă directă politica externă) e că nu putem face nimic și ar trebui să așteptăm deznodământul modelat de alții. Și cam atât. Lucrul cel mai neplăcut este că și diplomația occidentală ne tratează aproape cu același dezinteres, chiar dacă la nivel NATO se vorbește tot mai insistent că Rusia ar putea ajunge la granița României (și e curios cum ne-ar putea ocoli un asemenea scenariu?), iar planurile de concentrare a unor contingente aliate pe teritoriul românesc devin tot mai concrete. Mi-e frică că atitudinea față de noi e rezultatul abordărilor noastre și a modului în care noi tratăm subiectul”,a notat Ion Terguță.

Expertul mai atenționează că o criză oricât de gravă ar fi ea e și o fereastră de oportunitate. Ucraina o folosește din plin. Pericolul transnistrean însă devine tot mai real.

Cum o să priviți în ochii lumii dacă de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi lansate atacuri armate asupra Ucrainei? Nu credeți că acest subiect ar fi trebuit discutat cu rușii și să li se pună în vedre că „trupele de menținere a păcii„ nu pot utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru lansarea unor atacuri armate împotriva Ucrainei. Era cel puțin un act destoinic la adresa Ucrainei, a partenerilor cărora le cereți bani în fiecare zi, dar și la adresa noastră, ca să avem, cel puțin, sentimentul că am încercat. Nu știm dacă va fi război, dar Ucraina va ieși cu capul sus, cu o armată bine instruită și dotată de cele mai tehnologizate țări din lume. Noi de ce nu primim o astfel de asistență? Oare nu se împușcă și la câțiva zeci de kilometri de Chișinău? (..) Este gata Republica Moldova să devină o nouă gubernie rusă, sau va încerca să găsească singura soluție corectă? Rusia urmărește refacerea imperiului și evident că nu se va opri. Pentru Rusia, așa cum o cunoaștem, dar mai ales pentru Putin, poate fi ultima bătălie. Republica Moldova ce vrea?”, s-a mai întrebat expertul.

Amintim că la 13 ianuarie, Ministerul Apărării din Ucraina a emis un comunicat în care atenționa că responsabilii brigăzii a 3-a de infanterie de la Tiraspol au informat personalul că s-ar aștepta la provocări din partea Ucrainei, în zona depozitului de muniții de la Cobasna. Acest lucru nu corespunde adevărului. Mai mulți experți de la Chișinău au atras atenția că rușii ar putea pune la cale o provocare inclusiv în regiunea transnistreană, pentru a destabiliza situația în regiune.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova Social

Mii de basarabeni, cu cetăţenie română, riscă să rămână fără acte de identitate româneşti. Care este motivul

Mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au redobândit cetățenia română, ar putea să rămână fără cărţi de identitate româneşti dacă se va dovedi că locuiesc în altă parte decât pe adresa indicată în document. Ministerul de Interne de la Bucureşti a pus în dezbatere publică proiectul unui act normativ, care stipulează că cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin ar putea rămâne fără actul de identitate.

Documentul mai interzice și înscrierea la aceeași adresă a mai mult de zece persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Normele propuse de Ministerul de Interne din România pentru acceptarea unei persoane în spaţiul pe care îl deţine, proprietarul va trebui să facă o declaraţie în scris în care să confirme consimțământul de acceptare în spaţiu, să indice numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă, precum şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului urmează să fie însoţită obligatoriu de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte la adresa declarată.

În situația în care mențiunea privind stabilirea domiciliului își încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate. Încetarea valabilității va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul.

Dacă va intra în vigoare, acest act normativ îi va afecta pe o bună parte din românii care locuiesc cu chirie, dar şi pe miile de basarabeni care au plătit unor proprietari de locuinţe din statul vecin ca să fie acceptaţi în spaţiu pentru a-şi putea perfectă acte de identitate.

Presa din România a scris anterior că acceptarea în spaţiu a basarabenilor care voiau să-şi perfecteze acte de identitate româneşti a devenit o afacere pentru mai mulţi proprietari de locuinţe din România, care încasau de la o persoană sume cuprinse între 50 şi 100 de euro.

La unele adrese au fost înregistrate vize de domiciliu pentru sute de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Sursa: anticoruptie.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼