Categorii
Anunțuri În Moldova Social

Dreptul de proprietate: între servicii gratuite de stat și cele cu plată

În R. Moldova mai există încă multe localități unde oamenii nu dețin dreptul de proprietate asupra gospodăriilor unde trăiesc, iar din această cauză unii cetățeni nu-și pot vinde sau dona bunul imobil. De mai mulți ani în țara noastră se implementează Programul de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile care va permite, între altele, ca dreptul de proprietate să fie obținut gratuit. Însă realizarea programului se tergiversează, iar oamenii sunt nevoiți să umble pe drumuri, să solicite servicii cu plată, uneori chiar să apeleze la instanța de judecată ca să-și facă dreptate.

Majoritatea gospodăriilor din comuna Târnova, raionul Dondușeni nu au număr cadastral, iar dreptul de proprietate nu este înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Din această cauză unii oameni nu-și pot vinde, dona sau schimba gospodăria. Ca mulți alții, în această situație se află și Diana Suslean. „Bunica mea este proprietara casei, dar nu mi-o poate dona că nu are număr cadastral. Iaca trebuie să umblu pe drumuri, să cheltui mulți bani”, spune femeia. Primarul localității, Victor Bodorin, susține că nici el nu are număr cadastral: „Au numai cei care au vrut să vândă casa și s-au dus la Cadastru, au plătit și și-au făcut, dar marea majoritate a oamenilor din sat nu au. Așa a rămas încă de pe vremuri”.

Locuitorii comunei vor primi gratuit acte de proprietate

Toamna trecută la Târnova au fost făcute măsurări cadastrale de către companiile care au câștigat licitațiile publice într-un proiect implementat de Agenția Servicii Publice (ASP). „La începutul acestui an am fost informați că în câteva săptămâni vom primi documentele pentru a fi verificate și aprobate, iar ulterior oamenii își vor putea primi gratuit actele de proprietate”, a specificat Lilia Bârlădeanu, specialist funciar.

 În răspunsul pe care ni l-a oferit Agenția Servicii Publice (ASP) se precizează că în prezent se fac lucrări cadastrale masive în 135 de localitățile din raioanele Ocnița, Edineț, Briceni, Soroca, Florești, Dondușeni, Șoldănești, Drochia, Fălești, Sângerei, Strășeni, Glodeni, Călărași, Orhei, Ialoveni, municipiile Chișinău și Bălți. În alte câteva raioane – Râșcani, Nisporeni, Telenești, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Cimișlia și Basarabeasca, lucrările abia urmează să înceapă în anul curent, când vor fi desfășurate concursuri repetate pentru selectarea furnizorilor de servicii, deoarece cele anterioare nu au fost încheiate din lipsa de oferte.

Măsurările cadastrale au loc în cadrul unui proiect de înregistrare și evaluare funciară, finanțat de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare și implementat de ASP, în valoare de 30.100.000 de euro. Lucrările cadastrale masive, dar și înregistrarea drepturilor în registrul bunurilor imobile se fac din contul proiectului, iar cetățenii sau autoritățile publice locale nu vor suporta niciun cost. În rezultat vor fi perfectate actele de proprietate pentru loturile ocupate de casele de locuit, grădini și terenuri, care sunt proprietate publică. Proiectul vine în susținerea Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, lansat încă în anul 1998. Astfel, Guvernul R. Moldova s-a angajat atunci ca până în anul 2023 să finalizeze măsurările cadastrale şi înregistrarea primară masivă a terenurilor şi a altor bunuri imobile din 490 de localități din mediul rural, unde nu au fost făcute lucrări până atunci.

 

Actele de proprietate pot fi perfectate și contra-plată

Persoanele care nu pot aștepta când vor ajunge și la ei măsurările cadastrale desfășurate în cadrul proiectului pot solicita servicii cu plată. Ele trebuie să solicite de la primărie o procură și un extras din registrul de evidență, care confirmă că sunt proprietarii bunurilor imobile și le folosesc, ulterior aceste documente trebuie prezentate la oficiul cadastral teritorial. Taxa pentru serviciile cadastrale variază între 1260 și 6450 de lei, în funcție de termenul de executare. Înregistrarea dreptului asupra bunului imobil se face după executarea lucrărilor, pentru care se mai achită 140 de lei pentru localitățile rurale și 280 de lei pentru cele urbane.

 

Refuzul de a înregistra dreptul de proprietate poate fi contestat în instanță

Potrivit avocatului Nicolae Frumosu, în unele cazuri, cererea de înregistrare a dreptului de proprietate asupra bunului imobil poate fi refuzată din varii motive. Însă decizia de refuz poate fi contestată la Agenția Servicii Publice (str. Pușkin 47, mun. Chișinău) sau în instanța de judecată, în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acesteia. „Refuzul trebuie să conțină în mod obligatoriu modalitatea și termenul de contestare. Reclamanții sunt scutiți de plata taxei de stat și achită doar serviciile avocatului, dacă apelează la el”, a menționat N. Frumosu. Dacă persoana respectivă va câștiga litigiul, cheltuielile suportate vor fi recuperate din contul autorității publice pârâte.

 

Mariana Jacot,

Asociația Presei Independente (API)

 

 

Categorii
Bani În Moldova

Prețul la carburanți nu contenește să crească. Litrul de motorină se apropie de 20 lei, iar de benzină – 23 lei

Prețul carburanților continuă să crească. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon pentru 26 ianuarie. Benzina se scumpește cu 0,08 bani, iar motorina 0,07 bani. Astfel, un litru de benzină va ajunge să costă până la 22,76 lei, iar un litru de motorină va costa cel mult 19,75 lei. 

Pe 19 ianuarie, ANRE a explicat aceste majorări prin tendința generală de creștere a cotațiilor înregistrate la bursele internaționale, „care în ultimele zile au atins noi valori record”, a menționat ANRE.

„Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic corespunzător și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor”, mai preciza atunci ANRE.

Prețul la carburanți nu contenește să crească. Litrul de motorină se apropie de 20 lei, iar de benzină - 23 lei

anre.md

Prețul la carburanți nu contenește să crească. Litrul de motorină se apropie de 20 lei, iar de benzină - 23 leiPrețul la carburanți nu contenește să crească. Litrul de motorină se apropie de 20 lei, iar de benzină - 23 lei

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

BCS cere PG să-l investigheze pe Spânu pentru criza gazelor; Reacția vicepremierului: „Să explice cum au furat Moldovagaz”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat Procuraturii Generale să-l investigheze pe vicepremierul Andrei Spânu pentru că și-ar fi ignorat atribuțiile de serviciu în contextul crizei gazelor.

„Am decis să ne adresăm la Procuratura Generală să investigheze cum și-a executat sau nu și-a executat atribuțiile de serviciu vicepremierul Spânu. Cu toții am urmărit epopeea soluționării crizei energetice, a gazului, în Republica Moldova. Menționăm că domnul Spânu, fiind responsabil de asigurarea securității energetice în țară, și-a neglijat atribuțiile de serviciu. În luna august, înainte de expirarea contractului, nu a inițiat negocierile cu Gazprom.”, a declarat deputatul BCS Oleg Reidman.

În replică, vicepremierul Andrei Spânu spune că de fapt deputații BCS sunt cei care trebuie să răspundă la mai multe întrebări în legătură cu situația de la Moldovagaz.

„Am văzut că Blocul Socialiștilor și Comuniștilor au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Recomand dlui Reidman și întregului Bloc Socialist și Comunist să facă, toți în grup, un autodenunț la procuratură pe următoarele fapte:

1. Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane;

2. Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;

3. Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;

4. Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD;

5. Să explice cum au cedat cote părți din compania MoldovaGaz către Gazprom?;

6. Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, MoldovaGaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;

7. Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, a punctat Andrei Spânu.

Vicepremierul a adăugat că auditul datoriilor formate la Moldovagaz va fi dus la bun sfârșit, iar toate concluziile referitor la aceste subiecte vor fi făcute publice. „Țara trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a conchis Andrei Spânu.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova

Peste 50 de piese, depuse pentru Eurovision Moldova 2022. Zdob și Zdub & Frații Advahov, în lista artiștilor admiși la concurs

Peste 50 de dosare au fost depuse pentru etapa naţională Eurovision Song Contest (ESC) 2022. Interpreţii care intenţionau să reprezinte Republica Moldova la cel mai prestigios concurs de muzică s-au putut înscrie în competiţie până la 24 ianuarie, ora 17:00. Vitalie Cojocaru, membrul al Comitetului de Organizare a declarat că din numărul total de dosare depuse, 30 sunt eligibile pentru a accede în etapa următoare, comunică TRM.md.

În lista artiştilor admişi în concurs se regăsesc: Diana Rotaru, Katy Rain, Sasha Bognibov, Ricky Ardezianu, Carolina Gorun & Daniela Shvets, Maxim Zavidia, Lemonique, Zdob și Zdub & Frații Advahov, Ana Cernicova, Viola Julea și alții.

Potrivit Instituţiei Publice Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), în concurs sunt admişi artiştii care deţin cetăţenia Republicii Moldova şi au vârstă de 16 ani. Piesa muzicală poate avea o durată de până la 3 minute, va fi un produs original care nu a fost făcută publică până la 1 septembrie 2021.

Selecţia naţională pentru desemnarea reprezentantului Republicii Moldova la concursul „Eurovision- 2022” se va desfăşura în două etape: examinarea dosarelor (25-28 ianuarie 2022) şi audierea live a concurenţilor (29 ianuarie 2022).

Republica Moldova participă la ESC din anul 2005. În acel an, ţara noastră, reprezentată de formaţia „Zdob şi Zdub”, s-a plasat pe locul şase, iar trupa „SunStroke Project” a obținut, în 2017, cel mai bun rezultat – locul trei. Cea de a 66-a ediţie a Concursul Internaţional Eurovision Song Contest – 2022 va avea loc între 10-14 mai 2022, la Torino.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Igor Dodon, audiat din nou în dosarul „Energocom”. Prejudiciu de 12 milioane de dolari și schema completă a combinației cu Ucraina

Fostul președinte Igor Dodon este așteptat, marți, la audieri  în dosarul „Energocom” pentru a oferi explicații oamenilor legii despre schema de import de energie din Ucraina prin care statul a fost păgubit cu 12 milioane de dolari. Ilegalitățile comise în timpul mandatului lui Igor Dodon la Ministerul Economiei și al Zinaidei Greceanîi în fruntea Guvernului comunist au fost dezvăluite în 2008, într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Citația de astăzi este a doua, după ce Dodon a mai trecut printr-o audiere similară pe 29 decembrie 2021, având calitatea de bănuit.

Procurorii îl acuză pe Dodon că, în calitatea sa de ministru al Economiei de la momentul semnării unui contract de energie cu Ucraina, acesta ar fi eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu aproape 30%.

În urma acestei afaceri, statul ar fi fost prejudiciat cu 124 de milioane de lei, echivalentul a circa 12 milioane de dolari, banii fiind transferați apoi pe contul unui offshore.

La 1 iunie 2008, Republica Moldova a procurat energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai.

Potrivit dezvăluirilor făcute de reporterii CIJM, această majorare de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia erau persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei.

Această cauză penală a fost demarată în urma unui demers făcut în 2020 de către expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a adus noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică, a relatat portalul Anticorupție.md.

„La începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA Energocom […], în înțelegere prealabilă cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică […] ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 de dolari”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, care citează informații din cadrul urmăririi penale.

Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă.

La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianîi. Ulterior au revenit asupra deciziei inițiale.

Dezvăluirile WikiLeaks despre cum a acționat Dodon

Potrivit unui document al Departamentului de Stat, dezvăluit de WikiLeaks, care face trimitere la Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, în decursul vizitei sale la Kiev, pe 20 mai 2008, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon a avut negocieri cu oficiali ucraineni la prețul pentru furnizarea energiei electrice.

„În prezent, Moldova importă peste 70% din electricitatea sa din Ucraina, plătind 0,04 dolari SUA pentru un kilowatt-oră. Prețul Moldovei este considerabil mai mic decât cel din Ucraina 0,062 dolari SUA pentru kilowatt-oră. Anterior, Moldova a aprobat cererile Kievului de creștere treptată a prețului până la 0,06 dolari pentru kWh până iulie 2009. Cu toate acestea, în urma vizitei lui Dodon, cele două părți au convenit să majoreze prețul doar până la 0,05 dolari /kWh până în iulie 2009”, se precizează în documentul Departamentului de Stat, care citează SBU.

Cu toate acestea, în perioada mai-decembrie 2008, energia electrică a fost importată în Moldova la prețul de 0,053 dolari pentru kilowatt-oră.

Astfel, potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

Sursa: anticoruptie.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova Social Social

Un deputat în Parlament a murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19

Un deputat în Parlamentul Republicii Moldova a fost răpus de COVID-19. Este vorba despre deputata fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS),  Svetlana Căpățînă.

Legislatoarea avea 52 de ani.

Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Parlamentului și surse din cadrul fracțiunii.

Svetlana Căpățînă a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). A fost desemnată în calitate de deputat în Parlament în urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, fiind inclusă pe listele Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Svetlana Căpățînă avea studii de masterat în științe educaționale, absolvind Universitatea de Stat din Moldova și era licențiată în domenii politice la  Universitatea de Studii Europene din Moldova, facultatea Relații Internaționale.

Mai mulți ani a activat în calitate de profesoară și specialist în cadrul Direcției Educație din Orhei.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică

SUA au pregătit 8500 de militari pentru a fi trimiși în Europa de Est

Până la 8500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în Estul Europei, având în vedere că trupele rusești sunt comasate la granița Ucrainei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN, relatează Digi24.ro.

Secretarul de stat pentru Apărare, Lloyd Austin a emis ordinele de pregătire pentru detașare la comanda președintelui Joe Biden. Kirby a afirmat că nu a fost luată decizia finală pentru detașarea trupelor.

CNN relatase anterior, că administrația Biden era în ultimele faze pentru identificarea unităților militare pe care vrea să le trimită în Europa de Est, conform unor surse oficiale americane din apărare.

Biden a discutat cu oficialii militari de rang înalt opțiuni pentru întărirea trupelor americane în regiunea Baltică și în Europa de Est, în timpul unei ședințe care a avut loc sâmbătă la Camp David, potrivit unui oficial de rang înalt, citat de CNN.

Luni, NATO a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

În același timp, SUA, Marea Britanie și Australia au început retragerea personalului de la ambasadele din Ucraina.

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼