Categorii
În Moldova Social

Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul țării.

Avertizarea meteorologilor intră în vigoare începând cu ora 20:00 și va fi valabilă până mâine la ora 18:00.

În intervalul te timp menționat se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-17 m/s.

meteo.md
Sursa: jurnal.md
Categorii
În Moldova Social

Doi soldați au dezertat din armată. Sunt de negăsit, după ce au fugit de pe poligonul de la Bulboaca

Doi soldați ai brigăzii de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” de pe strada Vasile Lupu din sectorul Buiucani al Capitaleiu au dezertat acum 10 zile. Tinerii au fugit de pe poligonul de la Bulboaca. 

Informația a fost confirmată pentru tv8.md de reprezentanții Ministerului Apărării, care susțin că în prezent se întreprind o serie de măsuri în vederea stabilirii locului aflării celor doi militari.

„Soldații încă nu au fost găsiți. Pe cazul dat, a fost demarată o anchetă de serviciu. Motivele plecării samovolnice a soldaților din unitatea militară se investighează”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Maria Aramă.

În luna noiembrie, un alt militar din cadrul aceleiași unități militare, a refuzat să se mai întoarcă din concediu, după ce ar fi fost supus unui șir de umilințe și abuzuri, după ce s-a aflat că este homosexual. Orientarea sa a ieșit la iveală după ce discuția la telefon cu persoana iubită a fost înregistrată. Și în acest caz,  Ministerul Apărării a pornit o anchetă internă.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică

Socialistul Vlad Bătrâncea acuză noua conducere de „cenzură”. Reacția directorului general al TRM

Deputatul Partidului Socialiștilor Vlad Bătrîncea declară că opoziția este interzisă la IP Compania Publică „Teleradio-Moldova” și a făcut o adresare publică către Consiliul Audiovizualului și conducerea Instituției. Contactat de NM, directorul general Vlad Țurcanu a respins acuzațiile, precizând că opoziția nu înseamnă doar PSRM. Între timp, Corneliu Durnescu, șeful televiziunii Moldova 1 a adăugat că diseară la emisiunea „Bună seara”, a fost invitat un reprezentant al socialiștilor.

Socialistul Vlad Bătrîncea susține că după subordonarea Companiei Parlamentului, pentru opoziție, ușile postului de televiziune Moldova 1 au fost închise. Acesta a făcut chiar și o analiză succintă a invitaților la postul public de televiziune în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Drept urmare, parlamentarul a constatat că au fost invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții „partizani” ai PAS.

„În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat nici-un reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți următorii reprezentanți ai guvernării PAS (…) Așa au înțeles cei de la guvernare “reformarea companiei publice” Teleradio-Moldova? Așa a înțeles noua conducere a Teleradio-Moldova că trebuie să arate postul de televiziune plătit din banii cetățenilor? Să fie prezentat doar punctul de vedere al guvernării, al PAS și să nu sune deloc vocea de alternativă a opoziției?”, se întreabă Bătrîncea.

Șeful TRM, Vlad Țurcanu, a menționat că atât postul TV Moldova 1, cât și Radio Moldova acoperă toate evenimentele, indiferent dacă au fost organizate de oficiali guvernamentali sau de opoziție. Totodată, el a subliniat că opoziția nu este doar Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Comuniștilor, „este și Platforma DA și Partidul ȘOR și așa mai departe”.

Șeful TRM a subliniat că managerii Teleradio-Moldov nu controlează deciziile editoriale. „Există comunicate de presă, sunt acoperite doar evenimentele oficialilor guvernamentali. Cred că are legătură cu unele dintre reflexele pe care le au angajații Teleradio. Încercăm să schimbăm asta”, a spus Turcanu. În ceea ce privește declarațiile lui Vlad Batrîncea, șeful TRM a remarcat că nu există o listă cu „politicieni interziși”. „Dacă opoziția are ceva de spus publicului larg, microfoanele noastre sunt mereu deschise”, a conchis Țurcanu.

Pe de altă parte directorul general adjunct, responsabil de Moldova 1, Corneliu Durnescu a refuzat să comenteze această situație, însă a spus că diseară la emisiunea „Bună seara” este invitat și un exponent al PSRM – Adrian Lebedinschi.

„Astăzi, la 19:50. Emisiunea „Bună seara” –  invitat este domnul Lebedinschi”, a subliniat Durnescu.

Între timp, Bătrîncea se adresează către ONG-urile media și Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și și ia atitudine față de „cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova”.

Amintim că proiectul de lege privind revenirea TRM sub control parlamentar a fost votat în lectură finală pe 4 noiembrie 2021. Ulterior, Comisia mass-media l-a propus în funcția de director general pe  jurnalistul Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti. La rândul său, Țurcanu l-a numit pe Corneliu Durnescu în funcția de director general adjunct la Moldova 1 și pe Victoria Coroban, director general adjunct la Radio Moldova.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Reacția Nataliei Gavrilița la criticile dure ale Promo-LEX: „Acuzația nu corespunde adevărului”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că includerea Moldovei pe o listă neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl poate accepta după ce Asociația Promo-LEX a acuzat Guvernul Republicii Moldova că favorizează economic regimul secesionist de la Tiraspol.     

„Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare”, se menționează într-o postare a premierului pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce ține de piața metalelor uzate, a subliniat ea, includerea Moldovei pe o lista neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl putem accepta.

„Decizia UE vine pe fundalul unor intenții de a atrage investiții în piața metalurgică din Moldova, care ar sparge monopolul uzinei de la Râbnița în utilizarea metalelor colectate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care descurajează aceste investiții. Deciziile referitor la importul metalelor vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte”, a anuțat Gavrilița.

Promo-Lex a calificat drept „confuză” declarația prim-ministrei Gavrilița conform căreia amânarea interdicției aplicate de UE ar favoriza companii de pe malul drept al Nistrului.

„Aceasta trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și, eventual, existența unui proces paralel de negocieri atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului. Este evident că profiturile uzinei din Râbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se menționează în declarația Asociației.

Valentin Eșanu, unul dintre proprietarii Omni-Steel, compania care va începe producerea barelor metalice la sfârșitul anului curent și la care s-a referit Natalia Gavriliță atunci când s-a referit la investițiile de pe malul drept în industria metalurgică, a spus pentru anticorupție.md că aceasta nu are nevoie să importe deșeuri metalice din UE deoarece există suficient metal uzat în Republica Moldova.

„Anual, în Republica Moldova se colectează în jur de 360.000 tone de metal uzat. Uzina Omni-Steel are o capacitate de prelucrare a 100.000 de tone. Restul ajunge la Râbnița sau este exportat. De aceea, singurul beneficiar al acestei solicitări de amânare nu poate fi decât Uzina Metalurgică din Râbnița”, a precizat Eșanu.

Sursa: anticoruptia.md

Categorii
Social

(DOC) Transportatorii își vor sista activitatea din februarie, dacă autoritățile nu vor lua decizii „în termeni restrânși”

Transportatorii spun că dacă reprezentanții Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu vor prezenta, în termeni restrânși, calculele reale ale tarifului la serviciile de transport și de autogară, atunci la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea toate rutele regulate din țară. Declarația transportatorilor se regăsește într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Andrei Spînu.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) spune că deja a patra lună transportatorii și MIDR nu pot ajunge la un numitor comun privind mărimea tarifului la serviciile de transport și la serviciile de autogară.

„Prevederile legislației care apără drepturile transportatorilor și obligă MIDR să aplice un tarif în baza calculelor reale sunt încălcate și ignorate într-un mod cinic de către minister”, comunică reprezentanții Asociației.

Tot ei spun că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. „Deja avem localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale”, declară cei de la Asociație.

Transportatorii mai declară că de la numirea noului Guvern și până în prezent nu a fost întreprinsă nici o măsură îndreptată spre soluționarea problemelor acumulate în domeniul transporturilor.

„Modul cum sunt examinate problemele din transport, neputința evidentă de a elabora soluții, lipsa capacității de a sesiza natura problemelor existente a scos la iveală incompetența totală a ministerului. Această incompetență s-a evidențiat mai ales prin conținutul calculelor efectuate de MIDR privind tariful la transportul rutier”, declară Asociația.

Prin urmare, APOTA spune că în cazul în care MIDR în termeni restrânși nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, atunci transportatorii la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea pe rutele regulate.

Anterior, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat un document pentru consultări publice, avizare și expertizare prin care se arată că la serviciile regulate în trafic interraional, pentru categoria de confort II, vor putea fi stabilite tarife majorate până la 70 bani/km, pentru categoria de confort I – până la 80 bani/km. La serviciile regulate în trafic raional, pentru categoria de confort II – până la 90 bani/km, iar pentru categoria de confort I – până la 1 leu/km. Aceasta, pe fonul unor tarife generale de 70 bani/km pentru categoria de confort I și 60 bani/km pentru categoria de confort II.

În cadrul unei conferințe de presă, din 21 ianuarie, reprezentanții APOTA au declarat că transportatorii nu sunt de acord cu prevederile proiectului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care propune posibilitatea stabilirii tarifelor mai mari la transportul auto de pasageri cu avizul pozitiv al consiliilor autorităților administrației publice locale. În opinia acestora, prevederile proiectului sunt ilegale și ar îngreuna întreg procesul de implementare.

La rândul său, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o reacție la declarațiile reprezentanților APOTA. Spînu a declarat că unul din participanții conferinței de presă a transportatorilor a depus chiar o cerere de micșorare a tarifului.

„Transportatorul solicită reducerea tarifului din cauza sporirii fluxului de călători. În schimb, în conferința de presă solicită creșterea tarifului. În final, mă adresez transportatorilor de bună credință, împreună vom găsi soluții corecte, în interesul oamenilor și a industriei”, a spus Spînu.

În data de 25 ianuarie curent, transportatorii au spus că mesajul nu este înțeles corect de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Ei nu cer majorarea tarifului, dar efectuarea unui calcul real al acestuia pentru ca mai târziu să fie aprobate măsuri de suport pentru cei din domeniu.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼