Categorii
Bani Social

După ce a anunțat un preț mai mic la gaz în februarie, Vadim Ceban a precizat că nici tariful actual nu acoperă toate cheltuielile

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a precizat pe 1 februarie că tariful aprobat de Agenția pentru Reglementare Energetică (ANRE) nu ar include toate abaterile financiare. Mai precis, ar acoperi doar 515 mln de lei, pe când suma totală ar ajunge la 2 miliarde de lei. Reacția vine după ce, la începutul zilei, Ceban a anunțat că în luna februarie, Moldova va cumpăra gaz la un preț mai mic față de luna ianuarie.

Tariful aprobat de ANRE pe 28 ianuarie 2022 include doar un sfert din suma totală a devierilor (bani neacoperiți prin tarif) 515,33  milioane lei. În total, în 2021, din cauza nerambursării de facto a tarifului achitat pentru gazul natural furnizat consumatorilor finali, Moldovagaz a adunat abateri tarifare de peste 2 miliarde de lei”, a anunțat Vadim Cheban.

Reacția vine la câteva ore după ce Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție pentru luna februarie va fi de $563. Asta în timp ce, în ianuarie, prețul a fost de aproximativ $647.

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Sursa: newsmaker.md

 

Categorii
În Moldova Social

„O reformă negândită va acutiza și mai mult problemele existente”-primarul s. Carabetovca Sergiu Răcilă

Primarul  satului Carabetovca din raionul Basarabeasca, Sergiu Răcilă întru-un interviu oferit saitului Congresului Autorităților locale din Moldova a vorbit despre necesitatea de a avea o reformă administativ-teritorială bine gândită

Potrivit primarului de Carabetovca din raionul Basarabeasca, Sergiu Răcilă actualmente din țara noastră  pleacă și cei care au casă, masă și un loc de muncă.

Funcționarii publici din satele noastre părăsesc administrația publică locală și pleacă peste hotare. Acum câțiva ani plecau din țară cei care nu erau angajați. Creșterea continuă a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare este unul dintre factorii care îi determină pe oameni să lase tot ce au agonisit și să plece. Lefurile și așa erau mici, acum însă valoarea acestor venituri s-a diminuat considerabil și oamenii sunt nevoiți să ia calea pribegiei în căutarea unui trai decent.”  – Sergiu Răcilă primarul s. Carabetovca

Sergiu Răcilă afirmă că din Carabetovca au plecat circa jumătate din cei 1700 de locuitori, iar angajații primăriei nu sunt o excepție.  Cu toate că în Carabetovca au fost create toate condițiile necesare pentru trai,  lipsa locurilor de muncă și veniturile ne stabile impugn oamenii să plece peste hotare.

„Din discuțiile cu consătenii care au plecat înțeleg că doar locurile de muncă îi vor determina să revină acasă”. – Sergiu Răcilă primarul s. Carabetovca

Despre necesitatea realizării unei reforme administrativ-teritoriale, primarul susține că aceasta trebuie pregătită minuțios.

„Inițial trebuie să asigurăm o rețea de drumuri naționale și regionale, dar și una de transport, pentru ca cetățenii din localitățile mai mici să se poată deplasa la o primărie din altă localitate. Astăzi, în câteva localități din raionul Basarabeasca nu există transport public care să facă legătură cu centrul raional. Dacă vom face o reformă negândită și vom închide primăriile, atunci problemele se vor acutiza și cel mai mult vor avea de suferit persoanele în etate și copiii care merg la școală.” – Sergiu Răcilă primarul s. Carabetovca

Despre crearea de către Guvern a Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Sergiu Răcilă susține că e foarte important ca investițiile să ajungă nu doar în localitățile mari, dar și în cele mici.

„Deocamdată nu există un regulament în care să fie stipulate criteriile de distribuire a resurselor din acest Fond. Vom aplica și noi la aceste proiecte atunci când va fi clar cum funcționează noul mecanism.” – Sergiu Răcilă primarul s. Carabetovca

În Carabetovca a fost inițiat proiectul de construcție a sistemului de canalizare, din lipsa resurselor necesare acesta însă nu a fost finalizat. Primarul speră că la distribuirea resurselor din Fondul Național de Dezvoltare Regională, prioritare vor fi proiectele în care s-au investit milioane dar așa și nu au fost finisate. www.calm.md

Categorii
În lume În Moldova Social

Noi reguli de călătorie în UE în legătură cu pandemia. Ce condiţii impune România

Certificatul verde digital nu mai este valabil în Uniunea Europeană, începând de marţi, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză de vaccin. Prelungirea valabilităţii certificatului verde este posibilă doar după administrarea dozei booster.

Norma respectivă a fost adoptată de Comisia Europeană la 21 decembrie anul trecut. „Începând de mâine, 1 februarie, vor fi aplicate noile reguli privind perioada de valabilitate de 270 de zile a certificatelor digitale de vaccinare folosite pentru a călători în UE. Statele membre trebuie să accepte certificate COVID emise de mai puțin de nouă luni de la schema inițială de vaccinare”, a anunâat luni Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Autoritățile de la Bucureşti au anunţat că vor adopta în timpul apropiat o decicizie privind stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului COVID, conform regulilor impuse de UE.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a modificat condițiile de călătorie în România. Posesorii de certificate COVID valabile nu vor mai fi obligaţi să prezinte şi testul negativ pentru a evita carantina. De asemenea, a fost redusă până la cinci zile perioada de carantină pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală pentru cei care vin în România

Sursa: anticoruptia.md

 

Categorii
În Basarabeasca În lume În Moldova

Accident grav în județul Iași. 7 morți, după ce un camion, o ambulanţă și o autoutilitară s-au ciocnit violent

Un grav accident rutier s-a produs marți dimineață în județul Iași. Potrivit ISU Iași, este vorba despre un impact între un autocamion, o ambulanță care transporta o gravidă și o autoutilitară. Şeful SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat la Digi24 că echipele ajunse la fața locului au declarat decesul a șapte persoane.

ACTUALIZARE. Şase dintre cele şapte persoane care au decedat în accidentul care a avut loc pe DN 28, în afara localităţii Sârca, erau muncitori în construcţii care se aflau în autoutilitara lovită de un camion care a intrat pe contrasens, cea de-a şaptea persoană decedată fiind şoferul camionului.

Conform primelor concluzii ale poliţiştilor, un autocamion ar fi derapat într-o curbă şi intrat pe contrasens, a acroşat o ambulanţă, apoi a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că şase dintre cele şapte persoane decedate se aflau în autoutilitară şi erau muncitori în construcţii, potrivit Agerpres.  Celelalte trei persoane implicate în accident, între care o gravidă, se aflau într-o ambulanţă care a plecat de la staţia din Târgu Frumos. Şoferul a suferit o fractură de picior, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Iniţial, gravida a declarat că nu are nevoie de îngrijiri medicale în spital, ea fiind preluată de familie. Ulterior, aceasta s-a răzgândit şi a venit la spital. Asistenta medicală a fost transportată şi ea la unitatea medicală.

„Șapte persoane – șoferul autoturismului și șase ocupanți ai autoutilitarei – au încetat din viață. Șoferul ambulanței și asistenta au suferit leziuni, iar o femeie însărcinată care se afla în ambulanță a scăpat cu bine și a fost preluată de familie”, a precizat Diana Cimpoeșu.

O ambulanță care transporta o femeie gravidă, un camion și o autoutilitară s-au ciocnit violent. Potrivit primelor informații, șoferul camionului ar fi pierdut controlul volanului într-o curbă.

La fața locului au intervenit mai multe echipaje de la Pompieri și SMURD.

„La locul intervenției au fost alocate un echipaj de stingere, un echipaj de descarcerare, un echipaj de prim ajutor de la Tg. Frumos, un echipaj de Terapie Intensivă, un echipaj de autospecială pentru transport personal şi victime multiple și un echipaj de prim ajutor de la Iași, dar și două ambulanțe SAJ Iași”, au declarat reprezentanții ISU Iași.

Au fost identificate 7 victime incoștiente din camion și autoutilitară, fiind declarate decedate.

Sursa: ://www.digi24.ro/galerie-foto/1/stiri/actualitate/accident-grav-in-judetul-iasi-7-morti-dupa-ce-un-tir-o-ambulanta-si-un-autoturism-s-au-ciocnit-violent-1822625#5

Categorii
În Moldova Social

Mariana are nevoie de ajutor: nu fiți indiferenți!

Nu fiți indiferenți de soarta doamnei Mariana Jalbă, locuitoarei satului Sadaclia din raionul Basarabeasca! Ea are nevoie de o proteză performantă pentru a se putea deplasa.

Doamna Mariana în 2019 a suferit un accident rutier, în urma acestuia a fost amputat piciorul stâng.

”Am fost într-o stare gravă, dar cu puterea Domnului și cu ajutorul medicilor am supraviețuit. Mi-a fost foarte greu să mă acomodez dar mi-am zis că trebuie să trăiesc mai departe.” – Mariana Jalbă,locuitoarea s. Sadaclia r-nul Basarabeasca

Ea trăiește mai departe, dar din cauza că și-a pierdut piciorul nu poate munci și întreține familia,  și are nevoie de ajutorul oamenilor cu inima mare.

 ”Dragi oameni din toate colțurile lumii, mă adresez la Dumneavoastre cu o rugăminte foarte mare să mă ajutați să îmi pot pune o proteză, care mi-ar oferi șansa să mă încadrez în câmpul muncii, pentru că pensia de invaliditate este foarte mică și abia de îmi ajunge să supraviețuiesc. Am lucrat la Spitalul Raional din Cimișlia, și îmi doresc din tot sufletula să pot lucra, să mă pot întreține pe mine și mama mea de 85 ani. Eu sunt unica persoană care o poate îngriji. Aș fi foarte recunoscătoare pentru ajutorul pe care îl puteți să mi-l oferiți. Vă mulțumesc tuturor, celor, care citesc aceste rânduri și mi-au întins o mână de ajutor!” – Mariana Jalbă,locuitoarea s. Sadaclia r-nul Basarabeasca 

Concetățeanca noastră Mariana Jalbă, locuitoarea satului Sadaclia din raionul Basarabeasca, are nevoie de o proteză performantă pentru a se putea deplasa, munci și întreține mama ei de 85 de ani. Colectarea banilor are loc pe platforma caritate.md.

Pentru o proteză  este necesar de colectat 96300 de lei actualmente au fost colectate doar 19473 de lei. Oameni cu suflet mare cine poate și dorește să facă o donație pentru D-na Mariana o poate face pe saitul www.caritate.md

autor: Tatiana Casîm

 

Categorii
În Moldova Social

În R. Moldova au fost confirmate alte 4 348 de cazuri de infectare cu Covid

Alte 4 348 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, dintre care 496 de cazuri în regiunea transnistreană. Datele sunt raportate pentru 31 ianuarie 2022.

Din numărul total de cazuri 24 sunt asociate cu contact în afara țării: 7 – Italia, 4 – Germania, 4 – Rusia, 4 – Ucraina, 2 – România, 2 – Polonia, 1 – Georgia.

Numărul total de teste efectuate – 13 988, dintre care 11 830 de teste rapide. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 445 046. Din numărul total de cazuri, 210 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (57 – medici, 81 – asistenți medicali, 72 – personal auxiliar).

În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internate 3 290 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 241 în stare extrem de gravă și 35 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 2 052 de persoane au fost vindecate. În total, 384 750 de persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 25 299 de persoane, iar 25 697 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, au fost raportate alte 24 de decese provocate de COVID-19, dintre care unul în regiunea transnistreană.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼