Categorii
Social

Elevii din toată țara revin la ore cu prezența fizică

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) informează că începând cu 7 februarie 2022, procesul educațional în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private din țară se va desfășura cu prezență fizică.

Reprezentanții Ministerului declară că organele locale de specialitate în domeniul învățământului și conducătorii instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal publice și private vor întreprinde măsurile necesare pentru a relua procesul educațional cu prezență fizică, cu respectarea normelor în vigoare.

În acest context, Ministerul spune că activitățile educaționale extrașcolare, planificate în perioada 5-6 februarie curent, pot fi organizate în format fizic.

„Având în vedere riscul sporit de răspândire în continuare a infecției provocate de virusul SARS-CoV-2, atenționăm despre necesitatea respectării măsurilor de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, valabile pe perioada stării de urgență în sănătate publică”, comunică MEC.

***

De menționat că, astăzi, 3 februarie, primarul municipiului Chișinău a fost cel care a anunțat că elevii din capitală revin la ore cu prezența fizică. Anunțul a fost făcut de către primar, în urma ședinței comune a Comisiei Municipale Extraordinare de Sănătate Publică a capitalei și Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Chișinău.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Basarabeasca În Moldova

Tik-tokerul care a snopit în bătăi un tânăr, la Ciocana, trimis pe banca acuzaților

Procuratura Generală anunță că pe data de 31 ianuarie individul a fost trimis pe banca acuzaților pe individ, pentru huliganism și vătămarea medie a integrității corporale.

„Procuratura municipiului Chișinău, sediul Ciocana a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui tânăr pentru săvârșirea infracțiunii de huliganism (art.287 alin.(1) din Codul penal) și vătămarea intenționată medie a integrității corporale (art. 152 alin. (2) din Codul penal).

Acesta este învinuit că, în ianuarie 2022, aflându-se într-un local din sectorul Ciocana, din motive huliganice, cunoscând cu certitudine că este filmat de către alte persoane, după ce fără motiv a inițiat un conflict cu partea vătămată, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, fiind în incinta localului nominalizat cât și în exteriorul acestuia, i-a aplicat ultimului lovituri cu pumnii și picioarele în regiunea capului și a corpului, cauzându-i conform expertizei medico-legale vătămări corporale medii”, se precizează în comunicatul emis de PG.

În privința învinuitului este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile. Cauza penală vizată urmează a fi examinată conform competenței teritoriale de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Sursa: jurnal.md

Categorii
În Moldova Social

Sondaj: Oamenii au mai multă încredere în vloggeri și teorii ale conspirației decât în autoritățile din sănătate

Oamenii au mai multă încredere în vloggeri și teorii ale conspirației decât în factorii de decizie din sănătate sau în oamenii de știință. Cel puțin asta arată datele unei cercetări psihosociale la subiectul pandemiei de Covid-19 și vaccinării, lansată recent de Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie (CCȘP), informează portalul mediacritica.md.

În cadrul sondajului, pe o scară de la 1 la 5, în care 1 reprezintă încredere minimă, iar 5 încredere maximă, oamenii de știință au fost creditați cu 2,14 puncte, medicii cu 1,36 puncte, iar autoritățile cu doar 1 punct. Cele mai credibile surse de informație cu privire la pandemie și vaccinare sunt familia și prietenii (3,94 puncte), preoții (3,79), urmați de vloggeri și teorii ale conspirației – 3,59 puncte.

Sondaj: Oamenii au mai multă încredere în vloggeri și teorii ale conspirației decât în autoritățile din sănătate

mediacritica.md

Autorii studiului constată că principalele motive care au determinat ca oamenii să considere pandemia drept un fals ar fi inconsecvența și lipsa de logică a unor măsuri impuse de autorități (55%), precum și faptul că înseși autoritățile nu respectă măsurile antiepidemice (24%). „Într-o societate post-comunistă, oamenii  sunt convinși că autoritățile nu le spun adevărul întreg. Ei caută elementele ascunse, dând crezare explicațiilor simple, uneori mistice, în locul argumentelor științifice”, a declarat pentru Mediacritica psihologul Ștefan Popov, președintele CCȘP.

Studiul psihosocial „Reprezentări sociale privind pandemia și vaccinarea” a fost efectuat în perioada  1-30 noiembrie 2021, pe un eșantion de 778 respondenți, cu un interval de încredere 95% și o eroare de 4%. Datele au fost colectate atât în mediul online (380 respondenți, dintre care 80% din zona de centru a țării), cât și în teren, în raioanele de nord și de sud ale țării (398).

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În lume În Moldova Politică

Președintele României i-a cerut celui ucrainean să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”

Klaus Iohannis a purtat marți o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Discuția a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Ucraina, respectiv al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din imediata proximitate a Ucrainei, în regiunea Mării Negre. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația de securitate din regiune și despre comunitatea românească din Ucraina.

Președintele României a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale, prin lărgirea cadrului juridic și valorificarea potențialul existent în domeniul economic, inclusiv comercial, al conectivității fizice și cooperării transfrontaliere, precum și în domeniul cultural. De asemenea, Klaus Iohannis și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei, document aflat în discuție în plan bilateral de anul trecut, cu luarea în considerare a elementelor de interes pentru România.

Șeful statului român a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

Salutând reluarea, în septembrie 2021, a rundelor de negociere la nivel de secretari ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea obținerii unor rezultate concrete, cât mai curând posibil, care să permită semnarea unui nou Protocol, precum și reluarea activității Comisiei în plenul său.

Președintele Volodimir Zelenski a menționat că înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții.

Cei doi șefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situația de securitate din regiune.

În acest context, Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice.

Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ,,sfere de influență” și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate.

Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor. La rândul său, Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru sprijinul vocal și activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât și al NATO.

Sursa: digi24.ro

Categorii
În Moldova Politică

Fracțiunea Partidului „ȘOR” va boicota ședința de azi a Parlamentului: „În susținerea colegilor noștri care ieri au fost reținuți”

Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” vor boicota ședința de astăzi a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de deputata Marină Tauber, înainte de a începe ședința. Potrivit ei, este un gest „în susținerea colegilor care ieri au fost reținuți”.

„Din păcate, trebuie să constatăm că țara noastă se transformă rapid într-un stat totalitar, în care puterea a fost uzurpată. Opoziția a fost marginalizată și adusă la tăcere”, a spus Tauber.

Parlamentara s-a referit și la reținerile care au avut loc ieri, 2 februarie. „Perchezițiile și reținerile spectaculoase care vizează oameni aflați în opoziție sunt un joc antidemocratic. Colegii noștri au fost reținuți abuziv pentru a deturna situația de la scumpirile produse recent”, a spus Tauber.

În final, parlamentara a spus că fracțiunea „ȘOR” nu va participa la ședința Parlamentului. „Noi, în aceste condiții, putem să anunțăm doar un lucru că vom boicota ședința de astăzi pentru că nu avem ce discuta cu oamenii buni care vor prevala iarăși la această ședință. Facem acest gest desigur și în susținerea colegilor noștri care ieri au fost reținuți”, a conchis Tauber.

Amintim că patru foști deputați au fost reținuți pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către Procurorii Anticorupție la domiciliile lor. Este vorba despre Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi. Ulterior, a fost confirmată și reținerea vicepreședintelui Partidului „ȘOR” Sergiu Sîrbu.

Președintele formațiunii, Ilan Șor, a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi dat indicații privind reținerea foștilor deputați. La rândul ei, președinta țării Maia Sandu a respins acuzațiile lansate de Partidul „ȘOR”.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Social

Franzeluța объявила о подорожании всего ассортимента хлеба. Это не коснется только социального хлеба

Молдавский хлебный комбинат Franzeluța, крупнейший производитель хлебных изделий в Молдове, 1 февраля объявил о подорожании всего ассортимента хлеба. Об этом сообщили на сайте предприятия. Изменения не коснутся только социального хлеба Chișinău.

Комбинат Franzeluța сообщил, что подорожание планируется из-за введения новых тарифов на газ, топливо и электроэнергию. «Предприятие решило поднять цены на весь ассортимент хлеба, за исключением социального хлеба. Корректирование цен неизбежно, прежние цены не покрывают расходы на производство», — говорится на сайте комбината.

Новые цены будут действовать с начала февраля. Однако предприятие пока не раскрыло, на сколько они повысятся.

При этом социальный хлеб Chișinău будет стоить, как раньше, а объем его производства увеличат на 54%.

Предприятие напомнило, что в последний раз цены на хлеб менялись в 2015 году.

Источник: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼