Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri În Moldova

Noile condiții de călătorie în Ucraina

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina a publicat pe 4 februarie noile condiții de călătorie în țara vecină.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina prezentând la punctul de trecere a frontierei de stat:
1. *polița de asigurare medicală (în limba engleză), care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină și unul din următoarele documente (emise sau traduse în limba engleză, având ștampila umedă):
2. certificatul medical de vaccinare emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova, care confirmă vaccinarea cu una sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, recunoscute de OMS, sau
rezultatul negativ al testului PCR sau al testului rapid (antigen) pentru determinarea antigenului de coronavirus SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrare în Ucraina.

*Polița de asigurare medicală poate fi perfectată de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina sau online, aici: https://visitukraine.today/ru

Condițiile de intrare în Ucraina pentru cetățenii Republicii Moldova care NU dețin certificatul de vaccinare

Cetățenii Republicii Moldova care nu dețin certificatul de vaccinare vor prezenta la punctele de trecere ucrainene:
1. polița de asigurare medicală valabilă pe un termen minim de 14 zile (în limba engleză), care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și unul din următoarele certificate:
2. rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau,
rezultatul negativ al testării rapide (antigen) pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.
Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.
La traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățenii RM vor fi obligați să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei.
Pentru a evita autoizolarea, cetățenii RM urmează să efectueze în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menționate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ.
Lista laboratoarelor din Ucraina autorizate să transmită rezultatele testelor către aplicația „Vdoma” poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății, accesând link-ul aici: https://moz.gov.ua/…/perelik-laboratorij-scho-majut….
Mai multe detalii privind intrarea în Ucraina în baza testului PCR sau antigen pot fi accesate aici https://ucraina.mfa.gov.md/…/informa%C8%9Bii-utile
Prevederi privind tranzitarea teritoriul Ucrainei pot fi accesate aici https://ucraina.mfa.gov.md/…/informa%C8%9Bii-utile

În cazul apariției unor dificultăți, apelați serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina la tel. +380-44-521-22-79 sau la adresa de email kiev@mfa.gov.md. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei  + 38 068 384 2016 (activă 24/7).

sursa: newsmaker.md

Categorii
Bani În Moldova

Vinurile scumpesc cu 10-15%, iar divinurile cu până la 10%

Mai mulți producători de vin din Republica Moldova au anunțat scumpiri, în medie cu 10-15%, la produsele vinicole, pe fondul creșterilor de preț în mai multe ramuri ale industriei. Și divinurile cresc în preț, cu 3-10%, inclusiv datorită accizelor mai mari în 2022, informează finewine.md.

Potrivit expertului Andrei Cibotaru, majorările de preț au loc “în cascadă”, nefiind legate de o decizie administrativă sau o dată anume. De exemplu, un producător de spumante a anunțat, încă din decembrie 2021, o majorare de preț de 10%. Un alt mare producător de vin a înștiințat distribuitorul despre modificarea prețurilor din 1 februarie 2022.

Astfel, o sticlă de vin care costa anul trecut 120 lei, se vinde acum cu 135 lei. Creșteri mai mari de prețuri se resimt, mai ales, în zona vinurilor premium, unde vorbim de majorări de la 310 la 375 lei, de exemplu.

“Ajustarea prețurilor va dura două săptămâni – o lună, astfel încât spre sărbătorile de Paști, deja pe rafturi vom vedea, în mare parte, prețuri noi”, a estimat un observator al pieței pentru blogul de vinuri.

Trendul este dat de 2-3 producători mari, după care și restul operatorilor își adaptează politica comercială. Deja, și câțiva mici producători au operat modificări.

Creșterea prețurilor este cauzată de prețurile mai mari la materia primă. Doi ani la rând, în 2020 și 2021 au fost înregistrate recolte antirecord, cauzând scumpirea strugurilor la fabricile de procesare. De asemenea, producătorii dau vina pe tehnologiile mai scumpe (creșteri record la inox), la sticlă, creșterea tarifului la gaz, dar și scumpirea așteptată a energiei electrice.

Și divinurile cresc în preț, cu 3-10%, inclusiv datorită accizelor mai mari în 2022.

sursa: newsmaker.md

Incendiu în zona de protecției a Rezervației Prutul de Jos. Au ars aproximativ 100 de hectare de stufăriș(video)

Un incendiu puternic de vegetație a avut loc în noaptea de joi spre vineri în preajma Rezervației Naturale „Prutul de Jos”. Flăcările au afectat o suprafață de 100 ha de stufăriș din apropierea localității Slobozia Mare, raionul Cahul, lunca lacului Beleu.

Potrivit directorului Rezervației, Gheorghe Vasilică, teritoriul rezervației nu a fost afectat deloc, iar stufărișul care a ars se află pe teritoriul primăriei satului. Tot el ne-a spus că toate informațiile care confirmă acest lucru au fost deja transmise la Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Moldsilva.

Precizăm că, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la fața locului au fost trimise șapte autospeciale de intervenție. „Pompierii au stabilit că o suprafață de aproximativ de 100 ha de stufăriș este cuprinsă de flăcări. Salvatorii au reușit lichidarea incendiului la ora 03:26, după ce mai bine de opt ore au luptat cu flăcările deschise” se arată într-un comunicat al instituției.

Flăcările nu au ajuns în zona incubatorului de păsări din Rezervația Prutul de Jos. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 63 situații de risc.

sursa: ecopresa.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼