Categorii
În Moldova Social

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de vânt puternic. Intră în vigoare la miezul nopții

Meteorologii au emis luni o informare de vânt puternic valabilă în toată țara. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, rafalele vor ajunge până la 15-20 de metri pe secundă.

Avertizarea este valabilă în toată țara începând de marți, 8 februarie, de la miezul nopții și se va menține cel puțin până la ora 18:00.

Până atunci, vântul se va intensifica treptat în toate zonele.

În următoarele zile vom avea temperaturi cuprinse între 3 și 14 grade Celsius.

Sursa: zdg.md

Categorii
În Moldova Politică Social

Ministerul Infrastructurii propune transportatorilor o înțelegere

Guvernul le va propune joi, 10 februarie, transportatorilor un pachet de soluții, ca răspuns la cererea acestora de majorare a tarifelor pe fundalul scumpirii carburanților, în special a motorinei. Declarația a fost făcută de către Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un interviu pentru Europa Liberă, publicat pe 7 februarie.

Printre măsurile propuse de autorități se numără un tarif diferențiat în funcție de rata de îmbarcare, digitalizarea serviciilor în transportul public, proiecte de susținere a transportatorilor pentru renovarea parcului auto, scutiri de ordin fiscal aplicate în paralel cu o fiscalizare foarte strictă și o eficientizare urgentă a serviciilor de transport.

„Am avut, cred că, undeva în jur de cinci ședințe de când sunt la minister cu transportatorii, există un pachet de măsuri pe care ministerul și-a asumat să le întreprindă în următoarea perioadă. De fiecare dată le-am prezentat, am ascultat obiecțiile lor și le-am spus cum vedem noi soluțiile, însă, din păcate, ele nu pot găsi o rezolvare imediată, adică sunt anumite acțiuni sau măsuri pe care ar trebui să le întreprindem care necesită timp, necesită investiții și necesită inclusiv implicarea mai multor autorități. Acum, transportatorii spun că o obiecție foarte mare este majorarea prețului la motorină, noi înțelegem acest aspect, noi am făcut calcule, am făcut calcule inclusiv cu noul preț la motorină, joi urmează să avem o ședință cu dânșii”, a relatat Mircea Păscăluță.

Oficialul a mai menționat că pachetul de soluții ar urma să fie implementat etapizat, atât în favoarea cetățenilor, cât și în favoarea transportatorilor. Un aspect important ar urma să îl aibă introducerea unei evidențe a numărului de pasageri.

Din păcate, nu există un sistem contabilizat sau fiscalizat care să ne arate, într-adevăr, datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare și din aceste considerente, acum suntem în discuții cu finanțatorii externi și o să venim cu un pachet de digitalizare a tot ceea ce ține de transportul public, ca să putem să avem o evidență, fiindcă este în favoarea tuturor o oarecare digitalizare, o fiscalizare și o contabilizare corectă a tuturor pasagerilor, deoarece astfel noi putem să ne dăm seama nu că neapărat de rentabilitatea, dar de eficacitatea mai multor rute”, a precizat reprezentantul Guvernului.

Amintim că în perioada 7-9 februarie majoritatea rutelor regulate naționale își vor sista activitatea. Autorii protestului, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, au reclamat, cu o zi înaintea grevei, presiuni din partea autorităților ca să renunțe la manifestație, însă Mircea Păscăluță a negat că instituția ar avea vreo implicație. El a avertizat totodată călătorii că s-ar putea ciocni, în anumite zone ale țării, cu incomodități din cauza protestului și i-a îndemnat să caute soluții alternative de deplasare.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Ilan Șor, Xenia Deli și Cezara Salinski – beneficiari de pașapoarte făcute la distanță. „Este un dosar penal”

Deputatul fugar Ilan Șor, modelul originar din Republica Moldova, Xenia Deli și femeia de afaceri Cezara Salinski, unul dintre oamenii apropiați ai lui Vladimir Plahotniuc, sunt printre moldovenii care au beneficiat în ultimii ani de pașapoarte făcute la distanță. Dezvăluirea a fost făcută de directorul ASP, Mircea Eșanu, în cadrul ediției de duminică, 6 februarie, a emisiunii „Cutia Neagră PLUS”.

„Noi am făcut un filtru după calapodul lui Ilan Șor, când nici persoanele nu au fost la documentare, s-a folosit o fotografie mai veche din baza de date. Deci noi am putut contrapune data emiterii unui act de identitate cu fotografia în anul în care a fost făcută și noi destul de ușor am identificat aceste date”, a menționat Mircea Eșanu. r

Potrivit lui Eșanu, în acest mod, de pașapoarte ar fi beneficiat cel puțin 30 de persoane.

„Noi am publicat acest filtru și am rămas cu un pachet de vreo 30 de persoane. Este toate camarila lui Plahotniuc. Mulți au profitat de acest instrument, sunt vreo treizeci de nume. Pot să vă dau câteva nume, Xenia Deli de exemplu, cetățeanul Munteanu apropiat de Plahotniuc, Cezara Salinski”, a spus șeful ASP.

Mircea Eșanu susține că despre acest lucru s-ar fi știut, însă nimeni nu s-a opus.

„Noi am identificat exact persoanele, știm exact unde au fost emise actele. Eu pot să vă spun că pe această cauză este un dosar penal și pe acest caz eu văd o mișcare activă. Ăsta e și cazul legat și de Damir, și de Botnari, pot să vă spun că multe persoane ASP au fost interogate, au fost organizate confruntările. Eu sper că acest dosar va fi fus la bun sfârșit”, a mai precizat Mircea Eșanu.

Anterior, Procuratura a pornit o cauză penală pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane. În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav (se presupune a fi vorba despre Vlad Plahotniuc) și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații. Cauza penală a fost însă clasată în mai 2021.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Social

(Doc) Compensațiile bănești pentru personalul de conducere și didactic din instituțiile de învățământ general public s-ar putea dubla

Ministerul Educației și Cercetării propune majorarea cuantumului compensației bănești anuale de la 2000 lei la 4000 lei a personalului de conducere și didactic din instituțiile de învățământ general publice. Banii ar urma să fie acordați într-o singură tranșă, în luna septembrie. 

Proiectul Hotărârii Guvernului prevede majorarea cuantumului compensației bănești anuale de la 2000 lei la 4000 lei pentru un an de studii și acordarea acesteia, într-o singură tranșă, în luna septembrie.

Această modificare a fost propusă după ce s-a constatat că oferirea compensației în luna septembrie este mai eficientă decât în luna ianuarie, deoarece pe parcursul lunilor iunie-august unele cadre didactice pleacă din instituție sau chiar din sistem, iar cadrele nou angajate nu pot beneficia de acest suport (compensație).

Proiectul prevede extinderea listei bunurilor ce pot fi procurate din compensația unică cu posibilitatea achiziționării bunurilor de birotică și papetărie, consumabile pentru calculatoare și conexiune la Internet. 

În anul de studii 2021-2022, în instituțiile publice de învățământ general activează cca 43 000 cadre didactice și de conducere (angajate de bază) care desfășoară activitate didactică. Astfel, în anul 2022,  pentru alocarea compensației unice acordate cadrelor didactice și de conducere va fi necesar de circa 172 000 000 lei.

Categorii
În Moldova Social

Începe greva transportatorilor: Mai multe rute naționale, sistate

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunțase anterior că Ministerul Infrastructurii nu a prezentat calculele reale ale tarifului la serviciile de transport.

În cea din urmă scrisoare, din 22 ianuarie, adresată autorităților de la Chișinău, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto menționa că „majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări”. Potrivit semnatarilor, Ministerul Infrastructurii nu a reacționat la somație, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a prezentat calculele reale ale mărimii tarifului la serviciile de transport.

Circulația mijloacelor de transport ar putea fi reluată abia de pe 10 februarie, anunță într-un comunicat Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

Drept reacție, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că „un grup mic de transportatori a trecut la șantaj”.

„Îi îndemn pe toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente. Iar celor din acest grup mic de transportatori le recomand să înceapă să renoveze parcul de autobuze, să crească nivelul de calitate a serviciilor, să elibereze tichete pasagerilor, să întrețină autobuzele și microbuzele în stare bună pentru a nu supune riscurilor pasagerii, să se gândească la oameni, în primul rând”, menționase Spânu.

În același mesaj, Andrei Spânu precizează că săptămâna viitoare va avea o ultimă rundă de consultări cu transportatorii referitor la tarife, iar după această ședință va fi luată decizia finală.

Sursa: jurnal.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼