Categorii
În Moldova Social

Cetățenii străini se pot imuniza împotriva la Covid, în Republica Moldova. Ce vaccin le-a pus la dispoziție autoritățile

Ministerul Sănătății informează că începând de astăzi, 10 februarie, cetățenii străini pot să se imunizeze gratuit împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare din țară. Aceștia se pot imuniza cu vaccinul Moderna (Spikevax).

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au luat decizia conducându-se de principiul de solidaritate în raport cu alte state în lupta cu pandemia COVID-19 și având mai multe solicitări din partea cetățenilor străini aflați în vizită în Republica Moldova.

Astfel, începând cu 10 februarie curent până la o nouă notificare, toate categoriile de cetățeni străini pot să se imunizeze gratuit împotriva COVID-19 cu vaccinul Moderna (Spikevax), prezentând doar actul de identitate.

Datele personale ale străinilor vor fi introduse în Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19”, astfel având posibilitatea să descarce certificatul de vaccinare accesând platforma vaccinare.gov.md.

În Republica Moldova, vaccinul Moderna (Spikevax) se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile.

În țara noastră, în total, au fost administrate 1 982 562 de doze de vaccin. 1 019 565 de persoane au fost vaccinate cu schema completă, iar 198 925 – cu doza booster.

Sursa: newsmaker.md

Categorii
În Moldova Politică

Platforma DA vrea un audit la Moldovagaz începând cu anul 1999

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) solicită modificarea urgentă a Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale prin introducerea expresă a perioadei auditate 1999-2022. De asemenea, formațiunea cere demisia sau demiterea prin Hotărârea Parlamentului a conduceri Curții de Conturi.

Formațiunea consideră că auditul actual al S. A. Moldovagaz pentru perioada redusă nu este altceva decât mimarea procesului analizei ample și profunde în privința activității acestei întreprinderii, afiliate Gazpromului, începând cu data înființării sale.

Solicitările Platformei DA vin în contextul în care actul legislativ respectiv nu prevede perioada în care urmează să fie efectuat auditul. „Amendamentul Executivului a fost respins de către comisia parlamentară sesizată în fond, fără nicio argumentare. Iar Curtea de Conturi, deși cunoștea faptul că instituția niciodată nu a auditat S. A. Moldova-Gaz, în avizul său a omis acest subiect. Drept rezultat, din informația pe care o dețin membrii Platformei DA, Curtea de Conturi la moment a cerut de la S. A. Moldovagaz documentele doar pentru ultimii cinci ani”, se menționează într-un comunicat Platforma DA.

„Menționăm că în perioada fondării S. A. Moldovagaz în anul 1999, după cedarea de către Guvernul Republicii Moldova a controlului către Federația Rusă asupra sistemului național de gazoducte, au avut loc mai multe tranzacții dubioase privind formarea patrimoniului întreprinderii nou create,” se arată în declarația Platformei DA. „De asemenea, în perioada 2001-2009, din contul bugetului de stat, bugetelor locale și contribuțiilor populației au fost construite multiple gazoducte de tensiune joasă, care au fost transmise la evidența S. A. Moldovagaz, iar statutul juridic al acestora rămâne unul incert”, se mai arată în comunicatul Platformei DA.

În ceea ce privește demisia Curții de Conturi, Platforma DA menționează contextul poziției pasive a acestei instituții în procesul dezbaterii proiectului de lege nominalizat. Formațiunea atrage atenția asupra faptului că președintele actual al Curții de Conturi, Marian Lupu, în 1999, era director al Departamentului de Relații Economice Externe în cadrul Ministerului Economiei.

Conform declarației Platformei DA, acesta „a ajutat Gazpromul juridic și tehnic să preia controlul asupra sistemului național de furnizare a gazelor naturale, iar în perioada capturării statului a fost președinte al fracțiunii parlamentare de buzunar a lui Plahotniuc, care a acceptat ca S. A. Moldovagaz să nu fie supusă controlului Curții de Conturi”. Formațiunea mai menționează că soția vicepreședintelui actual al Curții de Conturi, Viorel Chetraru, în prezent activează în departamentul de contabilitate a S. A. Moldovagaz.

„Platforma DA constată cu regret că în cadrul examinării acestei Legi, deputații — autori ai inițiativei legislative și membrii comisiei de control al finanțelor publice — au avut o abordare superficială și iresponsabilă față de problema strategică pentru securitatea națională, iar conducerea Curții de Conturi a demonstrat o neglijență crasă în serviciu sau a acționat sub influența unui conflict de interese,” se arată în declarația formațiunii.

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale, care permite Curții de Conturi efectuarea auditului conformității investițiilor și cheltuielilor în S. A. Moldovagaz.

Sursa: tv8.md

Categorii
În Moldova Politică

Fracțiunea ȘOR boicotează ședința Parlamentului, dar cere demisia ministrului de Interne

Partidul „ȘOR” a solicitat demisia ministrului Afacerilor Interne Ana Revenco. Potrivit parlamentarilor, în cadrul MAI „totul se rezumă la demiteri abuzive”. Declarația a fost făcută înainte de a începe ședința Parlamentului din 10 februarie. În final, Tauber a anunțat că reprezentanții partidului nu vor participa nici de această dată la ședința parlamentarilor pe motiv că aceasta „s-a transformat într-o farsă de proporție” .

Potrivit deputatului partidului „ȘOR”, Marina Tauber, membrii partidului au primit mai multe sesizări de la reprezentanții MAI.

„Instituția se confruntă în prezent cu grave probleme în interior. Angajații sunt supuși unor grave hărțuiri interne din partea ministrului Ana Revenco. Totul se rezumă la demiteri abuzive. Cerem public demisia imediată a ministrului Revenco și înlocuirea sa cu o persoană profesionistă”, a declarat Tauber.

Potrivit ei, dacă solicitarea va fi ignorată, atunci reprezentanții partidului vor iniția o moțiune simplă pentru a demite ministrul prin decizia Parlamentului.

În final, deputatul a spus că și de această dată fracțiunea partidului „ȘOR” nu va participa la ședința Parlamentului. „Nu credem că este ceva important pe ordinea de zi a ședinței. Ședințele de mult s-au transformat într-o farsă de proporții”, a conchis Tauber.

Amintim că și în data de 3 februarie curent, deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” au boicotat ședința Parlamentului.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼