Categorii
Social

Tehnici de calcul moderne pentru copii din Moldova, implementate cu suportul granturilor UE

Știați că tehnica de calcul Soroban substituie cel puțin alte zece cursuri de dezvoltare a inteligenței? Copii care frecventează cursurile Genius Academy înregistrează rezultate remarcabile într-un timp foarte scurt. Centrul a fost creat de Dana Amaftioaie, o tânără de 25 de ani, din dorința de a ajuta copii să-și dezvolte abilitățile. În ultimii trei ani, antreprenoarea a reușit să inaugureze șapte centre, dintre care unul peste Prut,  cu suportul și susținerea Uniunii Europene. 

Un copil care învață metoda japoneză Soroban va înțelege simplu și concret cum se formează numerele compuse, își va dezvolta gândirea analitică, rabdarea, concentrarea și perseverența.

Mihai spune că adună și scade cifre cu o viteză mai mare de când frecventează centrul.

„Odată am fost cu tata la magazin și vânzătoarea a calculat greșit, dar eu am spus corect. Tata nici nu a observat”, menționează Mihai.

Iar Cosmin crede că lecțiile de aritmetică mintală îl vor ajuta să devină un mare geniu.

„Această metodă m-a ajutat sa fiu mai ager, mai creativ și mai atent. Tot ce trebuie sa faci este să exersezi zilnic câte 10 minute și să crezi cu tărie că de la un simplu copil vei ajunge un mare geniu”, declară Cosmin.

Genius Academy combină cele mai eficiente practici de a încuraja copiii să învețe din plăcere, dezvoltându-le  activ abilitățile intelectuale.

„Metodele pe care le aplicăm le îmbogățesc copiilor considerabil memoria, imaginația, concentrarea, atențiea și gândirea analitică. Copilul obține ușor rezultate remarcabile, chiar după câteva lecții, iar simpatia pentru matematică crește odată cu încrederea în forțele proprii. Scopul de bază al cursului este de a dezvolta un copil cu abilități contemporane”, spune fondatoarea Genius Academy, Dana Amaftioae.

Calitatea cunoștințelor obținute este garantată nu doar de rezultatele obținute de copii, dar și de încrederea obținută de la organizațiile de top din lume și școlile de profil. Ideea de a deschide o fabrică a inteligenței i-a apărut Danei imediat după finalizarea studiilor. Astfel a apărut primul centru în orașul Drochia.

„Ulterior am deschis câte un centru Genius Academy la Soroca, în satul Talmaza din Ștefan Vodă, la Chișinău (în sectoarele Centru și Ciocana), la Bălți și Dondușeni. Cel mai mare centru se află la Brașov, în România. Urmează să mai inaugurăm un centru în sectorul Buiucani al capitalei”, subliniază fondatoarea.

Dana a reușit să-și dezvolte afacerea pentru că a aplicat la diverse granturi europene.

„Am început cu un buget modest de până la cinci mii euro, dar cu multă dorință și pasiune. Ulterior am obținut un grant de peste 2000 de euro din partea „Fondului Inovațional de Antreprenoriat pentru Tinerii din Drochia și Bălți”. A urmat proiectul Femei în Afaceri, etc..  Încercam să aplic unde vedeam finanțări și, practic, la toate mi s-au deschis ușile. Am prins la curaj. Îmi doream să fac și mai bine, și mai mult”, povestește întreprinzătoarea.

Din dorința de a fi și mai inovativă, Dana este în proces de implementare a unui proiect de digitalizare, finanțat tot de Uniunea Europeană.

„Vrem foarte mult să trecem la un alt nivel în educație. Viața alertă în care trăim ne impune să ne adaptăm în permanență. Ceea ce învățăm la curs trebuie să aplicăm în practică. Trebuie să fim concentrați, atenți, responsabili, punctuali și disciplinați. Disciplina și puterea de concentrare sunt  căile spre succes”, punctează Dana Amaftioaie.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

 

Categorii
În Moldova Social

În două luni au fost reparate 50 de stații din Chișinău. Câți bani s-au cheltuit?

În ultimele două luni, în Chișinău, au fost reparate 50 de stații de așteptare a transportului public, inclusiv cu instalarea pavilioanelor și amenajarea platformelor de așteptare. Lucrările de reparație au început în luna decembrie 2021 și au costat circa 4 milioane de lei, bani alocați în anul trecut din bugetul municipal, informează Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație.

Conform contractului de executare a lucrărilor, agentul economic desemnat câștigător al licitației publice desfășurate a amenajat 50 de pavilioane în locurile unde acestea erau deteriorate complet sau lipseau. În unele stații, unde fuxul de călători este mai mare, au fost instalate pavilioane duble.

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare a platformelor, prin pavaj sau asfalt, la nivelul trotuarului, pentru a asigura accesul în stație persoanelor cu dificultăți de deplasare, inclusiv cu sau în cărucioare.

Pentru anul curent este preconizată reparația și amenajarea altor 50 de stații de așteptare, în acest scop din bugetul municipal fiind alocate alte 4 milioane de lei. Licitația de achiziție a lucrărilor urmează a fi anunțată în scurt timp.

Conform verificărilor recente, în 295 de stații din gestiunea municipalității (raza urbană și suburbii) lipsesc pavilioanele de așteptare. Stațiile care necesită intervenții în mod prioritar sunt selectate reieșind din fluxul de pasageri care solicită serviciile acestora.

În total, pe teritoriul municipiului Chișinău sunt 952 de stații de așteptare a transportului public: 619 se află în raza urbană, iar 333 stații – în suburbii. Dintre acestea, 300 de stații de așteptare se află în gestiunea unui agent economic privat.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼