Categorii
În Moldova Social

18 martie: situația în raionul Basarabeasca privind amplasarea refugiatilor

Noaptea aceasta, de la 20.00 la 8.00, prin PTF Basarabeasca, au intrat în RM 8 unități de transport cu 43 de refugiați.

De asemenea, ca și ieri, au fost reținute 6 persoane, care au fugit de înrolarea in război și cer azil in Moldova, a informat reprezentant al Cancelariei de Stat Gheorghe Cojoc.

 

Categorii
Social

Află care este procedura pentru depunere dosar de cetățenie română

Procedura depunere dosar de cetățenie română este o etapă importantă, de care depinde cum îți va fi examinată cererea și în cât timp vei redobândi cetățenia română. 

 

Pentru procedura depunere dosar de cetățenie română este nevoie să colectezi pachetul de acte, iar apoi – să depui cererea împreună cu dosarul la instituția responsabilă. Pare simplu? Există, de fapt, mai multe detalii la care trebuie să atragi atenția pentru ca să nu te trezești cu dosarul respins.  

 

Care este procedura pentru depunere dosar de cetățenie română? 

Este necesar să colectezi actele de stare civilă, atât ale tale, cât și ale părinților sau bunicilor, iar în unele cazuri – ale străbunicilor. Trebuie să verifici corectitudinea datelor din acte – să coincidă numele, prenumele, data nașterii, locul de naștere. 

Aceste acte sunt necesare pentru a demonstra faptul că persoana este în drept să redobândească cetățenia română în baza ascendenților săi, care au fost cândva cetățeni români. În cazul în care ai acte de tip sovietic sau există erori în ele, va trebui să soliciți de Oficiul Stării Civile duplicatele actelor, pe care ulterior – să le legalizezi la notar. Mai nou, toate actele trebuie apostilate, inclusiv copiile legalizate. Nu uita și de cazierul judiciar, care la fel trebuie anexat la dosar și apostilat, dar care are un termen de valabilitate limitat.  

Abia după ce ai toate actele colectate, legalizat și apostilate – le aranjezi în ordinea cerută de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Ordinea actelor este importantă pentru depunere dosar de cetățenie română. 

Următorul pas este să te programezi online. În caz contrar, nu vei putea depune dosarul. Identifici un transport cu care să ajungi la ANC, în România, în ziua și la ora stabilită pentru depunere dosar de cetățenie română. 

 

Detalii la care trebuie să atragi atenția când planifici procedura de depunere dosar de cetățenie română

Ai grijă ca actele să nu fie plastifiate, acest tip de documente nu este acceptat.

De asemenea, verifică bine ca dosarul să fie complet. În cazul în care se identifică lipsa unor documente necesare soluționării cererii, Președintele Comisiei pentru cetățenie va dispune prin rezoluție completarea dosarului, în termen de cel mult 4 luni de la primirea solicitării secretariatului tehnic al Comisiei.  

Potrivit art.16 din Legea cetățeniei române, în situația în care persoana care a solicitat redobândirea cetățeniei române este cercetată penal într-o cauză penală, Comisia pentru cetățenie poate dispune suspendarea procedurii de redobândire a cetățeniei române. Procedura se poate suspenda până la finalizarea acelei cauze, dacă nu există alte motive pentru respingerea cererii. 

 

De ce este mai convenabil să apelezi la JustConsult atunci când planifici depunere dosar de cetățenie română? 

Deservirea personală poate da multe bătăi de cap și îți pot scăpa multe detalii care să îți încetinească procesul. De aceea, JustConsult oferă posibilitatea de a se ocupa de toată procedura legată de redobândirea cetățeniei române. Suntem o companie juridică ce prestează servicii de perfectare a actelor românești.  

Cunoaștem toată procedura legală. Garantăm prin contract de prestare servicii că toate termenele vor fi respectate și vom rezolva orice situație neprevăzută. Oferim bon fiscal, deci cu siguranță orice plată efectuată este declarată conform legii.  

Oferim mentenanță pe tot parcursul procedurii. Ne asigurăm ca actele tale să fie fără erori, iar dosarul să fie complet. Suntem singurii prestatori de servicii în nișa perfectării actelor românești înregistrați în calitate de operatori de date cu caracter personal, astfel datele tale sunt în siguranță. 

Îți punem la dispoziție transport confortabil, sigur și rapid. Șoferii JustConsult au ani de experiență. Vei beneficia de o atitudine respectuoasă, atât din partea șoferilor, cât și din partea însoțitorului. 

 

Accesează site-ul nostru justconsult.md, completează formularul și obține o consultație gratuită din partea specialistului companiei. 

Dacă ai nevoie de o consultație urgentă, sună la numărul de telefon 022 10 50 80. 

Categorii
În Moldova Social

Cum pot obține ajutor familiile moldovenilor care găzduiesc refugiați ucraineni?

Familiile din R. Moldova care găzduiesc refugiații din Ucraina pot beneficia de ajutor din partea statului sub formă de produse alimentare, produse de igienă sau medicamente. Pentru a primi acest ajutor, cetățenii pot apela la linia fierbinte 0-800-800-11, unde solicitarea este recepționată și transmisă mai departe către voluntari pentru a fi procesată Zdg. 

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, familiile moldovenilor care găzduiesc refugiații din Ucraina „vor beneficia și de o indemnizație din partea ONU”.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că, în prezent, în țară sunt aprobate 102 centre de plasament pentru refugiați, cu o capacitate totală de 9 245 locuri, dintre care sunt ocupate 4 270 locuri.

„Din cele 102 centre de plasament, 49 au fost create de autoritățile publice locale raionale, 16 de direcțiile de profil ale municipiului Chișinău, 19 de instituții de învățământ, 10 de organizații necomerciale, 4 de întreprinderi de stat și 2 de primării”, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru finanțarea Centrelor de plasament au fost alocate cinci milioane de lei Ministerului Muncii și Protecției Sociale (pentru centrele create de organizațiile necomerciale și instituțiile publice) și 21,3 milioane de lei autorităților publice – consiliilor raionale, UTAG și municipiilor Bălți și Chișinău. Pentru centrele autorizate de autoritățile publice locale de nivelul 1 vor fi alocate resurse după prezentarea devizelor de cheltuieli, mai anunță reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„Începând cu 27 februarie în R. Moldova au intrat 147 loturi de ajutoare umanitare, cu o greutate totală de 1 088 tone și în valoare de 103 milioane lei. Trei sferturi din loturi au fost recepționate de societatea civilă și organizațiile internaționale. Principalele țări donatoare sunt Germania (331 tone), România (143 tone), Italia (105 tone), Elveția (89 tone) și Franța (81 tone)”, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Detaliile despre produsele intrate, distribuite și disponibile pe stoc sunt actualizate zilnic. Centrele de plasament pot solicita produse prin platforma UAHelp.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, de la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 17 martie, în R. Moldova au intrat peste 300 de mii de cetățeni ucraineni. În prezent, în țara noastră se află circa 100 de mii de cetățeni ucraineni. Aproape jumătate dintre ei sunt copii.

Sursa: nordnews.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼