Categorii
În Moldova Social

(Video). Președinta RM Maia Sandu s-a întânit cu cetățenii din raionul Basarabeasca

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vizitat satele Sadaclia și Abaclia din raionul Basarabeasca. Șefa statului a vorbit cu localnicii despre acțiunile întreprinse de autorități pentru a atenua efectele crizelor prin care trece țara noastră. Actualmente după războiul din Ucraina societatea s-a divizat în două tabere. Potrivit Maiei Sandu cetățenii noștri sunt mai uniți de cât se spune.

Întâlnirea cu cetățenii din Sadaclia s-a desfășurat în cadrul casei de cultură. Președinta a fost salutată de primarul satului Ion Galeru. D-na Sandu a vorbit despre perspectivele de dezvoltare a țării, despre planurile ulterioare ale autorităților centrale de combatere a corupției, depășirea crizei energetice, economice și umanitare. După discursul Maiei Sandu sadaclienii au adresat către președinta deverse întrebări.

Cetățenii au povestit șefei statului despre problemele care îi dor.

După comunicarea cu sadaclienii, D-na Sandu a vizitat muzeul satului și fabrica de haine pentru copii „Bombonici”.

O altă întâlnire a avut loc în Abaclia unde au venit o mulțime de oameni.

Primarul satului Victor Niculiță a cerut președinta țării să atragă atenția spre existența problemelor cu care se confruntă satele moldovenești.

Locuitorii satului Abaclia o susțin în toate pe Maia Sandu.

La rândul său Președinta RM Maia Sandu a rămas mulțumită de întâlnirea cu cetățenii.

La întrebarea reporterului Bas-tv: de ce nu a fost în or. Basarabeasca și de ce nu s-a întâlnit cu conducerea raionului? Maia Sandu a răspuns în felul următor.

Șefa statului în timpul apropiat, intenționează să desfășoare întâlniri cu cetățenii din toate raionele Republicii Moldova.

Categorii
În Moldova Social

La București a fost adoptată o rezoluție de susținere a R. Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană

Rezoluția Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României de susținere a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost adoptată, pe 14 aprilie, la București. În rezoluție se cere recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene a Republicii Moldova. 

„Salutăm decizia Republicii Moldova din data de 3 martie 2022 de depunere a cererii de aderare, precum şi primirea chestionarului Comisiei Europene necesar emiterii avizului cu privire la cererea sus-menţionată, în data de 11 aprilie 2022. Susţinem parcurgerea rapidă a procedurilor de aderare şi armonizare cu legislaţia Uniunii Europene şi exprimăm întreaga disponibilitate a Comisiei Comune de a oferi sprijin, în acest sens, Guvernului Republicii Moldova. (…) Solicităm recunoaşterea cât mai grabnică a perspectivei europene clare a Republicii Moldova pe baza eforturilor şi progreselor înregistrate de aceasta”, se arată în rezoluţie.

Totodată, este încurajată continuarea dialogului bilateral între România și Republica Moldova în vederea obținerii unui sprijin solid la nivel politic, diplomatic și instituțional din partea statelor membre ale Uniunii Europene, pentru accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

Membrii Comisiei consideră integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova un deziderat strategic pentru cele două state.

În continuare, membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României subliniază necesitatea respectării dreptului internaţional, a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi condamnă agresiunea militară a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

„Ne exprimăm deplina solidaritate cu Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale agresiunii premeditate a Federaţiei Ruse. Partea română a comisiei felicită modul exemplar în care Guvernul, cetăţenii, autorităţile publice centrale şi locale din Republica Moldova gestionează afluxul masiv de refugiaţi de război din Ucraina”, se subliniază în rezoluţie.

De menționat că pe 14 aprilie curent, la București a avut loc reuniunea Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, care s-a încheiat cu adoptarea rezoluției.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Pe 11 aprilie, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești intenționează să completeze cât mai curând chestionarul, astfel încât la summitul UE programat pentru iunie 2022 să poată discuta deja despre statutul țării candidate. Despre acest lucru a anunțat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pe 12 aprilie.

Sursa: newsmaker.md

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼