Sectorul agroalimentar primește o lovitură puternică din cauza secetii severe, crizei energetice și războiul din Ucraina. Experții Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, subliniază că anul 2023, va fi greu pentru toți locuitorii R. Moldova.
Potrivit lor, producția de cereale în 2022 este evaluată cu peste 45% sub media ultimilor cinci ani, cel mai afectat fiind porumbul. Producția de culturi oleaginoase și leguminoase va scădea cu 26% și, respectiv, 45%.
Misiunea organizației subliniază că există riscuri pentru viitoarea recoltă, din motivul prețurilor și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare, totodată și lipsei de umiditate a solului.
„Sectorul agricol al Moldovei este afectat din cauza războiului din Ucraina, iar stresul sub care se află este amplificat de seceta severă care a lovit țara. Cu aceste date disponibile în urma evaluării, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde”, – a declarat Raimund Jehle, Reprezentant a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor, Unite în Republica Moldova.
Pentru a minimiza efectele, experții vin cu intervenții de urgență pe termen scurt acestea sunt: tehnologii și practici de adaptare la schimbările climatice, îmbunătățirea sistemului de informare agricolă cu statistici și date de avertizare timpurie a secetei, integrarea fermierilor mici în sistemul de marketing.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!