Categorii
Anunțuri Important În Moldova Social

Republica Moldova va acționa în judecată Gazpromul. De ce?

Pentru neexecutarea contractului de livrare a gazelor naturale, Republica Moldova va acționa în judecată concernul rus Gazprom. În contextul în care Rusia livrează Republicii Moldova mai puțin, de jumătate din volumul necesar de gaz, în această perioadă a anului, declară ministrul infrastructurii Andrei Spînu “Chișinăul va cere de la Gazprom inclusiv despăgubiri colaterale”.

Ministrul într-un interviu a declarat, că criza energetică prin care trece Republica Moldova este generată de Gazprom și de administrarea de la Kremlin. Potrivit acestuea, dacă Rusia ar respecta parametrii contractului cu Republica Moldova, criza energetică ar dispărea.

“Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza Gazpromului, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite. Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021, când ne-a expirat contractul. Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, – a declarat ministrul infrastructurii Andrei Spînu.

Potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, rezervele de gaze naturale pe care statul le are stocate în România și Ucraina vor fi suficiente până în luna martie, astfel că până în primăvară, tarifele cel puțin nu vor crește.

”De la 1 ianuarie eu nu văd premise de micșorare, pentru că chiar la aceste prețuri de achiziție, având în vedere că în tarif avem 5 lei devieri tarifare pe care trebuie să le recuperăm, eu nu văd posibilitate de ieftinire. La prețurile de la burse de 1400 sau 1700 de dolari. Acest lucru înseamnă că prețul de achiziție este de 28-30 de lei, plus mai adăugăm devierile financiare și suntem la peste 33-35 de lei”, – afirmă Vadim Ceban.

Vă reamentim, că astăzi gazul natural pentru consumatori este de 29,27 lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Important În Moldova Social

Andrei Spînu: energia regenerabilă va acoperi 30 % din energia electrică

Până în anul 2050, autoritățile de la Chișinău, își propun să dezvolte sursele de energie regenerabilă prin elaborarea unei strategii energetică. Scopul acesteia  este creșterea investițiilor pentru crearea sistemelor de energie regenerabilă și vor fi lansate licitații pentru capacități mai mari, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. După spusele sale, în anul 2025, vom avea cel puțin 30 % din necesarul de curent acoperit cu energie regenerabilă.

„Sunt organizate proceduri pentru lansarea construcției noilor centrale termoelectrice. Pentru o centrală cu o capacitate de 250 de MW a fost lansată procedura studiului de fezabilitate, iar două centrale cu capacitatea de 50 MW deja până în 2025 le vom avea gata. Săptămâna aceasta continuă testările de laborator pentru diverse componente a liniei electrice de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău, iar lucrările propriu-zise vor fi lansate în primăvara anului viitor. Vom trece cu bine peste această iarnă. Acum avem un contract de livrare a energiei electrice MGRES. Am agreat să menținem acest contract până în luna martie”, a explicat Andrei Spînu.

România a oferit Republicii Moldova prin contractele biaterale aproximaiv 50 la sută până la data de 11 decembrie,la un preț de 90 de euro pentru un megawatt, a menționat într-un interviu Andrei Spînu pentru DW. Printr-un contract de 20 de megawați, România livrează Republicii Moldova electricitate. Potrivit lui, tariful pentru un KW/h de energie electrică ar fi crescut, la cel puțin 8 lei, dacă nu ar fi semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan.

Comunitatea energetică europeană a salutat decizia Chișinăului de a relua livrările de curent de la Centrala de la Cuciurgan, însă unele voci din societate au criticat acest contract.

Anterior, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat că semnarea contractului de furnizare a curentului electric de la Centrala de la Cuciurgan pentru reluarea livrărilor de energie electrică este o soluție pe termen scurt, care însă are consecințe pozitive pentru Republica Moldova

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Important În Moldova Social

1000 de dolari pentru mia de metri cubi: ne așteaptă o nouă scumpire a tarifului de gaz

 

Tariful ar putea crește până la 35 de lei, dacă Energocom va procura gaz la preț de piață, afirmă Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz. După spusele președintelui, Energocom n-a stabilit prețul final, însă ar fi vorba de aproximativ 1000 de dolari pentru mia de metri cubi.

Din cauza tarifelor, consumatorii sunt nevoiți să renunțe la gazele naturale, din acest motiv Moldovagaz înregistrează o reducere considerabilă a consumului față de anul trecut.

„Nu suntem noi fericiți de aceste tarife, pentru că la noi consumul se reduce chiar în perioada de iarnă. Doar în luna noiembrie, la nivelul consumatorilor casnici avem o scădere a consumului de 30%. În special în sectorul rural, oamenii se adaptează la aceste circumstanțe și trec la combustibili alternativi, lemne, cărbune, sau pur și simplu consumă mai puțin”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Președintele Moldovagaz spune că  în lipsa gazului procurat de la Gazprom la un preț de 700-800 de dolari, vom procura gazul după prețul de pe piață, tariful căruia ar putea ajunge la 35 de lei.

„De la 1 ianuarie nu văd premise de micșoare a tarifului, cu părere de rău. Devierile tarifare pe care trebuie să le recuperăm din actualul tarif sunt în jur de 5 lei. În condițiile prețurilor de la bursă care sunt în prezent de 1400-1700 de dolari, asta deja înseamnă că tariful ar fi de 28 – 30 de lei, plus devierile financiare, ar fi un tarif de 33-35 de lei”, a mai spus președintele Moldovagaz.

Pentru consumul malului drept al Nistrului care după decizia luată de la Chișinău de a ceda volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, Moldovagaz procură gaz de la Energocom. Vadim Ceban spune că, deocamdată, prețul n-a fost stabilit, însă acesta este mai mare decât prețul oferit de Gazprom.

„Nu am încă datele referitor la preț, în următoarele zile le vom afla. Periodic acest preț se schimbă, pentru că fiecare punct de injectare, de exemplu fie conducta Iași-Ungheni – Chișinău, fie conducta transbalcanică, fiecare rută are costul propriu de transport. De aceea costul de procurare va fi aprobat de Energocom. Estimez că e vorba de 1000 de dolari, este aproximativ prețul de achiziție care este introdus acum în tarif  și e vorba de media pe întregul an – 926 de dolari. Cred că de la Energocom prețul va fi tot în jurul acestei cifre”, a precizat Vadim Ceban.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼