Categorii
Important În Moldova Social

Iurie Calestru: Ar putea apărea serviciul de telemedicină în Republica Moldova

 

În Republica Moldova ar putea apărea serviciul de telemedicină în anul viitor, dacă autoritățile vor putea prelua bunele practici din România. „Trebuie de consultat ce a făcut România și ce ar putea să implementeze Moldova, ulterior ar putea fi introdusă în ordinea de zi dezbaterea la acest subiect, după care un proiect de lege”, a spus Iurie Calestru, director de program IDEP Moldova.

 După spusele directorului, actualmente, specialiștii de la universitățile din România au elaborat un curriculum de telemedicină și, probabil, începând cu anul viitor vor avea și facultate unde vor fi pregătiți specialiștii pentru prestarea acestor servicii. Prima pe ce ar trebui să se axeze Republica Moldova este legislația, curriculum, consultul medical și instalarea kiturilor.

 

„Telemedicina nu presupune doar o conferință video pe Zoom sau Google Meet, aceasta înseamnă un set de kituri. De exemplu, în Grecia pentru persoanele din zonele îndepărtate care au probleme de sănătate se instalează anumite kituri specializate și pacienții respectivi la distanță pot să primească consultul medicului, nefacând câteva sute de kilometri. Această practică va fi preluată în România. Am vorbit cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului din România. Ei sunt deschiși să ne ofere gratuit bunele practici în vederea armonizării legislației legate de telemedicină. Este un domeniu nou care vizează foarte multe dimensiuni. Este vorba despre conectare de la distanța, camerele specializate, microcamere, kituri care măsoară la distanță anumiți indicatori setați de medici pentru pacienți și multe alte momente care sunt combinate cu medicina personalizată”, a explicat el.

Iurie Calestru a menționat că. Acestea oferă posibilitatea de a ajunge și la persoanele din mediile defavorizate și îndepărtate, deoarece la momentul actual există mult mai puțin acces la servicii medicale în zonele rurale. Telemedicina presupune și costuri mult mai mici pentru pacienți. Sunt servicii oferite de specialiști multidisciplinari.

Iurie Calestru a spus că trebuie să fie formată o echipă multidisciplinară guvernamentală și parlamentară în vederea preluării legislației și bunilor practici din România.

 

„Universitățile deja ne-au asigurat că vor introduce asta în curriculum. Dacă va apărea legea, mediul privat va organiza formarea pentru specialiști și din a doua zi va începe prestarea serviciilor respective. După ce apare cadrul legal în Republica Moldova, țara urmează să adere la două programe EU4Health și Identitatea digitală europeană. Republica Moldova, fiind țara asociată cu Uniunea Europeană, trebuie și poate să se asocieze cu politicile europene”, a conchis el.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼