Categorii
Important Social

Holocaust: „Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului”, declară Maia Sandu

Victimele Holocaustului capătă și astăzi nuanțe și mai tragice, și mai întunecate, și mai îngrijorătoare. Mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată, iar astăzi mai mult ca oricând este nevoie de un vot comun împotriva răului, a declarat Președinta Maia Sandu la ceremonia de comemorare desfășurată la Chișinău.

„Sunt sute, mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute. Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii. Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost acei oameni, cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului pentru a scoate adevărul din gropile de var?”, a declarat Maia Sandu.

Ziua de astăzi este una tristă în toată lumea, o zi de doliu care vine să aducă aminte de o pagină neagră din istoria omenirii menționează Premierul Natalia Gavrilița.

„Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale. Asumarea acestui trecut dramatic și rușinos pentru noi ca omenire este o obligație morală. Este important ca trăirile și amintirile acestor oameni să fie cunoscute și consemnate, să le transmitem generațiilor prezente și viitoare o lecție de respect pentru viața fiecărui om”, a spus șefa executivului.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagarelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei de toate vârstile, majoritatea  din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre victime au fost și 1,5 milioane de copii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important Social

Ar putea fi disponibilă și în Republica Moldova rețeta medicală digitalizată, până la sfârșitul anului 2023

Vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, afirmă că în Republica Moldova va fi disponibilă rețeta medicală digitală, pentru a exclude rețeta medicală pe suport de hârtie și pentru a ușura găsirea medicamentelor la farmaciile din țară.

Oficialul menționează că rețeta medicală electronică există deja în statele europene, iar Moldova trebuie să se alinieze standardelor comunitare. Rețeta medicală electronică face parte din planul Guvernului de digitalizare a sistemului de sănătate. La fel, statul își propune digitalizarea proceselor de import, stocare și distribuire către populație a medicamentelor.

„O rețetă prescrisă de medic în format digital nu mai înseamnă rețeta pe suport de hârtie. Rețeta digitală oferă posibilitatea pacientului să meargă la orice farmacie și să-și ridice medicamentele. Mai mult, informația digitală îl va anunța unde sunt disponibile aceste medicamente ca pacientul să nu facă prea multe drumuri. În mare parte, pacienții beneficiari de aceste servicii sunt persoane în etate și au nevoie de o atenție specială. În corelare cu rețeta digitală este și un registru de trasabilitate a medicamentelor. Importul de medicamente și vânzarea lor trebuie să se coreleze, ca să știm dacă avem suficiente antibiotice sau antivirale”, a declarat Iurie Țurcanu în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Vicepremierul a afirmat că datorită acestei reforme va fi posibilă combaterea producției contrafăcute și a fenomenului utilizării medicamentelor cu termen expirat.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼