Categorii
Important În Moldova Social

În ianuarie, cetățenii Republicii Moldova au trimis peste 136 000 de CV- uri. Piața muncii este mai activă ca niciodată, iată de ce

Pe piața muncii, anul 2023 a început în plină forță. În ianuarie, numai pe cel mai mare site de căutare de lucru din Moldova au fost înregistrate peste 1,2 milioane de accesări. Aceasta reprezintă cu 80% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, și cu 53% mai mult decât în martie 2022, când a fost înregistrat un record anterior de accesări. Prin urmare, în prima lună a anului 2023, moldovenii au trimis companiilor peste 136 000 de CV-uri. 

Acest salt se poate datora parțial interesului crescut al solicitanților specific lunii ianuarie. 

Pentru mulți, un nou an reprezintă punctul de plecare pentru noi realizări și schimbări radicale atât pe plan personal, cât și profesional. Prin urmare, imediat după sărbătorile de iarnă, oamenii încep să răsfoiască activ posturile vacante și să trimită CV-uri, iar în jumătatea a 2-a a lunii ianuarie activitatea solicitanților atinge indicatori de vârf.

De asemenea, și factorii socio-economici au influențat asupra interesului oamenilor de a-și găsi un loc de muncă. Rata anuală a inflației în decembrie anul trecut a depășit 30%, totul s-a scumpit — de la produse alimentare și transport până la electricitate și gaze. Acest lucru i-a determinat pe mulți să ia măsuri drastice: cetățenii merită condiții de muncă și salarii mai bune și, prin urmare, dau un semnal angajatorilor.

„Este important să înțelegem că activitatea pe piața muncii este, cu siguranță, un semn bun”, a afirmat managerul proiectului Rabota.md Vladimir Boșneak. Când oamenii nu sunt siguri că pot să găsească un loc de muncă mai bun decât cel actual, aceștia nu iau inițiativa, dar nici companiile nu sunt interesate să schimbe ceva în legătură cu asta. Creșterea actuală sugerează că oamenii încep să-și cunoască adevărata valoarea și sunt pregătiți pentru schimbări. Acest lucru ar trebui să determine angajatorii să revizuiască salariile, să îmbunătățească condițiile de muncă și să ofere angajaților bonusuri suplimentare, inclusiv nemateriale. 

indexul-rabota-md-ianuarie

Dacă e să vorbim despre ce posturi de muncă sunt cele mai solicitate de către candidați, atunci moderatorii Rabota.md au observat următoarea tendință: deosebit de populare sunt profesiile de șofer, contabil, asistent medical și designer. Mulți caută un loc de muncă care nu necesită experiență profesională. În ceea ce privește companiile, acestea solicită cel mai des persoane pentru funcții precum manageri de vânzări/reprezentanți comerciali, ingineri, specialiști în marketing, contabili, precum și specialiști în IT — PHP Developers, ingineri Front-end și DevOps, administratori de sistem.

Numărul record de accesări ale site-ului Rabota.md confirmă, încă o dată, reputația acestuia de partener de încredere atât pentru cetățenii Moldovei care își caută de lucru, cât și pentru companiile care recrutează angajați. În semn de recunoștință pentru încrederea ridicată, echipa Rabota.md își va continua misiunea, care a urmat-o toți cei 17 ani de existență — de a face relația dintre solicitanți și angajatori mai transparentă și mai asemănătoare unui parteneriat.

https://www.rabota.md/ro/ – Lucru în MD

(Publicitate)

Categorii
Important Social

În Basarabeasca a avut loc prezentarea proiectului „Tinerii împotriva corupției”. De ce este important să vorbim despre aceasta în școli

Proiectul este realizat de Centru de Resurse pentru Tineret „Phoenix” și organizația neguvernamentală „For Happiness”. În cadrul evenimentului, organizatorii au vorbit despre scopul proiectului, despre impactul nociv al corupției asupra societății și au semnat, de asemenea, un acord de cooperare cu partenerii.

Corupția este un fenomen care apare peste tot în viață. Potrivit locuitorilor din or. Basarabeasca, corupţia poate fi prezentă aproximativ în toate domeniile de activitate.

Sondaj

«- În ce domenii se întâlnește cel mai des corupțiea?

– La noi, în Moldova, în toate domeniile.

– Peste tot, în domeniul: sănătății, a punctului vamal.

– Astăzi în toate domeniile se întâlnește corupția dar, mai des se întâlnește în domeniul sănătății.

– În primul rând, în domeniul juridic, apoi umează din toate domeniile câte puțin.

– Corupția se întâlnește foarte des în domeniul juridic, în deosebi poliția, domeniul sănătății și, mai puțin, în domeniul eduacației.

– În Parlament, unde sunt deputații».

Potrivit unui sondaj realizat de redacția BAStv, 52% dintre respondenți preferă să dea mită unei persoane corupte pentru a-și rezolva rapid problemele. Alții,14% dintre cetățeni dau mită pentru că nu știu ce să facă în astfel de situații și unde să apeleze. Pentru a preveni tinerii să nu cadă în capcana oamenilor necinstiți, a fost lansat și prezentat la Basarabeasca proiectul „Tinerii împotriva corupției”.

,,Scopul nu este doar să demonstrăm tinerilor că trebuie să trăim corect, că acțiunile noastre trebuie să fie legitime dar și, cum să comunicăm în diferite instituții, cum să te adresezi specialiștilor. Asta nu înseamnă că corupția e doar mită, asta e și necunoașterea unor legi, unor drepturi. Și dacă s-a întâmplat asemenea cazuri, atunci trebuie de știut unde să ne adresăm, pentru a ieși din această stare”, – a menționat Clara Bucico, manager de proiect.

Acest proiect va fi implementat împreună cu organizația neguvernamentală „For Happiness”.

,,Proiectul care urmează să-l implementăm este în valoare de 25 mii de euro. Finanțatorii noștri au avut încredere în noi că putem și știm deja cum să implementăm anumite proiecte. Pentru că astăzi, aici sunteți toți partenerii noștri, sperăm că o să avem o activitate plăcută, frumoasă, interesantă și pentru ca să abilităm tinerii noștrii și în general societatea civilă, de a face față anumitor tendințe corupționale,” – a spus Tatiana Mîța, preşedintele asociaţiei „For Happiness”.

Partenerii proiectului sunt Centrul medicilor de familie , ANSA, redacția BAStv, Primăria orașului Basarabeasca și școlile raionale. Potrivit profesorilor, astăzi este important să vorbim despre impactul nociv al corupției asupra societății, începând de pe banca școlii.

,,Această temă este destul de actuală în rândul tinerilor, noi abordăm această temă și la disciplina Dezvoltarea personală, atunci când vorbim despre ce înseamnă să fii o persoană integră. Elevii sunt curioși să afle acest lucru, facem dezbateri pe această temă discutăm foarte mult, este important ca tinerii de astăzi să înțeleagă că, cu cât o țară este mai coruptă cu atât mai sărac trăiește”, – a declarat Rodica Sajin, director adjunct LT”Constantin Stere” din s. Abaclia.

,,Obiceiurile bune se formează încă din tinerețe, dacă nu din copilărie. Trebuie să schimbăm generațiile prin educație. Cred că proiectul va fi implementat cu succes, mai ales în mediul școlar”, – a spus Adrian Macari, profesor LT „Mihai Eminescu ” din s. Sadaclia.

Tinerii care au participat la prezentarea proiectului l-au considerat la fel, interesant.

,,Cred că niciun prieten de al meu n-ar dori să se întâlnească cu corupția, nu ar dori să ajungă într-o asemenea situație. Mă gândesc că prietenilor le-ar fi de folos să afle asemenea informații, să participe la asemenea proiecte și să afle ceva nou, pentru ca, mai apoi, să poată împărtăși și cu alţii”, – a mărturisit Valeria Ciacus, eleva gimnaziului din com. Iserlia.

,,Dacă vrem să schimbăm ceva în societatea noastră, trebuie să începem de la educația tinerilor, trebuie de evoluat și de adus în discuție niște subiecte importante pentru a dezvolta o societate mai bună”, – afirmă Adriana Gurin, eleva LT “Constantin Stere” din s. Abaclia.

Proiectul „Tinerii împotriva corupției” va fi în vigoare timp de opt luni. În cadrul acestuia, vor avea loc diverse concursuri, traininguri și seminare pentru tineri, cu participarea experților. Acest proiect este implementat în cadrul proiectului organizațiilor „Pro-Europa” și „REDI” „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Important

În s.Abaclia nu va fi lumină: Când și pe ce străzi?

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că marți, 14 februarie 2023, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp indicate mai jos.

s. Abaclia: str. Alexandru Donici, Independenţei , Ion Secrieru, Mihail Frunze parțial, în intervalul de timp între 14:30-16:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului

Administrația Premier Energy

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼