Susțineți BAStv

Categorii
Без категории

(Video) Expoziție despre egalitatea de gen și pace la CRT „Phoenix”

Recent la Centrul de Resurse pentru Tineri  „Phoenix” a fost plasată o expoziție despre egalitatea de gen, combaterea stereotipurilor și inegalității între femei și bărbați. În cadrul cărui poriect a  avut loc această expoziție și ce urmează a mai fi realizat aflați din acest reportaj.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Categorii
Без категории

Când se vor săvârși slujbele Postului Mare în Basarabeasca și Abaclia

Astăzi s-a început Prima Săptămână a Postului cel Mare. Pentru ortodocși, aceasta este una dintre cele mai mari și importante sărbători, care dezvăluie cel mai deplin misterul mântuirii sufletului. Indiferent dacă în restul anului creştinii obişnuiesc să meargă sau nu des la biserică, în Postul Mare cei mai mulţi credincioşi se duc la biserici, pentru a participa la slujbele speciale.

Un astfel de lăcaş sfânt sunt Bisericile: ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia și ,, Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni” din orașul Basarabeasca,  unde, zilnic, vor avea loc slujbele dedicate Postului cel Mare. În Prima Săptămână a Postului Mare, slujbele se săvârșesc în fiecare zi de luni până duminică, seara, la ora 16:00 şi dimineața – la 7:00.

Postul Paștelui 2023, ca în fiecare an, este o perioadă menită să îndrume la pocăință și să reamintească creştinilor patimile îndurate de Mântuitor pentru omenire. Postul Mare durează 7 săptămâni, mai exact, 48 de zile.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important În Moldova Social

În Moldova numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în creștere

Crește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Republica Moldova. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu statut de șomer în țară sunt 28.600 de oameni, comparativ cu 700 anul trecut.

“Odată cu ridicarea cheltuielilor pentru întreținere a apărut necesitatea de a căuta un loc de muncă pentru a putea face față scumpirilor. Mai greu își găsesc un loc de muncă persoanele care nu deţin o profesie, cele cu vârsta de 50 de ani şi peste şi oamenii care trăiesc în localităţile rurale, deoarece locurile de muncă se află preponderent în mediul urban”,- a menționat, directorul (ANOFM), Raisa Dogaru.
Totodată, Raisa Dogaru a explicat că statutul de șomer este oferit persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care întrunesc cumulativ mai multe condiții.

“Persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, să nu fie angajată la vreun loc de muncă și să fie aptă pentru prestarea unei munci. Solicitantul trebuie să nu studieze la o formă de învățământ cu frecvență și să caute activ un loc de muncă atât în mod individual, cât și prin intermediul subdiviziunii teritoriale, precum și trebuie să fie disponibilă să înceapă activitatea de muncă”, – explică directorul.

Șomerii sunt înregistrați la subdiviziunea teritorială ANOFM. În cazul demisionării ulterioare, persoana poate să obțină statutul de șomer în mod repetat după trei luni de la pierderea acestuia.

“Pentru a diminua șomajul și a crește gradul de ocupare e necesar să fie redusă munca la negru, care în trimestrul III 2022 a constituit 23,8% din totalul persoanelor ocupate care au avut un loc de muncă informal. Ponderea tinerilor NEET, care nu sunt încadrați profesional și nici nu urmează niciun program educațional sau de formare, constituie 30%. E nevoie ca aceștia să fie atrași pe piața muncii. La fel ca și persoanele cu dizabilități. Pentru aceasta, au nevoie de dezvotarea antreprenoriatului social ”, – spune Raisa Dogaru.

Astfel, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă îi propune șomerului un loc de muncă pe o perioadă determinată, care corespunde pregătirii sau experienței profesionale a persoanei, stării de sănătate a acestuia și este situat în localitatea în care persoana își are domiciliul sau în afara ei la o distanță accesibilă.

În cazul refuzului neîntemeiat a două locuri de muncă corespunzătoare oferite de subdiviziunea teritorială la care este înregistrată persoana cu statut de șomer, este scoasă din evidență, pierzându-și statutul de șomer.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼